Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Patsas rohkeudelle ikuisti Tiinan, Aatun ja Riston – mitä rohkeille yrittäjille kuuluu nyt?

ryhmakuva

Marraskuussa 2020 yrittäjät Tiina Jakobsson, Aatu Itkonen ja Risto Viitanen yllätettiin viiden metrin korkuisella näköispatsaalla Helsingin Kansalaistorilla. Yrittäjyyskoulu otti yhteyttä kolmikkoon ja kysyi, mitä rohkeaa he ovat viimeksi tehneet.

Patsas rohkeudelle oli teoksen nimi ja sitä varjeltiin salaisuutena viime hetkiin asti. Jakobsson, Itkonen ja Viitanen tiesivät kyllä olevansa jossakin projektissa mukana, mutta sen luonne ja vaikuttavuus tuli täytenä yllätyksenä.

”Minulle tuli syksyllä erikoinen puhelu, jossa kysyttiin mukaan tähän, mutta ei voitu kertoa, mistä on kyse. Olin rohkea ja halusin ehdottomasti mukaan, vaikka en yhtään tiennyt mistä on kyse. Yhtäkkiä olinkin 3D-kuvauksissa Nurmijärvellä ja kalenterista piti varata tämä päivä ja tulla samoissa vaatteissa tänne Kansalaistorille, Jakobsson kommentoi vuosi sitten näköispatsaan juurella.

Nyt puhelimitse tavoitettu Jakobsson kyselee, että onhan patsas yhä pystyssä. Onhan se! Patsas nököttää ylpeänä Helsingin Ruoholahdessa UKKO.fin toimiston sisäpihalla.

Jakobsson on tunnettu rohkeudestaan, sillä hän hyppäsi aikuisiällä kokonaan uudelle alalle. Jakobsson on sittemmin ollut mukana muun muassa Saaristo Open -festivaalien tuottajana ja VIP-hostina, Seinäjoen vauhtiajoissa, hän on järjestänyt Turun joulutapahtumia ja tehnyt juontokeikkoja.

Tiina Jakobsson

Kuvaaja: Noora Jakobsson

Jakobsson kertoo työskentelevänsä samaan tapaan kuin vuosi sitten. Hän on vakituisessa työsuhteessa myymälähoitajana, mikä tuo leivän pöytään. Tapahtuma-alan kevytyrittäjän keikoilla hankitaan hänen mukaansa leivän päälle sitten vähän ”parempaa leikkelettä”. Markkinointiviestintä on yhä hänen osaamisensa ydin.

Mutta puhutaan vielä rohkeudesta. Mitä rohkeaa Jakobsson on tehnyt viimeksi? Nainen vastaa, ettei hän muuta teekään kuin rohkeita asioita, mutta yksi selkeä asia on nyt päällimmäisenä mielessä.

”Sanotaan näin, että annoin rakkaudelle mahdollisuuden ja nyt ensi viikolla teemme asuntokaupat yhteisestä kodista”, hän paljastaa.

Ison kiertueen valmistelua Roomassa

Myös Itkonen muistelee patsaan julkistamista kiitollisin mielin. Yrittäjyyskoulu sai taikurina, juontajana ja media-alan ammattilaisena työskentelvän Itkosen puhelimitse kiinni Roomasta. Mitä siellä Italiassa tapahtuu, Aatu?

”Lomaksi kai tätä voi kutsua, mutta samaan aikaan mietitään kollegan kanssa uusia juttuja duuneihin ja kehitellään yhdessä. Kollegani on mentalisti Jari Hynynen ja hänen kanssaan juuri laskeskelin, että on enää 150 päivää aikaa yhteiseen keikkaan,” Itkonen juttelee.

Entä mitä rohkeaa Itkonen on viime aikoina tehnyt? Kyseessä on juuri sama keikka Hynysen kanssa, jota Italiassa jo valmistellaan. Se ei nimittäin ole vain pikkutapahtuma vaan yhteensä kuuden konserttisalin taianomainen kiertue ympäri Suomea.

”Näin isoa rundia minulla ei ole koskaan ollut”.

Aatu Itkonen

Itkonen muistuttaa, että parivaljakko vastaa myös myynnistä ja markkinoinnista ja kaikkeen tapahtumaan liittyvästä sisällöntuotannosta, mikä vaatii ajallisesti paljon. Samaan aikaan pikkujoulukausi on käynnistynyt, mikä tuo Itkosen pian Rooman lämmöstä takaisin Suomeen.

