Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Rakkaus viineihin ajoi Emmi Väänäsen toiminimiyrittäjäksi

Emmi-Vaananen-kuukauden-yrittaja-1360x500

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Emmi Väänänen, 29 vuotta, tuore yrittäjä sekä vannoutunut viininystävä. Olen kotoisin Oulusta, mutta muutin Helsinkiin vuosi sitten. Sitä ennen asuin ulkomailla (Padovassa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa) yhteensä neljä vuotta. Nyt on ihana olla takaisin kotimaassa lähempänä perhettä ja ystäviä.

Olen koulutukseltani Kauppatieteiden Maisteri ja työskentelin aiemmin muun muassa verkkokauppa-alalla, mutta sitten hurahdin viineihin ja halusin vaihtaa viinialalle. Olen onnellisimmillani silloin kun minulla on hyvää ruokaa, viiniä ja seuraa – tai hyvä kirja. Minulla on aina jokin kirja luettavanani. Viini-innostukseni ei rajoitu vain omiin opintoihini viinien parissa, vaan opetan ja inspiroin mielelläni myös muita kiinnostumaan ja saamaan enemmän irti viinien ihmeellisestä maailmasta, ja siitä Mimmit Maistelee –yrityksessäni on kyse.

Oman toiminimeni kautta pidän tilauksesta Mimmit Maistelee –viininmaisteluita. Teen myös yrityksille esimerkiksi suomi-englanti-suomi ja ruotsi-suomi käännöksiä sekä projekteja viinin maahantuonnin parissa. Lisäksi kirjoitan omaa blogia ja tuotan sisältöä some-kanaviini.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Päädyin yrittäjäksi yllättäen. Sain unelmatyöni tuotepäällikkönä viinin maahantuonnissa tammikuussa, mutta valitettavasti korona iski monen muun alan lisäksi myös viinialaan kovasti ja menetin työni maaliskuussa. Puolen vuoden työttömyyden, puntaroinnin ja ideoinnin jälkeen, kun koronatilanne ei vieläkään ollut helpottanut, päätin perustaa oman yritykseni.

Yrityksen konsepti sai alkunsa viini-innostukseni jakamisesta muiden kanssa. Oppiessani itse viineistä lisää aloin pitää viini-iltoja ystävieni kanssa. Ystävänikin innostuivat oppimaan viineistä ja heidän kauttaan sana alkoi levitä; rento, hauska ja opettavainen viininmaistelu herätti kiinnostusta myös ystävien ystävissä, kollegoissa ja läheisissä. Niinpä päätin tehdä Mimmit Maistelee -konseptistani virallisen yrityksen, ja tässä sitä nyt ollaan!

Lisäksi, olen tehnyt yrityksille käännöksiä silloin tällöin jo vuosien ajan, joten tuntui luonnolliselta sisällyttää käännöstyö tarjoamiini palveluihin.

Yrittäjämatkani on vielä ihan alussa, mutta olen siitä todella innoissani, ja uskon että olen löytänyt oman kutsumukseni

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Päiväni ovat aika vaihtelevia johtuen siitä, että teen monia erilaisia töitä toiminimelläni, mutta juuri siitä yrittäjänä olemisessa pidän. Tyypillisin esimerkki olisi, että herään aamulla ja käyn pienellä aamulenkillä, sitten syön aamiaisen ja istahdan läppärin ääreen, missä kuluukin koko loppupäivä. Teen esimerkiksi taustatutkimusta tulevia maisteluita varten, käännöstöitä, tai markkinointia ja sisällöntuotantoa.

Parhaat työpäivät ovat niitä, joina pidän maisteluita asiakkaille, kun tapaan uusia ihmisiä ja näen, miten he inspiroituvat ja innostuvat viineistä oppiessaan niistä lisää.

Miten UKKO Pro on auttanut sinua?

Yksi ensimmäisistä ongelmista ratkaistavaksi ryhtyessäni yrittäjäksi oli laskutus. Googlailun tuloksena päädyin UKKO Pro –palveluun. Vertailin paljon myös eri kevytyrittäjyyspalveluita, mutta olin jo perustanut oman toiminimen, joten UKKO Pro kuulosti minulle parhaalta vaihtoehdolta.

Palvelun aloittaminen oli äärimmäisen helppoa ja nopeaa ja mikä mahtavinta aloittelevalle yrittäjälle, ilmaista! UKKO Pro täydentää toimintaani sellaisella osaamisella, jota minulta itseltäni ei löydy. Olen ottanut yhteyttä UKKO Pro:n asiakaspalveluun jo useaan otteeseen ja aina olen saanut vastauksen kysymyksiini nopeasti ja asiantuntevasti. Palvelun käyttöönotto myös poisti viimeisen henkisen esteen päästäni, kun se antoi minulle mahdollisuuden laskuttaa asiakkaita. Aloin tuntea itseni oikeasti yrittäjäksi, kun tiesin, että asiakkaiden laskutus käy helposti. Sitten tarvitsi vain kääriä hihat ja alkaa hommiin.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Juuri nyt hienointa on vapaus, jännitys, uuden oppiminen, haasteiden voittaminen, kasvaminen ja uudet mahdollisuudet. Asiakkaiden tapaaminen on todella inspiroivaa. Tätä minä olen aina halunnut, että minulla olisi itselläni jokin intohimo, jonka avulla voisin sytyttää saman intohimon myös muissa ihmisissä.

