Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Työhakemus kuntoon – 10 virhettä, joita sinun tulisi välttää

10-virhettä-joita-sinun-tulisi-välttää-työhakemuksessa-kuva

Työhakemus on ovi työhaastatteluun. Jotta sinä olisit yksi haastatteluun valituista, on työhakemuksesi oltava mainio. Jokainen, joka on joskus hakenut työpaikkaa, tietää kuinka vaikeaa se on ja kuinka monessa kohtaa työnhaku voi mennä pieleen. Yhtä samaa työpaikkaa saattaa hakea yli 100 hakijaa ja heistä vain osa saa kutsun haastatteluun.

Olemme listanneen kymmenen virhettä, joita sinun tulisi välttää työhakemuksessa. Välttämällä kyseiset virheet, olet jo askeleen lähempänä haastattelukutsua!

1. Työhakemus on liian pitkä/lyhyt

Työhakemuksen pitää olla juuri oikeanpituinen. Liian lyhyt työhakemus kertoo sinun heikosta motivaatiosi tasosta saada hakemasi työpaikka ja liian pitkä työhakemus kertoo siitä, että et osaa tiivistää kertomaasi tai olet liian laiska tekemään niin. Hyvä pituus työhakemukselle on maksimissaan yksi sivu, johon kuuluvat ydintekstin lisäksi myös yhteystiedot ja hakemuskirjeen jäsentelyt.

2. Liian yleinen sisältö

Työhakemuksen pitää olla uskottava. Tyypillinen virhe on tehdä yksi ja ainoa työhakemus ja lähettää se moneen eri paikkaan. Työhakemus pitää aina muokata haettavan työtehtävän mukaan. Työnantajat haluavat myös tietää, että miksi haet juuri heille töihin. Tähän ei riitä vastaukseksi, ”koska pidän (yrityksestä)”. Tutustu itse yritykseen, sen brändiin ja yrityskulttuuriin ennen hakemuksen lähettämistä. Tuo hakemuksessa esille tietämyksesi kyseisestä yrityksestä.

3. Työhakemus on adjektiiviluettelo

”Olen ahkera, luotettava, oma-aloitteinen…” Adjektiivit ovat hienoja ja vahvoja sanoja, mutta ne eivät vakuuta, varsinkin kun lähes jokainen käyttää samoja adjektiiveja. Perustele käyttämäsi adjektiivit esimerkein, jotta rekrytoijat tulevat vakuuttuneiksi niiden paikkansapitävyydestä. ”Aiemmalla työpaikallani oma-aloitteisuuttani kehuttiin, kun jo ensimmäisen viikon jälkeen tein töitä itsenäisesti ilman esimieheni ohjeistusta…”, tarinat jäävät myös paremmin rekrytoijan mieleen, joten erotut ja olet helpommin muistettava kuin muut hakijat.

Tylsä työhakemus

4. Työhakemuksesi on tylsä ja toistava

Vältä samojen asioiden kertomista useampaan kertaan työhakemuksessa. Hakemus on vain sivun mittainen, joten toistuvat asiat huomataan helposti ja olisit voinut kertoa jotain uutta ja mielenkiintoista itsestäsi toistojen sijaan. Kannattaa myös miettiä erilaisia aloituksia kuin perinteinen ”Hei, olen Marko Majava, 25-vuotias maskotti Helsingistä”. Omaperäisempi teksti eroaa muista hakijoista ja se antaa myös hyvää vaihtelua rekrytoijille, jolloin hakemuksesi luetaan mielenkiinnolla loppuun asti.

5. Työhakemuksessa on virheitä

Virheet työhakemuksessa eivät ole ikinä hyvä asia. Erilaiset kirjoitusvirheet tai muuten takerteleva kieli syövät uskottavuuttasi, vaikka olisitkin taidoiltasi täysin pätevä hakemaasi työhön. Älä siis unohda oikolukea hakemustasi! Voit myös pyytää jotain tuttua lukemaan hakemuksesi läpi ennen hakemuksen lähettämistä rekrytoijalle. Tarkista myös perustietosi, kuten puhelinnumero, ennen hakemuksen lähettämistä.

Hakemukset joissa on lukuisia kirjoitusvirheitä tai vaikuttavat massahakemuksilta, eivät vakuuta rekrytoijaa. Hakemustekstit, jotka ovat muokattu tai laadittu kyseistä tehtävää varten ja ne ovat huolellisesti tehtyjä erottuvat kyllä joukosta ja ansaitsevat paikkansa kyllä-korissa, toteaa Olli Saukola, UKKO.fi:n Head of People & Culture.

6. Motivaation puute työhakemuksessa

Rekrytoijat haluavat tietää, että oletko sinä aidosti kiinnostunut hakemastasi työpaikasta. Työhaastatteluun on vaikea päästä, jos työhakemuksestasi ei mitenkään välity, miksi juuri kyseinen yritys tai työtehtävä kiinnostaa sinua. Muista siis korostaa motivaatiotasi hakemuksessa, koska se on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa rekrytointipäätökseen.