”Vaikka rajoituksia ei enää ole, moni yritys vielä pohtii uskaltaako ja kehtaako järjestää isompia yleisötapahtumia. Samaan aikaan minulla on kuitenkin jo kaikki viikonloput täynnä ja arkisinkin on ohjelmaa.”

Lue lisää Itkosesta yrittäjätarinasta: 7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Vaatii rohkeutta mennä alamäkeä

Otetaan vielä lopuksi yhteys sähköalan diplomi-insinööri Risto Viitaseen, joka ennätti olla palkkatöissä 28 vuotta ennen oman yrityksen perustamista.

Viitasen oma yritys on nimeltään Velogi Media, jonne hän tuottaa videosisältöjä pyöräilystä eli toisin sanoen vloggaa. Oma pyöräilyharrastus muuttui lopulta yritystoiminnaksi, kun Viitanen latasi ensimmäisen videonsa nettiin ja innostui ihmisten palautteesta.

Risto Viitanen

Yli kaksi vuosikymmentä pyöräilyä harrastanut Viitanen laskee polkeneensa kilometreissä jo kolme kertaa maapallon ympäri. Myös rohkein viimeaikaisin teko liittyy tietenkin työhön eli pyöräilyyn.

”Jonkin verran rohkeutta vaati tässä syksyllä hypätä alamäkipyörän selkään, kun tein kampanjaa Ruka Bike Parkille. Sain lajiin kuitenkin hyvän perehdytyksen ja väyliä löytyi myös kaltaiselleni aloittelijalle, joten ihan turvallisesti sieltä tunturilta lopulta alas päästiin. Ja mentiin vielä monta kertaa uudestaankin!”

Rusto Viitanen ja Ruka Bike Park

Muutoinkin Viitaselle kuuluu yrittämisen saralla hyvää.

”Ekologisena liikenne- ja liikuntamuotona pyöräily on nosteessa, kuten muukin ulkona liikkuminen näin korona-aikana. Se näkyy myös kiinnostuksena videoihini ja pyöräilyn edistämistyöhön ylipäätään.”

Tällä hetkellä Viitanen kertoo käyttävänsä näkyvyyttään myös hyväntekeväisyyden edistämiseen.

”Meillä on Hope ry:n kanssa näin joulun alla keräys, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten polkupyörähankintoja”, hän kertoo.

Lue myös

Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

Insinööri Risto hyppäsi pyörän selkään ja kohti kokonaan uutta uraa

Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

Estävätkö järjenvastaiset pelot sinua yrittämästä? Tämä yksi Linkedin-päivitys kiteytti asiasta kaiken olennaisen

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Jenna Heino

  Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

  Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

  • Inspiraatio Tee sitä mitä rakastat!

   Ilahdun aina, kun huomaan sosiaalisessa mediassa ihmisten käyttävän aihetunnistetta #lovemyjob. Sitä näkee käytettävän usein, kun työpaikan arjessa tapahtuu jotakin erityisen ihanaa, kun saavutetaan asetettuja tavoitteita, kun clousataan kauppoja, kun päästään tapaamaan inspiroivia ihmisiä, kun saadaan luoda uutta ja kun viihdytään töissä. Aihetunnistetta käyttävät sekä palkansaajat, yrittäjät että itsensätyöllistäjät – eikä se katso paikkaa tai aikaa. On mahtavaa huomata, kuinka monet viihtyvät…

   Lue lisää
  • Inspiraatio ”Yrittäjäksi ryhtyminen antoi minulle vapauden” – mitkä ovat yrittäjyyden parhaat puolet?

   Tuhannet ja tuhannet ihmiset pohtivat tänäänkin Suomessa sitä, että pitäisikö heidän irrottautua palkkatyöstä ja ryhtyä yrittäjäksi. Mikä yrittäjyydessä (tai kevytyrittäjyydessä) oikein vetää puoleensa? Pohdimme aihetta tässä artikkelissa. Vapaus houkuttelee yrittäjäksi Yrittäjyys ei enää 2010-luvulla kalskahda kaikkien korvaan siten, että mieleen tulee vain pelottavia uhkakuvia, byrokratiaa ja vaatimuksia. Yrittäjyysmyönteisyys on levinnyt startup-villityksen myötä kaikkialle Suomeen ja lisännyt positiivisia mielikuvia kaikenlaisesta yrittäjyydestä.…

   Lue lisää
  • Inspiraatio Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

   YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

   Lue lisää