Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Toiminimen tilinpäätös – onko se pakollinen?

toiminimen-tilinpaatos-mies-on-hammastynyt

Toiminimen tilinpäätös saattaa aiheuttaa hämmennystä ja tuntua vaikeaselkoiselta asialta. Onko tilinpäätöksen tekeminen pakollista toiminimelle vai riittääkö toiminimen veroilmoitus päättämään tilikauden? Kokosimme aiheesta lyhyen infopaketin, jotta nämä asiat aukenevat mahdollisimman monelle uudelle toiminimiyrittäjälle.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Mikä on tilinpäätös ja miksi sellainen tehdään?

Tilinpäätös on virallinen yhteenveto yrityksen päättyneestä tilikaudesta, ja sen tarkoitus on kertoa yrityksen tulos ja varallisuusasema. Tilinpäätös koostuu toiminimiyrittäjän puolelta tuloslaskelmasta, taseesta sekä liitetiedoista. Tilinpäätös tulee laatia 4 kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä.

Tase on raportti, joka kertoo yrityksen taloudellisen tilan tilinpäätöksen laatimishetkellä. Taseessa on aina kaksi puolta, jotka on nimetty: vastaavaa ja vastattavaa. Ensimmäinen termi kertoo yrityksen varallisuuden ja toinen puolestaan sen, miten tämä varallisuus on rahoitettu. Molempien puoliskojen loppusummien tulisi olla yhtä suuret.

Tuloslaskelma puolestaan kuvaa yrityksen toimintojen kannattavuutta tilikauden tai muun ajanjakson aikana. Tulolaskelman avulla saat siis selville, onko yrityksesi tehnyt voittoa vai tappiota.

Tilinpäätös siis luo tietoa, joista on hyötyä niin yrittäjälle itselleen kuin myös viranomaisille sekä ulkoisille sidosryhmille. Pienyrittäjän tilinpäätöksen laatii useimmiten kirjanpitäjä, mutta mikään ei kuitenkaan estä yrittäjää tekemästä sitä itse. Tilinpäätöksen tekeminen voi kuitenkin olla monelle yrittäjälle haastavaa, mikäli yrittäjältä ei löydy kirjanpidon tai sen lainsäädännön riittävää tuntemusta.

Toiminimen tilinpäätös ei ole enää tarpeellinen

Vuonna 2016 voimaan tullut kirjanpitolain uudistus on tuonut helpotusta etenkin sivutoimisille ja päätoimisille yrittäjille, sillä uuden kirjanpitolain myötä toiminimiyrittäjiltä ei ole vaadittu enää tilinpäätöstä.

Tilinpäätös on kuitenkin laadittava, mikäli kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi seuraavista rajoista:

  • Taseen loppusumma 350 000 euroa
  • Liikevaihto 700 000 euroa
  • Tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

Lähtökohtaisesti yhdenkertaista kirjanpitoa pitävän toiminimiyrittäjän ei yleensä tarvitse tehdä tilinpäätöstä, sillä yllä mainittujen ehtojen ylittäminen tarkoittaa, että yrittäjä on velvollinen tekemään kahdenkertaista kirjanpitoa. Toiminimiyrittäjä on velvollinen tilinpäätökseen myös siinä tapauksessa, jos hänen tilikautensa on jokin muu kuin kalenterivuosi. Mikäli siis haluaa välttyä tilinpäätöksen tekemiseltä, suosittelemme tilikaudeksi kalenterivuotta.

Toiminimiyrittäjä on kuitenkin luonnollisesti yhä vastuussa yrityksensä kirjanpidon hoitamisesta sekä veroilmoituksen laatimisesta.

Toiminimen tilinpäätöksen hinta

Useat tilitoimistot yleensä veloittavat tilinpäätöksen tekemistä erillisen lisämaksun, joka voi olla kiinteä tai tuntihintainen. Tämä voi helposti tehdä muutaman sadan euron loven toiminimiyrittäjän lompakkoon.

Me UKKO Toiminimiyrittäjyydessä emme tällä hetkellä laadi ollenkaan tilinpäätöksiä, sillä tilinpäätöksen tekeminen ei ole tarpeellista pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville. Tästä syystä olemme halunneet karsia pois turhat toiminnot, jotka toisivat vain lisäkustannuksia yrittäjälle. Tilinpäätöksen sijaan teemme kuitenkin elinkeinotoiminnan veroilmoituksen, joka riittää päättämään tilikauden, jos yllä mainitut kriteerit eivät täyty.

Mikäli tilinpäätös on kuitenkin laadittava yrityksellesi, suosittelemme tekemään pientä vertailua tilitoimistojen ja kirjanpitopalvelujen hinnastoista. On tärkeää olla tietoinen, että mistä kaikesta kirjanpidon hintasi muodostuu, jotta vältyt ikäviltä yllätyslaskuilta.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Liikevaihto – Mitä liikevaihto tarkoittaa ja mitä se kertoo yrityksestä?

    Liikevaihto on yksi yrityksen perustunnusluvuista. Aloittavan yrittäjän on hyvä olla perillä mitä liikevaihto tarkoittaa, sillä se on yksi yrittäjyyden peruskäsitteistä. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on liikevaihto, ja mitä erityisesti pienyrittäjän on syytä tietää liikevaihdosta.   Mikä on liikevaihto? – Perusteet haltuun! Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa käsittelemme sitä, mikä liikevaihto on ja mitä se kertoo yrityksestä. Artikkelin ensimmäinen osa kertoo liikevaihdosta…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yhdenkertainen kirjanpito - vai kahdenkertainen kirjanpito?

    Varsinkin tuoreelle yrittäjälle kirjanpito ja sen järjestäminen voi tuntua vaikealta ja tuskaiselta taipaleelta. Yrittäjä ei välttämättä edes tiedä, mitä yhdenkertainen kirjanpito ja kahdenkertainen kirjanpito tarkoittavat, ja mitä eroavaisuuksia niissä on. Kerrataan heti alkuun muutama perusasia kirjanpidosta: Jokainen yritys, yhdistys tai säätiö on Suomen laissa määritelty kirjanpitovelvolliseksi, mutta kaikkien yrityksien ei kuitenkaan ole pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen laatimisesta voit lukea tarkemmin täältä.…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimiyrittäjän vakuutukset – mitä vakuutuksia tarvitsee olla?

    Yrityksen perustaminen on jännittävää aikaa yrityksen perustajalle tai perustajille. Kutkutus uudesta ja oman unelman toteutumisesta on suurimmillaan, kun yritys on lainvoimaisesti olemassa ja ensimmäiset rahat kilahtavat kassaan. Yrittäjyyden alkumetreillä on myös mietittävä vakuutuksien tarvetta. Vakuutuksien miettiminen saattaa kuulostaa tylsältä, mutta ne tuovat kuitenkin turvaa yrittäjän arkeen. Esittelemme tässä artikkelissa aloittavaen yrittäjän vakuutukset. Kerromme perusasiat pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista. Mitä vakuutuksia…

    Lue lisää