Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksuperusteinen kirjanpito ja maksuperusteinen alv

maksuperusteinen-kirjanpito-nainen-tekee-kirjanpitoa

Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa ja mitä maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Toiminimen maksuperusteinen arvonlisävero

Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa laskujaan ajoissa. Kirjanpitolain uudistuksen myötä yrittäjät voivat maksaa arvonlisäveron maksuperusteisena. Erityisesti isojen yritysten alihankkijat hyötyvät maksuperusteisuudesta, kun maksuajat myyntilaskuille tuppaavat olemaan pitkähköjä. Puhutaan toiminimen maksuperusteisesta kirjanpidosta ja arvonlisäverotuksesta.

Suurin osa Suomen yrityksistä voi tehdä kirjanpitonsa tilikauden aikana maksuperusteisesti. Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa että myynti/osto kirjataan kirjanpitoon sen päivän mukaan, kun raha tulee tilille tai vaikkapa maksetaan käteisellä.

Esimerkki suorite- ja maksuperusteisesta kirjanpidosta

Ajatellaanpa esimerkiksi rakennusmies Penttiä, joka tekee tammikuussa naapurilleen kylpyhuoneremontin. Pentti joutuu ostamaan tarvikkeita monella tonnilla ja työt päälle, laskuksi muodostui 10 000€.

Naapurin Lissu lupasi maksaa laskun pikaisesti, mutta vielä maaliskuussakaan rahoja ei näkynyt, muistutuksista huolimatta. Jos Pentti tekisi kirjanpitonsa suoriteperusteisesti, joutuisi hän nyt maksamaan verottajallekin vielä 2400€ vaikkei siis ole saanut tililleen sentin senttiä. Jos Pentti taas tekee kirjanpidon maksuperusteisesti, maksaa hän verottajalle arvonlisäverot sitten kun saa Lissulta rahat remontista. Nykyään Pentti voi myös tehdä veroilmoituksensa maksuperusteisesti.

UKKO Yrittäjä hoitaa alv-ilmoituksesi

UKKO Yrittäjä hoitaa toiminimiyrittäjän alv-ilmoitusten tekemisen ja lähettämisen verottajalle puolestasi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen laskutus ulkomaille on helpompaa kuin luulet

    Miten hoituu laskutus ulkomaille, kun tuotteita tai palveluita myydään kotimaan ulkopuolelle? Yritys voi laskuttaa ulkomaille samaan tapaan kuin Suomeenkin. Muutamia erityisiä seikkoja on kuitenkin otettava huomioon. Toiminimiyrittäjällä voi olla ulkomaisia asiakkaita. Esimerkiski UKKO-palvelun kautta ulkomaan laskutus onnistuu helposti, sillä laskupohjat ovat sellaisinaan kansainvälisten standardien mukaisia ja laskun kieleksi voi valita englannin. Helppoa! Erityisesti uudelle yrittäjälle ulkomaan laskutus voi tuntua alkuun…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjän palkan sivukulut: mitä ovat työnantajan eli yrittäjän palkan sivukulut?

    Paljonko yrittäjä maksaa palkan sivukuluja? Kysymys on hieman monitulkintainen, sillä yrittäjä ei välttämättä saa yrityksestään palkkaa – mahdollisten työntekijöiden palkkojen sivukulujen määrä taas riippuu työntekijöiden määrästä sekä muun muassa työntekijöiden iästä. Koitamme avata tällä sivulla asiaa molemmista näkökulmista. Kerromme, mitä kaikkea yrittäjän tulee ottaa huomioon kattaakseen toimeksiannoillaan oman työnsä hinnan. Yrittäjän työn hinta Hinnoitellessaan omaa työtään kannattaa yrittäjän laskea tarkasti…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimiyrittäjän vakuutukset – mitä vakuutuksia tarvitsee olla?

    Yrityksen perustaminen on jännittävää aikaa yrityksen perustajalle tai perustajille. Kutkutus uudesta ja oman unelman toteutumisesta on suurimmillaan, kun yritys on lainvoimaisesti olemassa ja ensimmäiset rahat kilahtavat kassaan. Yrittäjyyden alkumetreillä on myös mietittävä vakuutuksien tarvetta. Vakuutuksien miettiminen saattaa kuulostaa tylsältä, mutta ne tuovat kuitenkin turvaa yrittäjän arkeen. Esittelemme tässä artikkelissa aloittavaen yrittäjän vakuutukset. Kerromme perusasiat pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista. Mitä vakuutuksia…

    Lue lisää