Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Satu Nisu jätti vakityönsä ja aloitti erehdyksessä väärät opinnot – nyt hän valloittaa maailmaa uniikeilla tekstiileillään

satu-nisu-kansikuva

Kuopiolainen tekstiilialan yrittäjä Satu Nisu sai inspiraation desingniinsa suomalaisesta luonnosta opiskeluaikoinaan. Nyt tuo design toistuu kaikissa hänen tekstiilitöissään, joita on esillä myös 10. lokakuuta 2021 avatussa Dubain maailmannäyttelyssä.

Sadulta ei puutu toimintansa kansainvälistymiseen tarvittavaa sinnikkyyttä, ja sen ansiosta hän pääsi mukaan maailmannäyttelyynkin. "Dubaissa ulkomaiset yrittäjät eivät kuitenkaan pääse toimimaan noin vain. Heidän on kuuluttava sisäpiiriin, ja siihen pääseminen kestää jopa vuosia."

Kuvaaja: @arikesonen

Satu suunnittelee ja valmistaa itse kaikki työnsä, joita voi käydä ihastelemassa hänen Instagramissaan ja showroomissaan Kuopion keskustassa. Tarkoituksena on tulevaisuudessa palkata yksi tai useampikin vakituinen työntekijä, jotka voisivat hoitaa tekstiilien valmistuksen.

"Tahtoisin itse vastata lähinnä suunnittelupuolesta, se on minun varsinainen intohimoni! Mikään käsityöihminen en ole koskaan ollut. Koulun tekstiilityön tunneillakin minulla jäi aina villasukat sun muut kesken.”

Moni voisi tämän kuullessaan kysyä, kuinka Satu sitten on lopulta perustanut osakeyhtiön juuri tekstiilialalle. Kaikki sai alkunsa erehdyksestä.

Suunnitelmissa sisustussuunnitteluopinnot ja yrittäjyys

Satu suoritti sähköalan opinnot 16-vuotiaana ja teki valmistuttuaan muutaman vuoden ajan myyjän töitä muun muassa Kuopion Tekniikka Oy:lla. Hän ei kuitenkaan kokenut alaa täysin omakseen ja alkoi uudelleen miettiä, mitä oikeastaan halusi työelämältään.

”Totesin, etten tahdo myydä porakoneita lopun ikääni. Koska olen sosiaalinen luonne, tuntui ihmisten tapaaminen ja myyntityö kuitenkin minulle luontaiselta."

Satu Nisu ja designviltti

Kuvaaja: @sindr_i

Koska myös sisustaminen oli aina kuulunut Sadun intohimoihin, sai hän idean suorittaa kolmivuotisen sisustussuunnittelijan koulutuksen ja ryhtyä valmistuttuaan alan yrittäjäksi. Hän pääsi opiskelemaan Ingmaneduun ja jätti myymälävastaavan työnsä.

Opintojen ensimmäisenä päivänä Satu huomasi tehneensä virheen.

”Astuin luokkaan ja näin siellä kangaspuut. Sanoin opettajalle, että taidan olla väärässä luokassa ja kysyin, missähän sisustussuunnittelupuoli mahtoi sijaita. Opettaja vastasi, että olen ihan oikeassa paikassa – opinnot vain olivat painottuneet kokonaan käsityöhön, ja varsinaista sisustussuunnittelua tulisi olemaan vain parilla kurssilla.”

”Olin kauhuissani. Herra jumala, olin irtisanonut itseni vakituisesta työpaikasta ja mennyt ihan vääriin opintoihin! Miten olin voinut tehdä tällaisen mokan?”

Tekstiilin kudontaa

Asianlaidan valjettua Satu oli oitis jättäytymässä pois opinnoista, mutta opettaja sai puhuttua hänet ympäri. He sopivat yhdessä, että Satu voisi suorittaa koulutuksen hieman lyhyemmässä ajassa. Opettaja ei nähnyt ongelmaa siinä, että opinnot eivät varsinaisesti kiinnostaneet häntä.

"Opettaja päinvastoin arveli olevan hyödyllistä, etten tiennyt mistään mitään. Näin voisin katsoa asioita ikään kuin laatikon ulkopuolelta ja minulla ehkä heräisi aivan uudenlaisia ajatuksia.”

"Opettajani mukaan olin luonut aarteen"

Osoittautui, että opettaja oli oikeassa: Satu suoritti annetut tehtävät hieman eri tyylillä kuin kurssikaverinsa, ja hänen omaksi jutukseen muodostui pian erilaisten pintojen luominen.

