Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Avoin työhakemus – mikä se on?

Avoin-hakemus-Artikkel-paakuva-jpg

Avoin työhakemus astuu kuvaan, kun työpaikkailmoitusta ei ole, vaan potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Hakemus on markkinointikirje eli käytännössä markkinoit itseäsi rekrytoijalle, jotta hän näkisi sinusta saatavan mahdollisen hyödyn asiakkaalle.

Tärkeintä on muistaa, että työhakemuksen tärkein tehtävä on avata sinulle ovi työhaastatteluun. Tästä syystä hakemuksen tulee olla hyvin tehty eli toisin sanoen selkeä, konkreettinen ja kiinnostava, mutta ennen kaikkea räätälöity työnantajan näköiseksi.

Työpaikkailmoitukseen vastaaminen hakemuksessa on usein helpompaa, koska työn vaatimukset ja muut odotukset hakijaa kohtaan on listattu, ja listaukseen on myös helppo vastata. Jos työnantaja etsii esimerkiksi kielitaitoista myyjää, osaat vastata kysymykseen taustasi perusteella vaivatta. Sen sijaan vapaassa hakemuksessa ei ole mallina valmiita vaatimuksia, joihin lähteä vastaamaan ja tästä syystä tarvitaan hieman luovuutta.

Lue työnantajasta etukäteen kaikki mahdollinen tieto ja perehdy erityisesti yrityksen tuoreimpiin tekemisiin, työkulttuuriin ja arvoihin. Yritykset haluavat aina löytää organisaatioonsa puuttuvan palasen, joten osoita hakemuksessa, että juuri sinä sovit osaksi yrityskulttuuria.

Rakenteeltaan avoin työhakemus voi olla samanlainen kuin ilmoitukseen kohdistettu työhakemus, mutta samalla se saa olla hieman vapaampi. Erilaisten tehokeinojen käyttö niin kielen kuin ulkoasunkin osalta on sallittua. Tärkeintä on myydä oma osaamisensa uskottavasti ja osoittaa motivaation olevan luja.

Avoimen hakemuksen lähettäminen kertoo muuten jo itsessään hyvästä motivaatiosta ja kiinnostuksesta työnantajaa kohtaan!

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

  • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
  • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
  • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Mies pohtii avointa työhakemusta.

Miten sinä voit auttaa yritystä?

Usein kun haluamme palavasti tietylle työnantajalle töihin, hakemukseen alkaa uida lauseita siitä, miten työpaikka olisi se oikea juuri minulle. Saatamme ajatella, että kyseinen työ sopisi uraputkeemme mainiosti ja sen myötä saisimme jotain uutta ja arvokasta oppia taas seuraavaan ura-askeleeseen. Näin saa toki olla, mutta pidäthän tämän omana tietonasi.

Yritystä ei kiinnosta se, miten se voi auttaa sinua edistämään omaa uraasi. Yritystä kiinnostaa, mitä sinun osaamisesi voi antaa yritykselle. Turhan usein hakemuksessa puhutaan vaan hakijan eduista.

Itsensä vähättely ei kuulu työhakemukseen. Hylkää siis tämä suomalaisia leimaava helmasynti ja kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn itsevarmuutta puhkuen. Liioitella ei toki tarvitse, mutta arvosta omaa osaamistasi ja kerro siitä konkreettisin esimerkein.

Avoimen työhakemuksen sisältö koostuu seuraavista asioista:

  • Vastaanottajan tiedot
  • Esittely sinusta sekä yhteystietosi
  • Mitä annettavaa sinulla olisi työnantajalle ja yritykselle?
  • Mitä aikaisempia työkokemuksia sinulla on?
  • Minkälainen koulutustausta sinulla on?
  • Mitä olet saavuttanut ja mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mikä sinua kiinnostaa kyseisessä työnantajassa, työnkuvassa ja alassa?
  • Mitä haluat saavuttaa hakemassasi työssä?
  • Miten aiot jatkaa, kun hakemus on lähetetty eli otatko työnantajaan yhteyttä esim. puhelimella ja milloin?
  • Kuinka kauan hakemuksesi on voimassa?

Keskity olennaiseen

Ilmoitettujen tietojen pitää olla relevantteja hakemaasi työtä kohtaan, esimerkiksi jos sinulla on kokemusta kiinteistöalan työtehtävistä, niin ne eivät välttämättä ole oleellisia tietoja hakiessasi toimistotyötä. Valitse työhistoriastasi parhaat palat, joiden uskot kiinnostavan työnantajaa.

