Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

YEL ja kevytyrittäjyys – nämä asiat sinun tulee tietää siitä

yel-ja-kevytyrittajyys-yrittajanainen-kirjoittaa-ja-miettii – kopio

Mikä ihme on YEL-vakuutus? Miten YEL ja kevytyrittäjyys liittyvät toisiinsa? Mihin kaikkeen vakuutus vaikuttaa ja mistä sen saa? Näihin kysymyksiin tarjoamme vastaukset tässä artikkelissa!

Sanan "YEL-vakuutus" voi kuulla usein mainittavan yrittäjyydestä ja kevytyrittäjyydestäkin puhuttaessa. Mutta mistä siinä on tarkalleen ottaen kysymys ja kuinka se vaikuttaa kevytyrittäjiin? Tämän selvittäminen saattaa olla toisinaan hankalaa, sillä vakuutusasiaan liittyy paljon tietoa, ja aloitteleva kevytyrittäjä saattaa kokea informaatioähkyä jo muutenkin. Tässä artikkelissa selvennämme:

 • Mikä YEL-vakuutus on ja mihin kaikkeen se vaikuttaa
 • Milloin tarvitset vakuutuksen kevytyrittäjänä
 • Paljonko vakuutusmaksua tulee maksaa
 • Mitä YEL-työtulo tarkoittaa
 • Mikä katsotaan YEL-vakuutuksen alkamisajankohdaksi
 • Kuinka ja mistä voit hankkia vakuutuksen itsellesi

Mikä on YEL-vakuutus?

YEL tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutusta. Yrittäjän on otettava se pikimmiten yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. Hänen on huolehdittava omasta työeläkevakuuttamisestaan itse, toisin kuin palkkatyössä käyvien, joiden puolesta asian hoitaa työnantaja.

Vaikka vakuutuksen nimessä on sana ”eläke”, vaikuttaa se yrittäjällä moneen asiaan jo ennen kauan ennen hänen eläkeikänsä alkamista.

YEL-vakuutuksen avulla yrittäjä voi varautua melko arkisiin ja yllättäviinkin asioihin. Niihin kuuluvat seuraavat:

 • Tulevan eläkkeen karttuminen
 • Sosiaaliturva
 • Työttömyysetuudet, vanhempainraha ja sairauspäiväraha; näitä maksetaan yrittäjälle hänen YEL-työtulonsa perusteella (työtulosta kerromme lisää alempana!)

YEL-vakuutus on yrittäjälle lakisääteinen, eikä hän näin ollen voi korvata sitä muilla vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla.

Katso myös alla oleva video, jossa UKKO.fi:n markkinoinnin Jenna selittää YEL-vakuutuksen yksinkertaisesti!

YEL ja kevytyrittäjyys – kuinka ne liittyvät toisiinsa?

Myös kevytyrittäjät kuuluvat YEL-vakuutuksen piiriin tiettyjen ehtojen täyttyessä; näin on ollut vuodesta 2017. Vakuutus koskee sinua, jos seuraavat kohdat sopivat sinuun:

 • Olet 18–69-vuotias
 • Arvioitu työtulosi on vähintään 8 063,57 euroa vuodessa, eli kuukausitasolla 671,96 euroa (vuonna 2021)
 • Sinulla on ollut yhtäjaksoista yritystoimintaa vähintään 4 kuukautta
 • Teet työtä, jota ei kuulu vakuuttaa jonkin toisen eläkelain mukaan

Sinun on siis otettava vakuutus, kun kevytyrittäjänä ansaitut työtulosi ylittävät kuukausirajan 671,96 €. Vakuutus tulee ottaa tästä 6 kuukauden kuluessa, muuten vakuutusmaksuusi lisätään laiminlyöntikorotus. Kerromme tästäkin vielä tarkemmin alempana.

Kevytyrittäjällä eläkevakuuttamiseen vaadittava minimityötulo ei kuitenkaan usein täyty, jos toiminta on esimerkiksi sivutoimista.

Niille kevytyrittäjille, jotka eivät YEL-vakuutusta tarvitse, ei kerry eläkettä laskutuspalvelun kautta tehdyistä töitä. Tällöin he toisaalta saavat itselleen isomman siivun laskutussummasta, ja voivat hoitaa eläketurva-asiansa itse haluamallaan tavalla.

