Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Satun yrittäjätarina: Kestävää hyvinvointia rakentamassa

satu_pallo_nelio-scaled

Nuorena rakensin elämääni kuten 80- ja 90-luvuilla tehtiin: yliopistoon ja sieltä uraputkeen. Vapauden kaipuuni vei kuitenkin pian voiton ja perustin ensimmäisen yritykseni vuonna 2001 (osakeyhtiön osakkuus, 1/3-osuudella).

Lieneekö ollut se kuuluisa keski-iän kriisi, joka käynnisti vakavan itsetutkiskelun, joka johti vuonna 2014 osakuudestani luopumiseen, avioeroon ja uuden opiskeluun (mm. geronomi AMK).

Halusin käyttää loppuelämäni johonkin merkitykselliseen, mutta en tiennyt vielä miten.

Tähän ihmettelyn ja pohtimisen vaiheeseen UKKO.fi-kevytyrittäjyys sopi mainiosti. Se ei sitonut mihinkään, mutta mahdollisti erilaisten viestintätöiden ja projektien laskutuksen sujuvasti.

Yrittäjä, etsijä, ihmettelijä

Kuka minä siis olen? Ei ollenkaan helppo kysymys! Aiemmin olisin luetellut pitkän listan koulutuksia (filosofian maisteri kulttuuri- ja yhteiskuntatieteistä, geronomi AMK, personal trainer, NLP Master ja lukematon määrä muita akateemisia opintoja terveys-, liikunta- ja ravitsemustieteistä, johtamisesta, markkinoinnista…) ja työtitteleitä (kustannusjohtaja, yrittäjä, valmentaja, toimitusjohtaja, freelancer…). Mutta eivät ne todellista minua määrittele.

Kuka minä olen määrittyy elämän merkityksellisyyden kautta. Peruslähtökohta merkityksellisyydelle on mahdollisuus elää omien arvojeni mukaista elämää.

Merkityksellisyyttä etsimässä – uusi yritys syntyy

Ilman merkityksellisyyden tunnetta ihmisellä ei ole motivaatiota huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Se on alku turhalle raihnaistumiselle, toimintakyvyn heikentymiselle ja pahoinvoinnille. Tämän polun me haluamme katkaista.

Geronomiopintojeni aikana oivalsin, että hyvän vanhuuden rakentaminen on aloitettava ennen varsinaista vanhuutta. Kun olemme päätyneet ”hoitoputkeen”, vanhuspalvelujärjestelmämme ei tule kuntouttamaan meitä, vaikka kuntoutuminen lähes viimeiseen hengenvetoon saakka mahdollista onkin.

Pidetään siis itsestämme ja toisistamme huolta ja ennaltaehkäistään turha toimintakyvyn heikkeneminen. Paljon nimittäin voimme tehdä itse.

Tämän ajatusketjun tuloksena syntyi yhdessä opiskelijakollegani Jaana Rossin kanssa OmaGeronomi-palvelu, joka tuottaa yksilöllisiä koti- ja liikuntapalveluja senioreille. Taustalle pystytettiin Kohto Oy, jonka missioksi määriteltiin kestävä hyvinvointi. Kestävä viittaa myös koko elämän kestävään.

Vanhuudesta ja ikääntymisestä puhuminen karkottaa asiakkaat, koska kukaan ei halua uskoa raihnaisen tulevaisuuden koskevan juuri itseään. Sen vuoksi rakensimme keski-ikäisille suunnatun Voimavuodet-palvelun, joka tuottaa tietoa sekä yritys- ja henkilökohtaista valmennusta. Kohto Oy:n siipien alle on siis rakennettu kestävää hyvinvointia tuottava tuoteperhe, joka kehittyy edelleen.

Kenelle yrittäjyyttä voi suositella?

Yrittäjyys vaatii ennen kaikkea pohjatonta itseluottamusta ja epävarmuuden sietokykyä – uskoa siihen, että elämä kantaa ja kaikki järjestyy.

Jos elät pelosta ja uhkakuvista käsin, en suosittele sinulle yrittäjyyttä. Jos sen sijaan arvostat vapautta ja haluat aidosti toteuttaa unelmasi, lopeta haaveilu ja käy toimeen!

Opettele kuitenkin ensin yritystoiminnan perusteet. Yrittäjän on nimittäin osattava todella paljon asioita – vaikka käyttäisit asiantuntijapalveluita, silti asiat täytyy ymmärtää myös itse, oli sitten kyse markkinoinnista, kirjanpidosta tai verkkobisneksestä.

Asioiden osaamisesta huolimatta mikään ei kuitenkaan koskaan ole varmaa. Ole siis ketterä ja muuta tarvittaessa suuntaa. Jos jokin idea ei toimi, luovu siitä. Opi virheistäsi ja mene eteenpäin. Älä turhaan jossittele menneitä – tulevaisuutesi on vielä tyhjä sivu, jolle voi kirjoittaa mitä tahansa. Usko, että pystyt ja onnistut!

Tärkein oppini uusille yrittäjille

Tue ja kannusta muita yrittäjiä ja tee rohkeasti yhteistyötä. Toisten menestys ei ole sinulta pois vaan kaikki voittavat.

Jos senioribisnes kiinnostaa, meille saa ehdotella yhteistyötä. Verkostoissa on voimaa!

Yrittäjyyden iloa toivottaen
Satu Riihelä
toimitusjohtaja, Kohto Oy

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Meikkaaja-maskeeraaja Aarni Mikkola

  Kuka olet? Olen 23-vuotias, elämäniloa täynnä oleva Meikkaaja-Maskeeraaja Helsingistä joka tekee töitä omassa unelma-ammatissaan ja nauttii siitä täysin voimin! Mitä teet? Teen töitä Freelancer Meikkaaja-Makeeraajana mm. mainoskuvauksien, teatterin, television, muodin sekä artistitöiden parissa. Toimin myös Freelancer Makeup- Artistina Make Up For Ever Finlandilla sekä Svenska Teaternilla. Koulutukseltani valmistuin ensin Parturi-Kampaajaksi Lahdesta 2011 ja Meikkaaja-Maskeeraajaksi 2015 Helsingistä. Suomessa nämä alat kulkevat…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Joona Rontu on lyhytterapeutti, joka työskentelee puhelimitse

  Kuka olet? Olen Joona, 28-vuotias ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja sosionomi. Päivätyössäni ohjaan nuoria erilaisten arjen asioiden parissa ja iltaisin keskustelen puhelimessa terapia-asiakkaideni kanssa. Mitä lyhytterapeutti tekee? Puhelimitse terapiaa tarjoavana lyhytterapeuttina keskustelen asiakkaan kanssa ja autan häntä löytämään uusia toimintatapoja, voimavaroja ja selviytymiskeinoja haasteisiin, joiden vuoksi hän on ottanut minuun yhteyttä. Terapiassa voidaan käsitellä esimerkiksi perhe- tai työelämän pulmakohtia, omaa jaksamista, alakuloisuutta,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja” – Sirpa Pääkkönen

  Sirpa Pääkkönen, freelancer-toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, humanistististen tieteiden kandidaatti Helsingistä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Työskentelin Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta monella eri osastolla. Pitkän toimittajan uran jälkeen siirryin viime syksynä freenlaceriksi. Nyt yksi työni on ammattimainen blogin kirjoittaminen. Tällä hetkellä kirjoitan kahta eri blogia. Mitä teet? Oman blogini Taidetta, tarinoita, journalismia perustin jo syksyllä 2015. Siinä on ilmestynyt pari sataa lähinnä taidetta,…

  Lue lisää