Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Juhani on taiteilija ja unelmatyössään – “sitä pitää muistaa arvostaa”

Juhani-Perälä-Art

Kuka olet?

Olen Juhani Perälä, 32-vuotias Järvenpäässä asuva taiteilija ja muotoilija.

Mitä teet?

Olen kehittänyt omanlaisen tavan tehdä muotokuvia. Teen muotokuvia tilauksesta myyntiin ja näyttelyihin. Teoksissani korostuu rohkea värien käyttö ja kokeileva ote materiaaleihin ja tekniikkoihin. Omanlainen tapani tehdä teoksia on syntynyt vuosien varrella tekemieni kokeilujen sekä opintojen aikana.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Toin aikoinaan muutaman teoksen esille eräässä yhteisnäyttelyssä, jossa taulut herättivät kiinnostusta. Kysyntä ja kiinnostus ovat sen jälkeen kasvaneet koko ajan ja nyt näyttelyitä ja tilaustöitä on takana jo liuta – ja tulee koko ajan lisää.

Päädyin kevytyrittäjyyteen, koska se oli minulle ylivoimaisesti sopivin ratkaisu. Tekemiseni pääpaino on luova ja kokeileva ja saan tuloja epätasaiseen tahtiin ja keikkaluonteisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa vapaan ja syvän uppoutumisen työhön, sillä se on byrokraattisesti helppokäyttöistä, vapaata ja sitoutumatonta.

Juhani Perälä 2

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään aamulla noin klo 8.30, jonka jälkeen juon aamukahvit ja kuntoilen noin puolituntia. Ajelen työhuoneelleni ja aloitan työskentelyn noin klo 10.00 aikaan. Työskentelen yleensä noin klo 18–19 saakka, mutta pidän päivän mittaan tietysti myös kahvi-ja ruokataukoja aina silloin, kun siltä tuntuu.

Inspiroidun itse tekemisestä. Minua kiinnostavat materiaalit, värit, tekniikat, sommittelu ja niiden yhdisteleminen. En välitä niinkään teosten aiheista.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Minulla ei ole ollut työskentelyn suhteen ikinä mitään muuta unelmaa kuin tämä – olla taiteilija. Työskentelen vielä myös osa-aikaisena päivätyössä, mutta olen todella tyytyväinen ja onnellinen, että saan tehdä pääosin taideteoksia työkseni. Sitä pitää muistaa arvostaa.

Juhani Perälä 3, maalauksia Jokioisten Tietotalolla Kuva: Lassi Puhtimäki

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluan totta kai kehittyä työssäni joka asian suhteen, mutta ehkä markkinointi olisi yksi iso juttu, jota pitäisi opetella. Seuraava tavoitteeni on saada muutama näyttely Helsinkiin, mieluiten jollekin vilkkaalle kadulle näyteikkunoiden taakse.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Jokaisella on varmasti jokin työskentelyyn tai tekemiseen liittyvä unelma. Kevytyrittäjyys mahdollistaa tämän unelman toteuttamisen helposti ja riskittömästi – ei ole mitään hävittävää.

Juhaniin ja hänen teoksiinsa voit tutustua paremmin täällä!

Jokioisten Tietotalolla on nähtävillä myös Juhanin näyttely 8.8. asti ja loppuvuodesta Juhanin töitä voi ihastella myös ainakin Järvenpään kirjastossa.

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä seuraava lomake: Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Media-alan moniosaaja Kim Laine

  Kuka olet? Olen 29-vuotias stadilainen. Tuon leivän perheeni pöytään tekemällä kotisivuja, verkkokauppoja, printtimedian suunnittelutöitä, mainosvideoita sekä mm. sosiaalisen median ratkaisuja yrityksille. Teen töitä kotoa käsin, jonka ansiosta voin venyttää työpäivää sopivassa mittasuhteissa ja tarpeen vaatiessa iltaan. Omistaudun jokaiselle toimeksiannolle ja projektille 110 % enkä ylityöllistä itseäni samanaikaisesti useilla projekteilla. Pysyn aikatauluissa enkä myy sitä mitä asiakas haluaa ostaa vaan sitä mitä asiakas…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Chiliharrastus vei mennessään – Kuukauden yrittäjä Jukka ”Fatalii” Kilpinen

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Jukka ”Fatalii” Kilpinen, yrittäjä Kirkkonummelta. Asun maalla omakotitalossa vaimon ja kahden kissan kanssa, perheeseen kuuluu myös kanalan väki, 8 kanaa ja kukko. Päätyöni on chiliyrittäjyys. Myyn itse tuottamiani chilinsiemeniä kansainvälisesti verkkokaupassani fataliiseeds.net. Siementen lisäksi myyn chilikirjallisuutta jota myös tuotan ammatikseni. Lisäksi tuotteinani on oma lannoitesarja sekä kasvihuoneita. Myös chilijauheet ja chilimakeiset kuuluvat valikoimaani.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuusi inspiroivaa naisyrittäjän tarinaa naisten päivänä

  8.3. naisten päivän kunniaksi jaamme muutaman inspiroivan yrittäjätarinan naispuolisilta kevytyrittäjiltämme! Jokainen heistä on aiemmin esitelty myös Viikon kevytyrittäjä -artikkelisarjassamme. Tarinat näyttävät, kuinka erilaisissa elämäntilanteissa ja töissä kevytyrittäät voivat toimia. Toivomme, että ne innostavat muitakin olemaan rohkeita, seuraamaan omia intohimojaan ja rakentamaan omaa polkuaan niitä noudattaen. Tutustu siis Katjaan, Susanneen, Ailaan, Millaan, Wicked Violettaan ja Emiliaan! ”Ollaan me kevytyrittäjät paljon yhteydessä…

  Lue lisää