Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Vieraskynä: Jos haluu saada, niin on pakko antaa

auttaminen_palvelus_ojennus

Tärkein asia verkostoitumisessa on antaminen. Tässä postauksessa kerron, mitä verkostoituessa kannattaa antaa.

Kun tapaat uuden ihmisen, keskity ensin tekemään hänelle palvelus. Älä ala heti myymään tai puhumaan itsestäsi kuten 90 % yrittäjistä tekee. Antamalla ensin tutustut paremmin, luot luottamusta ja löydät myöhemmin upeita mahdollisuuksia. Verkostoitumisessa kannattaa kärsivällinen “pitkän hännän strategia” eli lisämyynti tulee myöhemmin eikä heti ensimmäisessä kohtaamisessa.

Mitä jos saan itse vähemmän kuin annan?

Tehtyjä palveluksia ja vastapalveluksia ei kannata laskea. Laskemalla saat vain itsellesi pahan mielen ja lisää työtä. Antamisen ilo on tutkitusti elämän suurimpia iloja, joten auta muita jo ihan vain oman onnellisuutesi vuoksi. Jos joskus saat vastapalveluksia, niin ne ovat kiva yllätys ja extrabonus.

Usein palveluksia sinulle tulee myös aivan ennalta-arvaamattomista suunnista, joten laskelmoiminen ei kannata senkään vuoksi. Ehkä se näkyy jotenkin naamasta, kuka on avulias tyyppi ja ketä kannattaa auttaa. Palvelukset, joita kehotan sinua tekemään, ovat lisäksi niin pieniä, etteivät ne vie sinulta kohtuuttomasti energiaa, aikaa tai rahaa, joten voit hyvillä mielin tehdä niitä paljon.

Muista kuitenkin kertoa avoimesti verkostollesi, mitä etsit. Jos tarvitset uusia asiakkaita, älä esitä, että kalenteri on aina täynnä. Tai jos haluat kirjoittaa kirjan, mainitse siitä silloin tällöin. Jos tuttusi tietävät, mitä haluat, he voivat auttaa sinua saavuttamaan sen.

Auttaminen. Lahjapaketit.

Iso palvelus uudelta tutulta on pelottava

Hyvä palvelus tutustumisen alussa on todellakin pieni palvelus. Isot palvelukset ovat uudelta tutulta tullessa ahdistavia eivätkä mukavia. Älä sano ensimmäisissä lauseissasi olevasi kiinnostunut ostamaan toisen tuotteita. Älä tarjoa toiselle heti jotain rahallista, kuten ravintolalaskun maksamista, leffalippuja tai yksityislentoa. Älä tee uudelle tutullesi paljon aikaa vievää yllätystä, kuten lahjoita askartelemaasi kukka-asetelmaa, lähetä hänelle sulkakynällä kirjoittamaasi kirjettä tai tarjoudu opettamaan hänelle neljää tuntia tennistä.

Ole kiva, äläkä outo ja epätoivoinen.

Paranna tunnelmaa, välitä tietoa ja yhdistä ihmisiä

Mitä sitten kannattaa tehdä? Erinomaisia palveluksia ovat jo hymy ja kiinnostus toiseen ihmiseen. Hymy luo tilanteeseen hyvän tunnelman, ja jokainen rakastaa puhua itsestään kiinnostuneelle kuulijalle.

Kun näet ympärilläsi upeita juttuja ja taitavia ammattilaisia, älä säästele kohteliaisuuksia. Siihen nähden, miten vaikuttavia ja mukavia kohteliaisuudet ovat, on hassua, että ne ovat ilmaisia. Mikäli sinulla on ylimääräistä aikaa, niin tarjoudu toisen avuksi vaikkapa tapahtumaa järjestämään. Kun töissä tai vapaalla voit parantaa tunnelmaa ja tarjota muille hauskan hetken, tee se.

Ihmisten yhdistäminen on myös hieno palvelus. Kun näet tuttusi alaa koskevan artikkelin, välitä se hänelle viestillä somessa tai sähköpostilla. Ehkä hän löytää siitä jonkin hyödyllisen uuden tiedon tai yhteistyökumppanin.

