Mikä on yrittäjävähennys ja kuinka se toimii?

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

mika-on-yrittajavahennys-sininen-saastopossu-laskin-ja-kalenteri

Olet kenties joskus kuullut sanan "yrittäjävähennys" mainitun. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mikä se oikeastaan on – jos olet yrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun hyvä tietää kyseisen termin tarkoitus.

Kerromme myös, mitä yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää ja kuinka voit itse mahdollisesti saada sen käyttöösi. Lopuksi esitämme lisäksi havainnollistavan esimerkin siitä, kuinka yrittäjävähennyksen laskeminen onnistuu.

Mikä yrittäjävähennyksen tarkoitus on?

Yrittäjävähennys on verohelpotus, joka on suunnattu toiminimiyrittäjien lisäksi kommandiittiyhtiöille ja avoimille yhtiöille. Lyhyesti yrittäjävähennystä voisi kuvailla niin, että sen ansiosta yrittäjälle jää käteen enemmän rahaa: yrityksen verotettavasta tuloksesta vähennetään siinä viisi prosenttia, jolloin yrittäjä maksaa veroa pienemmän tuloksen mukaisesti. Tämä siis vähentää myös maksettavien verojen summaa.

Huomionarvoista on, että yrittäjä voi saada yrittäjävähennyksen ainoastaan voitollisesta tuloksesta. Jos siis olet itse toiminut yrittäjänä esimerkiksi jo useamman vuoden, vähennetään näiden vuosien aikana tapahtuneet mahdolliset tappiot elinkeinotoimintasi tuloksesta ennen yrittäjävähennystä.

Yrittäjävähennyksen tarkoitus on tehdä eri yritysmuotojen verotuksesta niin sanotusti reilumpaa.

Vähennyksen juuret juontavat vuoteen 2014. Tällöin osakeyhtiöt saivat verohelpotuksen, ja niiden maksamaa yhteisöveroa laskettiin 24,50 prosentista 20 prosenttiin. Tämän kuitenkin katsottiin olevan väärin yksityisiä elinkeinonharjoittajia, eli toiminimiyrittäjiä – joka on osakeyhtiön ohella Suomen yleisin yritysmuoto – kohtaan, ja heille päätettiin myöntää vastaava etu. Yrittäjävähennys tuli käyttöön lopulta vuonna 2017.

Miten yrittäjävähennys saadaan?

Yrittäjävähennystä voi toiminimiyrittäjien, kommandiittiyhtiöiden ja avoimien yhtiöiden lisäksi saada maatalouden, metsätalouden ja porotalouden tuloksesta. Yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää, että yrittäjällä tai yrityksellä on oma Y-tunnus. Kevytyrittäjät eivät siis yleensä voi saada sitä, sillä suurin osa kevytyrittäjäpalveluista lainaa omaa Y-tunnustaan kevytyrittäjien käyttöön.

Kätevää yrittäjävähennyksessä on sekin, että sinun ei tarvitse tehdä mitään sen saamiseksi; mikäli vain olet oikeutettu sen siihen, saat sen automaattisesti. Verohallinto laskee vähennyksen automaattisesti, ja näet sen osuuden verotuspäätöksessäsi. Sinun ei siis tarvitse itse laskea vähennyksiä kirjanpidossa tai ilmoittaa yrittäjävähennystä verottajalle.

Esimerkki: Yrittäjävähennyksen laskeminen

Saatat tässä kohtaa pohtia, kuinka yrittäjävähennys sitten käytännössä lasketaan. Yrittäjävähennys on 5 % elinkeinotoiminnan tuloista. Tässä havainnollistava esimerkki:

Toiminimiyrittäjä Tainan liikevaihto (= myyntien määrä ilman arvonlisäveroa) on kalenterivuoden mittaisen tilikauden aikana 50 000 euroa. Yritystoiminnassa on toki myös kuluja, jotka ovat vuoden aikana yhteensä 4500 euroa. Koska liikevaihdosta vähennetään kulut, olisi Tainan tulos siis 45 500 euroa.

Yrittäjävähennyksen jälkeen verotettava tulos kuitenkin putoaa 2275 euroa, mikä on 5 % 45 500 eurosta. Näin ollen tulos, josta Taina maksaa veroa, onkin 43 225 €. Tällöin myös maksettavan veron määrä on luonnollisesti vähän pienempi.

Lue myös

Näillä ohjeilla budjetoinnin mestariksi

Vieraskynä: Näin säästän yrittäjänä 4000 euroa vuodessa lomaan

Sekoitatko ennakonpidätyksen ja alvin — Kumpi oikein pitää maksaa?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Arvonlisävero 2021 – yrittäjän ALV-opas

  Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

  Lue lisää
 • Verotus Itsenäisen yrittäjän tärkeät päivämäärät ja luvut vuonna 2022

  Kokosimme tähän artikkeliin vuoden 2022 päivämäärät, jotka yrittäjän on hyvä merkitä omaan kalenteriinsa. Artikkelin lopusta löydät myös merkittävät tänä vuonna muuttuvat luvut, jotka vaikuttavat yrittäjän arkeen. Nappaa tästä tärkeät päivät talteen!  Yrittäjällä on usein monta rautaa tulessa, eikä huolista vähäisin ole se, tuleeko verot maksettua ajoissa ja viranomaisilmoitukset tehtyä. Siksi laadimme tämän muistilistan. Tässä listassa on vuoden 2022 tärkeät päivät itsenäiselle yrittäjälle.…

  Lue lisää
 • Verotus Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

  Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat edelleen olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä. Tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme tässä…

  Lue lisää