Huomaa, että YEL-vakuutuksen ala- ja ylärajat eivät ole pysyviä, vaan ne arvioidaan uudestaan vuosittain. Käytämme tässä artikkelissa vuoden 2021 tietoja.

Paljonko YEL-maksuja on maksettava?

YEL-maksun prosentti on sama kaikille siitä huolimatta, mistä työeläkeyhtiöstä vakuutuksen ottaa. YEL-maksu on siis määrätty prosenttiosuus itse arvioimastasi YEL-työtulosta.

Vuonna 2021 YEL-maksuprosentit ovat

 • 18–52-vuotiailla 24,10 %
 • 53–62-vuotiailla 25,60 %
 • 63 vuotta täytettyäsi seuraavan vuoden alusta 24,10 %

Mitä tarkoittaa YEL-työtulo?

Lyhyesti YEL-työtulo tarkoittaa yrittäjän työpanoksen arvoa rahassa. Kuten mainittu, työtulon määrä vaikuttaa suoraan siihen, paljonko yrittäjälle kertyy vanhuuseläkettä, työttömyysetuuksia, vanhempainrahaa ja sairauspäivärahaa.

Kevytyrittäjänä sinun tulee määritellä ja ilmoittaa työtulosi itse, minkä jälkeen eläkeyhtiö vahvistaa sen.

Työtuloa ei voi kuitenkaan määritellä ihan miten vain, vaan se on tehtävä lain edellytysten mukaisesti; työpanoksen arvoa ei saa yli- tai aliarvioida. Jos bruttopalkkasi on esimerkiksi noin 2000 euroa kuussa ja määrittelet työtulosi olevan vuositasolla 100 000 euroa, ei eläkeyhtiö voi vahvistaa sitä.

Huomaa, että YEL-työtulo ja kevytyrittäjän bruttopalkka eivät ole sama asia. Kevytyrittäjä voi kuitenkin bruttopalkkansa avulla määritellä työtulonsa suuruuden ja YEL-vakuutuksen alkamispäivän.

YEL ja kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjä laskee seteleitä

YEL-työtulo arvioidaan aina vuosityötulona. Näin on myös silloin, vaikka YEL-vakuutuksesi alkaisi kesken vuotta tai kestäisi vain muutaman kuukauden.

Jos vakuutuksesi esimerkiksi alkaa 1.4.2021 ja päättyy 31.12.2021 ja ansaitset toiminnallasi noin 2000 € kuussa, voidaan vakuutuksesi vuosityötuloksi määritellä vaikkapa 20 000 €. Koska vakuutus on kuitenkin voimassa vain 9 kuukautta, lasketaan vakuutusmaksut ja eläkekertymä 15 000 euron mukaan.

YEL-työtulosi voidaan myös ensi alkuun määritellä kuukausitasolla ja muuntaa se myöhemmin vuositasolle. Tämä onnistuu kertomalla kuukausitaso 12:lla. Jos esimerkiksi toimit yrittäjänä vain 6 kuukauden ajan ja saat joka kuukausi palkkaa 1000 €, voidaan vuosityötuloksesi määritellä 12 000 €. Vakuutusmaksut ja eläkekertymä lasketaan kuitenkin 6000 euron mukaan, koska vakuutuksesi on voimassa vain puolisen vuotta.

Olet kuitenkin velvollinen hankkimaan vakuutuksen, vaikka työskentelisitkin vain puolen vuoden ajan. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että vakuuttamisvelvollisuutta tarkastellaan vuosityötasoisen YEL-työtulon mukaan. Vaikka 6 kuukauden työtulo (6000 €) alittaakin YEL-vakuutuksen minimityötulon, vuositasoinen työtulo 12 000 € ylittää minimityötulorajan, ja vakuuttamisvelvollisuus täyttyy.

Miten YEL-vakuutuksen alkamisajankohta määritellään?

Vakuuttamisvelvollisuutesi katsotaan alkavan sen kuukauden ensimmäisenä päivänä, jona kuukausittainen bruttopalkkasi ylittää rajan 671,96 €.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, on sinulla tästä hetkestä alkaen 6 kuukautta aikaa ottaa vakuutus itsellesi. Jos tämä myöhästyy, tulee sinun maksaa laiminlyöntikorotus.

Kyseinen kuusi kuukautta on tarkoitettu vakuutusasian järjestämiseen. Sen aikana yrittäjä voi myös tarkkailla, lähteekö yrittäjyystoiminta käyntiin hänen suunnitelmiensa mukaisesti. Tämä ei tarkoita, että yrittäjä voisi jättää ensimmäiset 6 kuukautta vakuuttamatta, tai että hän voisi vapaasti valita haluamansa aloituspäivän kyseiseltä ajanjaksolta. YEL-vakuutuksen alkamispäivä määritellään kaikille samoin perustein.

Jos vakuuttamisvelvollisuutesi siis alkaa esimerkiksi 1.5., on sinun otettava vakuutus 31.10. mennessä. Vakuutuksen alkamispäivä pysyy samana siitä huolimatta, milloin otat vakuutuksen.

Kuinka ja mistä voin hankkia YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutuksen voi ottaa itselleen haluamastaan työeläkeyhtiöstä. Moni kevytyrittäjäpalvelu kuitenkin hoitaa YEL-asiat kevytyrittäjän puolesta, ja niillä on tavallisesti kumppanuus jonkin tietyn yhtiön kanssa.

Myös UKKO.fi:n kautta YEL-vakuuttaminen hoituu kätevästi! Kauttamme saat halutessasi eläkevakuutuksen kokonaispalvelun, joka sisältyy palvelumaksuumme. Tätä kautta YEL-maksusi tulevat hoidettua aina ajallaan ja oikean suuruisena.

YEL ja kevytyrittäjyys. Mies selaa puhelinta sateenvarjon alla

 

UKKO.fi tekee yhteistyötä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa; kevytyrittäjänämme Varmasta tulee siis automaattisesti eläkevakuutusyhtiösi. Voit toki halutessasi ottaa YEL-vakuutuksen myös jonkin muun yhtiön kautta, mutta tällöin sinun tulee hoitaa siihen liittyvät asiat itsenäisesti.

YEL ja kevytyrittäjyys yhdistyvät UKKO.fi-palvelussa kätevästi!

Näin se tomiii: ilmoitat meille työtuloarviosi, ja pidätämme sen mukaisesti YEL-maksut suoraan palkastasi. Maksamme maksut suoraan eläkevakuutusyhtiölle kahdesti vuodessa, kesäkuussa ja joulukuussa.

Maksujen lähestyessä lähetämme vakuutetuille kevytyrittäjillemme YEL-loppulaskun; siinä kerrotaan, onko heille mahdollisesti jäänyt laskustaan vielä maksettavaa vai ei.

Tavallisin syy sille, että maksettavaa jää, on se, että kevytyrittäjän työtuloarvio on ollut suurempi kuin hänen toteutuneet tulonsa UKKO.fi-palvelun kautta. Jos kevytyrittäjältä on kerätty maksuja laskua varten liikaa, voi hän halutessaan nostaa ylimääräiset rahat itselleen UKKO-tililtään; vaihtoehtoisesti hän voi jättää ne sinne säästöön tulevia YEL-maksujaan varten.

Kevytyrittäjänämme saat otettua YEL-vakuutuksen Varmasta omalla tililläsi: saat hoidettua asian helposti tilin YEL-tila -osiossa.

Hyvä tietää myös nämä

YEL-vakuutus on mahdollista ottaa myös takautuvasti. Ei siis hätää, jos siis et osaa vielä arvioida bruttotulojasi! Kaikki on hyvin, kunhan muistat hoitaa vakuutusasian kuuden kuukauden sisällä.

Voit vähentää YEL-maksut verotuksessa. Koska YEL-maksu suoritetaan UKKO.fi:n käyttäjän omista rahoista, säilyy maksun vähennysoikeus käyttäjällä itsellään. Voit siis vähentää maksetut vakuutusmaksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessa täysimääräisesti.

Lue lisää täältä: Kevytyrittäjän verovähennykset

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Tutustu myös muihin YEL-vakuutusta käsitteleviin artikkeleihimme!

Mikä ihmeen YEL?

Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä

YEL-vakuutuksen minimimaksu voi yllättävässä elämäntilanteessa jättää yrittäjän lompakon lähes tyhjäksi

Usein kysytyt kysymyksemme: YEL-vakuutus

Milla-maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys: