Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

ALV-laskuri – Tällä lasket arvonlisäveron määrän

alv-laskuri-mies ja laskin

Haluatko laskea arvonlisäveron määrän? Täällä se onnistuu! Voit laskea alvin määrän joko helpolla nettilaskimellamme tai ladata myöhempää käyttöä varten ALV-laskurin excel-muodossa.

Tältä sivulta löydät arvonlisäverolaskurin, jolla lasket veron määrän etuperin ja takaperin.

Excel-laskuria voit muokata käyttäen Officen Exceliä tai esimerkiksi ilmaista OpenOfficea.

Käyttäjäpalautetta ALV-laskurista:

”Kiitos kätevästä ALV-laskurista! Nyt osaan laskea helposti yritykseni maksettavat arvonlisäverot, ja mikä parasta ALV-ilmoitus muodostuu myös tämän laskurin avulla. Pieni apu, mutta iso säästö ajassa!”
Jenni, kosmetologi

Miten arvonlisäverollinen hinta lasketaan?

Arvonlisäverollisen hinnan laskeminen on kohtuullisen yksinkertaista:

 1. Otetaan ensin tuotteen veroton myyntihinta
 2. Valitaan oikea arvonlisäkanta (yleisimmin 24%).
 3. Kerrotaan veroton myyntihinta arvonlisäveroprosentilla
 4. Lisätään arvonlisäveroprosentti myyntihintaan

Ylläoleva laskurimme tekee nämä puolestasi.

Miten veroton hinta lasketaan verollisesta kokonaissummasta?

Verottoman hinnan laskeminen kun kokonaissummasta vaatii jo vähän parempaa matikkapäätä.
Voit laskea sen käsin näin:

 1. Otetaan tuotteen arvonlisäverollinen hinta
 2. Lisätään arvonlisäveroprosentiin 100%
 3. Jaetaan arvonlisäverollinen hinta arvonlisäveroprosentti + 100% tuloksella

186 euroa / (24 % + 100 %) = 150 euroa

Lataa ilmainen ALV-laskuri Excel -muodossa!

Microsoftin Office-paketissa mukana olevalla Excelillä voit avata oheisen ALV-laskurin ja muokata vapaasti omilla tiedoillasi.

Huomaathan, että laskuri toimii ainoastaan kotimaan myyntien ja ostojen osalta. Mikäli teet kansainvälistä myyntiä tai ostat tuotteita/palveluita ulkomailta, voi olla aiheellista ottaa käyttöön esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys, joka hoitaa puolestasi myös EU-ostojen ja myyntien viranomaisvelvollisuuksien hoidon.

Lataa ilmainen ALV-laskuri tästä.

(Voit muokata pohjaa vapaasti omassa Excelissäsi.)

Alv-laskuri. Mallitaulukko.

Arvonlisäveron perusteet

ALV eli arvonlisävero

ALV on kaikkiin tuotteisiin tai palveluihin lisättävä vero. Lähes kaikki myynti on arvonlisäverollista, mutta on kuitenkin muutamia poikkeuksia, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Esimerkiksi terveyteen iittyvät palvelut tai sosiaalihuoltona järjestetyt palvelut ovat arvonlisäverottomia. Poikkeustapaukset kannattaa kuitenkin aina varmistaa Verohallinnon kautta.

ALV-velvollisuus

Yritys on arvonlisäverovelvollinen liikevaihdon ylittäessä yli 10 000 euroa. Jos liikevaihto jää alle rajan, ei yritys ole arvonlisäverovelvolline ellei se liity alv-rekisteriin. ALV-velvolliseksi hakeutumalla vältytään kuitenkin ylimääräisiltä riskeiltä, sillä aloitteleva yrittäjä ei tiedä yleensä tulevaa liikevaihtoaan tarkasti ja vuoden lopulla voikin tulla ikäviä yllätyksiä, jos liikevaihto ylittää pakollisen arvonlisäverovelvollisuuden rajan. Tällöin yrittäjä joutuu maksamaan koko vuodelta arvonlisäverot.

ALV-kannat

Suomessa ovat seuraavat ALV-kannat käytössä:

 • ALV-kanta 24% on yleinen verokanta Suomessa, jonka alle kuuluu niin tuotteita kuin palveluitakin.
 • ALV-kanta 14% on elintarvikkeiden arvonlisävero, joka pitää sisällään elintarvikkeet, rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut. Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kuitenkin poikkeus.
 • ALV-kanta 10% on lukuisille eri tuotteille ja palveluille. Esimerkiksi kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvaliput, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut, henkilökuljetukset, majoituspalvelut sekä televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset.

Lue lisää arvonlisäverosta

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpitäjä, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Entä kevytyrittäjä ja alv?

Kevytyrittäjän verotuskysymyksiin löydät vastauksia UKK-sivultamme.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Miksi UKKO.fi ja kevytyrittäjyys?

 1. Kaikki talouspalvelut yhdestä osoitteesta
 2. Et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta
 3. Ei byrokratiaa ei paperitöitä
 4. Ei sitoumuksia, eikä juoksevia kuluja
 5. Et tarvitse alkupääomaa kevytyrittäjyyden aloittamiseen!

UKKO.fi on suosituin kotimainen kevytyrittäjyyspalvelu, jonka avulla laskutat keikoistasi. Päätät itse kenelle työsi teet, kenelle ja mihin hintaan. Huolehdimme puolestasi kaikesta laskutukseen liittyvästä byrokratiasta, maksuista ja ilmoituksista.

Palveluun liittyminen on nopeaa ja riskitöntä. Voit tutustua palvelun toimintaan rauhassa ja hyödyntää tarjoamamme edut välittömästi.

 

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

  Miksi verovähennykset ovat niin merkittäviä? Toiminimiyrittäjän verovähennykset ovat tärkeä etu yritystoiminnassa, ja yrittäjän kannattaakin hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennyskelpoiset kulut.  Verovähennyksellä tarkoitetaan verotettavasta tulosta vähennettävää todellisia kuluja vastaavaa rahamäärää. Näin ollen verovähennyksen avulla verotettava summa pienenee, mikä myös vähentää maksettavien verojen määrää. Verovähennyksen saamisessa yrittäjän tulee muistaa, että kaikki kuitit ja tositteet tulee toimittaa joko kirjanpitäjälle tai kirjanpitosovellukseen liiketoimintaan liittyvistä menoista.…

  Lue lisää
 • Verotus Mikä ihmeen arvonlisävero? – ALV kannat 2021

  Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

  Lue lisää
 • Verotus Freelancer: verokortti vs. kevytyrittäjyys

  Freelancer voi tehdä töitä verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa. Tässä artikkelissa kerromme miksi kevytyrittäjä ja yrittäjä saavat enemmän työkeikkoja kuin verokortilla toimiva freelancer. Asiakkaamme kysyvät usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten  tässä blogipostauksessa koitamme avata miksi työn ostaja usein suosii laskuttamista verokortin sijaan. Mikä on freelancerin verokortti? Freelancer-verokortti oli verokortti, joka oli…

  Lue lisää