Mikä on yrittäjävähennys ja kuinka se toimii?

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

mika-on-yrittajavahennys-sininen-saastopossu-laskin-ja-kalenteri

Olet kenties joskus kuullut sanan "yrittäjävähennys" mainitun. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mikä se oikeastaan on – jos olet yrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun hyvä tietää kyseisen termin tarkoitus.

Kerromme myös, mitä yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää ja kuinka voit itse mahdollisesti saada sen käyttöösi. Lopuksi esitämme lisäksi havainnollistavan esimerkin siitä, kuinka yrittäjävähennyksen laskeminen onnistuu.

Mikä yrittäjävähennyksen tarkoitus on?

Yrittäjävähennys on verohelpotus, joka on suunnattu toiminimiyrittäjien lisäksi kommandiittiyhtiöille ja avoimille yhtiöille. Lyhyesti yrittäjävähennystä voisi kuvailla niin, että sen ansiosta yrittäjälle jää käteen enemmän rahaa: yrityksen verotettavasta tuloksesta vähennetään siinä viisi prosenttia, jolloin yrittäjä maksaa veroa pienemmän tuloksen mukaisesti. Tämä siis vähentää myös maksettavien verojen summaa.

Huomionarvoista on, että yrittäjä voi saada yrittäjävähennyksen ainoastaan voitollisesta tuloksesta. Jos siis olet itse toiminut yrittäjänä esimerkiksi jo useamman vuoden, vähennetään näiden vuosien aikana tapahtuneet mahdolliset tappiot elinkeinotoimintasi tuloksesta ennen yrittäjävähennystä.

Yrittäjävähennyksen tarkoitus on tehdä eri yritysmuotojen verotuksesta niin sanotusti reilumpaa.

Vähennyksen juuret juontavat vuoteen 2014. Tällöin osakeyhtiöt saivat verohelpotuksen, ja niiden maksamaa yhteisöveroa laskettiin 24,50 prosentista 20 prosenttiin. Tämän kuitenkin katsottiin olevan väärin yksityisiä elinkeinonharjoittajia, eli toiminimiyrittäjiä – joka on osakeyhtiön ohella Suomen yleisin yritysmuoto – kohtaan, ja heille päätettiin myöntää vastaava etu. Yrittäjävähennys tuli käyttöön lopulta vuonna 2017.

Miten yrittäjävähennys saadaan?

Yrittäjävähennystä voi toiminimiyrittäjien, kommandiittiyhtiöiden ja avoimien yhtiöiden lisäksi saada maatalouden, metsätalouden ja porotalouden tuloksesta. Yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää, että yrittäjällä tai yrityksellä on oma Y-tunnus. Kevytyrittäjät eivät siis yleensä voi saada sitä, sillä suurin osa kevytyrittäjäpalveluista lainaa omaa Y-tunnustaan kevytyrittäjien käyttöön.

Kätevää yrittäjävähennyksessä on sekin, että sinun ei tarvitse tehdä mitään sen saamiseksi; mikäli vain olet oikeutettu sen siihen, saat sen automaattisesti. Verohallinto laskee vähennyksen automaattisesti, ja näet sen osuuden verotuspäätöksessäsi. Sinun ei siis tarvitse itse laskea vähennyksiä kirjanpidossa tai ilmoittaa yrittäjävähennystä verottajalle.

Esimerkki: Yrittäjävähennyksen laskeminen

Saatat tässä kohtaa pohtia, kuinka yrittäjävähennys sitten käytännössä lasketaan. Yrittäjävähennys on 5 % elinkeinotoiminnan tuloista. Tässä havainnollistava esimerkki:

Toiminimiyrittäjä Tainan liikevaihto (= myyntien määrä ilman arvonlisäveroa) on kalenterivuoden mittaisen tilikauden aikana 50 000 euroa. Yritystoiminnassa on toki myös kuluja, jotka ovat vuoden aikana yhteensä 4500 euroa. Koska liikevaihdosta vähennetään kulut, olisi Tainan tulos siis 45 500 euroa.

Yrittäjävähennyksen jälkeen verotettava tulos kuitenkin putoaa 2275 euroa, mikä on 5 % 45 500 eurosta. Näin ollen tulos, josta Taina maksaa veroa, onkin 43 225 €. Tällöin myös maksettavan veron määrä on luonnollisesti vähän pienempi.

Lue myös

Näillä ohjeilla budjetoinnin mestariksi

Vieraskynä: Näin säästän yrittäjänä 4000 euroa vuodessa lomaan

Sekoitatko ennakonpidätyksen ja alvin — Kumpi oikein pitää maksaa?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

  Mikäli olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun syytä olla perillä toiminimen verotuksesta. Tässä artikkelissa käydään läpi toiminimen verotus ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen. Vähintään nämä asiat tulisi jokaisen yrittäjän ymmärtää verotuksesta. Toiminimen verotus yleisesti Toiminimen verotus eroaa palkansaajan verotuksesta siten, että toiminimiyrittäjän tuloa verotetaan ansio- ja pääomatulona. Toiminimen tilikauden verotettava yritystulo saadaan, kun tilikauden tuloista vähennetään tilikauden kulut ja aikaisempien vuosien…

  Lue lisää
 • Verotus Freelancer: verokortti vs. kevytyrittäjyys

  Freelancer voi tehdä töitä verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa. Tässä artikkelissa kerromme miksi kevytyrittäjä ja yrittäjä saavat enemmän työkeikkoja kuin verokortilla toimiva freelancer. Asiakkaamme kysyvät usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten  tässä artikkelissa koitamme avata miksi työn ostaja usein suosii laskuttamista verokortin sijaan. Mikä on freelancerin verokortti? Freelancer-verokortti oli verokortti, joka oli…

  Lue lisää
 • Verotus Mikä ihmeen verokortti?

  Verokortteja on vain yksi ja sama vuositulorajallinen verokortti käy kaikille palkkatuloille. Käyn tässä artikkelissa läpi kaikki perusasiat, jotka sinun tulee verokortista tietää. Miten verotus ja verokortti oikein toimivat? Suomessa verotus on järjestetty siten, että työntekijä näkee vain osan todellisista palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Näistä suurin erä on ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrä ilmoitetaan verokortilla. Ennakonpidätyksen lisäksi työntekijän palkkaamisesta aiheutuvia kuluja ovat mm. työeläkemaksu,…

  Lue lisää