Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Yrittäjä-Erkin tarina

yrittaja-erkki

Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle.

Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää ammattilaisia ja business luistaa. Erkki hoitaa hommansa viimeisen päälle huolellisesti ja työn jälki on aina priimaa. Työntekijät saavat palkan ajallaan ja pääsevät työskentelemään kunnon työkaluilla. Tämän vuoksi työntekijät pitävät Erkistä.

Sitoutuneet työntekijät pitävät Erkistä ja Erkki arvostaa heitä. Erkki kunnioittaa myös asiakkaitaan, sillä he mahdollistavat yrityksen toiminnan. Taloushallinnosta Erkki ei niin ymmärrä, kun on ollut koko elämänsä OIKEISSA TÖISSÄ. Mutta ei Erkki sitä näe haittana, ainahan taloushallinnon voi ulkoistaa. Hän on suomalainen yrittäjä ja ylpeä siitä.

Yrittäjälläkin voi olla ongelmia

Erkillä on kuitenkin yksi iso ongelma. Vaikka asiat pyrkisi aina hoitamaan oikein, välillä sattuu ikäviä virhearviointeja. Erkki valitsi kirjanpitäjäkseen puolitutun tekijän, joka lupasi hoitaa Erkin taloushallinnon edullisesti. Erkki tarttui innokkaana tarjoukseen, olihan kaveri sentään vaimon tuttavan kaveri. Erkki oli tyytyväinen löytäessään näin hyvän henkilön ja vieläpä edullisesti hoitamaan asiat, joista Erkki ei itse oikean työn tekijänä niin paljon ymmärrä. Sovittiin että kirjanpitäjä hoitaa kaiken hallinnollisen työn aina laskun maksamiseen asti. Näin Erkin aikaa ei kuluisi muuhun kuin siihen OIKEAAN TYÖHÖN, eli talojen rakentamiseen.

Erkki toimitti kirjanpitäjälle kuitteja ja laskuja sopimuksen mukaisesti aina kuukausittain. Kirjanpitäjä kuitenkin väitti, että kirjanpitomateriaalia ei oltu toimitettu ja että kausiveroilmoituksia ei voisi tehdä ennen kuin materiaali olisi perillä. Tämä tarkoitti sitä, että Erkin piti vielä normaalin työpäivän jälkeen ryhtyä ylimääräiseen työhön laskukopioiden ja muiden tositteiden uudestaan hommaamiseksi. No, sattuuhan näitä, ajatteli Erkki ja laittoi uudet kopiot laskuista ja kuiteista kirjanpitäjälle sähköpostitse, kun kausiveroilmoituskin oli jo myöhässä. Kirjanpitäjä soitti Erkille, että laki vaatii tositteiden tuomista toimistolle paperiversiona. Erkillä oli kiireinen päivä, mutta hän otti asiakseen ajaa työmaalta 70 km tilitoimistolle, koska pitäähän asiat hoitaa. Vähän Erkki kyllä ihmetteli itsekseen kuittien häviämistä ja sitä, että hänen yrittäjäkaverinsa toimittaa aina tositteet sähköisessä muodossa kirjanpitäjälleen. Laskun palveluistaan kirjanpitäjä muisti kuitenkin antaa Erkille, sekin summa oli sovittua suurempi. Perusteeksi kirjanpitäjä sanoi käytetyn ajan.

Kului aikaa muutama viikko, kun Erkki sai kirjeen verohallinnolta, jossa kehotettiin antamaan kausiveroilmoitus sillä uhkauksella, että verohallinto arvioi itse arvonlisäveron suuruuden.

Erkki on kuullut tarinoita muilta yrittäjiltä, miten kirjanpitäjä on hukkaillut materiaalia ja jättänyt ilmoituksia tekemättä ja jopa kavaltanut yrityksen pankkitililtä rahaa tekaistuilla laskuilla. Erkki ei kuitenkaan halua uskoa, että kirjanpitäjä on ollut huolimaton vaan päättää selvittää asiaa. Kirjanpitäjä hoitikin kausiveroilmoituksen kuntoon ja loppuvuosi meni joulukuuhun asti ilman näkyviä ongelmia. Erkki kyllä yritti tiedustella useampaankin kertaan, että minkälainen tulos yrityksestä on tulossa sekä pitääkö joitakin lisäennakoitakin maksaa, kun on niin paljon niitä OIKEITA TÖITÄ. Erkki sai kuitenkin kirjanpitäjältä ainoastaan epämääräisiä vastauksia.

Murphyn laki

Ja sattuihan niitä vastoinkäymisiäkin muitakin matkan varrelle Erkin yrityksen ensimmäisenä toimintavuotena. Iso urakka, josta Erkin olisi pitänyt saada rahat jo kuukausia sitten, riitautti Erkin kirjoittamat satojen tuhansien laskut. Lisäksi toisella työmaalla sattui vahinko työntekijän porattua vesiputkeen kylpyhuoneremonttia tehdessään kerrostalon 3. kerroksessa. Onneksi Erkki on pyrkinyt toimimaan huolellisesti ja ottanut yrityksen nimiin vastuuvakuutuksen, josta ainakin saadaan osa korvauksina ylimääräisiin kustannuksiin. Erkki laittoikin korvaushakemuksen vakuutusyhtiöön heti samana päivänä. Vakuutusyhtiöltä ei alkanut kuulua korvausta ja Erkki soitteli asiasta yhtiöön, josta sanottiin, että Erkin vakuutus oli katkaistu maksamattomien laskujen vuoksi. Erkki oli varma, että asiassa täytyi olla jokin virhe. Hänhän oli antanut laskut maksettavaksi kirjanpitäjälle.

Erkki yritti tavoittaa kirjanpitäjää useasti tuloksetta. Vakuutusasian ihmettelyyn ei kuitenkaan jäänyt paljon aikaa, koska Erkin yhteistyökumppani soitti ja uhkasi lopettaa yhteistyön Erkin yrityksen maksamattomien verovelkojen vuoksi. Nyt Erkin rintaa alkoi tosiaan puristaa. Erkki soitti verottajalle ja hoiti verovelkansa pois säästöillään ja pienellä luottokorttivelalla, koska yrityksen tilillä ei juuri sillä hetkellä ollut sellaisia summia riitautettujen laskujen vuoksi. Siinä meni perheen ensi kevään Espanjan lomakassa ja puskurirahastokin, joka oli yhdessä vaimon kanssa säästetty. Erkki kuitenkin ajatteli, että kyllä tästä selvitään. Töitäkin oli niin paljon, kun vain jaksoi tehdä. Erkki ei saanut tavoitettua edelleenkään kirjanpitäjäänsä. Pian hän kuulikin tuttavansa kautta, että tämä olisi muuttanut toiselle paikkakunnalle, mahdollisesti ulkomaille. Erkille alkoi valjeta, että hän ei välttämättä koskaan enää tavoittaisi kirjanpitäjäänsä. Eikä hän saisi myöskään tietää, mikä on yrityksen taloudellinen tilanne. Vaimokin oli hyvin kiukkuinen, kun Erkki oli kuluttanut perheen lomasäästöt yrityksen laskujen maksuun.

Erkki yritti pelastaa tilannetta tekemällä itse kausiveroilmoituksia, mitkä kirjanpitäjän lähdön jälkeen olivat jääneet tekemättä. Vakuutusasiaa hänellä ei ollut resursseja selvittää. Pankkitilin saldo alkoi pienentyä uhkaavasti. Erkki kuitenkin on ahkera työmies ja hän päätti ottaa käyttöön ylimääräisen työmaan kassavajetta paikatakseen.

Yrittäjän loppu

Voitkin jo varmaan arvata sen, miten tarina päättyy. Jokainen yrittäjä tai yrittäjyyttä suunnitteleva tietää ainakin yhden tuttavan, jolle on käynyt tällä tavalla. Suomalaiset yrittäjät ovat raudanlujaa tekoa, mutta myös joskus vähän jääräpäisiä. Mistään turhasta ei haluta maksaa ja se on erinomainen vaihtoehto ainoastaan silloin, jos yhteistyökumppani käyttää nykyaikaisia ohjelmia ja automaatiota.

Lopputuloksena Erkin tarinassa voi olla yksi tai useampi seuraavista:

  • Erkki saa burnoutin kirjanpitäjän takia. Hän joutuu ottamaan pakkoloman ja yritys menee konkurssiin, koska kukaan ei ole hallinnoimassa yrityksen asioita.
  • Erkki masentuu, koska kirjanpitäjä on kavaltanut Erkin yrityksen rahat ja paennut ulkomaille. Näin ollen Erkki joutuu maksuvaikeuksiin, vaikka kirjanpitäjä todettiinkin syylliseksi petokseen. Erkki kantaa suurimman vastuun tästäkin, sillä hän on vastuussa veroista, vaikkei saanut perittyä kirjanpitäjältä vahingonkorvauksia ja hänelle kuuluvia varojaan.
  • Kirjanpitäjän kadottua mystisesti, Erkki luovuttaa. Hän myy yrityksensä, saa eläkerahat, muuttaa Pattayalle ja alkoholisoituu.
  • Erkki ei selviä laskuista ja ne menevät ulosottoon ja yritys konkurssiin. Perhe ei pääse Espanjan lomamatkalle, joka kiristää jo entuudestaan huteraa liittoa ja Erkin vaimo jättää hänet.
  • Erkki joutuu Verottajan kanssa vaikeuksiin, koska kirjanpitäjän koira on syönyt ALV- ja veroilmoitukset, eikä ole kertonut näistä ajoissa. Kirjanpitäjän vastuuvakuutus kattaa vain veronkorotukset sekä viivästyskorot. Erkki joutuu maksamaan kerralla koko vuoden arvonlisäverot.

Tätä kyseistä ”Erkkiä” ei oikeasti ole olemassa. Halusimme herättää sinut miettimään, millaista on yhteistyö epäluotettavan yhteistyökumppanin kanssa ja kuinka siinä voi pahimmillaan käydä. Me UKKO Pro:lla arvostamme suomalaisia yrittäjiä. Mekin tiedämme millaista yrittäjänä oleminen parhaimmillaan ja pahimmillaan on. Haluamme aina lunastaa odotuksesi, sillä robotti ei aikaile.

Me tarjoamme apua

Kun Erkki antaa yhteystietonsa meille, me autamme häntä. Emme tee ihmeitä, vaan tarjoamme luotettavaa ja ammattitaitoista yhteistyötä yrittäjän arkea helpottamaan. Näin yrittäjä voi keskittyä siihen missä hän on paras. Älä ole niin kuin Erkki ja yritä hoitaa taloushallintoasi ”luotettavien” tuttavien kautta. UKKO Pro on keskittynyt vapauttamaan yrittäjän paperien pyörittelystä ja tilitoimistojen perään soittelemisesta.

Ota yhteyttä niin laitetaan Sinunkin taloushallinnon asiat ajan tasalle!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: