Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Pia Koponen ja arjen improvisointi – Omat duunit -podcast

pia-koponen

Omat duunit -podcastin uudessa jaksossa on vieraana vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukouluttaja sekä esiintymistaidon valmentaja Pia Koponen.

Jakson voit kuunnella kirjoituksen lopusta ja SoundCloudista!

Pia ohjaa ja opettaa improvisointia ja improvisaatioteatteria, toimii vuorovaikutuskouluttajana esimerkiksi yrityksille sekä ohjaajana nuorten parissa. Hänen harrastus-, koulutus- ja työtaustansa on monipuolinen, mutta loppujen lopuksi kaikki vaiheet ovat yhdistyneet toisiinsa saumattomasti.

”Monet asiat elämässä tuntuvat itsessään irrallisilta, mutta jonain päivänä tajuaa, kuinka hienosti ne liittyvätkään toisiinsa”, Pia toteaa. ”Tätä opetan nuorisoryhmillekin, kun käyn heitä valmentamassa.”

Hän lisää, että improvisoijan elämässä tosin kaikki tuntuu lopulta linkittyvän luonnollisesti yhteen.

Arkinen improvisointi

Improvisaatio tuli Pialle aikoinaan tutuksi hänen teatteriharrastuksensa kautta. Aluksi laji tuntui hänestä pelottavalta, eikä ihme – onhan se hyppy tuntemattomaan. Keith Johnstonen teos "Impro. Improvisoinnista iloa elämään ja esiintymiseen" muutti kuitenkin kaiken.

”Sen innoittamana ilmoittauduin elämäni ensimmäiselle johnstonilaisten oppien mukaiselle improvisaatiokurssille. Kipinä syttyi, eikä ole sammunut!”

Improvisoinnin käsite on yleisesti tuttu taiteen puolelta, mutta se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme; hyödynnämme sitä huomaamattammekin jatkuvasti. Tämän puolesta Piakin puhuu, ja asiaa käsittelee myös hänen kirjansa "Lupa mokata – Improvisointi arjessa".

”Improvisointia voi kuvata taidoksi käyttää kehoa, tilaa ja kaikkia inhimillisiä apukeinoja idean tai tilanteen spontaaniin ilmaisemiseen”, Pia kirjoittaa. ”Kohtaamme tilanteita, jotka vaativat kykyä joustaa, määritellä asioita ja asenteitamme uudelleen ja ratkaista ongelmia uusilla tavoilla.”

”Jos emme arvosta taitojamme luontaisina improvisoijina, emme kehitä taitojamme eteenpäin, emme luota kykyymme selviytyä uusista tilanteista, emmekä arvosta sitä puolta itsessämme, joka on spontaani, luova, utelias ja leikkimielinen.”

Jaksossa Pia toteaa elämän olevan täynnä sellaisia tilanteita, joissa päätyy ottamaan itsensä liian vakavasti. Tällöin myös estää samalla erilaisia tilanteita tapahtumasta. Pian mukaan uudenlaisen tilanteen tullessa eteen voisi ajatella seuraavasti:

”Minulla on ajatus siihen, kuinka tämä tilanne voisi mennä – mutta entäpä jos katsonkin, miten tämä menee, jos en itse vaikuta siihen niin paljon?”

Hän huomauttaa, että tarkoitus ei kuitenkaan ole omaksua passiivista roolia. Sen sijaan on hyvä olla aktiivinen, läsnä oleva ja hyväksyvä – ylipäänsä asennoitua ottamaan uudenlaiset tilanteet avoimesti vastaan!

Jaksossa keskustelemme Pian kanssa seuraavista asioista:

  • Pian taustasta ja kuinka hän on päätynyt siihen, missä on nyt
  • Mikä innosti häntä esikoisteos Improkirjan kirjoittamiseen
  • Mitä Lupa mokata -teokseen sisältyy
  • Mikä on niin kutsuttu elämysalue – eli oman mukavuusalueen ulkopuolinen alue – ja mitä siellä tapahtuu
  • Kuinka improvisointia voi hyödyntää yrittäjänä
  • Miten improvisaatiota voi opetella pikkuhiljaa
  • Kuinka mielikuvaharjoitukset auttavat tässä

Kuuntele jakso alta!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

  • Podcastit Merja Turpeinen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Kevytyrittäjyys-podcastin kymmenennessä jaksossa puhutaan työhyvinvoinnista. Vieraana jaksossa on Työterveyslaitoksen erikoistutkija Merja Turpeinen. Podcastissa Olli ja Merja keskustelevat siitä, miten muuttuva työelämä, kevytyrittäjyys ja alustatalous vaikuttavat hyvinvointiin. Merja kertoo omasta työstään ja siitä, miten hän tutkijana näkee yksinyrittäjien hyvinvoinnin muuttuneen sekä miten oma työhyvinvointia voi kehittää. Podcastin kuuntelemalla saat vastauksen ainakin seuraaviin kysymyksiin: Miten itsensä työllistävä voi huolehtia omasta jaksamisestaan? Mistä…

    Lue lisää
  • Podcastit Anikó Lehtinen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Kevytyrittäjyys-podcastissa tällä kertaa vieraana Anikó Lehtinen. Anikón tittelilista on niin pitkä, että hengästyttää; hän on muun muassa olutasiantuntija, toimittaja, kirjailija, bloggaaja, radiotoimittaja ja opettaja. Anikó ja Olli puhuvat tässä jaksossa tietysti oluista, mutta myös podcasteista ja Anikón kiinnostavasta ja erittäin vaihtelevasta työstä. Anikó kertoo elävänsä omaa unelmaansa, kun hän saa yhdistää monipuolisen esiintymisen ja rakastamansa kirjoittamisen olueen. Mutta kuinka Anikó päätyi…

    Lue lisää
  • Podcastit Mirja Hämäläinen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Jälleen on aika uuden Kevytyrittäjyys-podcastin jakson! Demos Helsingin konsultti Mirja Hämäläinen on vieraana Olli Kopakkalan isännöimässä podcastissa. Mikä oikein on Demos Helsinki ja mitä Mirjan työhön kuuluu? Demos Helsinki on yhdistyksen omistama yritys, jonka tarkoitus on projektein auttaa organisaatioita ja instituutioita siirtymään jälkiteolliseen yhteiskuntaan. Mirja päätyi Demos Helsingille konsultiksi jo opintojen aikana perustetun yrityksen myymisen kautta. Lupaamme vastaukset ainakin alla…

    Lue lisää