”Sitten meille annettiin tehtäväksi valmistaa shaali. Minä tietysti viittasin ja kysyin, mikä ihme se on”, Satu naurahtaa.

”Rakastan luontoa, ja hain inspiraatiota käymällä kävelyllä metsässä. Koskettelin siellä erilaisia pintoja: kiveä, kaarnaa ja sammalta. Sitten keksin, että minähän voin tuoda omaan shaaliini erilaisia pintoja, kuten luonnossakin on! Halusin, että sen pinta näyttäisi elävältä."

Inspiraatio tekstiiliin tuli luonnon pinnoista

”Näin tämä tekstiilidesignini sitten syntyi – oikeastaan täysin vahingossa. Mutta niinhän sitä sanotaan, että hyvät jutut syntyvät yleensäkin vahingon kautta!”

Vaikka opettaja oli vaikuttunut Sadun valmistamasta shaalista ja näki sen potentiaalin, hän itse ei osannut innostua siitä. Hän piti kiinni suunnitelmastaan ryhtyä sisustussuunnitteluyrittäjäksi, ja lähtikin opiskelemaan alaa Helsinki Design Schooliin.

Siellä opettajana toiminut arvostettu suunnittelija Kaisa Blomstedt iski silmänsä Sadun tekstiiliin.

"Kaisa sanoi suoraan, että ei minusta mitään sisustussuunnittelijaa pidä tulla. Hänen mukaansa olin luonut aarteen, johon minun oli nyt keskityttävä sataprosenttisesti.”

Satu Nisu ja ruskea viltti

Kuvaaja: @ansa_vonsammal

Satu toteaa olevan paljolti Kaisan ansiota, että hän on nyt siinä pisteessä missä on; hän sai Sadun vakuuttumaan designin potentiaalista ja oli iso apu myös yritystoiminnan käynnistämisessä. Lopulta Satu tuli töidensä kanssa esille vuoden 2017 Habitaressa.

”Valitettavasti Kaisa ei ehtinyt tätä nähdä, sillä hän menehtyi tuon vuoden heinäkuussa. Olen hänelle kuitenkin ikuisesti kiitollinen kaikesta avusta.”

Kulttuurierot aiheuttavat toisinaan päänvaivaa

Sittemmin Sadun tekstiilit ovat olleet monesti esillä niin Suomessa kuin kansainvälisesti – muiden muassa Vogue– ja House & Garden -aikakauslehdissä. Nyt ne ovat mukana myös vasta avatussa Dubain maailmannäyttelyssä, joka kestää maaliskuun 2022 loppuun saakka.

”Usein tuntuu, että suomalaista käsityötä arvostetaan ulkomailla enemmän kuin täällä kotimaassa. Onneksi täältäkin löytyy silti heitä, jotka arvostavat uniikkiutta ja sitä, että joku on valmistanut tuotteen itse.”

Tällä hetkellä juuri liiketoiminnan kansainvälistäminen on Sadun fokuksena. Tässä hän on päässyt kohtaamaan kulttuurieroja; esimerkiksi vuonna 2020 hän teki Pariisin messuille yhteistyötä erään portugalilaisen brändin kanssa, ja huomasi yhteistyökumppaniensa olevan joissain asioissa liiankin huolettomia.

”Portugalilaisilla on usein tapana jättää asiat viime tinkaan. Työskentely oli epävarmaa, kun sähköposteihini vastattiin vähän niin ja näin. Siellä on normaalia, että vastataan vasta kuukauden kuluttua, kun taas Suomessa pahoitellaan hirveästi, jos vastaamisessa on muutaman päivän viive", Satu nauraa.

Tekstiili toimii myös modernina seinäryijynä

"Ellen olisi pari viikkoa ennen messuja paiskinut hommia yötä päivää, olisivat työt todennäköisesti jääneet kokonaan tekemättä.”

Dubain markkinoille pääseminen taas on osoittautunut työlääksi; se vaatii yllättävän paljon aikaa, vaivaa ja kärsivällisyyttä.

”Ulkomaisen yrittäjän on ystävystyttävä siellä paikallisten yrittäjien kanssa ja kuuluttava sisäpiiriin. Yhteydenpito etänä ei riitä, vaan siellä on käytävä näyttämässä naamaansa jopa pari-kolme kertaa vuodessa."

"Kun paikalliset toimijat lopulta toteavat yrittäjän olevan oikeasti hyvä tyyppi, he auttavat tätä liiketoiminnan edistämisessä. Menee kuitenkin yleensä vuosia, kunnes tähän pisteeseen pääsee.”

