Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia

Näin irtisanomisilmoitus hoidetaan pois alta ennen yrittäjäksi lähtemistä

irtisanomisilmoitus_mies

Irtisanomisilmoitus on velvollisuus, joka lähes jokaisen on hoidettava ennen yrittäjäksi lähtemistä. Asian voi hoitaa hienosti tyylillä tai hutiloiden karvaalla maulla. Kokosimme artikkeliin parhaat ohjeet siihen, miten irtisanoutuminen jää todennäköisimmin hyvien kokemusten joukkoon.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

 • Osaat hoitaa irtisanomisen asianmukaisesti.
 • Ymmärrät, mitä sääntöjä sinun tulee asiassa noudattaa
 • Opit, miten teet lähdöstäsi mahdollisimman miellyttävän kokemuksen itsellesi ja tulevalle entiselle työnantajallesi.

Ei ole lainkaan tavatonta, että yrittäjyyttä suunnitteleva pohtii uutta peliliikettään pitkään, joskus jopa vuosia. Monet yrittäjäksi ryhtyvät aloittavatkin palkkatyön ohessa kevytyrittäjinä tai sivutoimisina toiminimiyrittäjinä kerätäkseen kokemusta yrittäjyydestä ennen lopullista päätöstä ja hyppyä uusiin seikkailuihin. Ja kun sen hypyn aika viimein on, on edessä usein irtisanoutuminen palkkatyöstä.

Irtisanoutumiselle ei ole asetettu minkäänlaisia muotovaatimuksia, joten irtisanoutumisesta ilmoittaminen on varsin helppoa. Riittää, että annat asiasta pomollesi ilmoituksen suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Tämän jälkeen työskentelet vielä työpaikassasi irtisanomisajan verran, jonka jälkeen latu uusiin yrittäjän seikkailuihin on auki. Yksinkertaista!

Sanomattakin on selvää, että sinun irtisanoutuvana työntekijänä ei tarvitse huolehtia siitä, kuinka irtisanoutumisuutinen otetaan vastaan tai kuinka työnantaja pärjää jatkossa ilman sinun työpanostasi, mutta hienotunteisuus ja toisen henkilön huomioiminen kantavat tässäkin asiassa pitkälle.

Irtisanomisilmoitus ja yksi hyvä malli

Irtisanomisilmoitukselle ei ole mitään muotovaatimuksia. Mikäli mahdollista, suorita irtisanoutuminen kuitenkin mielellään henkilökohtaisesti ja huolehdi siitä, että ilmoituksesi dokumentoidaan kirjallisesti tavalla tai toisella. Suullisen irtisanoutumisen huono puoli on se, että kiistatilanteessa jää sana sanaa vastaan, eikä todisteita sovitusta menettelystä ole olemassa.  Jos haluat tehdä kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen, minkä voit ojentaa pomollesi suullisen keskustelun päätteeksi, voit sisällyttää dokumenttiin alla olevat asiat.

 • Otsikoi ilmoitus sanoin: Ilmoitus työsuhteen irtisanomisesta
 • Tähdennä alle vielä lause: Tällä ilmoituksella irtisanon työsopimukseni
 • Kirjaa ylös irtisanomisaikasi työsopimuksesi mukaan
 • Tee laskelmat ja merkitse ilmoitukseen työsuhteen päättymispäivä
 • Laita ilmoitukseen aika ja paikka
 • Sinetöi ilmoitus omalla allekirjoituksella ja nimenselvennyksellä
 • Jätä myös tila työnantajan allekirjoitukselle ja nimenselvennykselle

Tulosta irtisanomisilmoituksia kaksi kappaletta, joista toinen jää sinulle ja toinen työnantajallesi.

Jos et millään tavoita pomoasi ( ja asialla on kiire) henkilökohtaiseen keskusteluun, voit laittaa irtisanomisilmoituksen matkaan postitse tai sähköpostitse. Tosin tässä kohtaa kiirehtiminen ei välttämättä auta, sillä ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on lähetetty. Sähköpostin loppuun kannattaakin kirjoittaa pyyntö kuitata viesti luetuksi mahdollisimman pian.

