Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

ALV-laskuri – Laske arvonlisäveron määrä helposti arvonlisäverolaskurilla

alv-laskuri-mies ja laskin

Haluatko laskea arvonlisäveron määrän? ALV-laskurilla se onnistuu! Voit laskea alvin määrän joko helpolla nettilaskimellamme tai ladata myöhempää käyttöä varten ALV-laskurin excel-muodossa.

Tältä sivulta löydät arvonlisäverolaskurin, jolla lasket alvin määrän etuperin ja takaperin. Excel-laskuria voit muokata käyttäen Officen Exceliä tai esimerkiksi ilmaista OpenOfficea.

Käyttäjäpalautetta ALV-laskurista:

”Kiitos kätevästä ALV-laskurista! Nyt osaan laskea helposti yritykseni maksettavat arvonlisäverot, ja mikä parasta ALV-ilmoitus muodostuu myös tämän laskurin avulla. Pieni apu, mutta iso säästö ajassa!”
Jenni, kosmetologi

Miten arvonlisäverollinen hinta lasketaan?

Arvonlisäverollisen hinnan laskeminen on kohtuullisen yksinkertaista:

 1. Otetaan ensin tuotteen veroton myyntihinta
 2. Valitaan oikea arvonlisäkanta (yleisimmin 24%).
 3. Kerrotaan veroton myyntihinta arvonlisäveroprosentilla
 4. Lisätään arvonlisäveroprosentti myyntihintaan

Allaoleva laskurimme tekee nämä puolestasi.

Miten veroton hinta lasketaan verollisesta kokonaissummasta?

Verottoman hinnan laskeminen kun kokonaissummasta vaatii jo vähän parempaa matikkapäätä.
Voit laskea sen käsin näin:

 1. Otetaan tuotteen arvonlisäverollinen hinta
 2. Lisätään arvonlisäveroprosentiin 100%
 3. Jaetaan arvonlisäverollinen hinta arvonlisäveroprosentti + 100% tuloksella

186 euroa / (24 % + 100 %) = 150 euroa

Lataa ilmainen ALV-laskuri Excel -muodossa!

Microsoftin Office-paketissa mukana olevalla Excelillä voit avata oheisen ALV-laskurin ja muokata vapaasti omilla tiedoillasi.

Huomaathan, että laskuri toimii ainoastaan kotimaan myyntien ja ostojen osalta. Mikäli teet kansainvälistä myyntiä tai ostat tuotteita/palveluita ulkomailta, voi olla aiheellista ottaa käyttöön esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys, joka hoitaa puolestasi myös EU-ostojen ja myyntien viranomaisvelvollisuuksien hoidon.

Lataa ilmainen ALV-laskuri tästä.

(Voit muokata pohjaa vapaasti omassa Excelissäsi.)

Alv-laskuri. Mallitaulukko.

Arvonlisäveron perusteet

ALV eli arvonlisävero

ALV on kaikkiin tuotteisiin tai palveluihin lisättävä vero. Lähes kaikki myynti on arvonlisäverollista, mutta on kuitenkin muutamia poikkeuksia, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Esimerkiksi terveyteen iittyvät palvelut tai sosiaalihuoltona järjestetyt palvelut ovat arvonlisäverottomia. Poikkeustapaukset kannattaa kuitenkin aina varmistaa Verohallinnon kautta.

ALV-velvollisuus

Yritys on arvonlisäverovelvollinen liikevaihdon ylittäessä yli 10 000 euroa. Jos liikevaihto jää alle rajan, ei yritys ole arvonlisäverovelvolline ellei se liity alv-rekisteriin. ALV-velvolliseksi hakeutumalla vältytään kuitenkin ylimääräisiltä riskeiltä, sillä aloitteleva yrittäjä ei tiedä yleensä tulevaa liikevaihtoaan tarkasti ja vuoden lopulla voikin tulla ikäviä yllätyksiä, jos liikevaihto ylittää pakollisen arvonlisäverovelvollisuuden rajan. Tällöin yrittäjä joutuu maksamaan koko vuodelta arvonlisäverot.

ALV-kannat

Suomessa ovat seuraavat ALV-kannat käytössä:

 • ALV-kanta 24% on yleinen verokanta Suomessa, jonka alle kuuluu niin tuotteita kuin palveluitakin.
 • ALV-kanta 14% on elintarvikkeiden arvonlisävero, joka pitää sisällään elintarvikkeet, rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut. Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kuitenkin poikkeus.
 • ALV-kanta 10% on lukuisille eri tuotteille ja palveluille. Esimerkiksi kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvaliput, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut, henkilökuljetukset, majoituspalvelut sekä televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset.

Lue lisää arvonlisäverosta

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Entä kevytyrittäjä ja alv?

Kevytyrittäjän verotuskysymyksiin löydät vastauksia UKK-sivultamme.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Miksi UKKO.fi ja kevytyrittäjyys?

 1. Kaikki talouspalvelut yhdestä osoitteesta
 2. Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
 3. Ei byrokratiaa ei paperitöitä
 4. Ei sitoumuksia, eikä juoksevia kuluja
 5. Et tarvitse alkupääomaa kevytyrittäjyyden aloittamiseen!

UKKO.fi on suosituin kotimainen kevytyrittäjyyspalvelu, jonka avulla laskutat keikoistasi. Päätät itse kenelle työsi teet, kenelle ja mihin hintaan. Huolehdimme puolestasi kaikesta laskutukseen liittyvästä byrokratiasta, maksuista ja ilmoituksista.

Palveluun liittyminen on nopeaa ja riskitöntä. Voit tutustua palvelun toimintaan rauhassa ja hyödyntää tarjoamamme edut välittömästi.

 

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Maksuperusteinen kirjanpito ja arvonlisäveroilmoitus

  Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa. Toiminimen arvonlisävero Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa…

  Lue lisää
 • Verotus Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

  Aiheuttaako verottajalle laadittava ALV-ilmoitus harmaita hiuksia? Varsinkin uudelle yrittäjälle arvonlisävero sekä ALV-ilmoitus voi tuntua monimutkaiselta. Siksipä opastamme sinut tämän kirjoituksen avulla alvien ihmeelliseen maailmaan. Mikä on ALV-ilmoitus? ALV-ilmoitus eli arvonlisäveroilmoitus on kaikilta ALV-velvollisilta vaadittava ilmoitus, jossa raportoidaan yrityksen menoihin ja tuloihin sisältyvä alv Verohallintoon. Ilmoituskausi on joko kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Yleensä jakso on toiminimiyrittäjillä neljännesvuosittain, joka tarkoittaa…

  Lue lisää
 • Verotus Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

  Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä. Uusi tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme seuraavaksi…

  Lue lisää