Blogi

6.5.2019

Elina Vepsäläinen on herkkien Ellu&Allu -sarjakuvien piirtäjä

elina vepsäläinen

Kuka olet?

Olen Elina Vepsäläinen, 37-vuotias nainen Jyväskylästä. Opiskelen Jyväskylän yliopistossa kieliasiantuntijaksi (suomen kieli), ja olen opintojeni loppupuolella.

Taustat minulla ovat graafisen viestinnän parista ja työkokemusta on kertynyt monipuolisesti myös muilta aloilta. Minulla on pitkä kokemus kuvitusten tekijänä, mutta oman valinnan kautta olen pitänyt piirtämisen lähinnä harrastuspohjaisena ja tehnyt leipäni enemmän muilla töillä.

Harrastan lukemista, kirjoittamista ja kaikenlaista taiteilua. Rakastan laulamista ja luonnossa liikkumista.

Mitä teet?

Piirrän sarjakuvia tilaustyönä yrityksille ja lehdille, ja tietenkin piirrän myös omaksi ilokseni! Olen tehnyt humoristisia strippejä yritysten ja yhdistyksten tiedotusmateriaaleihin, oppimateriaaleihin, harrastelehtiin ja sanomalehtiin. Huumori on joskus vaikea laji, mutta jotenkin olen onnistunut puhuttelemaan ihmisiä sarjakuvien kautta.

Pitkäikäisin sarjakuvani on tällä hetkellä lähinnä Facebookissa julkaisemani Ellu&Allu -sarjakuva, joka kertoo tytön ja kuolleen koiran ystävyydestä. 

Vaikka sarjakuvieni aiheet ovat välillä aika herkkiä, niin olen saanut paljon sellaista palautetta, että ne ovat onnistuneet lohduttamaan ja ilahduttamaan heitäkin, jotka ovat kokeneet isoja menetyksiä elämässään. Olen tehnyt jonkin verran myös muistosarjakuvia yksityishenkilöillä tilauksesta.

Sarjakuvien lisäksi olen vuosien varrella tehnyt harvakseltaan esimerkiksi muotokuvia, valokuvausta, vektorointia, kielenhuoltoa, sisällöntuotantoa, vanhojen vaurioituneiden kuvien digitaalista entisöintiä ja kirjakuvituksia.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Teen sarjakuvia harrastepohjalta ja hyvin satunnaisesti, eikä minulla tällä hetkellä ole mitään kummoisia kasvutavoitteita tai tarkoitusta tehdä sarjakuvia päätoimisesti. Satunnaisuuden takia tuntui kömpelöltä ja epäammattimaiselta käyttää aina verokorttia, joten siksi päädyin kevytyrittäjyyteen Ukko-palvelun kautta, Tarvitsin myös kätevän väylän, jonka kautta voin tehdä sähköisiä laskuja.

Oman työn rytmittäminen ja mahdollisuus tehdä rakastamaansa asiaa ovat ne suurimmat ilot kevytyrittäjyydessä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Ensin neuvotellaan asiakkaan kanssa, millainen sarjakuvasta olisi tulossa. Sovitaan tekniset ominaisuudet kuten sarjakuvan mitat, resoluutio, värisyys jne. Jos sarjakuvan tulee liittyä johonkin teemaan, niin keskustellaan siitä teemasta ja mietitään yhdessä, mitä aihealue asiakkaalle merkitsee. Teen muistiinpanoja ja pyörittelen ideoita. Sitten piirrän käsin luonnoksen ja skannaan sen.

Elina Vepsäläinen

Tarvittaessa hyväksytän käsikirjoituksen asiakkaalla ja sovin muutoksista. Sen jälkeen teen layoutin sarjakuvalle ja tarvittaessa piirrän / skannaan uudelleen. Tämän jälkeen aloitan sarjakuvan käsittelemisen ja värittämisen kuvankäsittelyohjelmalla ja piirtolaudalla.

Visuaalisen työn jälkeen yleensä tarkistan tekstit. Lopuksi tarkistan, että sarjakuva vastaa täsmälleen teknisesti sovittua. Sitten lähetän sarjakuvan asiakkaalle ja odotan työn hyväksyntää laskutusta varten.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Olen sieluni pohjia myöden tarinankertoja, ja nautin äärettömästi siitä, että tarinoilleni on kysyntää. Nautin siitä, että voin tehdä itse oman aikatauluni ja tehdä töitä vaikka yöllä, jos siltä tuntuu. Rakastan kotona työskentelemistä, joten on aina plussaa, kun ympärillä ovat omat tavarat, kirjat, paperit ja lemmikkieläimet.

Jos minua joskus turhauttaa, niin voin vaikka mennä hetkeksi metsään kävelemään, ja yrittää sitten uudelleen! Oman työn rytmittäminen ja mahdollisuus tehdä rakastamaansa asiaa ovat ne suurimmat ilot kevytyrittäjyydessä.

Tämä on oikeasti tosi helppo tapa astua yrittäjän maailmaan ilman paineita.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittyä vektorigrafiikkaohjelmien käyttämisessä vielä lisää, sillä vektorointi säästää monelta sellaiselta ärsyttävältä työvaiheelta, mitä pelkästään pikseligrafiikan kanssa puljatessa väistämättä kohtaa. Toivoisin kehittyväni vielä lisää verkostointitaidoissa, jotta oikea asiakas kohtaisi oikean tekijän, eli minut.

Jatkuvasti pyrin kehittymään piirtäjänä, ja toivoisin oppivani vielä lisää uusia tyylejä ja tekniikoita. Toivoisin tulevaisuudessa voivani hyödyntää myös kieliasiantuntijan osaamistani kevytyrittäjänä, joten ehdottomasti yksi suurimmista tavoitteistani on yhdistää kieli kuvien joukkoon!

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja kevytyrittäjiksi aikoville?

Rohkeasti vain kokeilemaan kevytyrittäjyyttä! Tämä on oikeasti tosi helppo tapa astua yrittäjän maailmaan ilman paineita.

Käy rakastumassa Elinan sarjakuvaan Ellu&Allu täältä!

Elinan portfoliota puolestaan voit käydä selailemassa tästä.

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

pauliina
Kirjoittaja

Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.