Jos irtisanoutumisaikasi on vaikkapa kaksi viikkoa ja jätät irtisanomisilmoituksen 1. joulukuuta, päättyy työsuhteesi saman kuun 15. päivä. Tämä johtuu siitä, että irtisanomisaika alkaa kulua vasta irtisanoutumisen seuraavasta päivästä lukien. Muista, että työsuhteesi jatkuu normaalisti koko irtisanomisajan. Tuona aikana sinua työntekijänä ja työnantajaasi koskevat aivan samat oikeudet ja velvollisuudet koko sen ajan, jolloin työsuhteesi on vielä voimassa.

Irtisanomisilmoitus. Mies kantaa tavaroitaan toimistosta.

Jos et noudata irtisanomisaikaa ja jätät vaikkapa ilmestymättä töihin ilman mitään syytä, syyllistyt sopimusrikkomukseen, josta voit joutua korvausvastuuseen. Korvausvastuun pääpiirteet on määritelty vahingonkorvauslaissa, mutta arviointi on aina tapauskohtaista. Usein työnantajat eivät näissä tilanteissa edes lähde korvauksista riitelemään, jollei kyseessä ole pidempi luvaton poissaolo tai irtisanoutumiseen liity muuta riitaisuutta.

Vahingosta, jonka työntekijä työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa, hän on velvollinen korvaamaan määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet. Jos työntekijän viaksi jää vain lievä tuottamus, ei vahingonkorvausta ole tuomittava.

Irtisanomisilmoitus työntekijältä työnantajalle

Nyrkkisääntö on, että mikäli työsuhde on kestänyt korkeintaan viisi vuotta, on irtisanomisaika 14 päivää. Jos työsuhde taas on kestänyt yli viisi vuotta, irtisanomisaika on kuukauden.

Useat työnantajat haluavat kuitenkin sopia pitemmästä irtisanomisajasta työntekijöidensä kanssa jo työsuhteen alussa, joten oma irtisanomisaika kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin työsopimuksesta. Onkin yleistä että irtisanomisajaksi sovitaan kaikkien työntekijöiden kanssa heti työsuhteen alusta 1-3 kk, jotta korvaaja ehditään löytää ennen irtisanoutujan lähtöä.

Jos olet yhä työsuhteessasi koeajalla, voit päättää työskentelyn halutessasi vaikka seuraavana päivänä ilman irtisanomisaikaa. Koeaika on enintään kuuden kuukauden mittainen ajanjakso työsuhteen alussa.

Irtisanomisilmoitus malli.

Määräaikaisessa työsuhteessa tiedät jo etukäteen, koska työsopimuksesi päättyy. Määräaikaisen työsuhteen ehdot ovatkin paljon tiukemmat. Pääsääntönä on, että määräaikainen sopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa. Ennen tätä määräaikaisen työsopimuksen voi päättää vain vakavalla purkuperusteella.

Irtisanoutuminen määräaikaisesta työsuhteesta onnistuu vain, jos työsopimukseen on lisätty erillinen irtisanomisehto tai jos sovit siitä työnantajan kanssa. Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen onnistuu siis ainoastaan, mikäli työnantaja hyväksyy irtisanomisen tavalla tai toisella. Muussa tapauksessa voit joutua korvausvelvolliseksi työsuhteen yksipuoleisesta päättämisestä kesken määräaikaisen työsopimuksen.

Irtisanomisilmoitus. teepussi.

Irtisanomisaika on voitu myös määritellä työsopimuksessa jonkin muun mittaiseksi. Kaiva siis työsopimuksesi esille ja tarkista asian laita. Jos työsopimuksessasi ei ole mainintaa irtisanomisajasta, se noudattaa ensisijaisesti työehtosopimusta eli oman alan TES:n ehtoja ja tämän puutteissa työsopimuslain pykäliä.

