Ääni-installaatiota tekevästä Jaakko Autiosta taiteellinen luova työ on parasta maailmassa

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

viikon-kevytyrittaja-Jaakko-Autio

Kuka olet?

Hei! Olen Jaakko Autio, freelancer-äänisuunnittelija. Työskentelen teatterin, installaatioiden ja elokuvan parissa.

Mitä teet?

Parhaillaan työskentelen HKT:n produktiossa äänisuunnittelijana. Produktion nimi julkaistaan virallisesti 13.8. Kesällä toteutan 25 -kanavaisen ääni-installaation Pohjanmaalla nimeltä “Armo” Nivalassa 5.–14.7. Lyhytelokuvan “Kirurgi” ensi-ilta taas on Galerie bij de Boekessa, Ulftissa.

Mielenkiintoinen proggis on myös kesällä Paikallisliike-nykytanssifestivaalilla esitettävä “Ajan ja paikan ulottumattomissa”, (16.6. kello 19 Savilahden luolastot, Neulaniementie 6.)

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Välillä pitää vaan pystyä laskuttamaan. Jos ei halua maksaa YEL:iä, niin sitten täytyy pitää huolta, ettei laskuta yli 7 800e/vuosi. Tämä helpottaa asioita huomattavasti, kun voi laskuttaa itse. Laskutettava on tähän asti maksanut mielellään laskutukseen lisättävät kulut (noin 14 %). Hienosti toimii tämä UKKO.fi!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Annettu työnimike on “äänisuunnittelija”, mutta tarkempi kuvaus olisi äänen dramaturgi tai äänen koreografi. Työni on ryhmätyötä ja äänisuunnittelu tapahtuu ryhmän antamissa raameissa. Omissa installaatioissa koen, että minulla on eniten valtaa suhteessa esityksen konseptiin ja ajan käyttöön. Tylsä sanoa, mutta tavallista työpäivää ei ole, paitsi ehkä repertuaari-teatterissa kuten HKT:lla, josta olen nyt vapaalla kesän. Koen, että kaikki taiteellinen työ tapahtuu toisia varten ja vasten.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Työnteossa on hetkensä sooloilulle ja vapaalle lennolle, mutta arvokkain taito on lentää sovittujen raamien sisällä. Kun tämä onnistuu, taiteellinen luova työ on parasta maailmassa. Tavalliseen työpäivään kuuluu nöyrää perustyötä ja tätä lentämistä.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Tunne, että uusiutuu, että kokee olevansa ajankohtainen omassa ajattelussa ja työssä jota tekee, on todella tyydyttävää. Tahtoisin uusiutua siten, että samaistun laajemmin ja syvemmin sisältöihin, joiden kanssa olen tekemisissä.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme. Otetaan ilo irti tästä mahdollisuudesta määrittää oma ajankäyttö.

Käy kurkkaamassa mitä kaikkea äänisuunnittelijan työhön kuuluu:

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Katja Lammela on sisustaja-rakentaja, jolla riittää töitä poikkeusaikanakin

  Kuka olet? Olen 45-vuotias nainen Pohjoisesta; muutin Tampereelle 2017. Olen moniosaaja, ja takataskussani onkin viisi tutkintoa. Elämäni rakkaudet ovat aina olleet rakentaminen ja sisustaminen. Näitä asioita teen suurella sydämelläni tänä päivänäkin! Pidän huolta itsestäni kuntoilemalla hyvin suurella volyymilla ja rakastan maastossa kävelemistä sekä pyöräilyä. Rakennushommia tehdessä kunnon on oltava kohdillaan. Mitä teet? Olen sekä maalari että sisustussuunnittelija. Teen normaaleja maalauksia,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jesse Nykänen yhdistää kevytyrittäjyyden, urheilun ja opinnot mielekkäästi toisiinsa!

  Olen Jesse Nykänen, 24-vuotias kevytyrittäjä, opiskelija ja urheilija. Mitä teet? Kilpailen painonnostossa Suomen maajoukkueessa ja opiskelen tradenomiksi Lahdessa. Opiskeluiden ja urheilu-urani ohella teen yksilövalmennuksia painonnostossa ja järjestän painonnostokursseja asiakkailleni. Hienointa omassa työssäni on asiakkaiden saama hyvän olon tunne kovan harjoituksen jälkeen! Aloitin painonnostossa kilpailun vuonna 2005, jolloin olin ainoastaan 9-vuotias. Juniorina pelasin jääkiekkoa ja nostelin painoja samaan aikaan. Jääkiekko jäi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Katariina Valkeinen valmentaa pk-yritykset voittoon markkinoinnin haasteissa!

  Kuvaaja: Soluna Image Vuoden 2021 ensimmäinen viikon kevytyrittäjämme on markkinoinnin moniottelija Katariina Valkeinen. Hänellä on pitkä markkinoinnin työkokemus, jota hän nykyisin hyödyntää konsultoiden pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Katariinalla on myös oma Ketterä-niminen palvelu, jonka sivuilla hän jakaa hyödyllisiä vinkkejä markkinointiin. Hän kertoo motivoituvansa siitä, kuinka hän pääsee näkemään työnsä tulokset konkreettisesti: “Nautin, kun sain vaikuttaa myynnin kasvuun ja yrityksen menestykseen!”…

  Lue lisää