Blogi

22.7.2019

Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

Miska Karhu

Kuka olet?

Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni. Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava.

En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Mitä teet?

Taiteeni yhdistelee luovasti runoutta, sanataidetta, ympäristötaidetta ja visuaalisia elementtäjä. Köyhä opiskelija kaipaa aina lisätuloja, joten myyn kollaasirunotaulujani ja teen tilaustöitä – eli jos kaipaat persoonallista ja varmasti uniikkia lahjaa ristiäisiin, rippijuhliin, itselle tai puolisolle, kannattaa olla yhteydessä!

Runouteni on usein hieman vinksahtanutta ja mustalla huumorilla höystettyä, ja osaan myös kritisoida syrjiviä rakenteita ja yhteiskunnan tilaa. Kirjoitan eniten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta sekä otan kantaa uskonnollisiin kysymyksiin.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Halusin keinon toteuttaa taidettani siten, että sekä katsoja/lukija että minä itse hyödymme. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan.

Miska Karhu

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Koska päätoimisesti olen opiskelija, päiväni täyttyvät opiskelun, taiteen ja vapaa-ajan tasapainottelussa. Usein minut voi myös nähdä erilaisilla messuilla ja huutelemassa Facebookin roskalava-ryhmistä lisää halpoja materiaaleja.

Taiteeni tekeminen painottuu ilta-aikaan, mutta usein runot pulpahtavat mieleeni missä tahansa – bussissa, kaupan kassalla, missä vain, missä näen ihmisten reaktioita toisiinsa. Usein tauluni saavatkin alkunsa jostain pienestä hetkestä, jonka puen sanoiksi.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa työssäni on nähdä, kuinka sanat heräävät eloon ja saavat visuaalisen, joskus yllättävänkin muodon – ja eritoten se, kuinka nämä sanat lähtevät liikkumaan ihmisissä, liikuttavat, koskettavat, puhuttavat.

Kun jokin tauluni lähtee leviämään netissä, tunnen muuttavani maailmaa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin oppia markkinoimaan itseäni paremmin. Olen sellainen “no enhän minä nyt mikään oikea taiteilija ole” -ihminen, enkä osaa ottaa tilaa haltuun haluamallani tavalla.

Miska Karhu

Toisena suurena toiveena olisi joskus kirjoittaa romaani tai runokirja (tosin jälkimmäinen saattaa olla jo lähempänä kuin kuvittelenkaan – kerron jossakin vaiheessa sivuillani lisää!).

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Älä suunnittele heti seuraavaa kymmentä vuotta vaan ota rauhallisesti ja ole armollinen itsellesi. Kevytyrittäjyydessä on se hyvä puoli, että sen voi laittaa vähäksi aikaa jäihin, jos opiskelut tai kokopäivätyöt sitä vaativat.

Miskaan ja hänen töihinsä pääset tutustumaan verkon välityksellä:

Klikkaa tästä Facebook-sivulle.

Täältä löydät Miskan verkkosivut

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

pauliina
Kirjoittaja

Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.