"Etsin maailmannäyttelyn pääkomissaarin käsiini ja esittelin tekstiilini hänelle"

Yrittäjyys vaatii aina sinnikkyyttä, ja sitä Sadulta löytyy. Hän ei myöskään kaihda soveltamista, minkä ansiosta hän pääsi lopulta mukaan Dubain maailmannäyttelyynkin.

"Kysyin näyttelyn pääkomissaarilta sähköpostitse, kuinka pääsisin töideni kanssa mukaan siihen. Hän ei kuitenkaan koskaan vastannut viestiini."

Tämä ei lannistanut Satua, vaan hän päätti saada pääkomissaariin yhteyden muulla keinolla. Hän sai tietää, että tämä oli osallistumassa erääseen tilaisuuteen Helsingissä; tällöin Satu nappasi mukaan valkoisen vilttinsä ja suuntasi sinne itsekin.

Satu Nisu ja musta tekstiili

"Löysin hänestä kuvan netistä ja osasin sen perusteella etsiä hänet käsiini tilaisuudessa. Nykäisin häntä hihasta ja esittelin tekstiilini sanoen, että eikös tämä olekin kuin lunta – Suomen paviljongin nimeksi oli nimittäin tulossa maailmannäyttelyssä Snow."

"Pääkomissaari piti kovasti tekstiilistäni ja sanoi, että he todellakin haluavat sen mukaan näyttelyyn. Myös näyttelyssä mukana olevat sisustusarkkitehdit ja sisustussuunnittelijat hyväksyivät sen, he suorastaan rakastivat sitä!"

Satu toivoo myös Dubain markkinoiden avautuvan hänelle helpommin maailmannäyttelyn myötä. Hänellä on vahva luotto siihen, että pienyrittäjien ja heidän valmistamiensa laadukkaiden tuotteiden arvostus lisääntyy tulevaisuudessa.

Vaaleanpunainen seinätekstiili

Kuvaaja: @malvavisuals

”Tietysti tällaiset tuotteet usein myös maksavat enemmän, mutta tähänkin suhtautumisessa on kulttuurieroja. Kun suomalaiselle sanoo, että vilttini hinta on 2290 euroa, on reaktio yleensä järkyttynyt. Dubaissa taas kysytään, että voiko näin halpa tuote todella olla laadukas.”

Satu kuitenkin suosittelee kaikkia tekemään ostoksensa pienyrittäjältä aina, kun se vain on mahdollista. Hän käyttää itsekin mielellään paikallisten yrittäjien palveluita, ja tuntee Kuopiossa monet heistä.

"Tuen mielelläni paikkoja, joissa saan ystävällistä ja henkilökohtaista palvelua. Pienyrittäjät ovat olemassa nimenomaan asiakkaita varten, ja heillä on aina tietty tarkoitus. Käyttämällä paikallisten yrittäjiesi palveluita tuet samalla heidän unelmaansa!"

Juttu julkaistu ensi kerran 13.10.2021.

Käy ihastelemassa Sadun upeita töitä hänen Instagram-tilillään.

Lue myös

Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä, haluamme kuulla sinun tarinasi!

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Voit tutustua yrittäjätarinoihimme täällä.

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Milla-Maria Karvinen

  Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Katri huolehtii mielellään muiden lemmikeistä

   Olen Katri Saajanaho, eläintenhoitaja. Koulutukseltani olen pukuompelija ja myyjä. Mitä teet? Hoidan yksityishenkilöiden kissoja ja koiria kodissani. Teen myös kotikäyntejä, mutta niistä pidän taukoa koska maaliskuussa leikattiin kyynärpään murtuma. Kevytyrittäjyys on se miun juttu, kun ei tarvitse miettiä paperiasioita. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Tutustuin kevytyrittäjyyteen ukko.fi sivulla ja näin sivun, missä oli juttua eläintenhoidosta. Kevytyrittäjyys on se miun juttu, kun ei…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat 19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

   19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta. UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tapahtuma-ala nousee pandemian jälkeen ja töihin pääsee nopeasti kiinni kevytyrittäjänä

   Koronapandemia hiljensi näytämöt, areenat, takahuoneet ja lavat, mutta pian koittaa aika, jolloin laskuttavia tekijöitä tarvitaan taas nopeasti koolle. Yksi tapahtuma-alan toimijoista on turkulainen muusikko Ilkka Turta. Hän heittää keikkaa kevytyrittäjänä, koska se on vaan niin helppoa. 140 000 on iso luku. Näin monta tilapäistä työpaikkaa jäi Tapahtumateollisuus ry:n mukaan täysin syntymättä, kun erilaisten tapahtumien järjestämistä rajoitettiin voimakkaasti tai ne kiellettiin…

   Lue lisää