Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Virpi ihmetteli, miten äiti ei tiennyt keittää kahvia kohta saapuville yllätysvieraille – nyt hän on työskennellyt selvännäkijänä 12 vuotta

Nakija-yrittaja-omin-sanoin-kansikuva

Virpi juoksi pihaleikeistä katsomaan, että keittäähän äiti kahvia kohta saapuville yllätysvieraille. Äiti katsoi tyttöä hämmästyneenä ja lähetti hänet takaisin leikkimään – ei ollut kahviaika, eikä vieraita kutsuttu. Virpin päästessä raput alas, yllätysvieraat jo kurvasivat pihaan.

Virpi on tiennyt jo pikkutytöstä asti aistivansa enemmän kuin muut. Vieraskahvien keitto on ensimmäisiä muistoja, joissa Virpi muistaa aistineensa jotain, mitä muut eivät tienneet. Hämmästys oli pikkutytöllä suuri, kun äiti ei tiennytkään vieraiden tulosta. Teininä Virpi taas tiesi aina, ketkä luokkakavereista alkaisivat seurustelemaan, ja jopa, mitä kokeissa kysyttäisiin. Nyt hän on ammattiselvänäkijä ja UKKO-toiminimiyrittäjä.

Näkijä: yrittäjä omin sanoin.

Miten sinusta on tullut selvänäkijä ja mitä se oikein tarkoittaa?

Olen niin kutsuttu syntyperäinen näkijä eli olen ihan pikkutytöstä asti tiennyt tietäväni jotain, mitä muut ei tiedä.

Henkimaailman asioiden aistiminen on ollut sellaista jokapäiväistä arkea minun elämässäni. Ihmiset usein kysyy, että eikö se ole pelottavaa tai kummallista aistia tällaisia asioita, mutta minulle se on samanlainen ominaisuus kuin näkö- tai makuaisti. En ole koskaan osannut nähdä sitä mitenkään kummallisena.

Jossain vaiheessa sitten alkoi olla niin paljon näkijäpuolen asiakkaita, ettei enää jaksanut tehdä toista työstä. Tein silloin samaan aikaan käytännössä kahta kokopäiväistä työtä. Päivät muissa töissä ja illat sitten taas tätä – ja teini-ikäiset lapset vielä samaan aikaan huolehdittavana. Se oli siinä vaiheessa selviö ryhtyä tekemään tätä kokopäiväisesti.

Millaisia työskentelytapoja sinulla on?

On monta tapaa, miten tätä voi tehdä. Lähtien yksittäisistä kysymyksistä, joita voi lähettää vaikka sähköpostitse, tekstiviestillä tai whatsapilla. Yleensä tarjoan kuitenkin puolen tunnin ja tunnin aikoja.

Työskentelen puhelimitse, sähköpostilla tai nenätysten – mikä kellekin sopii. Asiakkaita minulla on ympäri maailmaa ja heidän kanssaan voidaan ottaa esimerkiksi whatsapp-puheluita. Oikeastaan mikä vain työskentelytapa sopii minulle. Toiset ei tykkää esimerkiksi, että tapaamiset tallennetaan videolle tai äänittämällä, mulle taas sillä ei ole mitään merkitystä, eikä se häiritse työskentelyä.

Lisäksi teen vielä vuosipöytiä, joka on vähän kuin vuosihoroskooppi. Siinä hyödynnän tarot-kortteja, enkelikortteja, keijukortteja ja valtiatarkortteja – näitä kortteja taas en tavallisesti muussa työssäni käytä, koska olen ensisijaisesti selvänäkijä, en tarot-tulkitsija. Vuosipöydässä katson, millaiselta kukin kuukausi asiakkaan kannalta näyttää, millaisia tunteita silloin näkyy ja millaisissa fiiliksissä kuukauden aikana elää, mitä pitää varoa tai huomioida. Näistä on pidetty kovasti, horoskooppi on sellainen turvallisen tuntuinen tuote, josta ihmiset ammentaa voimaa.

Näkijä: yrittäjä omin sanoin. Nainen vastaa videopuheluun.

Ammattisi ei ole ihan tavallinen – onko sinulla esimerkiksi Suomessa paljon kollegoita?

Tää on kuule niin villi ala! Näitähän näkee, esimerkiksi TV:ssä on tarot-tulkitsijoita, eli katsotaan korteista. En koe olevani ihan samaa porukkaa heidän kanssaan. Minä en ole opetellut tätä mistään, vaan tämä on synnyinlahja.

Minun näkökulmastani niin sanottuja oikeita näkijöitä ei ole hirveän paljon. Mutta tosiaan on ihan kauhean paljon myös näitä ”wanna be” näkijöitä. Ja sen takia ihmiset pitää meitä kaikkia vähän hörhöinä, tai jopa huijareina.

Oletko kohdannut yrittäjyydessä haasteita?

Huono puoli tässä alassa on tietenkin yrittäjänä se, että tähän kuuluu tosi vähän kuluja – eli verovähennyksiä tässä ei tule paljon mitään, eikä niistä pääse hyötymään samaan tapaan kuin muiden alojen yrittäjät. Työvälineinä on lähinnä puhelin ja netti.