Muista, että lomat eivät vaikuta irtisanomisajan kulumiseen eli voit jättää irtisanomisilmoituksen myös vapaalla ollessasi ja irtisanomisaika aloittaa raksuttamisen lomallakin. Loman saa myös pitää, jos siitä on jo aiemmin sovittu ja se osuu irtisanomisajalle. Työnantaja sen sijaan ei voi passittaa työntekijäänsä lomalle ilman työntekijän hyväksyntää irtisanomisajalla, vaan asioista pitää sopia hyvissä ajoin etukäteen vuosiloman pelisääntöjen mukaan eli esimerkiksi kuukauden ennakkoilmoituksella.

Kun työnantaja irtisanoo työntekijän, irtisanoutumiseen tarvitaan aina jokin syy. Kun asia on toisinpäin, mitään selityksiä työntekijän ei ole pakko antaa.

Lue myös: Yrittäjän loma vaatii suunnittelua – tienasithan lomarahat ajoissa?

Jätä aina irtisanomisilmoitus henkilökohtaisesti

Olemme tähän mennessä oppineet, että irtisanomisilmoituksen voi laittaa vaikkapa postissa menemään, eikä lomalla oleminenkaan haittaa irtisanoutumisen kulkua. Toinen asia on, kannattaako niin tehdä, vaikka yrittäjäksi irtautuminen innostaisi tai kutkuttaisi jo aloittamaan niin pian kuin suinkin mahdollista.

Ei ole tuulesta temmattu idea, että irtisanomisilmoitus on aina suotava jättää henkilökohtaisesti työnantajalle. Toimimalla näin osoitat arvostusta ja kunnioitusta, toisin sanoen noudatat hyviä käytöstapoja, joten et voi mennä missään nimessä vikaan.

Jos haluat hoitaa asian erityisen hyvin, katso esimiehesi työpäivän kulusta sopiva rako, jolloin voitte yhdessä vetäytyä sivummalle ilman muita häiriötekijöitä. Sitten ojenna irtisanomisilmoitus tulostettuna ja selitä asia sitä ennen myös suullisesti. Kuten edellä mainitsimme, syytä irtisanoutumiselle ei ole työntekijän pakko kertoa, mutta mikäli olet suuntaamassa uuteen elämään ja yrittäjyyteen, älä suotta pidä pimennossa uutta alkuasi.

Ei ole myöskään suinkaan tavatonta, että entisestä työnantajasta tulee jossain määrin uuden yrittäjän yksi uusista työllistäjistä. Tämä on yksi tärkeimpiä syitä siihen, miksi siltoja takanaan ei kannata koskaan polttaa. Ja kukapa tietää, ehkä vuoden päästä yrittäminen ei tunnukaan enää omalta. Jätä siis ovi hieman raolleen, jotta voit tulla kolkuttamaan siihen, jos tarvetta palkkatöille vielä joskus ilmenee.

Vaikka lähtöäsi taatusti harmitellaan, toivotetaan uudelle yrittäjälle useimmiten tsemppiä matkaan, sillä kaikista ei moiseen rohkeuteen ole. Älä siis automaattisesti ajattele, että esimiehesi tai työkaverisi eivät olisi iloisia puolestasi. Kenties heidän joukossaan monet ihailevat tekoasi ja toivoisivat, että heistä itsestään olisi tekemään samoin.

irtisanomisilmoitus. nainen kantaa laatikkoa.

Irtisanomisilmoituksen antamisen ajoitus merkitsee

Toisinaan oikeaa aikaa jättää irtisanomisilmoitus ei yksinkertaisesti ole. Sesonkityöt painavat päälle, tärkeät projektit ovat kesken tai kiirettä pitää jo arkisessa aherruksessa. Tällaisissa tilanteissa irtisanomisilmoituksen jättäminen tuntuu erityisen ikävältä.

Jos vain suinkin mahdollista, ajoita lähtösi siten, että muu työyhteisö ei jäisi niin pahaan pulaan lähtiessäsi, ja että siirtymäaika olisi riittävän pitkä. Työnantajasi arvostaa, jos ennätät laskea aikaa myös siihen, että voit esimerkiksi antaa perehdytystä seuraajallesi tai jättää hänelle toimintaohjeet. Jos irtisanomisaikasi on esimerkiksi yhden kuukauden, kysy suoraan työnantajaltasi, miten voisit häntä viimeisen kuukauden aikana auttaa ja mitkä työt pitäisi priorisoida pinon päällimmäiseksi.

