Koronavirus-tietopaketti: Yrittäjän eläkevakuutus

Moni kevytyrittäjämme on ottanut YEL-vakuutuksensa työeläkevakuutusyhtiö Varmasta.

Jos sinulla on vakuutus jonkin muun yhtiön kautta, ole yhteydessä sinne!

Varman ohjeet YEL-vakuutusmaksuihin ja yritystoimintaan liittyen sekä koronakaranteeniin ja sairastumisen varalle löydät täältä.

Jos toimintasi on pienentynyt koronavirustilanteen takia

Hae lisämaksuaikaa: Voit saada vielä kesäkuussa 2020 erääntyvälle YEL-maksulle lisämaksuaikaa aina syyskuun loppuun asti, jos olet maksanut tähän mennessä YEL-maksut ajallaan tai avoimista maksuista on tehty maksusopimus.

Muuta työtuloa: Jos työpanoksessasi on tapahtunut pitempiaikainen muutos esim. työtä on vain murto-osa aikaisemmasta, voit muuttaa työtuloasi ilmoituspäivästä alkaen. Jos muutat työtulosi YEL-minimiin, et voi käyttää joustoa ja maksaa pienennettyä maksua. Lisämaksuaikaa voit kuitenkin saada.

Käytä joustoa: Jos et enää saa aloittavan yrittäjän alennusta, YEL-vakuutuksesi on koko vuoden voimassa samassa työeläkeyhtiössä, ja työtulosi on korkeampi kuin YEL:n minimi, voit olla oikeutettu joustoon eli maksamaan 10-20 %:lla pienennettyä vakuutusmaksua. Jousto ei vaikuta Kelan etuuksien perusteena olevaan YEL-työtuloosi. Ainoastaan kuluvan vuoden eläkekarttumaasi.

Päätä vakuutus takautuvasti: Jos yritystoiminta on pysähdyksissä vielä kesän lopulla tai alkusyksyllä, voit päättää YEL-vakuutuksesi takautuvasti siihen hetkeen, jolloin yritystoimintasi pysähtyi. Uusi YEL voidaan laittaa voimaan esim. loppuvuodesta, kun yritystoimintasi on jälleen käynnistynyt/palautunut entiselleen.

YEL-pidätyksien palauttaminen: Mikäli et halua UKKO.fi:n maksavan YEL-pidätyksiäsi Varmaan taloustilanteestasi johtuen, palautathan pidätetyt rahat itsellesi hallintapaneelistasi viimeistään toukokuun puolivälissä. Vastaata tällöin kokonaan tulevasta loppulaskusta Varman kanssa.

Voit hoitaa nämä asiat Varman asiointipalvelussa. Pääset kirjautumaan asiointipalveluun omilla pankkitunnuksillasi täällä.

 

Muussa tapauksessa voit olla yhteydessä Varman kevytyrittäjille tarkoitettuun puhelinpalveluun soittamalla arkisin klo 817 ja kesäaikana (kesäelokuu) klo 816 numeroon 010 192 078.

YEL-vakuutuksesta voit lukea lisää myös tästä blogikirjoituksestamme!

Jos sinulla ei vielä ole YEL-vakuutusta, saat sen helposti täältä.