Blogi

4.11.2016

Mistä löytää inspiraatiota?

Välillä on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu harmaalta, eikä mikään inspiroi. Hommia on kuitenkin saatava edistettyä. Mikä silloin neuvoksi? Miten löytää inspiraatiota ja motivaatiota tekemiseen?

Monesti itselläkin tulee eteen hetkiä, jolloin kauan kaivattu rauha, hiljaisuus ja aika keskittymiselle löytyy eli olisi oivallinen hetki tehdä esimerkiksi keskittymistä vaativaa kirjoittamistyötä. Kuitenkin juuri silloin paperille (tai näytölle) ei muodostu järkeviä lauseita eikä päässä ole yhtään ajatusta ylös kirjattavaksi. Näinä hetkinä aloitan usein ideoiden ja inspiraation etsimisen selailemalla verkossa aiheesta jo kirjoitettuja tekstejä tai mahdollisesti jopa kirjoja – tekstit voivat olla mitä vain, Wikipedia-artikkeleita, blogipostauksia tai tutkimustuloksia – pääasia on löytää jotakin johon tarttua ensimmäiseksi.

Mikä on inspiraatio?

Inspiraation ajatellaan usein olevan jokin maaginen salamanlailla iskevä voima, jota ilman ei voi aloittaa vaikkapa kirjoittamaan. Väärin. Toimeen tarttuminen on mahdollista ilman tällaista mystiikkaakin. Ei tarvitse jäädä odottelemaan inspiraation iskemistä, vaan toimeen voi tarttua muutenkin. Inspiraation löytämistä voi myös opetella.

Inspiraatio ei tunnetutkijoiden mukaan ole tunne, vaan ennemminkin mielentila, jossa sanat virtaavat helposti ja vaivattomasti, vailla ponnisteluja. Inspiraatioon liittyvät läheisesti monet tunteet, kuten innostus, ihailu ja haltioituminen. Innostus ei siis ole sama asia kuin inspiraatio, vaikka sekin saa asioita tapahtumaan. Inspiraatio on jotakin kokonaisvaltaisempaa kuin innostus.

Inspiraatio puolestaan syntyy omista kokemuksistamme ja ajatuksistamme ja sen voi löytää oppimalla, elämällä ja kokeilemalla uutta. Nopein keino tavoittaa inspiraatio on ryhtyä toimeen, sillä toiminta luo lisää toimintaa. Eli jos tarkoituksenasi on kirjoittaa, ala kirjoittaa! Vaikka aloitus on vaikeaa, alkuun pääsemisen jälkeen ja oikean vireen löydyttyä, alkaa se pian sujua kitkattomasti. Vauhtiin päästyä kannattaa pitää sopiva etenemistahti päällä, jottei inspiraation liekki pääse sammumaan. Täydellä vauhdilla eteenpäin ryntäämistä kannattaa myös välttää, sillä silloin on vaarana se, että osa resursseista jää kokonaan käyttämättä.

inspiroitunut_nainen

Konkreettinen tekeminen auttaa alkuun

Inspiraatiota voi hakea monin konkreettisin keinoin. Yksi itse toimivaksi havaitsemani keino on tutustua aiheeseen, josta en tiedä mitään. Tuntematonta aihetta voi lähestyä lukemalla kirjaa tai lehteä, mutta myös katsomalla aiheesta vaikkapa dokumentin tai kuuntelemalla podcastin. Uuden oppiminen laajentaa maailmankuvaa ja kasvattaa tietämystä; samalla voi löytää inspiraatiota tai ainakin saa haltuunsa tietoa, josta voi olla hyötyä myöhemmin elämässä. Tietysti, kuten alussa jo mainittiin, myös itse aiheeseen tutustuminen toimii yleensä hyvin, jos kyseessä on vaikkapa inspiraatiota vaativa kirjoittamistyö.

Inspiraatio voi löytyä myös tutkimalla taidetta, etsimällä tietoa tai tutustumalla muiden ihmisten saavutuksiin. Hyviä keinoja ovat myös toisten kuuntelu ja oman itsen ja mielenkiinnon kohteiden toteutus, vaikkakin ne olisivat aivan eri alalta kuin inspiraatiota vaativan työn tai tehtävän ala. Elä siis elämää eteenpäin ja hanki uusia kokemuksia. Ne ovat tärkeitä, sillä kokemusten varastosta ammennetaan inspiraatiota sitä tarvittaessa. Uusien kokemuksien kautta opit myös itsestäsi ja omista vahvuuksistasi.

Jos kuitenkin harmaa valtaa alaa mielessämme eikä mikään tunnu enää kiinnostavalta, on mahdollista, että olemme lakanneet tekemästä sitä, mikä meitä inspiroi kaikkein eniten.

Inspiraatiosta motivaatioon

Inspiraatioon liittyy läheisesti myös motivaatio. Vai ovatko ne sittenkin sama asia? Tavallaanhan molemmat tarkoittavat halua tehdä jotain. Tosiasiassa näillä termeillä on kuitenkin merkittävä ero: inspiraatio auttaa meitä aloittamaan, kun taas motivaatio saa meidät saattamaan tehtävä loppuun saakka. Inspiraatio löytyy usein ulkopuolelta, kun taas motivaatio on ihmisen sisällä.

paperilamput_inspiroi

Vaikka motivaatio on ihmisen sisällä, on sitä kahdenlaista; ulkoista ja sisäistä. Sisäisen motivaation avulla asioita tehdään pelkästään oman kiinnostuksen tai itse asian vuoksi, kun taas ulkoinen motivaatio voi olla esimerkiksi palkinto tai pakko. On täysin ihmisestä riippuvaista, kumpi näistä motivaatioista saa paremmin aikaan liikettä.

Motivaatiota voi kasvattaa esimerkiksi asettamalla sopivia tavoitteita ja välivaiheita, pyytämällä palautetta jo aiemmin tehdystä työstä tai palkitsemalla itsensä. Myös muiden tuki ja kannustus voivat motivoida jatkamaan. Hyvä keino motivaation lisäämiseksi on ajattelutavan muuttaminen; positiivinen suhtautuminen myös epämieluisiin asioihin voi auttaa tarttumaan myös vähemmän kivoihin keskeneräisiin töihin.

Työelämässä tarvitaan usein inspiraatiota ja vaikkei tarvittaisikaan, se tekee tehtävästä työstä helpompaa ja miellyttävämpää. Mikä siis saa sinut menemään tänään töihin? Ohjaako sinua halu maksaa asuntolaina vai teetkö sitä mitä rakastat? Entä tekisitkö samaa työtä, jos voittaisit lotossa tai saisit miljoonaperinnön? Voit kommentoida alle omia ajatuksiasi inspiraatiosta ja motivaatiosta. 

lapsi_lentokone

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

blogin kirjoittaminen

10 + 1 vinkkiä blogin kirjoittamiseen

Miten kirjoitetaan erinomaista blogia? Ja miksi blogipostauksia kannattaa ylipäänsä kirjoittaa? Blogit voivat tuoda osaamisesi helposti ihmisten tietoisuuteen. Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita ja jos annat...
19.11.2019 Lue lisää »

Kommentit

 1. Topi Männynsalo sanoo:

  Oma työ on mahdollistanut sen, että voin tehdä sitä mistä todella pidän ja vaikka lotossa voittaisinkin, jatkaisin silti töitä. Jokainen aikaisempi työprojekti toimii myös lähteenä sille mitä luon seuraavaksi, niin hyvässä kuin huonossa.

  Työssäni inspiraatio näyttelee isoa osaa (olen muotoilija ja sisustusarkkitehti, teen myös graafista suunnittelua) joten tietynlainen “workflow” on tarpeellinen. Tässä ammatissa ei pysty odottamaan ihmeellistä inspiraatiota, kaikki on työtä. Itseasiassa, en oikein enää usko “inspiraatioon”, vaan pidän sitä ennemminkin oivaltamisena tai löytämisenä.
  Kun tarpeeksi tutkii ja yhdistelee asioita, opittuja ja uusia, pystyy harjoittelemalla “löytämään” ratkaisun kuhunkin tilanteeseen. Eli tähän oivaltamiseen tarvitsee luoda oma ideapankki päähänsä josta aina ammentaa sen “inspiraation”. Tietenkin tätä pankkia pitää täydentää jatkuvasti lukemalla, kuuntelemalla ja katsomalla ajankohtaisia julkaisuja, ihmisiä ja niiden käyttäytymistä, opiskella vaikka psykologiaa sivussa tai harrastaa jotain mikä kiihdyttää aivotoimintaa (minulla se on 3D-mallintaminen ja visualisointi)
  Itse olen yrittäny kehittää tietynlaisia ajatusleikkejä saadessani uuden suunnittelutehtävän eteeni, mielessäni on eräänlainen polku josta löydän ja poimin mielenkiintoisia asioita jotka mielestäni liittyvät tähän tehtävään.

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Topi ja kiitos, että jaoit omia ajatuksiasi inspiraatiosta ja sen löytämisestä.
   Kuten sinunkin kohdallasi, myös muissa luovissa ammateissa, tietynlaisen flow’n on jatkuvasti oltava läsnä työssä, jotta projektit etenevät ja valmista syntyy. Inspiraation odottelu ei siis tule kysymykseenkään, joten kuvailemasi ideapankin kasvattaminen on tällöin entistä tärkeämpää.

   -Piia

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.