Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Vieraskynä: Jos haluu saada, niin on pakko antaa

auttaminen_palvelus_ojennus

Tärkein asia verkostoitumisessa on antaminen. Tässä postauksessa kerron, mitä verkostoituessa kannattaa antaa.

Kun tapaat uuden ihmisen, keskity ensin tekemään hänelle palvelus. Älä ala heti myymään tai puhumaan itsestäsi kuten 90 % yrittäjistä tekee. Antamalla ensin tutustut paremmin, luot luottamusta ja löydät myöhemmin upeita mahdollisuuksia. Verkostoitumisessa kannattaa kärsivällinen “pitkän hännän strategia” eli lisämyynti tulee myöhemmin eikä heti ensimmäisessä kohtaamisessa.

Mitä jos saan itse vähemmän kuin annan?

Tehtyjä palveluksia ja vastapalveluksia ei kannata laskea. Laskemalla saat vain itsellesi pahan mielen ja lisää työtä. Antamisen ilo on tutkitusti elämän suurimpia iloja, joten auta muita jo ihan vain oman onnellisuutesi vuoksi. Jos joskus saat vastapalveluksia, niin ne ovat kiva yllätys ja extrabonus.

Usein palveluksia sinulle tulee myös aivan ennalta-arvaamattomista suunnista, joten laskelmoiminen ei kannata senkään vuoksi. Ehkä se näkyy jotenkin naamasta, kuka on avulias tyyppi ja ketä kannattaa auttaa. Palvelukset, joita kehotan sinua tekemään, ovat lisäksi niin pieniä, etteivät ne vie sinulta kohtuuttomasti energiaa, aikaa tai rahaa, joten voit hyvillä mielin tehdä niitä paljon.

Muista kuitenkin kertoa avoimesti verkostollesi, mitä etsit. Jos tarvitset uusia asiakkaita, älä esitä, että kalenteri on aina täynnä. Tai jos haluat kirjoittaa kirjan, mainitse siitä silloin tällöin. Jos tuttusi tietävät, mitä haluat, he voivat auttaa sinua saavuttamaan sen.

Auttaminen. Lahjapaketit.

Iso palvelus uudelta tutulta on pelottava

Hyvä palvelus tutustumisen alussa on todellakin pieni palvelus. Isot palvelukset ovat uudelta tutulta tullessa ahdistavia eivätkä mukavia. Älä sano ensimmäisissä lauseissasi olevasi kiinnostunut ostamaan toisen tuotteita. Älä tarjoa toiselle heti jotain rahallista, kuten ravintolalaskun maksamista, leffalippuja tai yksityislentoa. Älä tee uudelle tutullesi paljon aikaa vievää yllätystä, kuten lahjoita askartelemaasi kukka-asetelmaa, lähetä hänelle sulkakynällä kirjoittamaasi kirjettä tai tarjoudu opettamaan hänelle neljää tuntia tennistä.

Ole kiva, äläkä outo ja epätoivoinen.

Paranna tunnelmaa, välitä tietoa ja yhdistä ihmisiä

Mitä sitten kannattaa tehdä? Erinomaisia palveluksia ovat jo hymy ja kiinnostus toiseen ihmiseen. Hymy luo tilanteeseen hyvän tunnelman, ja jokainen rakastaa puhua itsestään kiinnostuneelle kuulijalle.

Kun näet ympärilläsi upeita juttuja ja taitavia ammattilaisia, älä säästele kohteliaisuuksia. Siihen nähden, miten vaikuttavia ja mukavia kohteliaisuudet ovat, on hassua, että ne ovat ilmaisia. Mikäli sinulla on ylimääräistä aikaa, niin tarjoudu toisen avuksi vaikkapa tapahtumaa järjestämään. Kun töissä tai vapaalla voit parantaa tunnelmaa ja tarjota muille hauskan hetken, tee se.

Ihmisten yhdistäminen on myös hieno palvelus. Kun näet tuttusi alaa koskevan artikkelin, välitä se hänelle viestillä somessa tai sähköpostilla. Ehkä hän löytää siitä jonkin hyödyllisen uuden tiedon tai yhteistyökumppanin.

Yhdistä verkostosi työnantajia ja työnhakijoita, niin autat samalla kertaa kahta. Esittele samanhenkisiä ihmisiä toisilleen. Suosittele käyttämiäsi palveluita, joko kirjoittamalla suosituksia tai kertomalla kavereille hyvästä palvelusta. Kirjoita usein kiittävää ja rakentavaa palautetta. Kun saat tapahtumakutsun, jonka voit välittää verkostollesi, kerro muillekin hyvästä tilaisuudesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tee palveluksista automaattinen rutiini

Kun kehität itsellesi palvelusten tekemisen rutiinin, ja toimit myös tämän postaussarjan seuraavien osien ohjeiden mukaan, aktiivista verkostoa, lisämyyntiä ja nautinnollista työuraa on vaikea välttää. Näillä, joskus ehkä pieniltä tuntuvilla, asioilla todella on väliä. Sarjan seuraavissa osissa aiheina ovat yhteydenpito verkostoituessa ja osaamisesi tekeminen näkyväksi. Upeaa syksyn jatkoa! Give to give!

Erinomaiset ihmissuhdetaidot tekevät elämästä mukavaa töissä & vapaalla, ja kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä. Lisää vinkkejä verkostoitumiseen ja ihmissuhdetaitoihin löydät Olet hyvä tyyppi -kirjasta ja Jäänmurtajat-blogista.

Kirjoittaja: Karla Nieminen

Lue myös

Somen parhaat yrittäjäyhteisöt – mikä porukka sopii juuri sinulle?

Vieraskynä: Yrittäjäkassa unohtui ja liian halvat hinnat – uutena yrittäjänä opin nämä asiat kantapään kautta

Somemarkkinoinnin perusteet – ota nämä asiat huomioon, kun markkinoit yritystäsi somessa

Tulevaisuuden työelämä – Mitä ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

Työnhaku – Näillä ohjeilla saat unelmiesi työpaikan kolmessa viikossa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

  Menestynyt nurmijärveläinen kynttiläyrittäjä Annina Rosenström piiloutui vuosien ajan tuotteidensa taakse, kunnes hän päätti ettei anna pelon sanella tekemisiään. Matka tähän pisteeseen oli pitkä. Annina Rosenström, 37, painoi nappulaa ja julkaisi kuvan itsestään Candle Light Story -yrityksensä Instagram-tilille. Kuvassa Rosenström kävelee hymyillen puhtaiden hankien reunustamaa kävelytietä ja pitelee tunikansa reunoista kiinni. Vaaleilla kutreilla istuu näyttävä kukkaseppele, valkoisia kerberoita ja vaaleanpunaisia ruusuja.…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Aina kannattaa yrittää!

  UKKO.fi oli vain yksi baarissa keksitty idea muiden joukossa. Ja sellaiseksi se olisi jäänytkin, jos emme olisi yrittäneet. Sinä iltana kuppilan pöydässä olimme vain me: Olli, Marko, Antti ja noh, Ukko tietenkin. Jos olisimme nähneet tulevaisuuteen, niin kaverimme Ukko ei ehkä olisi suostunut antamaan omaa nimeään yrityksen käyttöön. Siinä illassa ei varsinaisesti ollut taikapölyä. Ollia, Markoa, Ukkoa ja Anttia kyllästytti…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Sata yrittäjää ei voi olla väärässä: Parasta yrittäjyydessä on vapaus, parempi motivaatio ja rakkaus omaan työhön

  Yrittäjyyskoulu on vuosien varrella kysynyt lähes 200 yrittäjältä, millainen palo ja into on saanut heidät yrittämään. Kävimme tarinoista läpi sata ja poimimme yleisimmät vastaukset. Kolme teemaa nousi selkeästi ylitse muiden. Yrittäjien vastauksista kävi ilmi, että kun kellokortista kerran pääsee eroon, paluuta harvemmin enää on. Toisaalta monet kevytyrittäjät haluavat kokeilla luovempaa puoltaan palkkatöiden ohessa ja samalla opetella yrittäjyyttä pienin askelin. Oli…

  Lue lisää