Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

toiminimen-alv-ilmoitus-nainen-miettii

Aiheuttaako verottajalle laadittava ALV-ilmoitus harmaita hiuksia? Varsinkin uudelle yrittäjälle arvonlisävero sekä ALV-ilmoitus voi tuntua monimutkaiselta. Siksipä opastamme sinut tämän kirjoituksen avulla alvien ihmeelliseen maailmaan.

Mikä on ALV-ilmoitus?

ALV-ilmoitus eli arvonlisäveroilmoitus on kaikilta ALV-velvollisilta vaadittava ilmoitus, jossa raportoidaan yrityksen menoihin ja tuloihin sisältyvä alv Verohallintoon. Ilmoituskausi on joko kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Yleensä jakso on toiminimiyrittäjillä neljännesvuosittain, joka tarkoittaa sitä, että arvonlisäverot ilmoitetaan ja maksetaan 4 kertaa vuodessa. Jos yrittäjä haluaa pidemmän ilmoituskauden, sitä tulee anoa erikseen liikevaihdon perusteella.

ALV-ilmoituksen tekemisen voi myös ulkoistaa UKKO Prolle. Tällöin yrittäjän ei tarvitse itse laatia ALV-ilmoitusta eikä huolehtia sen lähettämisestä Verottajalle. Ainoastaan tehtäväksi jää arvonlisäverojen maksaminen OmaVero-palvelussa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Milloin ALV-ilmoitus tulee olla ilmoitettu ja maksettu?

Tavanomaisesti arvonlisäverot tulee ilmoittaa ja maksaa verokautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että helmikuun arvonlisäverot pitää hoitaa viimeistään huhtikuun 12.päivä. ALV-ilmoitus paperitse hyväksytään vain tietyin ehdoin.

Alv-ilmoitus myöhässä

Kannattaa myös muistaa tehdä ALV-ilmoitus ajoissa, sillä myöhässä tulleista ALV-ilmoituksista seuraa Verohallinnon myöhästymismaksu. Tästä syystä on tärkeää huolehtia, että asiakkaasi maksaa laskut sinulle ajoissa, koska joudut maksamaan niistä arvonlisäveron 2 kuukauden kuluttua laskutuksesta.

Myöhästymismaksu on maksettava, vaikka maksettavaa veroa ei olisi.

ALV-ilmoitus UKKO Pron avulla

Tuskailetko verottajalle tehtävän ALV-ilmoituksen kanssa? Ei hätää, me teemme sinun arvonlisäverojen ilmoittamisesta helppoa. Kirjanpitoasiakkaanamme voit valtuuttaa meidät lähettämään alv-ilmoituksesi verottajalle!

Palvelumme siirtää myyneistäsi ja ostolaskuistasi arvonlisäveron automaattisesti eteenpäin alv-kausillesi ja arvonlisäverottoman tuloslaskelmallesi. Tiedustelemme hyvissä ajoin alv-kausiesi suljettua, onko kaikki tositteet alv-kaudelta ladattuna palveluumme. Kun olemme tehneet alv-ilmoituksesi ja lähettäneet ilmoituksen eteenpäin verottajalle, palvelumme lähettää automaattisen sähköpostiviestin maksettavasta tai palautettavasta arvonlisäverosta, jonka sinä maksat OmaVero-palvelussa.

Huomaathan pitää silmällä alv-kausissa olevaa päivämäärää, jolloin kauden tositteiden tulisi olla viimeistään ladattuna palveluun.

Myös arvonlisäveron erikoistilanteet kuten ostot EU:sta toimivat palvelussamme erinomaisesti.

Palvelustamme näet myös reaaliaikaisen tuloslaskelman. Lisäksi haemme puolestasi alarajahuojennuksen verovuoden viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä. UKKO Pro -palvelussa saat siis muun muassa tarvittavat ilmoitukset verottajalle ALV-kautesi mukaisesti sekä vuosittaiset materiaalit vuoden loputtua.

Muutama steppi ja ALV-ilmoitus lähtee matkaan!

 1. Valtuuta meidät tekemään ALV-ilmoitus puolestasi
 2. Tiliöit kaikki kuluvan ALV-kauden tositteet oikein
 3. Keskity muuhun, taloustiimimme lähettää ALV-ilmoituksen Verottajalle!

Vieläkö mietityttää? Kokeile UKKO Prota ilmaiseksi 1000 euroon asti.

ALV-ilmoituksiin liittyvissä asioissa, voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi, chatin kautta tai soittamalla 09 4272 0861. Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 9-16.

Arvonlisävero pähkinänkuoressa

Arvonlisävero voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta, koska se ei kovin usein tule vastaan päivittäisessä elämässä. Siksipä käymmekin lyhyesti läpi perusasiat, mitä tämä kyseinen vero tarkoittaa yrittäjän näkökulmasta.

Arvonlisävero (eli alv) on kulutusvero, jonka lopullinen maksaja on kuluttaja. Arvonlisäveron määrä riippuu tuotteen tai palvelun verokannasta. Yleinen verokanta Suomessa on 24 prosenttia, jonka lisäksi on myös 10% ja 14% verokannat. Lue lisää aiheesta arvonlisävero ja ALV-kannat.

Mikäli yrittäjä on tehnyt yritystoimintaa varten erilaisia hankintoja, joiden hintaan sisältyy myös arvonlisävero, voi hän vähentää yrityksen ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myyntien alveista. Tämä edellyttää kuitenkin kuulumista arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä hankintojen on liityttävä alv-velvollisuuden alaiseen liiketoimintaan.

Arvolisäverovelvollisuus? Häh? Olenko velvollinen?

Yrittäjän on liityttävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli yrityksen liikevaihto ylittää tilikauden aikana 15 000 euron (tilikaudesta 2021 alkaen, aiemmin raja oli 10 000 euroa).

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin voidaan liittyä joko yrityksen perustamislomakkeella tai myöhemmin muutosilmoituksella. Verovelvollisuus alkaa yleensä silloin, kun lomake vastaanotetaan tai päivänä, jona määrittelet sen alkamaan yritystoiminnan aloittamisen yhteydessä

Pienten sivutoimisten yrittäjien liikevaihto ei kuitenkaan aina ylitä 15 000 euron alv-rajaa, jolloin alv-rekisteriin liittyminen on täysin vapaaehtoista. Lisäksi on olemassa tiettyjä aloja, jotka eivät vaadi rekisteriin liittymistä.

Alv-rekisteriin liittymistä kannattaa kuitenkin harkita. Mikäli yrittäjä on alv-rekisterissä ja liikevaihto ei täytä 15 000 euron rajaa, saa yrittäjä haettua maksetut alvit takaisin täysimääräisinä verottajalta

Lisäsi arvonlisäverovelvollisena yrittäjä pääsee nauttimaan arvonlisäveron vähennysoikeudesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hän voi vähentää yrityksen ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myyntien alveista.

Otetaanpas yksi käytännön esimerkki:

Ostat tietokoneen, joka maksaa elektroniikkaliikkeessä 1000 euroa. Tästä hinnasta arvonlisäveron osuus on 24 % eli 193.55 euroa (näet verokannan sekä veron osuuden tuotteen hinnasta kuitilta, tai voit käyttää ALV-laskuria). ALV-velvollisena yrittäjänä voit kuitenkin vähentää tietokoneen veron osuuden kokonaan omassa kirjanpidossasi, jolloin yrityksesi maksaa hankinnasta vain 806.45 euroa.

Entä ALV:n alarajahuojennus?

Onko liikevaihtosi alle 30 000 euroa? Jos on, olet oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Tämä on käytännössä vähän kuin veronpalautus yritykselle, eli saat takaisin kaiken tai osan tilikauden aikana tilitetyistä arvonlisäveroista.

Yrittäjä, jonka liikevaihto ylittää 15 000 euroa (tilikaudet vuodesta 2021 alkaen), mutta jää alle 30 000 euron, voi laskea alarajahuojennuksen seuraavalla kaavalla:

Vero – (liikevaihto – 15 000 €) x vero /15 000 €

Tilikaudet, jotka alkoivat ennen vuotta 2021, laskukaava on seuraavanlainen:

Vero – (liikevaihto – 10 000 €) x vero /20 000 €

UKKO Pro käyttäjänä sinun ei kuitenkaan tarvitse tuskailla tämän laskukaavan parissa. Haemme käyttäjillemme automaattisest alarajahuojennuksen verokauden viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Lue myös

Arvonlisäveron alarajahuojennus – Näin selviät siitä!

Maksuperusteinen kirjanpito ja arvonlisäveroilmoitus

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Mitä pakollisia kenttiä laskussa täytyy olla?

  Laskutuspohja on yrityksen lasku, jossa on kaikki pakolliset laskutusmerkinnät. Nämä laskutusmerkinnät ovat kaikille yrityksille samanlaiset ja ne on vahvistettu vuoden 2004 alusta. Kevennettyjen laskutusmerkintöjen raja puolestaan on tarkistettu vuonna 2006. Kevennetyt laskutusmerkinnät tarkoittavat tässä yhteydessä sellaisia pienen summan tai harvoin laskutettavia laskuja, jolloin kaikki pakolliset laskutusmerkinnät eivät ole käytössä, vaan käytetään niin kutsuttua kevennettyä laskutusmerkintää. Laskulla täytyy olla sellaiset laskutuksen…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Freelancer: verokortti vs. kevytyrittäjyys

  Freelancer voi tehdä töitä verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa. Tässä artikkelissa kerromme miksi kevytyrittäjä ja yrittäjä saavat enemmän työkeikkoja kuin verokortilla toimiva freelancer. Asiakkaamme kysyvät usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten  tässä blogipostauksessa koitamme avata miksi työn ostaja usein suosii laskuttamista verokortin sijaan. Mikä on freelancerin verokortti? Freelancer-verokortti oli verokortti, joka oli…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Maksuperusteinen kirjanpito ja arvonlisäveroilmoitus

  Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa. Toiminimen arvonlisävero Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa…

  Lue lisää