Blogi

23.8.2017

Kevytyrittäjän toimeksiantosopimus, ole hyvä!

Olemme saaneet käyttäjiltämme valtavasti palautetta siitä, että sopimuksen laatiminen toimeksiantajan kanssa on haastavaa ja siinä pitää huomoida hyvin monta erilaista seikkaa. 

Olemme samaa mieltä! Sopimuksen teko on tarkkaa puuhaa ja siksi olemme nyt laatineet kevytyrittäjien avuksi toimeksiantosopimuspohjan.

Laatimamme toimeksiantosopimuspohja on tarkka ja siksi monisivuinen; pohja on koitettu laatia niin, että se sopisi mahdollisimman monelle eri alalle ja erilaisiin toimeksiantoihin. Eri aloilla on kuitenkin tarve sopia erilaisista asioista, joten täysin yleispätevää sopimusmallia ei ole edes olemassa. UKKO.fi:n laatimaa sopimuspohjaa voi tietysti tarvittaessa muokata niin, että se parhaiten sopii omaan tilanteeseen.

Vaikka olemme luoneet käyttäjillemme tämän ilmaisen ja käytännöllisen työkalun sopimuksien luomiseen, ei UKKO.fi ole osapuolena kevytyrittäjien toimeksiantosopimuksissa.

Miksi sopiminen on tärkeää?

Monelle yrittäjälle, kevytyrittäjälle ja freelancerille on käynyt niin, että vasta, kun omalle kohdalle on sattunut ensimmäinen hankala tilanne tai väärinymmärrys, kokemus on opettanut, mitä sopimukseen olisi kannattanut kirjata.

Lataa toimeksiantosopimuspohja

Lataa tästä

Välty kaikelta tältä ja ota laatimamme sopimuspohja käyttöösi välittömästi! Mallisopimuksen löydät omasta hallintapaneelistasi sivun alalaidan dokumentit-osiosta.

UKKO.fi tarjoaa toimeksiantosopimuspohjan ilmaiseksi kaikille palveluun rekisteröityneille käyttäjille. Palveluun rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita mihinkään.

Toimeksiantosopimuspohja sisältää:

 1. Sopimusosapuolet
 2. Toimeksianto ja sen voimassaolo
 3. Aikataulu ja raportointi
 4. Palkkion määrä ja laskutusperuste
 5. Kulujen korvaaminen
 6. Maksuehto ja laskutus
 7. Toimeksiannon päättäminen
 8. Lisäehdot
 9. Vastuut
 10. Muuta
 11. Sopimuksen muuttaminen ja siirtäminen
 12. Sopimuksen pätemättömyys
 13. Sovellettava laki ja oikeuspaikka
 14. Allekirjoitukset

Tämä kattava lista varmistaa, että toimeksiannosta ei synny mitään epäselvyyksiä. Se antaa myös sinusta ammattimaisen kuva asiakkaalle.

Kirjallisen sopimuksen teko ei toki ole välttämätöntä  – työstä voi sopia myös suullisesti. Käytännössä suullista sopimista ei voi kuitenkaan missään nimessä suositella.

Mikäli sinun ja toimeksiantajasi näkemykset poikkeavat huomattavasti toisistaan, on jälkikäteen hyvin vaikea todistaa, mitä on sovittu, ellei asiasta ole mustaa valkoisella.

Hinnoittelu on tärkeä osa sopimusta

Toimeksiantosopimuksen miltein tärkein kohta on päättää siitä, mitä hintaan kuuluu – ja mitä ei? Aihetta saattaa olla helpompi lähestyä miettimällä, mitä hintaan ei sisälly. Sopimalla toimeksiantajan kanssa hinnoittelusta ja palvelun sisällöstä kirjallisesti ja etukäteen, vältyt tekemästä aina vain uusia korjauksia toimeksiantajan alati muuttuvien näkemysten myötä.

Miettiessäsi palvelusi hinnoittelua kannattaa pohtia ainakin sitä, kuuluvatko hintaan vai laskutetaanko erikseen

 • matkakulut,
 • materiaalit,
 • arvonlisävero,
 • muutokset ja korjaukset.

Luovan alan osaajien on myös hyvä pohtia, miten sopimukseen merkitään mahdolliset käyttöoikeudet eli saako toimeksiantaja muokata työn tuotosta ja pitääkö julkaisun yhteydessä mainita tekijä.

Mieti myös sellaista tilannetta, jossa toimeksiantaja joutuu perumaan toimeksiannon; kuinka pienellä varoitusajalla peruutuksen voi tehdä ilman kustannuksia vai voitko veloittaa jonkinlaisen varausmaksun ennen varsinaista keikkaa.

Hinnoittelusta sopimiseen kuuluu myös sopiminen maksuajankohdasta eli milloin työstä laskutetaan ja kuinka pitkä on maksuaika. Tavallisesti lasku tehdään työn valmistuttua, mutta suuremmissa projekteissa voi laskutuksen hyvin jakaa osiin.

Jos haluat oppia lisää hinnoittelusta, lue Kevytyrittäjän hinnoitteluopas!

Lue myös muita artikkeleitamme aiheesta:

Vastaa tarjouspyyntöön – huolehdi potentiaalisesta asiakkaasta
Näin luot selkeän tarjouksen ja hankit lisää asiakkaita

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta