Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

UKKO-data: Naisyrittäjät tienaavat edelleen vähemmän samoista töistä kuin miehet, mutta yllätyksiäkin löytyi

UKKO-data

UKKO.fi selvitti freelancer-työtä tekevien naisten ja miesten välistä palkkaeroa UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjien laskutustiedoista. Selvityksessä laskettiin naisten ja miesten keskimääräinen tuntilaskutushinta ja saatiin tulokseksi, että vuosina 2019-2021 freelancer-naisen euro on  ollut 83 senttiä.

“Halusimme naistenviikolla syventyä yrittäjyyteen ja työelämään naisten näkökulmasta ja selvitimme suurella uteliaisuudella UKKO-datastamme millaisia eroja naisten ja miesten laskutuksissa on. Laskimme nais- ja mieskevytyrittäjiemme tuntihintojen keskiarvoja ja saimme tulokseksi, että naisten keskituntihinta on 24,25 euroa ja miesten vastaava summa on 29,11 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että naisyrittäjän euro on 83 senttiä.”  UKKO.fin Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kertoo.

UKKO-datasta näkee miesten ja naisten keskimääräisiä tuntihintoja ammattiryhmittäin. Tiedot selviää yhteensä yli 57 000 kevytyrittäjän laskustustiedoista, joista naisten osuus 25 000 ja miesten 32 000.

”Haluamme yrityksen sisäistä tietoa jakamalla rakentaa avoimesti yrittäjyydestä käytävää keskustelua ja herätellä muitakin tekemiemme havaintojen äärelle. Yllättävää on havainto aloista, joissa naisten keskimäärinen tuntihinta on enemmän kuin miesten: graafiset suunnittelijat, toimisto- ja IT-alantyöntekijät, liikunnanopettajat, konsultit, siivoojat ja taitelijat”, Heino listaa.

Tänä vuonna naisia on myös rekisteröitynyt kevytyrittäjiksi ensimmäistä kertaa enemmän kuin miehiä.

”Naistenviikon kunniaksi olemme nostaneet Yrittäjyyskoulussamme esille monia mielenkiintoisia menestystarinoita, joissa pääosissa on nainen. Olemme lisäksi koonneet aikajanalle viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunutta kehitystä työelämässä – naisten näkökulmasta. Tutkimme, taustoitimme ja kaivoimme dataa, jotta saisimme rakennettua mahdollisimman kattavan kuvan siitä, millaista on olla naisena yrittäjänä ja työelämässä vuonna 2021”, Heino kuvailee.

UKKO.fi on toimintansa alusta asti kannustanut kaikkia yrittämään ikään, sukupuoleen tai kansalaisuuteen katsomatta. Palvelun vanhin kevytyrittäjä on 95-vuotias mallinhommia tehnyt henkilö, nuorimmat alaikäiset kesäyrittäjät ovat taas taitavia someammattilaisia.

”Emme voi kuvailla millainen on tyypillinen kevytyrittäjä tai yrittäjä, koska he ovat valtavan monipuolinen joukko, joita yhdistää sellainen ammattitaito ja asiantuntijuus, jota on pakko ihailla. Haluamme kannustaa kaikkia yrittämään ja auttaa kaikkia menestymään sekä toteuttamaan unelmiaan. Mutta etenkin naisia pitää työelämässä edelleen opastaa rikkomaan lasikattoja ja varomaan lasijyrkänteitä. Suomessa yrittäjistä vain kolmannes on naisia”, Jenna Heino perustelee.

Työelämä on muuttunut ja yrittäjyys on murroksessa. UKKO.fi mahdollistaa yrittäjyyden kaikille ja tekee yrittämisestä helppoa. Yhdeksän vuoden aikana UKKO.fi on saattanut yli 160 000 kevytyrittäjää yrittäjyyden polulle, heidän tekemästään työstä on maksettu veroja yli 115 miljoonaa euroa ja työtä on tehty yli 500 000 toimeksiannon verran. UKKO.fi on ollut tärkeässä roolissa myös harmaan talouden ehkäisemisessä. Tänä päivänä UKKO.fi auttaa myös toiminimiyrittäjiä ja lisäksi tarjoaa helppotajuista ja ymmärrettävää tietoa yrittäjyydestä kaikille avoimessa Yrittäjyyskoulussa. Koska aina kannattaa yrittää ja ilman yrittämistä UKKO.fikin olisi ollut vain yksi baarissa keksitty idea.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Uusi eläketulkinta ei tee itsensä työllistäjistä väliinputoajia

    Yle julkaisi verkossa 6.5. artikkelin ”Tuore vakuutusmuutos tekee itsensä työllistäjästä väliinputoajan: ’Freelancer ei ole oikea yrittäjä’”. On totta, että työeläkeyhtiöiden uusi tulkinta kevytyrittäjien eläkevakuuttamisesta on iso muutos. Artikkelissa haastateltavat antavat kuitenkin ymmärtää, että tämä muutos poistaisi monien kevytyrittäjien toimintaedellytykset. Tämä ei pidä paikkaansa. On tärkeää, että tästä asiasta keskustellaan, sillä se koskettaa lähes 100 000 suomalaista itsensä työllistäjää. Kyse on…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Patsas rohkeudelle lahjoitettiin Suomen Yrittäjille

    Tiedote medialle 26.11.2020, vapaasti julkaistavissa Suomen suurin kevytyrittäjäpalvelu, UKKO.fi, lahjoitti marraskuun alussa Kansalaistorilla esillä olleen itsenäisten yrittäjien patsaan Suomen Yrittäjille. Patsas oli osa UKKO.fin laajempaa kampanjaa. – Tavoitteenamme oli nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille. Ehdimme kaiverruttamaan patsaaseen satoja nimiä niiden kolmen päivän aikana, joina patsas seisoi Kansalaistorilla ja keräsimme kymmenittäin…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti - katso tallenne tapahtumasta!

    UKKO.fi:n ja Sofian järjestämässä verkon live-keskustelussa pohdittiin mihin työelämä on menossa. Vaikka työelämä myllertyisi pysyvästi fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittavaan hybridimalliin, ei ihmisen kyky kohdata toinen, empatia ja vaatimus työn merkityksellisyydestä ole katoamassa minnekään, arvioivat asiantuntijat. Tulevaisuuden työelämä -live-keskusteluun osallistuivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja, ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed, UKKO-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta sekä palvelumuotoilija Tuula Styrman. Keskustelun moderaattori,…

    Lue lisää