Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

keikkatyolaisen-tyottomyysturva

Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään.

Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään.

Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä kuussa, kun työt on tehty, vaikka palkka maksettaisiinkin vasta myöhemmin.

Kiinnostaako keikkatyö?

UKKO Kevytyrittäjänä hoidat keikkahommat helposti!
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Uuden lain mukaan palkka vähentää työttömyysturvaa vasta palkanmaksukuukautena eikä vielä silloin, kun työ tehdään. Sovitellusta työttömyysturvasta tulee siis maksuperusteellista ansaintaperiaatteen sijasta; käytännössä tämä myös vähentänee viivästyksiä työttömyysetuuden saannissa.

Jos huhtikuussa tehdystä työstä palkkaa saa vasta toukokuussa, sovitellaan palkka yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Huhtikuun etuus taas voidaan maksaa täytenä, jos huhtikuussa ei ole muita tuloja, jotka pitäisi sovitella yhteen etuuden kanssa.

Muutoksen myötä etuuden hakijalla on työttömyysajan korvaushakemusta tehdessään käytössään työntekokuun palkkalaskelma. Tämän lisäksi hakijalla on käytössään myös työstä ansaittu palkkatulo, kun sen vaikutus työttömyysetuuteen näkyy.

Kuvaaja yrittäjän sovitellusta työttömyysturvasta

“Tämä lakimuutos on ihmisen puolella. Aiemmin osa-aikatyön vastaanottamisessa on ollut riskinä se, että työttömyysetuus viivästyy merkittävästi. Nyt tämä riski poistuu. Käytännössä lakimuutos kannustaa osa-aikatyöhön”, kertoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n tiedotteessa työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Työttömyysturvan parantaminen lisännee keikkatöiden vastaanottamista

Muutos on tervetullut ja vaikuttaa todennäköisesti myös kevytyrittäjien intoon tarttua työtarjouksiin. Nykyinen viive työttömyysturvan saannissa on aiheuttanut joidenkin keikkatyöläisten ja kevytyrittäjien mielessä taloudellista epävarmuutta ja tämän vuoksi tarjottua keikkaa ei ole aina uskallettu ottaa vastaan.

“Matalan kynnyksen kevytyrittäjyys kannustaa myös kokeilemaan uusia polkuja, joista voi tulla vielä pitkä työura työttömyysjakson jälkeen”, UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sanoo.

Nyt voimaan tuleva laki on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla yritetään helpottaa suomalaisten arkea ja parantaa työllisyyttä. Vuoden 2018 alusta voimaan tulleella lailla, jossa yrittäjyyden voi aloittaa työttömyysturvalla, on ollut merkittävä vaikutus kevytyrittäjien työttömyysturvaan.

Uusi työttömyysturvalaki tulee voimaan maanantaina 1.4.2019.

Uuden lain täytäntöönpanossa hyödynnetään vuoden alusta voimaan tullutta tulorekisteriä, sillä sen ansiosta saatuja tuloja koskeva tieto saadaan palkkalaskelman sijaan suoraan tulorekisteristä.

Seuraamme vastaisuudessakin itsensä työllistäjien työttömyysturvaan vaikuttavia muutoksia. Aiempia artikkelejamme aiheesta löydät alta.

Lue myös

Pipsa Luodelahti & AYT: Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten

Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Jäitkö ilman kesätöitä? Näin työllistät itsesi kesällä kevytyrittäjänä

    Kesän lähestyessä monen nuoren ja opiskelijan mielessä on kesätyön metsästys. Kesätyöpaikat kuitenkin jaetaan nopeasti, eikä kaikille halukkaille löydy kesäksi töitä. Jos kesätyöpaikka jäi tänä vuonna saamatta, kannattaa pistää oma yritteliäisyys hyötykäyttöön ja kokeilla itsensä työllistämistä kevytyrittäjänä. Kesätyö on nuorelle ja opiskelijalle tapa kerryttää arvokasta työkokemusta sekä säästöjä tulevan opiskeluvuoden varalle. Kesäksi työllistyminen on tärkeää ja palkitsevaa. Rahan ja kokemuksen lisäksi…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjyys opettajille

    Kevytyrittäjyys opettajille – hyödynnä tietotaitoasi laajemmin Opettajilla on tunnetusti paljon ammattitaitoa. Vaativa lukuvuosi vaatii veronsa, mutta moni kaipasi perus opetustyön rinnalle tai tilalle jotakin muuta. Kuinka hyödyntää omaa omaa ammattitaitoa laajemmin? Miltä kuulostaisi oman ammattitaidon hyödyntäminen ja lisätienestien hankkiminen omien aikataulujen, innostuksen ja jaksamisen mukaan? Kevytyrittäjänä opettaja voi jakaa omaa pitkän koulutuksen ja työkokemuksen kerryttämään osaamistaan ilman oman yrityksen perustamista. Voit…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Käsitöiden myynti kevytyrittäjänä

    Käsitöiden myynti kevytyrittäjänä Villasukat, torkkupeitot, kaulaliinat ja neulepuserotkin syntyvät innokkaalta neulojalta käden käänteessä ja syksyn kolkuttaessa ovella alkaa kysyntäkin jälleen vilkastua. Jos puikot pysyvät käsissä voi käsitöiden myynti tuoda omalla harrastuksella helposti myös sivutuloja. Kun itsevalmistettua tavaraa myy voitolla eteenpäin, pitäisi tuotteet pystyä kuitenkin jollain tapaa myös laskuttamaan, sillä kyseessä on veronalainen tulo. Oman yrityksen tai edes toiminimen perustaminen on…

    Lue lisää