Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Pia Koponen ja arjen improvisointi – Omat duunit -podcast

pia-koponen

Omat duunit -podcastin uudessa jaksossa on vieraana vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukouluttaja sekä esiintymistaidon valmentaja Pia Koponen.

Jakson voit kuunnella kirjoituksen lopusta ja SoundCloudista!

Pia ohjaa ja opettaa improvisointia ja improvisaatioteatteria, toimii vuorovaikutuskouluttajana esimerkiksi yrityksille sekä ohjaajana nuorten parissa. Hänen harrastus-, koulutus- ja työtaustansa on monipuolinen, mutta loppujen lopuksi kaikki vaiheet ovat yhdistyneet toisiinsa saumattomasti.

”Monet asiat elämässä tuntuvat itsessään irrallisilta, mutta jonain päivänä tajuaa, kuinka hienosti ne liittyvätkään toisiinsa”, Pia toteaa. ”Tätä opetan nuorisoryhmillekin, kun käyn heitä valmentamassa.”

Hän lisää, että improvisoijan elämässä tosin kaikki tuntuu lopulta linkittyvän luonnollisesti yhteen.

Arkinen improvisointi

Improvisaatio tuli Pialle aikoinaan tutuksi hänen teatteriharrastuksensa kautta. Aluksi laji tuntui hänestä pelottavalta, eikä ihme – onhan se hyppy tuntemattomaan. Keith Johnstonen teos "Impro. Improvisoinnista iloa elämään ja esiintymiseen" muutti kuitenkin kaiken.

”Sen innoittamana ilmoittauduin elämäni ensimmäiselle johnstonilaisten oppien mukaiselle improvisaatiokurssille. Kipinä syttyi, eikä ole sammunut!”

Improvisoinnin käsite on yleisesti tuttu taiteen puolelta, mutta se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme; hyödynnämme sitä huomaamattammekin jatkuvasti. Tämän puolesta Piakin puhuu, ja asiaa käsittelee myös hänen kirjansa "Lupa mokata – Improvisointi arjessa".

”Improvisointia voi kuvata taidoksi käyttää kehoa, tilaa ja kaikkia inhimillisiä apukeinoja idean tai tilanteen spontaaniin ilmaisemiseen”, Pia kirjoittaa. ”Kohtaamme tilanteita, jotka vaativat kykyä joustaa, määritellä asioita ja asenteitamme uudelleen ja ratkaista ongelmia uusilla tavoilla.”

”Jos emme arvosta taitojamme luontaisina improvisoijina, emme kehitä taitojamme eteenpäin, emme luota kykyymme selviytyä uusista tilanteista, emmekä arvosta sitä puolta itsessämme, joka on spontaani, luova, utelias ja leikkimielinen.”

Jaksossa Pia toteaa elämän olevan täynnä sellaisia tilanteita, joissa päätyy ottamaan itsensä liian vakavasti. Tällöin myös estää samalla erilaisia tilanteita tapahtumasta. Pian mukaan uudenlaisen tilanteen tullessa eteen voisi ajatella seuraavasti:

”Minulla on ajatus siihen, kuinka tämä tilanne voisi mennä – mutta entäpä jos katsonkin, miten tämä menee, jos en itse vaikuta siihen niin paljon?”

Hän huomauttaa, että tarkoitus ei kuitenkaan ole omaksua passiivista roolia. Sen sijaan on hyvä olla aktiivinen, läsnä oleva ja hyväksyvä – ylipäänsä asennoitua ottamaan uudenlaiset tilanteet avoimesti vastaan!

Jaksossa keskustelemme Pian kanssa seuraavista asioista:

 • Pian taustasta ja kuinka hän on päätynyt siihen, missä on nyt
 • Mikä innosti häntä esikoisteos Improkirjan kirjoittamiseen
 • Mitä Lupa mokata -teokseen sisältyy
 • Mikä on niin kutsuttu elämysalue – eli oman mukavuusalueen ulkopuolinen alue – ja mitä siellä tapahtuu
 • Kuinka improvisointia voi hyödyntää yrittäjänä
 • Miten improvisaatiota voi opetella pikkuhiljaa
 • Kuinka mielikuvaharjoitukset auttavat tässä

Kuuntele jakso alta!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

 • Podcastit Martin Linnankoski – Kevytyrittäjyyspodcast

  Kevytyrittäjyyspodcastin uusimmassa jaksossa Ollin vieraana on Vild Music -musiikkiyhtiön perustanut Martin Linnankoski. Uudessa jaksossa keskustellaan musiikista ja erityisesti siitä, miksi toisista tulee tähtiä ja toisista taas ei. Mikä erottaa menestyjän harrastajasta? Ja mitä kaikkea pitää tapahtua, jotta musiikkibisneksessä voi menestyä? Yllä olevan lisäksi podcastin uusimman jakson kuuntelemalla saat vastauksen ainakin seuraaviin kysymyksiin: Miten musiikista voi tehdä itselleen ammatin? Kuinka paljon…

  Lue lisää
 • Podcastit Aku Varamäki – Kevytyrittäjyys-podcast

  Kevytyrittäjyys-podcastin uudessa jaksossa vieraana on yrittäjä ja yksi Suomen parhaista työpäiväsuunnittelijoista, Aku Varamäki. Akulla ja hänen kollegallaan, Paula Helteellä on yritys nimeltä Workday Designers. Heidän työtään on käyttää muotoilun työkaluja ja suunnitella työpäivät työntekijöiden tarpeita vastaaviksi. Heillä on myös oma podcast, Future Proof, jonka jaksoissa pohditaan työelämän murrosta ja jututetaan asiantuntijoita. "Omat unelmat pitää toteuttaa; se on helppoa Suomessa, jossa…

  Lue lisää
 • Podcastit Kasper Strömman – Kevytyrittäjyys-podcast

  Kevytyrittäjyys-podcastissa vieraili viime viikolla merkkihenkilö eli vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman. Graafikko ja bloggaja Kasper Strömman tekee itse myös Suomen suosituinta podcastia, joten tässä vapputunnelmaisessa jaksossa keskustellaan totta kai podcasteista. Tämän viikon jaksossa Kasper ja Olli juttelevat myös lemmikeistä, Aku Ankasta, freelancerina olemisesta, blogimaailmasta ja henkilöbrändäyksestä – ironisesti toki. Kuuntele tämänkertainen Kevytyrittäjyys-podcastin jakso, niin saat vastauksen ainakin näihin kiperiin kysymyksiin: Kuka…

  Lue lisää