Lisäksi se on tässä kauhean raskasta, kun joutuu perustelemaan omaa tekemistään. Joutuu vastaamaan paljon sellaisiin kysymyksiin, jotka on tosi kurjia. Tai soitetaan radiosta keskellä päivää, että no niin, mites tämä Jokerit-Tepsi-peli päättyy. Se on sellaista kiusantekoa. Silloin ei ymmärretä, että eihän se niin toimi – en minäkään näe joka asiaa.

Jos se toimisi niin, niin mähän olisin ihan hiivatin rikas, mä katsoisin lottonumerot joka viikko. Mutta ei se toimi niin! Tässä puhutaan sellaisista asioista, jotka on kirjoitettu ja jotka minun on tarkoitus nähdä.

Yrittäjänä myös yksin oleminen voi välillä kyllästyttää, kaipaa työyhteisöä, työkavereita ja pikkujouluja. Tässä työssä on puoli tuntia kerrallaan yhteydessä toiseen ihmiseen, ja silloinkin tietenkin puhutaan hänestä.

Miten löydät asiakkaasi, tai he sinut?

He nimenomaan löytävät minut. Asiakas käy luonani, tykkää siitä ja kertoo ystävilleen.

Vaikka mä kuinka mainostaisin, niin se ei tuo minulle mitään. Se ei tuo asiakkaita, jotka oikeasti haluaa palvelua, vaan lähinnä pilasoittoja.

Asiakkaita riittää kyllä, olenhan tällä kaksitoista vuotta elättänyt itseni ja lapseni. Tietenkin välillä on hyviä kuukausia ja välillä huonoja, kuten kaikessa yrittäjyydessä, ja siihen pitää varautua.

Tämä työ on kyllä sellaista, että ei tällä rikastumaan pääse. Se on tosi kuluttavaa. Kun olen asiakkaan kanssa, olen 110% läsnä, keskittyen siihen, mitä tietoja saan ja mitä asiakas kysyy. Siinä ei voi relata yhtään. Tämä työ on niin raskasta, että sitä ei voi määräänsä enempää tehdä.

Tässä on myös sellainen hassu pointti, minkä olen huomannut, että jos minulla on tulossa jotain, vaikka pojan valmistujaisjuhlat, niin sitä ennen noin kuukauden ajan työt vähenee täysin. Ikään kuin minut päästettäisiin vapaalle siitä työstä, jotta saan rauhassa valmistella ne juhlat. Tavallaan hienoa, mutta kyllähän se myös näkyy heti tilipussissa.

Minkä harhaluulon työstäsi haluaisit nujertaa?

Yleinen harhaluulo on, että miehet eivät olisi kiinnostuneita tämän tyyppisistä palveluista. Minulla on paljon miesasiakkaita, vaikka me naiset ollaankin vähän omittu tämä tällainen herkkä puoli. Miehetkin voivat olla tosi herkkiä ja aistia erilaisia asioita. Selvänäkijöissäkin on miehiä.

Tutustu tarkemmin Virpin palveluihin hänen verkkosivuillaan.

Jatka lukemista muiden yrittäjätarinoiden parissa:

Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

Kevytyrittäjyys loi Oonalle mukavat puitteet valmennustyöhön: “Motivaatio on korkealla, kun tekee sitä mitä rakastaa!”

Matkailualan monipuolinen ammattilainen Teppo tutustuttaa asiakkaat maamme pääkaupunkiin!

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä! Haluamme kuulla sinun tarinasi. Yrittäjyyskoulu etsii jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa kaverista. Ilmoittaudu mukaan laittamalla sähköpostia: markkinointi@ukko.fiHaastattelut saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja Ukko.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina. #ainakannattaayrittaa

EDIT: Juttua muokattu 19.4. Poistettu virheellistä tietoa koronasta.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Kaipaatko lisätuloja? Katso 30 konkreettista vinkkiä!

  Tarvitsetko lisätuloja yllättäviä kuluja tai ylimääräisiä menoja varten? Kokosimme listan kätevistä vinkeistä, joilla voit kattaa kulut – ja vielä lihottaa säästöpossuasikin. Useille ylimääräisten kulujen maksaminen omista kuukausituloista voi olla haasteellista. Jotkut tarvitsevatkin lisätuloja esimerkiksi yllättäviä menoja varten tai harrastuksista ja lomamatkoista aiheutuvien lisäkustannusten kattamiseen. Tällöin kannattaa miettiä, olisiko mahdollista hankkia lisätuloja, joiden avulla voi nauttia hieman luksuksesta tai säästää rahaa…

  Lue lisää
 • Inspiraatio 24 erikoista tapaa tienata UKKO.fi:n kevytyrittäjänä – Some luo uusia mahdollisuuksia tienaamiseen

  Missasitko tämän vuoden joulukalenterimme? Ei hätää! Nyt saat kaikki luukut eteesi avattuina samalla kertaa ja tutustut samalla mitä jännittävimpiin tapoihin tienata kevytyrittäjänä! Kevytyrittäjät ovat omaa osaamistaan myyviä henkilöitä, jotka lähettävät laskun tekemästään työstä ilman, että perustavat omaa yritystä. Laskutuspalvelumme mahdollistaa tällaisen yrittäjämäisen toiminnan ja kannustaa, tukee ja neuvoo kevytyrittäjiä kohti omia yritteliäitä unelmiaan. Perinteiset ammatit ovat yhä suosittuja kevytyrittämisen tapoja,…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

  Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

  Lue lisää