Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yritystoiminnan lopettaminen

yritystoiminnan-lopettaminen-yrittaja-pakkaa-tavaroita

Yritystoiminnan päättymiseen voi olla useitakin syitä, mutta silti se vaatii aina tiettyjä toimenpiteitä, joista tulee huolehtia. Kannattaa pitää mielessä myös, että nämä samaiset toimenpiteet koskevat myös keskeytynyttä yritystoimintaa, vaikka yritys ei varsinaisesti olisikaan lopettanut toimintaansa.

Yritysmuodon vaikutus toiminnan lopettamiseen

Toiminimen lopettaminen tapahtuu tekemällä maksutun lopettamisilmoitus YTJ:n palvelussa.

Osakeyhtiön lopettaminen ei ole yhtä helppoa, sillä osakeyhtiön voi purkaa ainoastaan selvitys- tai konkurssimenettelyn kautta tai sulautumisen/jakautumisen myötä.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön lopettaminen onnistuu yhtiömiesten ollessa yksimielisiä ilman erillistä selvitysmenettelyä täyttämällä maksuton Y5-lomake.

Osuuskunnan lopettaminen tehdään ensisijaisesti selvitysmenettelyn kautta. Muita tapoja ovat mm. sulautuminen, jakautuminen ja konkurssi.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Ilmoitus verohallintoon vaaditaan

Yritystoiminnan lopettamisesta tai sen keskeytymisestä tulee viipymättä tehdä ilmoitus verohallintoon. Kaikki tarvittavat lomakkeet ovat saatavilla Internetistä esimerkiksi Suomen Yrittäjien nettisivuilta osoitteessa www.yrittajat.fi. Nämä lomakkeet toimitetaan täytettyinä Patentti- ja rekisterihallintoon (PRH), josta tieto kulkeutuu verohallintoon ja kaupparekisteriin.

Jos yritystoiminnan lopettamiseen liittyy yrityksen kauppa, täytyy yritystoiminnan lopettamisilmoituksen mukana toimittaa kauppakirjan jäljennös.

Vaihtoehto omalle yritykselle

Arvonlisäverovelvollisuus päättyy

Yritystoiminnan lopettamisilmoitus päättää verovelvollisuuden. Tämän jälkeen täytyy vielä toimittaa valvontailmoitus viimeiseltä toimintakuukaudelta tai vaihtoehtoisesti veroilmoitus viimeiseltä toimintavuodelta.

On tärkeää huomata, että verovelvollinen voi halutessaan jatkaa arvonlisäverovelvollisena vielä sen ajan, kun myy hallussaan olevaa liikeomaisuutta, vaikka varsinainen liiketoiminta olisikin siis loppunut. Verohallinto lähettää lopullisen ilmoituksen arvonlisäverovelvollisuuden päättymisestä.

Joissakin tapauksissa viranomaiset saattavat myös itse ehdottaa yritystoiminnan lopettamisesta ja arvonlisäverovelvollisuuden lopettamista, jos yritystoiminnan katsotaan olleen pysähdyksissä jo hieman pidemmän aikaa. Arvonlisäverovelvollisuus päättyy aina myös silloin, kun yrityksen liikevaihto jää alle 15 000 euroon vuodessa. Tällöin yritystoiminta ei siis kuitenkaan ole loppunut.

Säännöllinen palkanmaksu kuntoon viimeistä kertaa

Palkanmaksu katsotaan päättyneeksi sinä päivänä, kun yritys maksaa viimeistä kertaa palkkoja. Tällöin täytetään myös valvontailmoitus ja työnantajasuoritukset maksetaan. Jos palkkoja maksetaan kuitenkin satunnaisesti vielä yritystoiminnan lopettamisen jälkeen, maksetaan työnantajasuoritukset oma-aloitteisten verojen tilisiirtolomakkeella. Näistäkin on tehtävä myös vuosi-ilmoitus veroviranomaisille.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen päättyminen

Yritystoiminnan lopettanut henkilö poistetaan ennakkoperintärekisteristä vain niin pyydettäessä. Jos siis ei halua kyseiseen rekisteriin enää kuulua, täytyy rekisteristä poistamista muistaa pyytää. Rekisteröinnin päättymispäiväksi merkitään sitten se sama päivä, joka on yritystoiminnan lopettamispäivä.

Omalle yritykselle on myös vaihtoehto

Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi huolehtii laskutuksesta, palkanmaksusta, vakuutuksista ja eläkemaksuista. Asiakkaasi maksettua laskun, saat palkan suoraan tilillesi. UKKO.fi-palveluun liittyminen on ilmaista, eikä siinä ole kiinteitä kuluja. Maksat ainoastaan palkkaa nostaessasi hinnastomme mukaisen summan.

Lue myös

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Toiminimen ALV-ilmoitus – Tee arvonlisäveroilmoitus ajoissa

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Yrittäjä on itsensä tärkein työkalu – toimittaja Sannan uratarina

    Sanna Kissakangas on juuri tullut Espanjasta työreissulta ja vaikuttaa hyväntuuliselta. Hän järjestää viinikoulutuksia yrityksille, yksityisille ja yhteisöille, sekä toimii toimittajana, oikolukijana, copywriterina ja kääntäjänä, joskin tekoälyn myötä käännöstyö on jäänyt vähemmälle. Hän on toiminut toiminimiyrittäjänä vuodesta 2010 alkaen, vaikkei alun perin haaveillutkaan yrittäjän urasta. Sannan lähipiirissä ei ollut juurikaan muita yrittäjiä, mutta useat epävarmat määräaikaiset työsuhteet saivat Sannan kokeilemaan yrittäjyyttä.…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Female Founders Suomi -perustaja: Naisilla on yrittäjinä ohjakset omissa käsissään ja mahdollisuus muuttaa maailmaa

    Anna Pyykkö, 38, halusi naisille oman verkoston. Nyt sadat naiset puhuvat hänen foorumeillaan bisneksestä ja sparrailevat toisiaan kohti kasvua. Toki miehetkin ovat tervetulleita mukaan. Pyykkö on omien sanojensa mukaan junan tuoma helsinkiläinen. Hän opiskeli Vaasassa pääaineenaan aluetiede, joka on sekoitus maantietoa ja kauppatieteitä. Pyykkö luki itsensä lopulta hallintotieteiden lisensiaatiksi asti, mutta ei koskaan halunnut tehdä sen alan töitä, sillä virastossa…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

    Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

    Lue lisää