Blogi

21.6.2017

Opas maahanmuuttajille Suomen työmarkkinoiden syövereihin

Työpaikan löytäminen ja työn tekeminen Suomessa ei ole aina helppoa. Verohallinnon, TE-toimistojen, Kelan ja muiden työmarkkinoilla operoivien tahojen kanssa puljaaminen vaatii paljon hiljaista tietoa, jota esimerkiksi maahanmuuttajilla ei suoraan ole.

Helpottaaksemme maahanmuuttajien itsensä työllistämistä tilasimme yhdysvaltalaiselta Gregory Pellechiltä oppaan, joka antaa tarvittavat pohjatiedot maassamme työskentelyyn ja UKKO.fi:n hyödyntämiseen.

Opas on monella tapaa niin valaiseva, että suosittelen sen lukemista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään työmarkkinoidemme toimintaa. Lähelle on usein vaikea nähdä ja erottaa, mitkä ovat suomalaisten työmarkkinoiden ja perusturvan erityispiirteet. Vuonna 2015 Suomeen muuttanut Greg, 33, on tätä ennen asunut ja työskennellyt yhdeksässä muussa maassa, kuten Irakissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, joten hänellä oli perspektiiviä analysoida uutta kotimaataan.

Olemme Gregin kanssa rugby-treenien jälkeen keskustelleet Suomen työmarkkinoista useaan kertaan ja on ollut positiivista kuulla, että hänen mielestään Suomi tarjoaa paremmat mahdollisuudet menestykseen kuin Yhdysvallat. Yhtenä esimerkkinä hän on nostanut esiin vaivattomammat verotuskäytäntömme sekä kuulumisen Euroopan unioniin, mikä tarjoaa työmahdollisuuksia laajemmilla työmarkkinoilla. Myös starttirahaa hän pitää hyvänä käytäntönä, mutta työttömien ajankäytön liiallinen vahtaaminen saa myös Gregin pudistamaan päätään.

Maahanmuuttajien työttömyys on noin 2,5-kertainen kantasuomalaisiin nähden. Kyselin Gregiltä, että mistä tämä hänen mielestään johtuu. Myös hänestä kielivaatimukset ovat usein turhan tiukkoja: täydellistä suomea ei läheskään kaikissa ammateissa tarvitse, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ravintolat ja kahvilat ovat ymmärtäneet. Sitä paitsi työyhteisö on yksi parhaista ympäristöistä oppia kieltä.

Toinen Gregin tarkkanäköinen ajatus liittyy luottamukseen. Me suomalaiset luotamme toisiimme kansainvälisesti katsottuna verraten hyvin, mutta muualla syntyneet eivät kuitenkaan hevillä pääse osaksi tätä piiriä. Se näkyy kieli- ja muissa vaatimuksissa, joiden vuoksi ulkomailla haalittua osaamista ei usein osata arvostaa.

Paljon on vielä tehtävää, jotta maassamme jo oleva osaaminen saadaan parempaan käyttöön. Kesäkuun alussa julkistettu työ- ja elinkeinoministeriön uudenlainen kokeilu on askel oikeaan suuntaan.

UKKO.fi:-palvelun kautta laskuttaa yhä enenevässä määrin myös ulkomaalaistaustaisia käyttäjiä. Toivottavasti tämän oppaan myötä yhä useampi maahanmuuttaja löytää tavan työllistää itsensä. Opas on vapaasti ladattavissa verkkosivuiltamme: mikäli sinulla on ulkomaalaistaustaisia tuttavia, niin kerro heille ihmeessä tästä hyödyllisestä tietopaketista!

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Lomalta paluu – näin selätät bluesin!

Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä niin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä blogissa, kuinka...
5.8.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.