Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrityksen kuitti kateissa? Lue ohjeet, kuinka toimia

yrityksen-kuitti-kateissa-kuitteja-poydalla

Joskus saattaa käydä niin, että kaiken hälinän keskellä yrityksen kuitti katoaa tai muuttuu lukukelvottomaksi. Tämä ei ole harvinaista, vaan oikeastaan hyvinkin yleistä yrittäjille. Miten sitten tulisi toimia, kun kirjanpitäjä soittelee puuttuvan kuitin perään? Kerromme ohjenuorat tämän tilanteen ratkaisemiseksi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Kadonneen kuitin metsästys – puuttuvaa kuittia ei löydy

Kadonnut kuitti saattaa saada yrittäjän verenpaineen nousemaan, mutta syytä paniikkiin ei ole. Syitä kuitin katoamiseen voi olla useita, esimerkiksi kuitti on voinut pudota lompakosta, paperi on voinut loppua maksupäätteestä tai kuitin päälle on kaatunut nestettä, jolloin se on mennyt lukukelvottomaksi.

Mikäli kuittia ei löydy pitkän ja uuvuttavan etsimisenkään jälkeen, eikä kuittikopiota ole mahdollista saada, tulee yrittäjän laatia itse selvitys ostosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yrittäjä kirjoittaa itse selvityksen ostotapahtumasta. Selvityksessä tulee käydä ilmi mitä on ostettu, keneltä, milloin sekä mitä se on maksanut ja millä verokannalla. Huomioitavaa tässä on se, että itse laadittu kuitti ei täytä arvonlisäveron vaatimuksia. Näin ollen yrittäjä ei voi hyödyntää alv-vähennystä ostokseensa.

Jos siis kirjanpitäjäsi soittelee kadonneen kuitin perään, riittää yleensä selvitys ostoksesta sähköpostitse. Myös muu kirjallinen selvitys kelpaa.

Aiheutuuko itse laadituista tositteista riskejä?

Kirjanpitolaissa ei oteta kantaa siihen, kuinka paljon itse laadittuja tositteita voi tilikauden aikana viedä kirjanpitoon. Tästä voi kuitenkin aiheutua riski verotukseen, sillä verotarkastuksessa teko voidaan katsoa tahalliseksi, ja verottaja voi katsoa tapahtuman yrittäjän omana kuluna eikä yrityksen kuluna.

Yrityksen kuiteista kannattaa pitää aina huolta, ja toimittaa kirjalliset selvitykset kadonneista kuiteista omalle kirjanpitäjälle. Järjestelmällinen ote myös säästää rahaa, sillä itse laatimista kuiteista ei saa alv-vähennyksiä talteen. Lisäksi tilitoimistot voivat veloittaa lisäselvityksien hoitamisesta erikseen, jolloin tulet maksaneeksi kirjanpidostasi enemmän.

Tee itsellesi palvelus – kuitit talteen sähköisesti

Näppärin tapa huolehtia kuiteista on tallentaa ne sähköisesti kirjanpito-ohjelmaan. Kun kuvaat kuitit puhelimellasi ja lisäät ne suoraan kirjanpito-ohjelmaan, ei sinun tarvitse tuskailla kadonneiden kuittien kanssa. UKKO Yrittäjä -palvelussa kuittien kuvaaminen ja lisääminen onnistuu parissa minuutissa. Yrityksen kuitteja on helppoa hallinnoida, tarkastella ja viedä kirjanpitoon, kun ne ovat tallennettuna samassa paikassa.

UKKO Yrittäjä toiminimen kirjanpitoon on paljon muutakin kuin pelkkä kuittien tallennuspaikka. Saat yhden palvelun kautta kirjanpitäjien laatiman kirjanpidon, työkalun laskuttamiseen, viranomaisilmotukset puolestasi tehtyinä, sekä YEL-vakuutuksen halutessasi kauttamme. Hinta on räätälöity pienyrittäjille sopivaksi.

Olemme saaneet helpotettua monen yrittäjän kuittirumbaa, joten helpota sinäkin kuittien säilyttämistä UKKO Yrittäjän avulla! Palveluumme tutustuminen on helppoa ja veloituksetonta. Tutustuminen ei sido sinua mihinkään.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen tilinpäätös – onko se pakollinen?

    Toiminimen tilinpäätös saattaa aiheuttaa hämmennystä ja tuntua vaikeaselkoiselta asialta. Onko tilinpäätöksen tekeminen pakollista toiminimelle vai riittääkö toiminimen veroilmoitus päättämään tilikauden? Kokosimme aiheesta lyhyen infopaketin, jotta nämä asiat aukenevat mahdollisimman monelle uudelle toiminimiyrittäjälle. Mikä on tilinpäätös ja miksi sellainen tehdään? Tilinpäätös on virallinen yhteenveto yrityksen päättyneestä tilikaudesta, ja sen tarkoitus on kertoa yrityksen tulos ja varallisuusasema. Tilinpäätös koostuu toiminimiyrittäjän puolelta tuloslaskelmasta,…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen kirjanpidon aloittaminen

    Kirjanpito voi tuntua varsin monimutkaiselta kokonaisuudelta, varsinkin uudelle yrittäjälle. UKKO Toiminimiyrittäjyyden tarkoituksena on helpottaa tuskaasi ja hoitaa työläs kirjanpito puolestasi. Jotta voimme hoitaa toiminimen kirjanpitosi, tulee sinun täyttää yrityksesi tiedot, sekä opetella luomaan ja vastaanottamaan laskuja. Me hoidamme loput. Tässä artikkelissa käymme läpi UKKO Toiminimen kirjanpitopalvelun aloittamisen askel askeleelta: 1. Rekisteröidy palveluun Ennen palvelun käyttöönottoa, sinun tulee rekisteröityä järjestelmäämme. Voit…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen verotus: Opas veroilmoitukseen ja verojen määrään

    Mikäli olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun syytä olla perillä toiminimen verotuksesta. Tässä artikkelissa käydään läpi toiminimen verotus ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen. Vähintään näistä verotusasioista tulisi jokaisen yrittäjän olla perillä. Toiminimen verotus yleisesti Toiminimen verotus eroaa palkansaajan verotuksesta siten, että toiminimiyrittäjän tuloa verotetaan ansio- ja pääomatulona. Toiminimen tilikauden verotettava yritystulo saadaan, kun tilikauden tuloista vähennetään tilikauden kulut ja aikaisempien vuosien…

    Lue lisää