Tavoitteeni ei ole saada ihmisiä juomaan enemmän, vaan juomaan tiedostavammin ja siten myös arvostamaan viiniä enemmän. Kun oppii esimerkiksi arvioimaan viinejä useampaa aistia hyödyntäen niin pienestä maisteluannoksestakin saa irti jo paljon enemmän.

Mitä asioita haluaisit kehittää itsessäsi?

Markkinointitaidot ja rohkeus ovat asioita, joita haluan kehittää itsessäni. On pelottavaa laittaa oma tuotoksensa ja visionsa näytille ja samalla alttiiksi arvostelulle, mutta se on myös vapauttavaa ja kasvattavaa. Päivittäin saa rohkaista itseään uskaltamaan. Markkinointitaidot ovat oleellisia yrittäjälle ja markkinoinnin eri mahdollisuudet ja vaatimuksetkin saavat pään helposti pyörälle. Yritänkin nyt kovasti kehittää esimerkiksi some-markkinointitaitojani.

Terveisiä ja vinkkejä muille yrittäjille?

Uskalla yrittää. En ollut koskaan ennen ajatellut että minusta olisi yrittäjäksi saatikka tiennyt mitä yrittäisin, ennen kuin hyppäsin suoraan syvään päätyyn. Kun se oma juttu löytyy niin eteneminen helpottuu huomattavasti, vaikkei se helppoa ole silloinkaan. Mielestäni parhaat asiat elämässä eivät ole helppoja vaan ne vaativat työtä ja vaivannäköä. Se on kuitenkin sen arvoista.

Haluatko tutustua lisää Emmin tekemisiin?

S-posti: emmi@mimmitmaistelee.com

Kotisivut: www.mimmitmaistelee.com

Instagram: https://www.instagram.com/mimmitmaistelee/

Facebook: https://www.facebook.com/mimmitmaistelee/

 

Kirjoittaja: Suvi Kylmälä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Miikka toteutti unelmansa – kevytyrittäjyydestä vauhtia omaan puusepänverstaaseen

  Joensuulainen Miikka Kotilainen päätyi monen mutkan kautta perustamaan oman puusepänverstaan. Yrittäjä Miikasta tuli kevytyrittäjyyden ja yrityshautomon kautta. Miikan mielestä yrittäjyydessä on parasta omien ja asiakkaiden visioiden toteuttaminen konkreettiseksi kalusteeksi tai rakenteeksi. "Se on parasta, että saa itse pitää lankoja omissa käsissä ja tähdätä korkeammalle, kun mikä tuntuu edes mahdolliselta. Hienoa on myös vastuun jälkeinen vapaus tehdä mitä haluaa." Puualassa nimenomaan käytännön tekeminen on kiehtonut…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Ääni-installaatiota tekevästä Jaakko Autiosta taiteellinen luova työ on parasta maailmassa

  Kuka olet? Hei! Olen Jaakko Autio, freelancer-äänisuunnittelija. Työskentelen teatterin, installaatioiden ja elokuvan parissa. Mitä teet? Parhaillaan työskentelen HKT:n produktiossa äänisuunnittelijana. Produktion nimi julkaistaan virallisesti 13.8. Kesällä toteutan 25 -kanavaisen ääni-installaation Pohjanmaalla nimeltä “Armo” Nivalassa 5.–14.7. Lyhytelokuvan “Kirurgi” ensi-ilta taas on Galerie bij de Boekessa, Ulftissa. Mielenkiintoinen proggis on myös kesällä Paikallisliike-nykytanssifestivaalilla esitettävä “Ajan ja paikan ulottumattomissa”, (16.6. kello 19 Savilahden…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Bloggaaja Janina toimi kolme vuotta kevytyrittäjänä ennen seuraavaa siirtoa - "yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle"

  Espoolainen bloggaaja Janina Koskenniska siirtyi loppuvuodesta 2020 kevytyrittäjästä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Jotkut yrittäjyyteen liittyvät asiat tuntuivat alkuun hankalilta – mutta ne alkoivat selkiytyä Janinalle nopeasti, kun hän otti niistä selvää soittelemalla ja neuvoa kysymällä. "Apua kannattaakin aina pyytää; tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!" Janina K. -blogissaan Janina Koskenniska, 23, kirjoittaa muun muassa omasta arjestaan ja ajatuksistaan erilaisiin aiheisiin liittyen. Sen lisäksi hän…

  Lue lisää