Juhani on taiteilija ja unelmatyössään – “sitä pitää muistaa arvostaa”

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Juhani-Perälä-Art

Kuka olet?

Olen Juhani Perälä, 32-vuotias Järvenpäässä asuva taiteilija ja muotoilija.

Mitä teet?

Olen kehittänyt omanlaisen tavan tehdä muotokuvia. Teen muotokuvia tilauksesta myyntiin ja näyttelyihin. Teoksissani korostuu rohkea värien käyttö ja kokeileva ote materiaaleihin ja tekniikkoihin. Omanlainen tapani tehdä teoksia on syntynyt vuosien varrella tekemieni kokeilujen sekä opintojen aikana.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Toin aikoinaan muutaman teoksen esille eräässä yhteisnäyttelyssä, jossa taulut herättivät kiinnostusta. Kysyntä ja kiinnostus ovat sen jälkeen kasvaneet koko ajan ja nyt näyttelyitä ja tilaustöitä on takana jo liuta – ja tulee koko ajan lisää.

Päädyin kevytyrittäjyyteen, koska se oli minulle ylivoimaisesti sopivin ratkaisu. Tekemiseni pääpaino on luova ja kokeileva ja saan tuloja epätasaiseen tahtiin ja keikkaluonteisesti. Kevytyrittäjyys mahdollistaa vapaan ja syvän uppoutumisen työhön, sillä se on byrokraattisesti helppokäyttöistä, vapaata ja sitoutumatonta.

Juhani Perälä 2

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään aamulla noin klo 8.30, jonka jälkeen juon aamukahvit ja kuntoilen noin puolituntia. Ajelen työhuoneelleni ja aloitan työskentelyn noin klo 10.00 aikaan. Työskentelen yleensä noin klo 18–19 saakka, mutta pidän päivän mittaan tietysti myös kahvi-ja ruokataukoja aina silloin, kun siltä tuntuu.

Inspiroidun itse tekemisestä. Minua kiinnostavat materiaalit, värit, tekniikat, sommittelu ja niiden yhdisteleminen. En välitä niinkään teosten aiheista.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Minulla ei ole ollut työskentelyn suhteen ikinä mitään muuta unelmaa kuin tämä – olla taiteilija. Työskentelen vielä myös osa-aikaisena päivätyössä, mutta olen todella tyytyväinen ja onnellinen, että saan tehdä pääosin taideteoksia työkseni. Sitä pitää muistaa arvostaa.

Juhani Perälä 3, maalauksia Jokioisten Tietotalolla Kuva: Lassi Puhtimäki

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluan totta kai kehittyä työssäni joka asian suhteen, mutta ehkä markkinointi olisi yksi iso juttu, jota pitäisi opetella. Seuraava tavoitteeni on saada muutama näyttely Helsinkiin, mieluiten jollekin vilkkaalle kadulle näyteikkunoiden taakse.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Jokaisella on varmasti jokin työskentelyyn tai tekemiseen liittyvä unelma. Kevytyrittäjyys mahdollistaa tämän unelman toteuttamisen helposti ja riskittömästi – ei ole mitään hävittävää.

Juhaniin ja hänen teoksiinsa voit tutustua paremmin täällä!

Jokioisten Tietotalolla on nähtävillä myös Juhanin näyttely 8.8. asti ja loppuvuodesta Juhanin töitä voi ihastella myös ainakin Järvenpään kirjastossa.

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä seuraava lomake: Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tuija Vaittinen on luontaishoitojen ammattilainen

  Moikka! Olen Tuija Vaittinen – vyöhyketerapeutti, kosmetologi ja lähihoitaja. Kotoisin olen Pohjois-Karjalasta, mutta sittemmin muutin Hattulaan, Hämeenlinnan kupeeseen. Mitä teet? Olen työskennellyt aiemmin kosmetologina sekä myynnillisissä että hoidollisissa tehtävissä ja lähihoitajana vanhusten parissa. Useiden sattumien (ja omasta mielestäni myös kohtalon) kautta päädyin opiskelemaan vyöhyketerapeutiksi, joksi valmistuin marraskuussa. Koin, että UKKO.fi on helppo tapa ottaa askel kohti omia unelmia! Vyöhyketerapialla voidaan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

  Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön. Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta. Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Yrittäjä-Erkin tarina

  Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle. Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää…

  Lue lisää