Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Verkostoidu ja myy enemmän!

verkostoidu-ja-myy-enemman

Uudella alalla aloittava kevytyrittäjä on kuin turisti uudessa maassa: vähän hukassa, mutta valmis vastaanottamaan uutta tietoa. Hyvä kartta ja paikallinen opas auttavat pitkälle. Aloittavan kevytyrittäjän on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon kontakteja. Mitä useammalta kollegalta ja potentiaaliselta asiakkaalta saa kommentteja, sitä paremmin omaa palvelua voi kehittää paremmaksi. Jos kukaan ei halua ostaa tuotteitasi, tiedät olevasi menossa täysin väärään suuntaan.

Tehokkain keino saada nopeasti uusia asiakkaita on soittaa kohderyhmään kuuluville henkilöille ja tarjota omaa työpanostaan. Aivan tuntemattomien asiakkaiden kontaktoiminen on puuduttavaa, sillä suurin osa puheluista päättyy pettymykseen. Potentiaaliset asiakkaat eivät halua kuunnella häiriköivää puhelinmyyjää, eikä tapaamiseen löydy aikaa.

Puhelinmyynti on kuitenkin myös rehellistä. Saat suoraa palautetta ja kuulet nopeasti, mitkä ovat mahdollisesti palvelusi suurimmat ongelmakohdat. Suosittelemmekin aina uuden palvelun myyntiä aloittaessa soittamaan sadalle potentiaaliselle asiakkaalle. Näin saa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä asiakkaat odottavat ja kuinka paljon he ovat siitä valmiita maksamaan. Suurin osa ihmisistä ei saa luuria nousemaan kertaakaan vuosien aikana. Sata puhelua on niin pieni määrä, että sen pystyy kuka tahansa soittamaan muutamassa päivässä.

Parin päivän urakka on pieni hinta siitä, että huomaat palvelusi olevan täysin vääränlainen. Liian paljon omaan ideaansa uskovat yrittäjät saattavat hakata päätä seinään vuosien ajan. Tällaiset henkilöt eivät yleensä saa rehellistä palautetta.

Jääkylmät ja tulikuumat puhelut

Myyjät puhuvat usein kylmistä ja kuumista kontakteista. Kylmät liidit tarkoittavat potentiaalisia asiakkaita, jotka eivät ole olleet missään tekemisissä kanssasi aikaisemmin. Näissä puheluissa onnistumisprosentti on yleensä kohtuullisen pieni. Kuumissa kontakteissa potentiaalinen asiakas on pyytänyt yhteydenottoa tai muuten osoittanut kiinnostuksensa myytävää palvelua kohtaan. Hän mahdollisesti jo tietää kuka olet ja haluaa ostaa jotakin.

Kuumat liidit ovat moninkertaisesti arvokkaampia kuin kylmät liidit.

Kuumien kontaktien määrään vaikuttaa markkinointisi teho sekä se, mitä ihmiset puhuvat sinusta. Mitä useampi kehuu palveluitasi, sitä useamman kuuman liidin saat.

Verkostoitumisen tärkeys

Verkostoitumista hehkutetaan paljon, ja välillä joistain ihmisistä puhutaan ammattimaisina verkostoitujina. Monet järjestöt organisoivat myös verkostoitumistilaisuuksia, joiden ainoa tarkoitus on tutustua uusiin ihmisiin. Tällaiset tilaisuudet ovat ihan hauskoja, mutta niiden hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä. Verkostoitumistapahtumissa tutustuu nimittäin usein vain ihmisiin, jotka haluavat verkostoitua ja myydä jotakin.

Monissa tapahtumissa pyörii ihmisiä, joiden ainoa tarkoitus on käydä tervehtimässä mahdollisimman useaa ihmistä ja jättää heihin positiivinen vaikutus. Jurosta suomalaisesta tämä voi tuntua vähän teennäiseltä. Kaikkein ärsyttävintä on se, kun mielenkiintoinen keskustelu jää kesken, koska keskustelukumppani siirtyy kellon tarkkuudella eteenpäin.

Parhaat tulokset verkostoitumisessa saa olemalla aito. Tutustu niihin ihmisiin, joiden kanssa on mukava keskustella. Tutustu heihin pintaa syvemmältä. Suomalaiset ovat tyypillisesti aitoja ja rehellisiä ihmisiä. Tätä ominaisuutta tulee arvostaa. Erilaisissa oman alan tapahtumissa on hyvä käydä tutustumassa muihin, mutta samalla pitää mielessä, että ihmisten moikkaaminen ja oman nimen toisteleminen ei yleensä johda mihinkään. Jos tutustut mielenkiintoiseen ihmiseen, mene hänen kanssaan myöhemmin lounaalle tai kahville. Kahdenkeskisessä keskustelussa pääset esittelemään itseäsi paremmin.

Kiinnostaako aihe enemmän? Lataa ilmainen kevytyrittäjän markkinointikirjan tästä.

Kirjoittaja: Taneli Pasanen

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi: