Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Yrittäjyyden alkutaipaleella

Metsäpolulla_luonto-opas

Kulunut vuosi on mullistanut elämäni. Lyhyessä ajassa olen kulkenut taipaleen tavallisesta toimistotyöntekijästä opiskelijaksi ja kevytyrittäjyyden kautta yrittäjyyden polulle. Sellainen minä aina olen: Pohdin ja punnitsen asioita tarkoin, mutta kun jokin juttu tuntuu omalta ja oikealta, tartun tuumasta toimeen saman tien.

Luonnosta voimaa ja koulutuksesta vauhtia uudelle alalle

Viime vuoden lokakuussa hain mukaan Kiljavan opistolla järjestettävään luontomatkailun ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuottajan koulutukseen, sillä elämän yllättävät vastoinkäymiset olivat juuri sopivasti saaneet minut miettimään tulevaisuutta. Minulla oli myös syvä ja intuitiivinen luontosuhde sekä vahva tunne siitä, että alkava koulutus voisi olla juuri minua varten.

Peruskoulun jälkeen olin käynyt kolmivuotisen kauppaoppilaitoksen valmistuen merkonomiksi ja työskennellyt tämän jälkeen kaksi vuosikymmentä vaihtelevissa palkanlaskenta- ja hr-tehtävissä sekä tekijänä että kouluttajana. Työurani aikana olen havainnut, että työhyvinvoinnista kyllä puhutaan paljon, mutta monesti se näyttäytyy käytännössä vain sanoina paperilla sekä työterveyslääkärin tyrkyttäminä pilleripurkkeina.

Minulle luonto on lapsesta asti ollut tärkeä henkinen voimavara. Se on läpi elämän taannut hyvinvointia sekä jaksamista arkeen, ja metsä on toiminut lääkkeenä ja ratkaisuna kaikkiin elämän kriiseihin. Minua kiehtoi ajatus ryhtyä tekemään jotakin konkreettista luonnon ja arjen hyvinvoinnin parissa.

Työtarjous tutulta tallilta – laskutus UKKO.fi:n kautta

Onnistuin nappaamaan opiskelupaikan. Jo samana päivänä sain ensimmäisen työtarjouksen islanninhevosvaelluksia järjestävältä tallilta, jossa olin jonkin aikaa käynyt asiakkaana. He etsivät uutta vaellusohjaajaa, ja pitkä hevos- ja luontotaustani yhdistettynä alkaviin opiskeluihin vastasi heidän tarpeisiinsa täydellisesti.

Talliyrittäjä kertoi käyttäneensä muiden ohjaajien kanssa UKKO.fi-laskutuspalvelua, joten päätin tutustua siihen. UKKO.fi-palvelu vaikutti heti kätevältä ja virtaviivaiselta, ajattelinpa sitä itseni eli laskuttajan, laskun saajan tai palkanlaskennan ammattilaisen näkökulmasta. Jos olisin tiennyt laskutuspalvelusta aiemmin, olisin myös säästynyt aiemmin kotitaloustyönantajan palkanmaksuvelvoitteisiin liittyvältä vaivalta ja paperisodalta. Rekisteröidyin UKKO.fi:n käyttäjäksi ja pääsin jo pian tekemään ensimmäisiä laskuja.

Yrittäjyys konkretisoitui muutamassa viikossa

Opiskelujen alkamisen myötä selvisi, että yksi opintojen osa-alue on yrittäjyys. En ollut koskaan edes ajatellut oman yrityksen perustamista. Olin kuitenkin jo valinnut itseni työllistäjän tienhaaran, joten ajatus tuntui toisaalta kiehtovalta. Muutamassa viikossa suunnitelma omasta yrityksestä oli kasassa: parempi arki jatkuvasta kiireestä kärsiville työikäiselle sekä hyvinvointia lähiluonnon keinoin. Koska monipuoliseen toimintaan tarvittaisiin alkuhankintoja ja varusteita, totesin oman y-tunnuksen tulevan tarpeeseen: Enää en pärjäisi pelkällä laskutuspalvelulla.

Pari kuukautta ensimmäisen suunnitelman syntyhetkestä minulla oli oma yritys. Työtaustojeni vuoksi en pitänyt kaupparekisterin ja verottajan lomakkeiden täyttämistä vaativana työvaiheena, myös laskelmien ja liiketoimintasuunnitelman tekeminen on ollut vaivatonta. Peruskirjanpito on tuttua, joten ainakin yrityksen alkuvaiheen kirjanpidosta olen selviytynyt omin voimin. Toiminnan kasvaessa kirjanpito on kuitenkin asia, jonka mielelläni annan ammattilaisen käsiin. Tsemppiä yritystoimintani käynnistämiseen olen saanut myös Kiljavan Opistolta sekä Keski-Uudenmaan uusyrityskeskukselta. Oman liiketoimintasuunnitelman arviointi ammattilaisilla on antanut itselle lisää luottamusta ja uskoa siihen, että olen valinnut oikean tien.

Yrittäjyyteni on vasta alkutaipaleella ja toistaiseksi sivutoimista. Työskentelen yhä osa-aikaisesti entisissä päivätöissä palkanlaskennan parissa. Työnantaja on suhtautunut ihailtavan ymmärtäväisesti tilanteeseen. Realistisesti laaditut kannattavuuslaskelmat kuitenkin kertovat, että tavoiteltavaan laskutussummaan on matkaa vielä valovuosi ennen kuin voin edes harkita päivätöistä luopumista kokonaan.

Mielestäni on ihanteellinen tilanne saada siirtyä yrittäjyyden maailmaan askel kerrallaan. Suunta on kuitenkin oikea ja tulevaisuus pitkälti kiinni omasta mielikuvituksesta ja seikkailunhalusta. Pienyrittäjyydessä parasta on oma persoonani. Se määrittää yritykseni luonteen, tuotteet ja niiden toteutustavat sekä lopulta myös kohderyhmän ja asiakaskunnan.

Laskutuspalvelusta apua myös nuorille

Suosittelen UKKO.fi:tä kaikille, jotka haluavat kokeilla siipiään itsensä työllistäjinä. Laskutuspalvelu on loistava väline myös nuorille, jotka haluavat tehdä vaihtelevia työtehtäviä opiskelun ohessa tai vaikka lomilla. Koska UKKO.fi:n kautta voi laskuttaa niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, nuori voi vaikkapa autella naapurustoa ”kylätalkkarina” ja ansaita samalla palkkaa kevytyrittäjänä. Pienyrittäjän näkökulmasta minulle olisi myös huomattavasti helpompaa saada tilapäistä työvoimaa laskutuspalvelun kautta kuin ryhtyä palkanmaksajaksi.

Yrittäjyydestä haaveileville ja yrittäjiksi jo ryhtyneille haluan lähettää muutaman tsemppilauseen: Uskalla tavoitella unelmiasi. Uskalla olla oma itsesi ja laittaa persoonasi peliin. Se takaa hyvinvoinnin, ilon ja aitouden kaikessa, mihin ryhdyt.

Elinan yrityksen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.luonnonlahetti.fi ja hänen blogikirjoituksiaan pääsee puolestaan lukemaa http://luonnonlahetti.blogspot.fi/-sivuston kautta.
Somesta Elinan tavoittaa sekä Facebookista että Instagramista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tuore yrittäjä Jake: “Rohkeutta on heittäytyä uusiin tilanteisiin”

  Kuvat: Jouni Ranta / Hotei Productions Helsinkiläinen Jake Vilmusenaho on entinen kevytyrittäjämme, joka on vastikään siirtynyt toiminimiyrittäjäksi. Tähän tilanteeseen hän on päätynyt seuraten omia intohimojaan seuraamalla omia unelmia ja kulkemalla päättäväisesti kohti omia tavoitteitaan. Jake huomasi jo nuorena haluavansa työskennellä itsenäisesti ja päästä toteuttamaan omia unelmiaan. Koska IT-ala oli kiinnostanut häntä lapsesta asti, hän lähti opiskelemaan datanomiksi. 20 ikävuoden kieppeillä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Juhani on taiteilija ja unelmatyössään – “sitä pitää muistaa arvostaa”

  Kuka olet? Olen Juhani Perälä, 32-vuotias Järvenpäässä asuva taiteilija ja muotoilija. Mitä teet? Olen kehittänyt omanlaisen tavan tehdä muotokuvia. Teen muotokuvia tilauksesta myyntiin ja näyttelyihin. Teoksissani korostuu rohkea värien käyttö ja kokeileva ote materiaaleihin ja tekniikkoihin. Omanlainen tapani tehdä teoksia on syntynyt vuosien varrella tekemieni kokeilujen sekä opintojen aikana. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Toin aikoinaan muutaman teoksen esille eräässä yhteisnäyttelyssä, jossa…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tet-harjoittelusta urkenikin kokonainen ura – Anna on nyt toimittaja ja yrittäjä

  Olen Anna Gustafsson, kansainvälisille ja kotimaisille sisällöntuotantoyrityksille töitä tekevä toimittaja ja kirjoittaja. Ensimmäinen työpaikkani oli 15-vuotiaana tet-harjoittelu paikallislehdessä. Siitä lähtien toimittajan työ on ollut oikeastaan ainoa haaveammattini. Valmistuin Helsingin yliopistosta valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenani viestintä. Pääsin jo opiskeluaikana alan töihin ja sen jälkeen olen saanut tehdä toimittajan töitä jo parikymmentä vuotta, lehdille, radioon ja televisiolle. Palasin Suomeen reilu kolme vuotta sitten…

  Lue lisää