Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Alarajahuojennus poistuu 2025 – tärkeää tietoa pienyrittäjille

Vuoden 2025 alusta ALV-alarajahuojennus poistuu, mikä tuo muutoksia monien pienyrittäjien verotukseen. Alarajahuojennus on ollut merkittävä verohelpotus pienille yrityksille, mutta sen poistuminen vaikuttaa erityisesti yrittäjiin, joiden liikevaihto on lähellä alarajoja. Tässä artikkelissa kerromme, mitä muutos tarkoittaa käytännössä ja kuinka siihen voi varautua. 

Mitä tarkoittaa, että alarajahuojennus poistuu? 

Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut pienyrittäjille suunnattu verohelpotus. Sitä on voinut hyödyntää, jos yrityksen tilikauden liikevaihto on jäänyt alle 30 000 euron. Tämä mahdollisti osan maksetusta arvonlisäverosta palauttamisen, mikä kevensi pienten yritysten verotusta.

Vuoden 2025 alusta alkaen tämä verohelpotus kuitenkin poistuu. Viimeinen alarajahuojennuksen hakuvuosi on 2024. Tämä tarkoittaa, että vuoden 2024 viimeisen ALV-ilmoituksen yhteydessä on tehtävä vielä hakemus, mikäli yrityksesi täyttää huojennuksen edellytykset.

Miten alarajahuojennuksen poistuminen vaikuttaa pienyrittäjiin?

  1. Ei enää takaisinmaksua arvonlisäverosta
    Alarajahuojennuksen poistumisen jälkeen pienyrittäjät eivät voi enää hakea palautuksia maksamastaan arvonlisäverosta. Tämä voi lisätä verotaakkaa erityisesti niillä yrittäjillä, joiden liikevaihto on ollut lähellä 30 000 euron rajaa.
  2. Vähäisen liiketoiminnan ALV-raja nousee
    Muutoksessa on myös positiivinen puoli: vähäisen liiketoiminnan ALV-vapauden raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Tämä antaa pienille yrityksille mahdollisuuden laskuttaa ilman arvonlisäveroa, jos liikevaihto jää alle 20 000 euron.
  3. Hinnoittelun suunnittelu tärkeää
    ALVittoman toiminnan valitseminen voi olla järkevää aloilla, joilla hankintojen arvonlisäveron vähennysoikeudella on vähemmän merkitystä. Toisaalta se voi vaikuttaa hinnoitteluun, sillä ALV-rekisterissä olevat yritykset voivat vähentää hankinnoistaan maksamansa arvonlisäveron.

UKKO.fi auttaa alarajahuojennuksen hakemisessa 

UKKO.fi:n asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia alarajahuojennuksen hakemisesta vuodelta 2024 – me hoidamme sen automaattisesti puolestasi. Näin voit keskittyä liiketoimintaasi, eikä sinun tarvitse miettiä veroilmoitusten yksityiskohtia.

ALV-rekisteristä poistuminen vuoden 2025 alusta

Jos yrityksesi liikevaihto jää alle 20 000 euron, voit hakea poistumista arvonlisäverovelvollisten rekisteristä. Hakemus tehdään Verohallinnon OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeella.

Mitä rekisteristä poistuminen tarkoittaa?

  • Yrityksesi ei enää lisää laskuihin arvonlisäveroa, eikä sinun tarvitse tehdä ALV-ilmoituksia tai maksaa arvonlisäverotilityksiä.
  • Et kuitenkaan voi enää vähentää hankinnoista maksamaasi arvonlisäveroa, mikä voi vaikuttaa liiketoimintasi kulurakenteeseen.

Yhteenveto: Valmistaudu alarajahuojennuksen poistumiseen

  • Alarajahuojennus poistuu 1.1.2025. Viimeinen hakuvuosi on 2024.
  • UKKO.fi auttaa 2024 alarajahuojennuksen hakemisessa automaattisesti.
  • Vähäisen liiketoiminnan ALV-raja nousee 20 000 euroon, mikä mahdollistaa ALVittoman laskutuksen pienille yrityksille.
  • Suunnittele yrityksesi verotukselliset valinnat huolella, jotta saat hyödynnettyä edut parhaalla mahdollisella tavalla.

Alarajahuojennuksen poistuminen on merkittävä muutos, mutta huolellinen suunnittelu auttaa pienyrittäjää sopeutumaan ja ylläpitämään liiketoiminnan kannattavuutta.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lue lisää:

ALV eli arvonlisävero 2024: Kaikki ALV eli arvonlisäverosta

Ennakkovero: miten toiminimeä verotetaan?

Ennakkoperintärekisteri: Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Arvonlisävero 2023 – yrittäjän ALV-opas

    Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

    Lue lisää
  • Verotus Verokortti - Tämä kaikki sinun tulee tietää siitä

    Mihin verokortti oikein tarvitaan ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa kerromme olennaisimmat asiat verokorttiin liittyen. Mikä on verokortti ja miten verotus toimii? Verokortti kertoo työnantajalle, kuinka suuri osa palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä verottajalle. Suomessa verotus on järjestetty siten, että työntekijä näkee vain osan todellisista palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Näistä suurin erä on ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen lisäksi työntekijän palkkaamisesta aiheutuvia kuluja ovat mm. työeläkemaksu,…

    Lue lisää
  • Verotus ALV-rekisteri: Miksi alv-rekisteriin ilmoittautuminen kannattaa?

    Kun mietit, pitäisikö liittyä ALV-rekisteriin ja mikä arvonlisäverorekisterin merkitys on yrittäjän näkökulmasta, olet päätynyt oikeaan osoitteeseen. Me kerromme sinulle, kuinka hyödyt ALV-rekisteriin liittymisestä merkittävästi. Mikä on ALV-rekisteri? ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu kaikki ALV-velvolliset yritykset. Milloin arvonlisäverorekisteriin liittyminen on pakollista? ALV-rekisteri eli arvonlisävelvollisten rekisteri on pakollinen yrittäjille, joiden liikevaihto eli tuttavallisemmin myynti ylittää tilikauden aikana 20 000…

    Lue lisää