Ääni-installaatiota tekevästä Jaakko Autiosta taiteellinen luova työ on parasta maailmassa

viikon-kevytyrittaja-Jaakko-Autio

Kuka olet?

Hei! Olen Jaakko Autio, freelancer-äänisuunnittelija. Työskentelen teatterin, installaatioiden ja elokuvan parissa.

Mitä teet?

Parhaillaan työskentelen HKT:n produktiossa äänisuunnittelijana. Produktion nimi julkaistaan virallisesti 13.8. Kesällä toteutan 25 -kanavaisen ääni-installaation Pohjanmaalla nimeltä “Armo” Nivalassa 5.–14.7. Lyhytelokuvan “Kirurgi” ensi-ilta taas on Galerie bij de Boekessa, Ulftissa.

Mielenkiintoinen proggis on myös kesällä Paikallisliike-nykytanssifestivaalilla esitettävä “Ajan ja paikan ulottumattomissa”, (16.6. kello 19 Savilahden luolastot, Neulaniementie 6.)

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Välillä pitää vaan pystyä laskuttamaan. Jos ei halua maksaa YEL:iä, niin sitten täytyy pitää huolta, ettei laskuta yli 7 800e/vuosi. Tämä helpottaa asioita huomattavasti, kun voi laskuttaa itse. Laskutettava on tähän asti maksanut mielellään laskutukseen lisättävät kulut (noin 14 %). Hienosti toimii tämä UKKO.fi!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Annettu työnimike on “äänisuunnittelija”, mutta tarkempi kuvaus olisi äänen dramaturgi tai äänen koreografi. Työni on ryhmätyötä ja äänisuunnittelu tapahtuu ryhmän antamissa raameissa. Omissa installaatioissa koen, että minulla on eniten valtaa suhteessa esityksen konseptiin ja ajan käyttöön. Tylsä sanoa, mutta tavallista työpäivää ei ole, paitsi ehkä repertuaari-teatterissa kuten HKT:lla, josta olen nyt vapaalla kesän. Koen, että kaikki taiteellinen työ tapahtuu toisia varten ja vasten.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Työnteossa on hetkensä sooloilulle ja vapaalle lennolle, mutta arvokkain taito on lentää sovittujen raamien sisällä. Kun tämä onnistuu, taiteellinen luova työ on parasta maailmassa. Tavalliseen työpäivään kuuluu nöyrää perustyötä ja tätä lentämistä.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Tunne, että uusiutuu, että kokee olevansa ajankohtainen omassa ajattelussa ja työssä jota tekee, on todella tyydyttävää. Tahtoisin uusiutua siten, että samaistun laajemmin ja syvemmin sisältöihin, joiden kanssa olen tekemisissä.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme. Otetaan ilo irti tästä mahdollisuudesta määrittää oma ajankäyttö.

Käy kurkkaamassa mitä kaikkea äänisuunnittelijan työhön kuuluu:

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Peräänantamaton asenne vie pitkälle – Viikon kevytyrittäjä Jan Ahlroth

  Kuka olet? Olen Jan Ahlroth, 41-vuotias aktiivinen myynnin ammattilainen ja kahden ihanan tyttären isä Espoosta. Pyrin koko ajan kehittymään ja kulkemaan eteenpäin. Peräänantamaton asenteeni ja intohimoni auttavat minua saavuttamaan tavoitteita nousujohteisella urallani. Tavoitteet ja unelmat on tehty toteutettavaksi. Vahvuuksiani on laaja-alainen kokemus yritysten pitkäaikaisista ja kannattavista myyntitehtävistä. Minulla on kokemusta aktiivisesta ja konsultoivasta B2B-ratkaisu- ja projektimyynnistä yli 15 vuotta. Olen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Sisustussuunnittelija Milla teki rohkean alanvaihdoksen, ja sai päätöksestään paljon ihailua tuttaviltaan

  Milla Suominen päätti vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi lähes 20 vuoden uraputken jälkeen. ”Uraloikkani oli vähän erilainen: menin korkeakouluopintojen jälkeen ammattikouluun. Mietin, miten voisin saada opintoni ja kokemukseni yhdistettyä parhaalla mahdollisella tavalla!” Aiemmalta koulutukseltaan Milla on kauppatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt lähes 20 vuotta henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Pari vuotta sitten hän päätyi tilanteeseen, jossa hänen määräaikainen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Haave sarjakuvapiirtäjän ammatista teki Eerosta kevytyrittäjän – “itselleni juuri sopiva työ”

  Olen Eero Oinonen, Tampereella asuva 27-vuotias, kiltti, rauhallinen ja tunteikas persoona. Mitä teet? Piirtelen sarjakuvia ja muita piirroksia. Unelmani on tulla ammattisarjakuvapiirtäjäksi ja myydä omia teoksiani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Päädyin kevytyrittäjäksi, kun kuulin muutamilta ystäviltäni UKKO.fi:stä. He kehottivat minua ryhtymään kevytyrittäjäksi ja lopulta ryhdyinkin. Halusin tehdä sitä mitä parhaiten osaan. Millainen on tavallinen työpäiväsi? Piirrän kaiken koneella. Käytän piirtämiseen useita…

  Lue lisää