Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Juhani on taiteilija ja unelmatyössään – “sitä pitää muistaa arvostaa”

Juhani-Perälä-Art

Kuka olet?

Olen Juhani Perälä, 32-vuotias Järvenpäässä asuva taiteilija ja muotoilija.

Mitä teet?

Olen kehittänyt omanlaisen tavan tehdä muotokuvia. Teen muotokuvia tilauksesta myyntiin ja näyttelyihin. Teoksissani korostuu rohkea värien käyttö ja kokeileva ote materiaaleihin ja tekniikkoihin. Omanlainen tapani tehdä teoksia on syntynyt vuosien varrella tekemieni kokeilujen sekä opintojen aikana.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Toin aikoinaan muutaman teoksen esille eräässä yhteisnäyttelyssä, jossa taulut herättivät kiinnostusta. Kysyntä ja kiinnostus ovat sen jälkeen kasvaneet koko ajan ja nyt näyttelyitä ja tilaustöitä on takana jo liuta – ja tulee koko ajan lisää.

Päädyin kevytyrittäjyyteen, koska se oli minulle ylivoimaisesti sopivin ratkaisu. Tekemiseni pääpaino on luova ja kokeileva ja saan tuloja epätasaiseen tahtiin ja keikkaluonteisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa vapaan ja syvän uppoutumisen työhön, sillä se on byrokraattisesti helppokäyttöistä, vapaata ja sitoutumatonta.

Juhani Perälä 2

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään aamulla noin klo 8.30, jonka jälkeen juon aamukahvit ja kuntoilen noin puolituntia. Ajelen työhuoneelleni ja aloitan työskentelyn noin klo 10.00 aikaan. Työskentelen yleensä noin klo 18–19 saakka, mutta pidän päivän mittaan tietysti myös kahvi-ja ruokataukoja aina silloin, kun siltä tuntuu.

Inspiroidun itse tekemisestä. Minua kiinnostavat materiaalit, värit, tekniikat, sommittelu ja niiden yhdisteleminen. En välitä niinkään teosten aiheista.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Minulla ei ole ollut työskentelyn suhteen ikinä mitään muuta unelmaa kuin tämä – olla taiteilija. Työskentelen vielä myös osa-aikaisena päivätyössä, mutta olen todella tyytyväinen ja onnellinen, että saan tehdä pääosin taideteoksia työkseni. Sitä pitää muistaa arvostaa.

Juhani Perälä 3, maalauksia Jokioisten Tietotalolla Kuva: Lassi Puhtimäki

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluan totta kai kehittyä työssäni joka asian suhteen, mutta ehkä markkinointi olisi yksi iso juttu, jota pitäisi opetella. Seuraava tavoitteeni on saada muutama näyttely Helsinkiin, mieluiten jollekin vilkkaalle kadulle näyteikkunoiden taakse.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Jokaisella on varmasti jokin työskentelyyn tai tekemiseen liittyvä unelma. Kevytyrittäjyys mahdollistaa tämän unelman toteuttamisen helposti ja riskittömästi – ei ole mitään hävittävää.

Juhaniin ja hänen teoksiinsa voit tutustua paremmin täällä!

Jokioisten Tietotalolla on nähtävillä myös Juhanin näyttely 8.8. asti ja loppuvuodesta Juhanin töitä voi ihastella myös ainakin Järvenpään kirjastossa.

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä seuraava lomake: Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tiina haastaa itseään luovuuden koko kirjossa – “tämä on ketterä tapa toimia”

  Olen Tiina Olli, arkkitehti, tanssinopettaja ja koreografi, joka uteliaana ja monista asioista kiinnostuneena on ehtinyt haastaa itseään laajasti taiteen ja luovuuden koko kirjossa. Mitä teet? Päätyökseni teen arkkitehtisuunnittelua, mutta sen ohella opetan tanssia vauvasta vaariin säännöllisillä viikkotunneilla, vedän tanssiin ja luovuuteen liittyviä työpajoja, koreografioin tanssiteoksia sekä valmennan tanssiryhmiä. Tanssiteoksiini liittyy myös teoksen visuaalista ja teknistä suunnittelua; valot, puvut, maskeeraus sekä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kerttu Jaatinen perusti Noita Digitalin ja löysi yrittäjyydestä itselleen sopivan tavan tehdä töitä

  Nimeni on Kerttu Jaatinen ja olen digitaalisten juttujen moniosaaja. Teen nettisivuja, editoin videoita ja huolehdin elokuva- ja TV-tuotannoissa materiaalin hallinnasta, eli teen DIT:nä töitä (Digital Imaging Technician). Nykyisin olen myös päätoiminen yrittäjä – eli teen kaikkea samaa kuin tein aiemmin freelancerina ja kevytyrittjänä, mutta nyt kaikki on yrityksenä. Yritykseni Noita Digital Oy tekee tyylikkäitä ja responsiivisa nettisivuja ja minä siinä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Myyjä Kari Tuohimaa: ”Usko itseesi ja päätöksiisi, joita olet huolella pohtinut.”

  Jyväskyläläinen kevytyrittäjämme Kari kertoo olleensa hyvin myyntihenkinen lapsuudestaan saakka, ja hänen urapolulleen on mahtunut paljon kohtaamisia, tarinoita ja naurua. ”Olen joskus miettinyt, että voisin kirjoittaa kirjankin kokemuksistani!” Kari vannoo itsensä työllistämisessä perusteellisuuden ja hyvän valmistautumisen nimeen. Hänen luottamuksensa omaan osaamiseensa ja tietotaitoonsa ei hellittänyt koronatilanteen keskelläkään, ja kovalla työllä olikin erinomaiset tulokset. Myyjän toimintaansa Kari aloitteli niinkin varhain kuin 10-vuotiaana.…

  Lue lisää