Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Vieraskynä: Kuinka helpottaa epätasaisten tulojen budjetointia? – listasimme ja arvioimme tähän parhaat sovellukset

budjetointi_laskutus_raha_tulot_2-1024x682

Jos Excel-taulukoihin perustuvat budjetit eivät tunnu omilta, ei hätä ole tämän näköinen. Nykyään budjetoinnin voi hoitaa helposti myös puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kun budjetointiväline kulkee kätevästi aina taskussa mukana, voi menoja ja tuloja kirjata ylös missä ja milloin vain.

Budjetointi voi tuntua haastavalta säännöllisessä palkkatyössä olevallekin, mutta erityisen haastavaa se on monille kevytyrittäjille, joiden tulot voivat vaihdella paljonkin eri sesonkeina. Kuitenkin juuri tällöin budjetointi saattaa olla erityisen tärkeää, jotta on perillä omasta rahankäytöstään.

Kun tulot ovat epäsäännölliset, vaatii tämä enemmän manuaalista työtä budjetin ylläpitämiseksi, ja rahankäytön trendit voi nähdä vasta pidemmällä aikavälillä. Tämä vaatii myös enemmän pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, jolloin ainainen Excel-taulukoiden täyttäminen voi alkaa uuvuttaa. Tämän takia kävimme läpi erilaisia työkaluja, jotka helpottavat budjetointia ja auttavat taloudenhallintaa. Tutusta parhaiden vaihtoehtojen plussiin ja miinuksiin alta! Kahdessa viimeisessä esimerkissä yrittäjän budjetin laskeminen ja laskutus onnistuu jopa samalla sovelluksella.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Pivo (Android, iOS, Windows)

+ suomenkielinen
+ laskee kulutuksen automaattisesti verkkopankista
+ muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten lähimaksu puhelimella
− osa toiminnoista vain Osuuspankin asiakkaille

Jos sattuu olemaan Osuuspankin asiakas, voi Pivo tehdä budjetoinnin erittäin helpoksi. Esittelyn ainoan suomenkielisen sovelluksen saa liitettyä omaan tiliin, jolloin Pivo laskee automaattisesti, paljonko rahaa menneessä kuussa on kulunut. Sovelluksessa voi myös luoda eri kulutuskohteita ja budjetoida, kuinka paljon rahaa kuhunkin kohteeseen saa käyttää. Sovellus on erittäin kilpailukykyinen sen monipuolisuuden vuoksi, sillä myös lähimaksaminen ja rahansiirto onnistuvat kätevästi sen avulla. Pivolla voi nimittäin siirtää rahaa MobilePayn tapaan puhelinnumerolla.

Monefy (Android)

+ yksinkertainen ja nopea oppia
+ havainnollistaa selkeästi, mihin rahaa menee ja auttaa hahmottamaan säästökohteita
+ sovelluksen datan voi synkronoida toisen laitteen kanssa, jos haluaa esimerkiksi seurata kuluja yhdessä puolison kanssa
– ilmaisessa versiossa mainoksia
– tapahtumat kirjattava sovellukseen manuaalisesti

Monefystä löytyy  sekä ilmainen että maksullinen versio. Jos mainokset eivät häiritse, voi Monefysta saada ilmaiseksi näppärän kaverin taloudenhallintaan. Menot kirjataan sovellukseen kategorioittain, ja sovellus luo siihen syötetyistä tiedoista ympyräkaavion, joka auttaa hahmottamaan omaa rahanmenoa ja mahdollisia säästökohteita. Ilmaisesta versiosta valmiiksi löytyviä kategorioita voi nimetä uudelleen omien tarpeiden mukaan, mutta maksullinen versio mahdollistaa myös uusien kategorioiden luomisen.

Yrittäjän budjetin laskeminen ja laskutus

Penno

+ käytössä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
+ selkeä ja helppokäyttöinen
+/- toimii ainoastaan selaimessa. Se onko tämä huono vai hyvä asia, riippuu käyttäjän tarpeista. Sivusto sopeutuu hyvin myös mobiililaitteen selaimeen.
– tapahtumat kirjattava sovellukseen manuaalisesti

Penno on Takuusäätiön tarjoama selaimessa toimiva budjetointityökalu. Sen käyttö on ilmaista ja sen avulla voi seurata omia tuloja ja menoja, sekä säästämistä. Penno arvioi tulojen ja menojen perusteella paljonko rahaa on käytettävissä kuukautta kohden, sekä auttaa seuraamaan asetettuja säästötavoitteita. Lisäksi palvelusta löytyy graafeja joiden avulla voi tarkastella kulujakaumaa, sekä tuloja, menoja ja säästöjä joko kuukausi, tai vuositasolla.

Toshl Finance (Android, iOS, Windows)

+ havainnollistavat grafiikat
+ monipuoliset toiminnot
+ muistuttaa laskuista, mikä auttaa niiden hallinnassa ja organisoinnissa
− voi lähettää tiedot sähköpostiin, jolloin ne voi siirtää Exceliin
− maksullinen versio n. 34 € vuodessa

Toshl Financea on kehuttu jopa New York Timesissä sen monipuolisuuden ja käyttäjäystävällisyyden takia. Sovellukseen lisättävät tulot voi kategorisoida oman mielen mukaan, ja sovellus pitää kirjaa kategorioista puolestasi. Kulut ja menot sovellus summaa havainnollistavilla grafiikoilla. Iso miinus sovelluksessa on kuitenkin sen hinta. Jos on kuitenkin valmis maksamaan sovelluksen monipuolisuudesta, on Toshl Finance varteenotettava valinta.

My Budget Book (Android)

+ turvallisuus- ja yksityisyysominaisuudet
+ ominaisuuksia voi muokata joustavasti
– tarjolla ainoastaan maksullinen sovellus kuukausimaksuineen
− tilastot ja grafiikat voivat olla alkuun sekavia

My Budget Book eroaa muista taloudenhallintasovelluksista sen yksityisyysominaisuuksiltaan. Sovellus toimii täysin internetin ulkopuolella mahdollisten hakkerointiriskien minimalisoimiseksi. Lisäksi My Budget Book tarjoaa mahdollisuuden lukita sovellus niin, että se aukeaa vain salasanalla tai sormenjäljellä. Muuten sovellus on tyypillinen ominaisuuksiltaan: kun menot ja tulot on kirjattu sovellukseen, se luo niistä useita taulukoita ja grafiikoita oman kulutuksen havainnollistamiseksi. Taulukoiden yksityiskohtaisuus voi olla aluksi hieman sekavaa, mutta voi pidemmän päälle auttaa löytämään säästämiskohteita. Sovellus maksaa 4,19 € Play Storessa ja tämän lisäksi käyttö maksaa.

Laskin budjetti freelancer

Tiesithän, että budjetin laatiminen käy myös ilman älypuhelinta

Jos ei omista älypuhelinta, budjetoinnin voi aloittaa myös kokeilemalla yksinkertaista neljän kategorian budjetti-taulukkoa. Tämän budjetin ajatus perustuu siihen, että helppo budjetointi-taktiikka auttaa pitämään kirjaa pitkällä tähtäimellä, kun siihen ei kyllästy. Budjetin laatimiseksi tarvitsee vain neljä kategoriaa:

 1. Kiinteät kulut – pakolliset kulut, jotka ovat aina saman suuruisia, kuten vuokra ja lainalyhennykset
 2. Muuttuvat kulut – pakolliset kulut, joiden suuruus vaihtelee, kuten sähkölasku ja ruokakulut
 3. Ylimääräiset kulut – kulut, jotka eivät ole pakollisia, kuten ulkona syöminen ja lomamatkat
 4. Tulot

Näin saadaan yksinkertainen neljän sarakkeen taulukko, josta menoja ja tuloja voi seurata selkeästi. Ei tarvitse kuin valita, mihin kategoriaan meno kuuluu, ja listata se taulukkoon.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Kirjoittaja Pihla Pietiläinen työskentelee taloustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran 16.11.2017, ja se on kauttaaltaan päivitetty 1.9.2021.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Työn hinta Suomessa – kevytyrittäjän sivukulut

  Palkansaajasta kevytyrittäjäksi siirtyvälle työn sivukulujen määrä on suurin yksittäinen muutos. Perinteisessä palkkatyössä työntekijä näkee ainoastaan hänelle maksettavan bruttopalkan ja tästä käteen jäävän nettopalkan. Kevytyrittäjä näkee kuitenkin kaikki työn tekemisestä aiheutuvat kulut. Ensimmäistä laskua luodessa tämä ero saattaa olla monelle yllätys. Tämän vuoksi olemme koonneet tähän kirjoitukseen kaiken, mitä kevytyrittäjän kannattaa ottaa huomioon laskutussummasta sovittaessa. Näin työhön liittyvät sivukulut eivät tule yllätyksenä…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Verkkolaskulaki 2020 ja sen uudet pelisäännöt

  Huhtikuun alusta 2020 voimaan tullut uusi verkkolaskulaki tuo uusia pelisääntöjä yritysten väliseen laskutukseen. Mikäli aihe ei ole vielä tuttu, suosittelemme lukemaan tiiviin kirjoituksemme ja nappaamaan verkkolaskutuksen perusteet haltuun. Uusi verkkolaskulaki – keitä se koskee? Uusi verkkolaskulaki koskee yrityksiä, joiden liikevaihto ylittää yli 10 000 euron sekä yrityksiä, jotka myyvät tuotteita tai palveluita julkishallinnon toimijoille. Lakiuudistus ei siis koske kuluttajakauppaa. Mikäli…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

  Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä. Uusi tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme seuraavaksi…

  Lue lisää