7. Olet liian vaatimaton/negatiivinen

Jokainen haluaa antaa itsestään hyvän kuvan työhakemuksessaan. Älä siis ikinä vähättele itseäsi tai taitojasi. Hakemuksessa voit hyvin jättää kertomatta, että esimerkiksi ruotsinkielentaitosi ei ole erityisen hyvä. Keskity omiin vahvuuksiisi! Ole rohkea ja perustele hakemuksessa, miksi olet vahva vaihtoehto kyseiseen työpaikkaan. Heikkouksiasi tullaan kysymään työhaastattelussa, joten voit kertoa ne silloin.

Vaatimaton työnhakija

8. Kerrot irrelevantteja asioita

Muista, että työhakemus ei ole elämänkertasi. Rekrytoijaa kiinnostaa, miksi ja miten juuri sinä sopisit avoimeen työtehtävään. Kerro siis omasta osaamisestasi ja motivaatiostasi. Älä ajaudu sivuraiteille jaarittelemaan asioista, joilla ei ole työtehtävän kannalta minkäänlaista merkitystä. Lemmikeistä, lapsista tai kavereista voi kertoa sitten myöhemmin.

9. Unohdit käyttää konkreettisia esimerkkejä

Kun kerrot osaamisestasi ja taidoistasi, niin kerro niistä konkreettisin esimerkein. Tällä tavoin olet paljon vakuuttavampi. Jos kerrot hakemuksessasi, että olet tiimipelaaja, niin avaa sitä oikealla esimerkillä työelämän tilanteesta, jossa tämä ominaisuus on tullut esille. Esimerkki: ”Aiemmassa työpaikassa autoin aina työkavereitani, kun he tarvitsivat apuani”

10. Työhakemus on väärässä tiedostomuodossa

Sähköpostitse työhakemus lähetetään liitetiedostona eli ei kirjoitettuna suoraan viestikenttään. PDF-tiedosto antaa sinusta ammattimaisemman kuvan, kuin perus DOC-tiedosto. PDF-tiedosto on siistimmän näköinen ja helpommin luettava, koska siinä ei näy punakynää tai muita tekstinkäsittelyohjelmien korjauksia.

Kiitos sinulle, että jaksoit lukea tänne asti! Muista kyseiset virheet ja vältä ne ensi kerralla, kun kirjoitat työhakemusta. Onnea ja tsemppiä tuleviin työnhakuihin!

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25.7.2019 ja sitä on päivitetty viimeksi 21.11.2023.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Viisi pahinta virhettä, jotka voit tehdä työnhaussa

    Työnhaku on lopulta yksinkertainen ja useimmiten melko samankaltaisena toistuva prosessi, jossa pyritään mahdollisimman onnistuneesti saattamaan yhteen työntekijää tarvitseva työnantaja, ja työpaikkaa etsivä työnhakija. Työnhaussa on tärkeää olla rennosti ja aidosti omana itsenään, mutta liika välinpitämättömyys voi kostautua. Kokemus opettaa välttämään suurimmat karikot töitä hakiessa, mutta seuraavana ovat listattuna pahimmat virheet, joihin työnhakija ajattelemattomuuksissaan saattaa sortua. 1. Väärän työpaikan tavoittelu Itselle…

    Lue lisää
  • Työelämä Yrittäjän verkostoituminen – 5 hyödyllistä vinkkiä

    Verkostoituminen on yrittäjän etu! Niiden kautta hän saa yhteistyökumppaneita, työtarjouksia ja urasparrausta. Lisäksi ne tarjoavat tukea haastaviin tilanteisiin, joita liiketoiminnassa saattaa tulla vastaan. Tässä kirjoituksessa annamme 5 oivallista vinkkiä siihen, missä ja miten pääset kehittämään verkostoasi. 1. Verkostoidu sosiaalisessa mediassa Some on luotu nimenomaan verkostointia varten. Sillä on nykyisin myös keskeinen rooli oman itsen ja osaamisen markkinoinnissa. Somessa voit näkyä,…

    Lue lisää
  • Työelämä Onko aamuherääminen vaikeaa? Näillä 6 helpolla vinkillä herääminen ja työpäivän aloittaminen sujuvat mukavasti!

    Tuottaako aamuherääminen sinulle usein vaikeuksia? Tuntuuko työpäivän aloittaminen takkuiselta? Nappaa käyttöösi kuusi vinkkiämme, joiden avulla päivän avaus helpottuu huomattavasti! 1. Valmistaudu päivään jo edellisenä iltana Jokainen meistä varmasti tietää, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mikäli sinulla on tiedossa tärkeä työpäivä, kannattaa siihen valmistautua ajoissa – mielellään ehkä jo ennen viimeistä iltaa. Liiallinen valmistelu ei sekään toki ole hyvästä. Jos…

    Lue lisää