Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yritystoiminnan lopettaminen

yritystoiminnan-lopettaminen-yrittaja-pakkaa-tavaroita

Yritystoiminnan päättymiseen voi olla useitakin syitä, mutta silti se vaatii aina tiettyjä toimenpiteitä, joista tulee huolehtia. Kannattaa pitää mielessä myös, että nämä samaiset toimenpiteet koskevat myös keskeytynyttä yritystoimintaa, vaikka yritys ei varsinaisesti olisikaan lopettanut toimintaansa.

Yritysmuodon vaikutus toiminnan lopettamiseen

Toiminimen lopettaminen tapahtuu tekemällä maksutun lopettamisilmoitus YTJ:n palvelussa.

Osakeyhtiön lopettaminen ei ole yhtä helppoa, sillä osakeyhtiön voi purkaa ainoastaan selvitys- tai konkurssimenettelyn kautta tai sulautumisen/jakautumisen myötä.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön lopettaminen onnistuu yhtiömiesten ollessa yksimielisiä ilman erillistä selvitysmenettelyä täyttämällä maksuton Y5-lomake.

Osuuskunnan lopettaminen tehdään ensisijaisesti selvitysmenettelyn kautta. Muita tapoja ovat mm. sulautuminen, jakautuminen ja konkurssi.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Ilmoitus verohallintoon vaaditaan

Yritystoiminnan lopettamisesta tai sen keskeytymisestä tulee viipymättä tehdä ilmoitus verohallintoon. Kaikki tarvittavat lomakkeet ovat saatavilla Internetistä esimerkiksi Suomen Yrittäjien nettisivuilta osoitteessa www.yrittajat.fi. Nämä lomakkeet toimitetaan täytettyinä Patentti- ja rekisterihallintoon (PRH), josta tieto kulkeutuu verohallintoon ja kaupparekisteriin.

Jos yritystoiminnan lopettamiseen liittyy yrityksen kauppa, täytyy yritystoiminnan lopettamisilmoituksen mukana toimittaa kauppakirjan jäljennös.

Vaihtoehto omalle yritykselle

Arvonlisäverovelvollisuus päättyy

Yritystoiminnan lopettamisilmoitus päättää verovelvollisuuden. Tämän jälkeen täytyy vielä toimittaa valvontailmoitus viimeiseltä toimintakuukaudelta tai vaihtoehtoisesti veroilmoitus viimeiseltä toimintavuodelta.

On tärkeää huomata, että verovelvollinen voi halutessaan jatkaa arvonlisäverovelvollisena vielä sen ajan, kun myy hallussaan olevaa liikeomaisuutta, vaikka varsinainen liiketoiminta olisikin siis loppunut. Verohallinto lähettää lopullisen ilmoituksen arvonlisäverovelvollisuuden päättymisestä.

Joissakin tapauksissa viranomaiset saattavat myös itse ehdottaa yritystoiminnan lopettamisesta ja arvonlisäverovelvollisuuden lopettamista, jos yritystoiminnan katsotaan olleen pysähdyksissä jo hieman pidemmän aikaa. Arvonlisäverovelvollisuus päättyy aina myös silloin, kun yrityksen liikevaihto jää alle 15 000 euroon vuodessa. Tällöin yritystoiminta ei siis kuitenkaan ole loppunut.

Säännöllinen palkanmaksu kuntoon viimeistä kertaa

Palkanmaksu katsotaan päättyneeksi sinä päivänä, kun yritys maksaa viimeistä kertaa palkkoja. Tällöin täytetään myös valvontailmoitus ja työnantajasuoritukset maksetaan. Jos palkkoja maksetaan kuitenkin satunnaisesti vielä yritystoiminnan lopettamisen jälkeen, maksetaan työnantajasuoritukset oma-aloitteisten verojen tilisiirtolomakkeella. Näistäkin on tehtävä myös vuosi-ilmoitus veroviranomaisille.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen päättyminen

Yritystoiminnan lopettanut henkilö poistetaan ennakkoperintärekisteristä vain niin pyydettäessä. Jos siis ei halua kyseiseen rekisteriin enää kuulua, täytyy rekisteristä poistamista muistaa pyytää. Rekisteröinnin päättymispäiväksi merkitään sitten se sama päivä, joka on yritystoiminnan lopettamispäivä.

Omalle yritykselle on myös vaihtoehto

Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi huolehtii laskutuksesta, palkanmaksusta, vakuutuksista ja eläkemaksuista. Asiakkaasi maksettua laskun, saat palkan suoraan tilillesi. UKKO.fi-palveluun liittyminen on ilmaista, eikä siinä ole kiinteitä kuluja. Maksat ainoastaan palkkaa nostaessasi hinnastomme mukaisen summan.

Lue myös

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Toiminimen ALV-ilmoitus – Tee arvonlisäveroilmoitus ajoissa

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Mikä on pienyrittäjä ja miten sellaiseksi ryhdytään menestyksekkäästi?

    Avaamme tässä artikkelissa pienyrittäjyyttä ja sitä, kuinka sellaisena voi toimia. Annamme myös vinkkejä pienyrittäjän toimintaan kuuluviin käytännön toimenpiteisiin, kuten taloudelliseen puoleen ja matalan kynnyksen markkinointiin. Artikkelin sisältö: Mikä pienyrittäjä on Millaista yritystoimintaa pienyrittäjällä voi olla? Pienyrittäjän verotus Millaista rahallista tukea pienyrittäjä voi saada Pienyrittäjä, näin teet hyvää (ja kustannustehokasta) markkinointia Mitä taitoja ja tekoja pienyrittäjyys vaatii Yrittäjyys yleistyy jatkuvasti, ja…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys UKKO.fi paljastaa – näillä aloilla yrittäjä laskuttaa eniten

    Helpottaaksemme itsenäisen yrittäjän työn hinnoittelua, laskimme millaista keskihintaa yrittäjä laskuttaa eri toimialoilla. Yksi yrittäjyyden vaikeimpia asioita on oman työn hinnoittelu, ja vielä vaikeampaa on sen hinnoittelu oikein. Juuri nyt asian tekee erityisen haastavaksi kiihtyvä inflaatio, eli rahan arvon aleneminen ja siitä johtuva hintojen nousu, joka tämän vuoden elokuussa oli 7,6 prosenttia. Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Kuulakärkikynän käyttöohjeet ja mykkä asiakaspalvelija – kokosimme netin oudoimmat tarinat tiskin molemmilta puolilta

    Asiakaspalvelija tai asiakkaidensa kanssa viestivä yrittäjä pääsee tapaamaan työssään monenlaista väkeä ja vastaamaan mitä erikoisempiin kysymyksiin. Kokosimme tähän artikkeliin mielenkiintoisimmat löytämämme asiakaspalvelutarinat.  Voisinko ostaa ruudullista maalia? Tilaisin myös viherkasvin, jota ei tarvitse kastella, kiitos! Tällaiseen materiaaliin törmäsimme, kun metsästimme oudoimpia sattumuksia asiakaspalvelussa sekä asiakkailta että asiakaspalvelijoilta. Lähes jokaisella suomalaisella pääministeriämme myöten on kokemusta jonkinlaisesta asiakaspalvelutyöstä.  Myös yllättävän moneen työhön, jota…

    Lue lisää