Irtisanomisajan kuluessa valmistele myös muita työyhteistyökumppaneita lähtöösi. Sovi työnantajasi kanssa, miten asiasta heille viestitään. Kun asiasta on sovittu, kerro tämän jälkeen yhteistyökumppaneillesi, että olet siirtymässä yrittäjäksi, jotta he eivät joudu myöhemmin ihmettelemään yllättävää katoamistasi. Jos työsi jälkeen ollaan oltu tyytyväisiä, saattaa myös yhteistyökumppaneiden joukosta löytyä sinulle myöhemmin uusia asiakkaita! Tai kukapa tietää, ehkä he suosittelevat sinua jollekin kolmannelle taholle, joka tarvitsee palveluitasi heti kun yrityksesi on pystyssä. Älä missään nimessä jätä näitä tilaisuuksia puhua yrittäjyydestäsi käyttämättä. Muista tarkistaa kuitenkin työsopimuksestasi mahdolliset kilpailukieltolausekkeet ja ota nämä huomioon yhteistyökumppaneiden kanssa asioidessa.

Irtisanoutuminen voi herättää tunteita

Virallinen polku on hyvin helppo, mutta sen sijaan irtisanoutumiseen voi uida paljon tunteita. Irtisanoutumisesi saattaa aiheuttaa harmitusta etenkin silloin, jos työsuhteesi on ollut pitkä ja olet ollut pidetty ja arvostettu työntekijä työnantajasi silmissä tai työkavereidesi keskuudessa. Ovathan mukavat ja asiantuntevat tiimikaverit yksi tärkeimpiä syitä siihen, että työpaikalla ylipäätään viihdytään.

Tämä ei tietenkään tee asiasta myöskään sinulle itsellesi yhtään sen helpompaa, sillä haikeuden tunteet saattavat yllättää sinutkin muutoksen hetkellä. Sinä pääset kuitenkin kohta tekemään uutta ja itsesi näköistä työelämää yrittäjänä, mutta työnantajasi saattaa myös jäädä kaltaisesi osaajan lähdöstä jopa hetkelliseen pulaan. Siksi kaikkia osapuolia koskevan harmituksen minimointi kannattaa ottaa irtisanoutumisen hetkellä tavoitteeksi.

Milloin yrittäjäksi?

Yrittäjäksi lähteminen on kirjassasi uusi jännittävä luku, jota olet varmasti pohjustanut pitkään ennen irtisanomisilmoituksen jättämistä. Malta kuitenkin hoitaa työvelvoitteesi työnantajalle loppuun huolellisesti, vaikka mielesi vaeltaa jo omissa liiketoimintasuunnitelmissa.

Lue lisää: Liiketoimintasuunnitelma pohjana toiminnan aloittamiselle – mieti nämä kuntoon ennen yrityksen perustamista!

On täysin makuasia, miten haluaa oman yrittäjyyden polun aloittaa palkkasuhteen jälkeen. Toisille sopii se, että jo heti seuraavana maanantaina yrittäjän arki aloitetaan täysillä. Toiset taas viettävät kunnollisen loman, jotta he saavat kunnolla karistettua työsuhteen pölyt jaloistaan ennen uutta alkua. Tai sitten ensimmäinen kuukausi menee vielä yrittäjyyttä valmistellen, kuten verkkosivuston pystytyksen parissa.

Oli tapasi aloittaa millainen tahansa, yksi asia on pysyvästi muuttunut: olet nyt oman itsesi pomo. Kaiken saa tehdä tästä lähtien itse, mutta kaikki pitää myös tehdä itse. Ja ne asiat, joita et ennätä tai osaa tehdä pitää ulkoistaa ja hankkia muualta.

Harva yrittäjä katuu päätöstään lähteä yrittäjäksi. Yrittäjyyskoulu kävi läpi yli sata yrittäjätarinaa, joissa yrittäjät listasivat yrittäjyyden yhdeksi parhaimmaksi puoleksi vapauden.

