Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yritystoiminnan lopettaminen

yritystoiminnan-lopettaminen-yrittaja-pakkaa-tavaroita

Yritystoiminnan päättymiseen voi olla useitakin syitä, mutta silti se vaatii aina tiettyjä toimenpiteitä, joista tulee huolehtia. Kannattaa pitää mielessä myös, että nämä samaiset toimenpiteet koskevat myös keskeytynyttä yritystoimintaa, vaikka yritys ei varsinaisesti olisikaan lopettanut toimintaansa.

Yritysmuodon vaikutus toiminnan lopettamiseen

Toiminimen lopettaminen tapahtuu tekemällä maksutun lopettamisilmoitus YTJ:n palvelussa.

Osakeyhtiön lopettaminen ei ole yhtä helppoa, sillä osakeyhtiön voi purkaa ainoastaan selvitys- tai konkurssimenettelyn kautta tai sulautumisen/jakautumisen myötä.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön lopettaminen onnistuu yhtiömiesten ollessa yksimielisiä ilman erillistä selvitysmenettelyä täyttämällä maksuton Y5-lomake.

Osuuskunnan lopettaminen tehdään ensisijaisesti selvitysmenettelyn kautta. Muita tapoja ovat mm. sulautuminen, jakautuminen ja konkurssi.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Ilmoitus verohallintoon vaaditaan

Yritystoiminnan lopettamisesta tai sen keskeytymisestä tulee viipymättä tehdä ilmoitus verohallintoon. Kaikki tarvittavat lomakkeet ovat saatavilla Internetistä esimerkiksi Suomen Yrittäjien nettisivuilta osoitteessa www.yrittajat.fi. Nämä lomakkeet toimitetaan täytettyinä Patentti- ja rekisterihallintoon (PRH), josta tieto kulkeutuu verohallintoon ja kaupparekisteriin.

Jos yritystoiminnan lopettamiseen liittyy yrityksen kauppa, täytyy yritystoiminnan lopettamisilmoituksen mukana toimittaa kauppakirjan jäljennös.

Vaihtoehto omalle yritykselle

Arvonlisäverovelvollisuus päättyy

Yritystoiminnan lopettamisilmoitus päättää verovelvollisuuden. Tämän jälkeen täytyy vielä toimittaa valvontailmoitus viimeiseltä toimintakuukaudelta tai vaihtoehtoisesti veroilmoitus viimeiseltä toimintavuodelta.

On tärkeää huomata, että verovelvollinen voi halutessaan jatkaa arvonlisäverovelvollisena vielä sen ajan, kun myy hallussaan olevaa liikeomaisuutta, vaikka varsinainen liiketoiminta olisikin siis loppunut. Verohallinto lähettää lopullisen ilmoituksen arvonlisäverovelvollisuuden päättymisestä.

Joissakin tapauksissa viranomaiset saattavat myös itse ehdottaa yritystoiminnan lopettamisesta ja arvonlisäverovelvollisuuden lopettamista, jos yritystoiminnan katsotaan olleen pysähdyksissä jo hieman pidemmän aikaa. Arvonlisäverovelvollisuus päättyy aina myös silloin, kun yrityksen liikevaihto jää alle 15 000 euroon vuodessa. Tällöin yritystoiminta ei siis kuitenkaan ole loppunut.

Säännöllinen palkanmaksu kuntoon viimeistä kertaa

Palkanmaksu katsotaan päättyneeksi sinä päivänä, kun yritys maksaa viimeistä kertaa palkkoja. Tällöin täytetään myös valvontailmoitus ja työnantajasuoritukset maksetaan. Jos palkkoja maksetaan kuitenkin satunnaisesti vielä yritystoiminnan lopettamisen jälkeen, maksetaan työnantajasuoritukset oma-aloitteisten verojen tilisiirtolomakkeella. Näistäkin on tehtävä myös vuosi-ilmoitus veroviranomaisille.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen päättyminen

Yritystoiminnan lopettanut henkilö poistetaan ennakkoperintärekisteristä vain niin pyydettäessä. Jos siis ei halua kyseiseen rekisteriin enää kuulua, täytyy rekisteristä poistamista muistaa pyytää. Rekisteröinnin päättymispäiväksi merkitään sitten se sama päivä, joka on yritystoiminnan lopettamispäivä.

Omalle yritykselle on myös vaihtoehto

Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi huolehtii laskutuksesta, palkanmaksusta, vakuutuksista ja eläkemaksuista. Asiakkaasi maksettua laskun, saat palkan suoraan tilillesi. UKKO.fi-palveluun liittyminen on ilmaista, eikä siinä ole kiinteitä kuluja. Maksat ainoastaan palkkaa nostaessasi hinnastomme mukaisen summan.

Lue myös

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Toiminimen ALV-ilmoitus – Tee arvonlisäveroilmoitus ajoissa

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Toiminimiyrittäjän koronatietopaketti

  Hyödyllistä tietoa ja ohjeita poikkeusoloihin Koronavirus on levinnyt ympäri maailman ja johtanut meidät kaikki poikkeusoloihin. Näinä aikoina monella pienyrittäjällä on huoli omasta yritystoiminnastaan sekä monia kysymyksiä päässään. Haluamme osaltamme olla yrittäjien tukena näinä hankalina aikoina, ja tarjota ajankohtaista tietoa koronasta johtuviin haasteisiin. Kokosimme tähän tärkeät uutiset ja vinkit sekä hyödyllisiä linkkejä, joista saat lisätietoja omaan tilanteesi. Huomio! Pyrimme pitämään tiedot…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Hankkisinko oman yrityskummin? Sparraavat konkariammattilaiset pitävät pienyrittäjän liikesalaisuudet

  Tiesitkö, että Suomen Yrityskummit ry:n riveissä toimii valtakunnallisesti yli tuhat kummia, jotka auttavat pienyrittäjiä hyvää hyvyttään? Yrityskummit ovat kokeneista yrittäjistä, yritysjohtajista ja liike-elämän asiantuntijoista koostuva henkilöverkosto, joka jakaa osaamistaan eteenpäin täysin ilmaiseksi. Yrittäjyyskoulu selvitti, keitä kummit ovat ja mitä he tarkalleen ottaen tekevät. Yrityskummilla on monta nimeä. Hän on sparraaja, keskustelija ja haastaja, sekä vihkiytynyt keskittymään autettavan yrityksen eduksi. Lisäksi…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Pienyrittäjän kirjanpito - 5 syytä valita UKKO Toiminimi

  Miten UKKO Toiminimi ja sen sisältämä pienyrittäjän kirjanpito -ominaisuus eroavat perinteisistä vanhan liiton tilitoimistoista ja heidän tarjoamistaan palveluistaan? Mikä tekee UKKO Toiminimi -palvelusta niin ainutlaatuisen, että se säästää pienyrittäjän aikaa tuottavampaan tekemiseen? Tässä artikkelissa on listattuna viisi syytä, jotka ottavat päähän perinteisissä tilitoimistossa – tai oikeastaan syyt miksi UKKO Toiminimi -palvelu ja sen sisältämä pienyrityksen kirjanpito kannattaa ottaa heti käyttöön.…

  Lue lisää