Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työnteko eläkkeellä — ajanvietettä ja lisätuloja

elakelaiset-hyppivat

Osa suhtautuu niin intohimoisesti työhönsä, että ei osaa lopettaa. Toisen elämä tuntuu tyhjältä ilman työn tuomaa rutiinia, eikä hän osaa istua kotona tekemättä mitään. Monella motivaationa toimii mahdollisuus parempiin tuloihin. Moni eläkeläinen haluaisi tehdä töitä eläkkeellä.

Taustalla voi olla pitkä kokemus, minkä kautta voi tehdä vaikka tuurauskeikkoja silloin tällöin. Satunnainen keikkailu ei ole yhtä raskasta kuin kokoaikainen työ, parhaassa tapauksessa se tuo päiviin kaivattua tekemistä ja pitää mielen virkeänä.

Eläkkeelle jäätyään voi myös herätä halu kokeilla jotakin aivan uutta, mitä ei aikaisemmin ole uskaltanut. Mielessä voi olla kauan muhinut liikeidea tai harrastus, jonka avulla haluaisi tienata lisätuloja.

Vaikuttaako työtä tekemällä hankittu lisätulo eläkkeeseen?

Eläkkeellä ollessa työtä tekemällä hankitut lisätulot eivät vaikuta vanhuuseläkkeen määrään. Sen sijaan lisätulot voivat vaikuttaa Kelan maksaman kansaneläkkeen lisien määrään. Vanhuuseläkkeellä voi siis tehdä töitä niin paljon kuin sielu sietää, ellei saa esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea. (Kirkko-Jaakkola, Taloustaito.fi.)

Palkkatulot vaikuttavat työttömyyseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään työtulojen ylittäessä tietyn rajan. Voit siis tehdä jonkin verran työtä ilman, että eläkkeen maksaminen lopetetaan, mutta työttömyyseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai eläkkeensaajan asumistukea saavan tulee ilmoittaa työn aloittamisesta  Kelaan ja omaan työeläkelaitokseensa. (Kela.)

Eläketulo ja palkkatulo ovat kummatkin verotettavaa ansiotuloa. Näin ollen eläkkeellä ollessa saadut palkkatulot vaikuttavat nostavasti tuloveroprosenttiin, mitä kautta ne vaikuttavat eläkkeen ja palkan kokonaissummasta lopulta käteen jäävään osuuteen.

Vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä kertyy myös uutta eläkettä 1,5 % vuodessa 68 ikävuoteen asti. Tämän voit hakea maksuun 68 vuotta täytettyäsi.

Mitä verokorttia pitää käyttää?

Eläketuloa varten on olemassa oma verokorttinsa. Sen lisäksi keikkatöitä varten tarvitaan erillinen sivutuloverokortti palkkatuloa varten.

Sivutuloverokortin voit tilata Verohallinnosta. Sivutuloverokorttia tilatessa ja veroprosenttia laskettaessa voidaan huomioida eläketulot ja nostaa sivutuloverokortin veroprosentti riittävän korkeaksi, jotta ei tarvitse tilata myös uutta eläketulon verokorttia.

Miten ikä vaikuttaa vakuutusmaksuihin?

Iän kertyminen tuo muutoksia vakuutusmaksuihin, joita vähennetään veroina palkasta tai maksetaan työnantajamaksuina.

53 vuotta täyttäneillä työeläkevakuutusmaksun työntekijän osuus on 7,2 % vuonna 2015
Työttömyysvakuutusmaksua ei makseta yli 65-vuotiaista työntekijöistä.
68 vuotta täyttäneestä ei enää makseta työeläkevakuutusmaksua, eikä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Tällöin uutta eläkettä ei enää kartu.

UKKO.fi sopii myös eläkeläisille

UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta voi helposti hankkia lisätuloja eläkkeellä ilman omaa yritystä. UKKO.fi huolehtii palkanmaksuun liittyvistä paperitöistä. Palvelun käytölle ei ole yläikärajaa.

UKKO.fi-palvelu toimii seuraavasti:

1. Rekisteröidy UKKO.fi-palveluun
Rekisteröitymisen voit tehdä klikkaamalla tästä.

2. Sovi toimeksiannosta asiakkaan kanssa
Sovi toimeksiannosta, hinnasta ja muista yksityiskohdista asiakkaasi kanssa. Suosittelemme tekemään kirjallisen sopimuksen, mikäli kyse on vähänkään isommasta työtehtävästä.

3. Luo lasku
Tehtyäsi työn voit luoda laskun UKKO.fi:n hallintapaneelissa. Kun lasku on valmis, voit hyväksyä sen lähetettäväksi eteenpäin. Tarkistettuamme laskusi lähetämme sen eteenpäin asiakkaallesi. Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa laskun tekoon liittyvissä kysymyksissä, voit katsoa asiakaspalvelun yhteystiedot tästä.

4. Saat palkkaa
Saatuamme suorituksen asiakkaaltasi, maksamme palkan tilillesi. Tarvitsemme palkanmaksua varten verokorttisi ja lisäksi sinun tulee lisätä hallintapaneeliin oma tilinumerosi.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Mitä on inbound-rekrytointi ja miksi siitä tulisi tietää?

    Miksi ja milloin sinun kannattaa lukea tämä kirjoitus? Tämä kirjoitus on sinua varten, jos sinulla on rooli yrityksesi rekrytoinneissa, ja tiedät, että hyvät työntekijät ovat yrityksesi tärkein voimavara. Ja ei, tämä artikkeli ja inbound-markkinointi ei koske vain IT-alaa tms. alaa siihen viittaavasta nimestään huolimatta, vaan tämä kirjotus koskee juuri nyt kaikkia, jotka miettivät miten voisi saada osaavaa ja hyvää työvoimaa…

    Lue lisää
  • Työelämä Hyvä työpaikkailmoitus: miten kirjoitetaan hyvä työpaikkailmoitus?

    Uuden työntekijän palkkaaminen on usein haastavaa. Kun olet päättänyt laittaa paikan julkiseen hakuun, on sinun varmistuttava, että juuri oikeat ihmiset löytävät sen. Työpaikkailmoituksella on suuri merkitys sillä, se vaikuttaa kaikkein eniten työnhakijoiden laatuun. Alla on listattuna kahdeksan vinkkiä paremman rekryilmoituksen kirjoittamiseen, jotta houkuttelet sopivimmat tyypit hakemaan. 1. Kirjoita suoraan oikealle hakijalle Etsitkö työntekijää, joka on vasta aloittamassa alalla vai haluatko…

    Lue lisää
  • Työelämä Mitä vaaditaan tehokkaaseen palaveriin? Fasilitaattori Henna Karjalainen jakoi oppinsa hyvään kokoukseen

    Palaverit saattavat viedä työpäivästämme aikaa leijonan osan. Monesti palaverit, kokoukset ja tapaamiset ovat elintärkeitä yhteistyön ja kaupan tekemisen vuoksi, mutta valitettavasti niihin käytetty aika on pois tuottavasta työstä. Mikään ei kuitenkaan ole parempi tapa viedä asioita eteenpäin kuin yhdessä puhuminen ja asioista sopiminen. Ratkaisut ongelmiin löytyvät helposti istuttaessa saman pöydän ääreen; tosin nykyisin elämme vahvasti etäpalavereiden ja videoyhteyksien aikaa! Palaverissa…

    Lue lisää