Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Yrittäjän tiliöinti, tällä ohjeella selviät siitä!

tiliointi-laskin-ja-papereita

Tiliöinti on oleellinen osa kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, jotta verottaja näkee että olet maksanut verosi ajallaan. Tiliöinti tarkoittaa, että yrityksesi pyörittämisestä syntyneet kulut luokitellaan tiettyihin ryhmiin, jotta kaikki voivat ymmärtää yrityksesi kulut.

Mikä ihmeen tosite?

Tositteet rinnastetaan usein kuitteihin, mutta kirjanpidon näkökulmasta tositteiden on tarkoitus todentaa syntynyt kulu: tositteesta on tultava ilmi myyty tavara/tai palvelu, sen verotuskanta, päivämäärä jolloin kauppa on tehty. Tositteeksi ei siis riitä kuvakaappaus verkkopankista, mutta kuitti on erinomainen tosite!

Apua, en mä osaa mitään tiliöintiä!

Tiliöinneistä ei pidä ottaa paineita, tarkoitus on vain itse näyttää kirjanpidossa, mihin ryhmään mikäkin kulu kiinnittyy. Kuluja on erilaisia, ja niin on tilejäkin. Yrittäjänä tarvitset yleensä  alla listattuja tilejä, jotka merkitään ostolaskun kaveriksi kirjanpitoa varten. UKKO Toiminimiyrittäjyydessä on listattu kaikki yleisimmät tilit valmiiksi niiden käyttömäärän mukaan, tuodessasi tositteen palveluun valitse vain listasta oikea tili. Alla esimerkki tarvitsemistasi tileistä ja niiden käytöstä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Yleisimmät tilit yrittäjälle:

Ostot: palveluusi tai tuotteeseesi suoraan liittyvät hankinnat, ostat esimerkiksi kylpyhuoneremontin tekemiseksi laastia ja laattoja.

Ulkopuoliset palvelut: myymäsi tuotteen tai palveluun liittyvät palvelut, jotka ostat toiselta palveluntarjoajalta: asiakkaasi ostaa sinulta kylpyhuoneremontin, jonka purkutöistä maksat Remontti-reiskalle 100€. Remontti-reiskan sinulle kirjoittamasi lasku on ulkopuolista palvelua.

Vuokrat: esimerkiksi toimistohuoneestasi tai kalliista laitteesta maksamasi vuokra.

Edustuskulut: Tarjoat asiakkaallesi illallisen.

Korkokulut: Olet ottanut yritystoimintaa varten lainaa ja maksat siitä korkoa.

Pankkikulut: pankin palvelumaksut, jotka liittyvät yrityksesi pankkitiliin.

Vakuutukset: kaikki yritystoimintaan liittyvät vakuutukset

Markkinointikulut: Mainostat lehdessä, tai teetät yrityksellesi vaikkapa nettisivut. Tänne menee myös avoimien asiakastilaisuuksien tarjoilut.

Toimistokulut: Ostat toimistolle tulostinpaperia tai vaikkapa kuittivihkon.

Pienkalusto: Koneet ja laitteet, joiden arvo on alle 850€ ja todennäköinen käyttöikä on alle 3 vuotta. Esimerkiksi tulostin tai kännykkä.

Muistathan merkitä tiliöintiin ALV-prosentin! Se selviää laskusta.

Menikö sormi suuhun tiliöinneissä? UKKO Toiminimiyrittäjyys auttaa!

UKKO Toiminimiyrittäjyydellä tiliöinti hoituu helposti samalla kun lisäät tositteen kirjanpitoon. Taloustiimimme myös tarkistaa, että jokainen tosite tulee tiliöityä oikealle tilille.

UKKO Toiminimiyrittäjyydellä automatisoit taloushallintosi, ja keskityt yritystoimintaasi, etkä kuittirumbaan.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

    Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kirjanpidon alkeet pähkinänkuoressa

    Yrityksen perustamisessa eniten huolettaa luonnollisesti talous, taloudenpito ja yrittäjyyttä koskevat velvollisuudet. Tämä on täysin normaalia: kaikki uusi ja vaikeaselkoinen tuntuu aluksi pelottavalta. Kirjanpito ei kuitenkaan ole sellainen asia, jota kannattaa pelätä ajasta iäisyyteen. Lue tämä teksti, niin ymmärrät kirjanpidon alkeet jo hieman paremmin! Mitä kirjanpito tarkoittaa oikeasti? Kirjanpito on pohjimmillaan tulojen ja menojen seuraamista, ei sen kummempaa. Tarkoituksena on merkitä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto ALV-rekisteri: Miksi alv-rekisteriin ilmoittautuminen kannattaa?

    Kun mietit, pitäisikö liittyä ALV-rekisteriin ja mikä arvonlisäverorekisterin merkitys on yrittäjän näkökulmasta, olet päätynyt oikeaan osoitteeseen. Me kerromme sinulle, kuinka hyödyt ALV-rekisteriin liittymisestä merkittävästi. Mikä on ALV-rekisteri? ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu kaikki ALV-velvolliset yritykset. Milloin arvonlisäverorekisteriin liittyminen on pakollista? ALV-rekisteri eli arvonlisävelvollisten rekisteri on pakollinen yrittäjille, joiden liikevaihto eli tuttavallisemmin myynti ylittää tilikauden aikana 15 000…

    Lue lisää