Lue koko artikkeli tästä: Sata yrittäjää ei voi olla väärässä: Parasta yrittäjyydessä on vapaus, parempi motivaatio ja rakkaus omaan työhön

Anna yrittäjyyden rutiinien muodostumiselle aikaa

Yrittäjän arki lähtee muotoutumaan itsesi näköiseksi hiljalleen. Voit noudattaa yrittäjänä virkatyöaikaa kahdeksasta neljään tai tehdä töitä juuri silloin kun sinulle sopii, joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Jos olet aina haaveillut nelipäiväisestä työviikosta, kukaan ei estä sinua yrittäjänä toteuttamasta unelmaasi.

Uuden ajankäytön opetteleminen ottaa kuitenkin aikansa, koska nyt kukaan ei ole vaatimassa sinulta kellokortin leimaamista. Ole siis tarkkana siitä, että käytät aikasi oikein ja hyödyllisesti, mutta älä myöskään sivuuta taukoja ja pidempiä lepohetkiä. Hyvinvointisi on koko yrittäjyydessä onnistumisen perusta.

Muista myös, että aikasi on nyt arvokkaampaa ja tämän oivalluksen pitäisi heijastua suoraan hinnoitteluusi. Koska olet vastuussa esimerkiksi YEL-eläkevakuutusmaksuista, muista veloittaa tarpeeksi tekemästäsi työstä.

Lue lisää: Kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa? – Yrittäjän euro palkansaajaan nähden, eli kuinka paljon yrittäjän tulee ansaita?

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 16.12.2021. Artikkeli päivitetty viimeksi 22.9.2022.

Lue myös

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjä

Urheiluselostaja Toni Saukkola muutti hauskan ajanvietteen mielekkääksi työksi

Näin aloittava yrittäjä löytää ensimmäiset asiakkaansa

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Jenna Heino

  Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

  Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Liikeidea: Yritysidea ja liikeidea joka kantaa

   Oletko hautonut päässäsi ajatusta oman yrityksen perustamisesta? Mielessäsi on ehkä pyörinyt liikeidea, tai ainakin hahmotelma sellaisesta. Se voi kuitenkin tuntua kaukaiselta haaveelta eikä lainkaan konkreettiselta. Kerromme, kuinka voit muuttaa yritysideasi kannattavaksi liiketoiminnaksi! Olennaista on ottaa yritysidea kriittisen tarkastelun alle, laatia liiketoimintasuunnitelma ja mahdollisuuksien mukaan testata liikeidean toimivuutta. Liikeidea tai yritysidea, kumpaa termiä haluatkaan käyttää, on koko yritystoiminnan pilari. Se vastaa…

   Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Aloitteleva yrittäjä, keskity oikeisiin asioihin ja vältä velkaloukku – vinkit yritystoiminnan alkuun!

   Uudella yrittäjällä toiminta menee lähes poikkeuksetta miinukselle, mikä onkin alussa täysin normaalia. Ajan kanssa liiketoiminnan tulisi kuitenkin muuttua voitolliseksi. Kerromme tässä kirjoituksessa vinkkejä, joilla voit välttää velkaloukun! Yrityksen perustaminen ja sen toiminnan edistäminen vaatii aina varoja. Yrittäjän rahantarve on tavallisesti ylimmillään juuri liiketoiminnan alkuvaiheessa, mutta tuolloin yritys ei yleensä vielä tuota paljonkaan. Tässä kohtaa hänen onkin yleensä haettava varoja muualta.…

   Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Aloittavan yrittäjän muistilista – 14 tärkeää pointtia

   Harkitsetko uuden yrityksen perustamista? Uuden yrityksen perustaminen on jännittävää, mutta myös työläistä. Alussa tarvitaan paljon aikaa ja energiaa erinäisten asioiden ja byrokratian selvittämiseen. Laadimme näistä asioista muistilistan, jotta sinä pääsisit aloittavana yrittäjänä helposti alkuun! 1. Liikeidea on kaiken perusta Uuden yrityksen perustaminen vaatii tarkkaan mietittyä suunnitelmaa, jossa oma liikeidea ja osaaminen pääsevät kriittiseen tarkasteluun. Liikeidean tulisi kertoa mitä ja miten…

   Lue lisää