Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Suorarekrytointi – Rekrytointi ilman mutkia?

suorarekrytointi-kuva

Suorarekrytointi on rekrytointitoimeksianto, jossa rekrytoija tai rekrytointiyritys toteuttaa asiakasorganisaation puolesta työntekijän hakuprosessin. Ulkoistamalla rekrytoinnin asiakasyritys voi keskittyä omaan toimintaansa ja tekemisiinsä, kun samaan aikaan rekrytoija/rekrytointiyritys etsii sopivaa työntekijää heille. Asiakasyrityksen ei tarvitse kuin odottaa rekrytoinnin tuloksia ja valita ehdokkaista heille sopiva työntekijä.

Suorarekrytoinnissa ei ole mutkia matkalla

Suorarekrytointi pähkinänkuoressa

Suorarekrytointi alkaa asiakasyrityksen aloitteesta. Rekrytointiyritys kartoittaa asiakasyrityksen tarpeet ja sopii hakukriteerit. Kartoituksen jälkeen rekrytointiyritys aloittaa hakuprosessin. Avoimesta työpaikasta tehdään työpaikkailmoitus rekrytointiyrityksen omille sivuille ja myös muille sivustoille, kuten Mol ja Facebook. Kyseisen avoimen työpaikan hakijat kutsutaan haastatteluun ja heidän kykynsä sekä referenssit arvioidaan. Hakijoiden joukosta valitaan sopivimmat ehdokkaat ja heitä ehdotetaan asiakasyritykseen.

Asiakkaan on helpompi valita sopiva työntekijä, koska rekrytointiyritys on jo tehnyt esikarsinnan ja ehdottaa vain muutamaa ehdokasta avoimeen työpaikkaan. Asiakasyritys kutsuu ehdokkaat haastatteluun ja he tekevät lopullisen valinnan. Valittu ehdokas työllistyy suoraan asiakasyritykseen ja ei ole näin siis ”vuokratyövoimaa”, vaan on asiakasyrityksen palkkalistoilla.

Suorarekrytointia alasta riippumatta

Suorarekrytointia hyödynnetään yleisimmin silloin, kun tavoitteena on saada työntekijä pidempi aikaiseen työsuhteeseen, kuten esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevaan eli vakituiseen. Suorarekrytointia voidaan myös käyttää määräaikaisiin työsuhteisiin, kuten kesätöihin.

Suorahaku eli "Headhunting"

Suorarekrytointi vs Suorahaku

Suorarekrytointia ei pidä sekoittaa termiin ”Suorahaku”. Suorahaku (Eng. Headhunting) tarkoittaa, että rekrytointia ei tehdä julkisesti työpaikkailmoituksella, vaan rekrytoija etsii aktiivisesti työtehtäviin sopivia osaajia esimerkiksi julkisia tiedonlähteitä (LinkedIn & Facebook) käyttäen ja ottaa heihin suoraan yhteyttä tiedustellen kiinnostusta avoimena olevaan paikkaan.

Suorahakua käytetään tyypillisimmin ylimmän johdon rekrytoinneissa, mutta viime vuosina se on laajentunut myös keskijohtoon ja asiantuntijatehtäviin. Mikäli haluat tulla löydetyksi suorahaulla, niin suosittelemme panostamaan omiin Facebook- ja LinkedIn-profiileihin. Varmista, että osaamisesi ja kykysi ovat nähtävissä. Sinun kannattaa lisätä avainsanoja profiileihisi, jotta olisit helpommin löydettävissä. Voit tutustua suorahakuun paremmin meidän toisessa blogikirjoituksessa, "Suorahaku (Headhunting) – Työntekijöiden metsästämistä?"

Toivottavasti tämä blogikirjoitus selvensi, että mitä suorarekrytointi ja suorahaku tarkoittaa. Jos on jotain kysyttävää aiheeseen liittyen, niin voit kommentoida sivun alaosassa, niin vastaamme parhaamme mukaan!

Mikäli kiinnostuit suorarekrytoinnista ja haluaisit hyödyntää meitä hakiessasi työntekijää yritykseesi, niin voit jättää meille yhteydenottopyynnön. Otamme yhteyttä sinuun niin pian kuin on mahdollista.

[Päivitys] Jatkossa suorarekrytointitarpeisiin ratkaisut löytyvät Aalto Henkilöstöpalvelut Oy:lta! Suorarekrytointi

Mikäli vuokratyö itsessään on sinulle vieras käsite, niin voit lukea aiheesta meidän aiemmasta blogikirjoituksesta, ”Vuokratyö – Myyttejä ja huhuja liikkuu, mutta mitä se oikeasti on?”. Voit myös katsoa meidän ikioman maskotin Marko Majavan videon samasta aiheesta.

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Omasta jaksamisesta huolehtiminen on satsaus liiketoiminnan tulevaisuuteen

  Monet tekijät voivat johtaa siihen, että yrittäjä tai itsensä työllistäjä uupuu työssään ja jaksaminen on koetuksella. Niin voi käydä, vaikka tekisi työkseen sitä mitä rakastaa, ja vaikka päivät täyttyisivät mielipuuhasta. Intohimo tehtyä työtä kohtaan lisää työn imua, vetovoimaa, mutta se voi myös huomaamatta aiheuttaa väsymystä, oman terveyden laiminlyöntiä, valtavia ylitöitä ja lopulta jopa loppuun palamisen. Miten kevytyrittäjä, yrittäjä tai itsensä…

  Lue lisää
 • Ura Miten löydän lapsilleni töitä (edes kesätöitä)

  Moni teini-ikäinen ansaitsisi mielellään omaa taskurahaa, jolla voisi ostaa sitä mitä milloinkin tekee mieli. Töiden, tai edes kesätöiden, löytäminen teinille ei kuitenkaan välttämättä ole maailman helpoin homma. Tähän juttuun on koottu vinkkejä, joita kannattaa kokeilla, jos haluat löytää lapsillesi töitä tai edes kesätöitä. Hyödynnä omia verkostojasi Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, voisitko hyödyntää omia verkostojasi töiden löytämisessä. Ehkäpä omalla työpaikallasi tarvitaan…

  Lue lisää
 • Ura Äitiyslomalla työskentely

  Jääkö sinulla kotona ollessasi intoa työntekoon? Äitiyslomalla työskentely onnistuu kätevästi kevytyrittäjänä! Myös työskentelevä äiti on hyvä äiti. Pienen lapsen kanssa oleminen kotosalla on sekin vaativaa työtä – mutta joillain äideillä voi sen lisäksi riittää aikaa ja energiaa kerryttää lisätuloja tekemällä keikka- tai osa-aikatyötä. Äitiyslomalla työskentely on siinäkin mielessä kannattavaa, että siinä saa ylläpidettyä ja kehitettyä omaa osaamista. Tällainen joustava ja…

  Lue lisää