Muista myös konkretisoida osaamisesi eli kerro miten olet oppinut tietyn tai tietyt taidot, ja miten kyseinen taito auttaa sinua uusissa työtehtävissäsi. Älä luettele aikaisempia vastuualueita ja oleta, että lukija tietää niiden tarkoituksen. Selitä, mitä mikäkin vastuu on kohdallasi tarkoittanut ja millaisia taitoja olet tarvinnut niistä selviytyäksesi.

Avoin työhakemus: nuori nainen työskentelee tietokoneella puistossa

Hakemuksen pitää olla kiinnostava, joten aloitus on hyvin tärkeä. Koukuta lukija mahdollisimman mielenkiintoisella lähtölaukauksella, jotta työnantaja haluaa lukea hakemuksesi loppuun saakka. Elävöitä tesktiä adjektiiveilla, jotka eivät ole niitä tavanomaisia. Älä kirjoita, että tulet toimeen kaikkien ihmisten kanssa ja nautit tiimityöskentelystä, koska näin kirjoittavat kaikki muutkin. Pohdi, voisiko saman asian ilmaista jotenkin persoonallisemmin.

Älä säästele havainnollistavissa esimerkeissä, koska ne piirtävät parhaan kuvan osaamisestasi. Jos olet hyvä tekemään myyntiä ja markkinointia, kerro yksityiskohtaisemmin omasta tyylistäsi ja tavoistasi tehdä töitä. Kerro, millaiseen myyntityöhön uskot ja millaisiin lopputuloksiin pyrit. Älä kirjoita hakemusta täyteen yksittäisiä päälauseita, vaan suosi vaihtelevia lauserakenteita.

Hakemuksen räätälöinti

Hakemuksen selkeys on yksi tärkeimmistä asioista. Hakemuksen olennaisimmat asiat pitää saada selville jo tekstiä silmäilemällä. Luettavuuteen vaikuttaa selkeys ja virheetön yleiskieli.

Pituudeltaan hakemuksen tulisi olla yhden A4-sivun mittainen ja sen tulisi sisältää 3-4 kappaletta.

Avoimen työhakemuksen pitää aina olla ainutlaatuinen eli et voi käyttää samaa työhakemusta hakiessasi toista työtä. Työnantajat huomaavat kyllä, jos sama hakemus on lähetetty useaan työpaikkaan. Syy tähän on se, että hakemus jätetään silloin liian geneeriseksi eli yleiseksi, ja hakemus ei sisällä mitään erityisen tarkkaa vastausta työtehtäviin tai muihin oleellisiin tietoihin.

Avoin hakemus-malli

Linkin kautta pääset lataamaan avoimen hakemuksen: Avoin hakemus

(linkki vie TE-toimiston Avoin hakemus PDF-tiedostoon)

Muistathan tehdä hakemuksestasi myös visuaalisesti näyttävän! Tältä avoin hakemus voi kuitenkin sisällöllisesti näyttää.

avoin työhakemus pohja

(TE-palvelut.fi avoin hakemus-malli 17.05.2018)

Juttu on julkaistu ensi kerran 17.5.2018 ja päivitetty 8.6.2021.

Lue myös

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

8 kysymystä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä

Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?

Rekrytoija paljastaa, millainen CV tekee vaikutuksen ja mitä tapahtuu palkkaamisen jälkeen: ”Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita”

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

  • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
  • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
  • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Video-CV:n tekeminen – Mitä pitää ottaa huomioon?

    Tubettajat ja vlogaajat kasvattavat suosiotaan ja trendi kuvata videoita on siirtynyt myös työnhakuun. Tavallisten hakemuksen rinnalle on tullut video-CV. Rekrytoijana videot kiinnittävät välittömästi huomion. Tällainen CV vaatii paljon enemmän työtä, kuin tavallisen ansioluettelon kirjoittaminen, mutta palkintona saattaa olla unelmiesi työpaikka. Video-CV:n avulla erotut useiden hakijoiden joukosta. Videon kautta pystyt tuomaan esiin omaa osaamistasi ja persoonasi. Työn hakeminen videolla tuleekin varmasti…

    Lue lisää
  • Työelämä Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti - katso tallenne tapahtumasta!

    UKKO.fi:n ja Sofian järjestämässä verkon live-keskustelussa pohdittiin mihin työelämä on menossa. Vaikka työelämä myllertyisi pysyvästi fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittavaan hybridimalliin, ei ihmisen kyky kohdata toinen, empatia ja vaatimus työn merkityksellisyydestä ole katoamassa minnekään, arvioivat asiantuntijat. Tulevaisuuden työelämä -live-keskusteluun osallistuivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja, ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed, UKKO-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta sekä palvelumuotoilija Tuula Styrman. Keskustelun moderaattori,…

    Lue lisää
  • Työelämä Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

    Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään. Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä…

    Lue lisää