Yhdistä verkostosi työnantajia ja työnhakijoita, niin autat samalla kertaa kahta. Esittele samanhenkisiä ihmisiä toisilleen. Suosittele käyttämiäsi palveluita, joko kirjoittamalla suosituksia tai kertomalla kavereille hyvästä palvelusta. Kirjoita usein kiittävää ja rakentavaa palautetta. Kun saat tapahtumakutsun, jonka voit välittää verkostollesi, kerro muillekin hyvästä tilaisuudesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tee palveluksista automaattinen rutiini

Kun kehität itsellesi palvelusten tekemisen rutiinin, ja toimit myös tämän postaussarjan seuraavien osien ohjeiden mukaan, aktiivista verkostoa, lisämyyntiä ja nautinnollista työuraa on vaikea välttää. Näillä, joskus ehkä pieniltä tuntuvilla, asioilla todella on väliä. Sarjan seuraavissa osissa aiheina ovat yhteydenpito verkostoituessa ja osaamisesi tekeminen näkyväksi. Upeaa syksyn jatkoa! Give to give!

Erinomaiset ihmissuhdetaidot tekevät elämästä mukavaa töissä & vapaalla, ja kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä. Lisää vinkkejä verkostoitumiseen ja ihmissuhdetaitoihin löydät Olet hyvä tyyppi -kirjasta ja Jäänmurtajat-blogista.

Kirjoittaja: Karla Nieminen

Lue myös

Somen parhaat yrittäjäyhteisöt – mikä porukka sopii juuri sinulle?

Vieraskynä: Yrittäjäkassa unohtui ja liian halvat hinnat – uutena yrittäjänä opin nämä asiat kantapään kautta

Somemarkkinoinnin perusteet – ota nämä asiat huomioon, kun markkinoit yritystäsi somessa

Tulevaisuuden työelämä – Mitä ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

Työnhaku – Näillä ohjeilla saat unelmiesi työpaikan kolmessa viikossa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio ”Yrittäjäksi ryhtyminen antoi minulle vapauden” – mitkä ovat yrittäjyyden parhaat puolet?

  Tuhannet ja tuhannet ihmiset pohtivat tänäänkin Suomessa sitä, että pitäisikö heidän irrottautua palkkatyöstä ja ryhtyä yrittäjäksi. Mikä yrittäjyydessä (tai kevytyrittäjyydessä) oikein vetää puoleensa? Pohdimme aihetta tässä artikkelissa. Vapaus houkuttelee yrittäjäksi Yrittäjyys ei enää 2010-luvulla kalskahda kaikkien korvaan siten, että mieleen tulee vain pelottavia uhkakuvia, byrokratiaa ja vaatimuksia. Yrittäjyysmyönteisyys on levinnyt startup-villityksen myötä kaikkialle Suomeen ja lisännyt positiivisia mielikuvia kaikenlaisesta yrittäjyydestä.…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Ukon nimipäivänä 4.4. koko Suomi yrittää – kerro meille, mitä olet aina halunnut yrittää, me palkitsemme parhaat ideat!

  Suomen suurin kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi kannustaa kaikkia yrittämään huhtikuussa. Yrittämään mitä? No ihan mitä vaan, pääasia on, että yrittää! ”Kulunut vuosi on ollut hyvin raskas monelle yrittäjälle ja uutiset ovat olleet lannistavia ja negatiivisia. Me haluamme tuoda jotain positiivista ihmisille. Autamme toteuttamaan erilaisia ”yrittämisiä”, oli kyseessä sitten yritys opetella vihdoin soittamaan kitaraa, aloittaa laulaminen tai halu perustaa vaikka joku uusi liiketoiminta…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Vieraskynä: Bloggaaja, tunne arvosi!

  Ihmiset ovat siirtyneet viettämään vapaa-aikaansa enenevissä määrin nettiin. Sieltä etsitään tarpeellista tietoa, viihdytetään itseä ja jaetaan paloja omasta elämästä toisten nettikäyttäjien kanssa. Mainio esimerkki nykyajan netti-ilmiöstä on blogit: blogeista saa tietoa ajankohtaisista aiheista, kuumimmista trendeistä ja niiden kautta voi seurata muiden ihmisten tavallista elämää. Blogit ovat varteenotettava kilpailija muunmuuassa perinteisille aikakaus- ja sanomalehdille, ja niiden kävijämäärät osoittavat että blogeille on…

  Lue lisää