Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjän verovähennykset – muistathan ottaa nämä ylös!

kevytyrittajan-verovahennykset-kolikot

Tiesithän, että kevytyrittäjänä olet oikeutettu hakemaan verovähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi? Kyllä vain! Vähennykset pienentävät veron määrää, mikä tarkoittaa, että käyttöösi jää enemmän rahaa. Katso alta, mistä kuluista ja maksuista koostuu kevytyrittäjän verovähennykset ja miten merkitset ne omassa verotuksessasi.

Mitä enemmän kevytyrittäjänä tienaat, sitä enemmän maksat veroja. Kevytyrittäjänä saatu tulo on toisin sanoen veronalaista ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti.

Verotuksellisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa, että kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Kevytyrittäjänä saatu tulo lasketaan yhteen muiden ansiotulojen, kuten päätoimen palkan kanssa, ja verotus tapahtuu samalla ennakonpidätysprosentilla.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Seuraavaksi käymme läpi, mitä kaikkea kevytyrittäjä voi verotuksessaan vähentää. Alla luetellut kulut ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia laskutuspalvelua käyttävän henkilön omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Muistathan, että yksittäiset verotuspäätökset tekee aina verottaja, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa niihin. Ajankohtaisimman tiedon verotukseen liittyvistä vähennyksistä ja mahdollisista omavastuurajoista saat aina suoraan Verohallinnosta.

Työvälineet ja muut työhön liittyvät tarvikkeet

Oletko viime vuonna hankkinut työtäsi varten uuden tietokoneen tai ostanut paljon ammattikirjallisuutta? Työvälineiksi lasketaan tietokoneen lisäksi näyttö ja näppäimistö. Muista vähentää verotuksessa kaikki työhösi liittyvät välineet paperista kirjekuoriin ja kynistä mappeihin.

YEL-maksut

Maksatko kevytyrittäjänä jonkin suuruista YEL-maksua eli yrittäjän eläkevakuutusta? Myös YEL-maksut voi vähentää verotuksessa!

YEL-vakuutus on mahdollista hankkia ja maksaa UKKO.fi:n kautta. Käyttäjä voi itse määrittää omasta hallintapaneelista, haluaako hän maksaa YEL-vakuutusta UKKO.fi:n kautta. Pidättämämme maksut tilitetään eläkevakuutusyhtiö Varmalle kahdesti vuodessa, aina kesä- ja joulukuisin. Mikäli käyttäjän YEL-pidätykset ovat päällä, pidätämme YEL-maksuja palkoista aina seuraavaa YEL-laskua varten. Varman lähettämän laskun mukaan maksetut YEL-maksut ovat vähennyskelpoisia käyttäjän omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Katso myös: Mikä ihmeen YEL?

Sairausvakuutusmaksu

Sairausvakuutusmaksu koskee ainoastaan YEL-velvollisia kevytyrittäjiä.
Sairausvakuutusmaksu on myös vähennyskelpoinen omassa verotuksessa. Tarkempia ohjeita vähennyksen tekemiseen saat esimerkiksi suoraan verottajalta.

2.12.2020 alkaen arvonlisävero on poistunut sairausvakuutusmaksustamme.

Matkakulut

Pääsääntöisesti kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessa kaikki matkakulut ja myös ne matkat, jotka hän ajaa kodin ja varsinaisen työpaikan välillä. Kevytyrittäjän työhön liittyvät matkat voidaan merkitä matkakuluvähennyksinä. Matkakuluista, kuten ajosta asiakastapaamiseen, on tärkeää pitää ajopäväkirjaa. Mikäli kilometrikorvaukset ja päivärahat on haettu UKKO.fi:n kautta ja ne on maksettu sinulle verovapaana korvauksena, verovähennyksen tekeminen omassa verotuksessa ei ole tarpeen.  

Voit ilmoittaa matkakuluista tulonhankkimisvähennyksen, mikäli et ole hakenut korvauksia UKKO.fi:n kautta. Muista hakea verovähennys myös, jos sinulle on maksettu UKKO.fi:n kautta matkakorvauksia ennakonpidätystä toimittamatta. Löydät yhteenvedon näistä veronalaisista matkakulujen korvauksista palvelumme Dokumentit-osiosta.  

Katso myös: Miten merkitsen matkakulut?

Työhuonevähennys

Oletko kenties työskennellyt viime vuonna paljon kotona? Jos vastasit kyllä, muista tehdä veroilmoitukseesi työhuonevähennys. Jos olet työskennellyt kotona yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, on vähennyksen arvo jopa 940 euroa (vuonna 2024). Voit myös vähentää verotuksessa työhuoneesi kalusteita, jos olet vaikkapa sattunut ostamaan uuden työtuolin.

Lopuksi

Olemme koonneet tässä artikkelissa neuvot avuksesi sitoumuksetta, mutta huomaathan, että jokaisen verovelvollisen tilanne on aina yksilöllinen. Mikäli sinulla on kysyttävää omaan verotukseesi liittyen, kysy tarvittaessa lisätietoja suoraan verottajalta. UKKO.fi opastaa parhaansa mukaan verovähennyksissä, mutta ei ota vastuuta verotietojesi soveltuvuudesta. Ainoastaan verottaja voi tehdä lopullisen päätöksen. Kevytyrittäjä on aina vastuussa omista veroasioistaan.

Ansiotulot ja niistä tehtävät vähennykset voit ilmoittaa verottajalle lomakkeella 50A. Täytä lomake omalla koneellasi ja liitä se mukaan veroilmoitukseesi.

Löydät tarvittavat kuluraportit oman hallintapaneelisi Dokumentit-osiosta.

Eri kustannusten käsittelystä UKKO.fi-palvelussa voit kysyä lisätietoa aina asiakaspalvelustamme:
asiakaspalvelu@ukko.fi
Puhelin 09 6980 934 (arkisin kello 9–16)

Toiminimen verovähennykset

Löydät Yrittäjyyskoulusta myös tarkemmat ohjeet toiminimiyrittäjän verovähennysten tekemiseen. Pääset lukemaan artikkelia tästä: Verovähennykset toiminimelle.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 20.8.2020 ja sitä on päivitetty 12.04.2024.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Verokortti - Tämä kaikki sinun tulee tietää siitä

    Mihin verokortti oikein tarvitaan ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa kerromme olennaisimmat asiat verokorttiin liittyen. Mikä on verokortti ja miten verotus toimii? Verokortti kertoo työnantajalle, kuinka suuri osa palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä verottajalle. Suomessa verotus on järjestetty siten, että työntekijä näkee vain osan todellisista palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Näistä suurin erä on ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen lisäksi työntekijän palkkaamisesta aiheutuvia kuluja ovat mm. työeläkemaksu,…

    Lue lisää
  • Verotus Kotitalousvähennys 2024: Kotitalousvähennyksellä säästää

    Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka voit saada ostaessasi työtä kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tästä artikkelista selviää, millä edellytyksillä kotitalousvähennystä voi saada ja miten sitä voi hakea. Kerromme myös, kuinka yrittäjä hyötyy kotitalousvähennyksestä! Kotitalousvähennys on kotitalouksille todella merkittävä veroetu – ja siksi se auttaa myös pienyrittäjää myymään palveluitaan yksityisiin koteihin. Asiakas voi vähentää sekä yrittäjän että kevytyrittäjän laskut kotitalousvähennyksenä verotuksessaan, ja…

    Lue lisää
  • Verotus Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

    Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi! Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat. Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen…

    Lue lisää