Asta Jansson on tarinankerronnan taituri, ja hän saa hyödyntää sitä päivittäisessä työssään

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-asta-jansson

Hei! Olen Asta Jansson, kirjoittaja, sisällöntuottaja ja copywriter. Olen kotoisin kauniista Ilomantsista, Pohjois-Karjalasta.

Etsin uusia kokemuksia ja tykkään matkustelusta. Siksi opiskelinkin matkailua ja minusta tuli matkailualan restonomi. Kirjoittaminen on kuitenkin aina ollut suuri intohimoni.

Opiskelujen jälkeen polkuni vei maailmalle, Espanjaan, jossa asuin monta vuotta. Työskentelin monissa eri töissä, myös Suomessa. Kirjoitin artikkeleita lehdille ja loin myös oman Mummot ja papat -sarjakuvan.

Ihmisenä olen luova, positiivinen ja haluan sydämestäni auttaa muita ihmisiä.

Elämässäni sattuneiden vastoinkäymisten kautta löysin copywritingin ja innostuin siitä. Opiskelin sitä ensin Suomessa ja sitten Espanjassa alan parhaimpien ohjauksessa. Siitä alkoi sisällöntuottajan ja copywriterin urani.

Mitä teet?

Autan yrityksiä hyödyntämällä suurinta lahjaani, kirjoittamisen ja kertomisen taitoani.
Teen laadukkaita artikkeleita lehdille.

Copywriterina kirjoitan houkuttelevalla tavalla minkä tahansa tekstin, joka saa potentiaalisen asiakkaan toimimaan.

Voin esimerkiksi suunnitella ja toteuttaa strategisesti verkkosivustosi tekstit.
Sisällöntuottajana teen tekstejä eri tarkoituksiin. Vaikkapa yrityksesi blogiin niin, että se päivittyy ja säilyy aina tuoreena. Bloggaamisesta minulla on useamman vuoden kokemus. Teksteissäni huomioin myös hakukoneoptimoinnin (SEO), jolloin potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksesi paremmin.

Kevytyrittäjänä voin kokeilla siipiäni ja luoda asiakaskuntaa ennen kuin minusta tulee varsinaisesti ihan oikea yrittäjä. Nyt todella haluan panostaa tähän ja joku päivä elää omalla työlläni eli kirjoittamalla.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjäksi päätyminen oli tavallaan luonnollinen askel. Olen aina ollut sellainen oman polkuni kulkija, yrittäjähenkinen taiteilijasielu. Rakastan kirjoittamista ja tarinoita.

Ollessani 3-vuotias asuimme maalla talossa, jota ympäröi synkkä metsä. Eräänä päivä minä olin kadonnut. Äiti ja isä hätääntyivät ja lähtivät etsimään minua. Jotenkin olin päätynyt naapurin taloon. Ei tiedetä, olinko mennyt sinne metsäpolkua vai maantietä pitkin, mutta sieltä minut löydettiin, haastattelemassa naapurin rouvaa.

Jo silloin olin kuin toimittaja ja copywriter. En vain vielä tiennyt sitä.

Kevytyrittäjänä voin kokeilla siipiäni ja luoda asiakaskuntaa ennen kuin minusta tulee varsinaisesti ihan oikea yrittäjä. Nyt todella haluan panostaa tähän ja joku päivä elää omalla työlläni eli kirjoittamalla. Haaveilen myös tekeväni lisää sarjakuvia lehtiin. Mummot ja papat täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

Mummot ja papat -sarjakuva

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Opiskelen, koska haluan pitää ammattitaitoani yllä ja tulla paremmaksi. En ole ollut kevytyrittäjänä niin pitkään, että voisin kuvailla tavallista työpäivääni.
Kirjoittamisprojekteissa tutkin, teen haastatteluja ja kirjoitan. Jos taas tekisin sarjakuvia, niin silloin minun ei tarvitsisi kuin piirtää. Valmiita strippi-ideoita minulla on satoja!

Sarjakuviani ja artikkeleitani on julkaistu mm. Ilta-Sanomissa. Sarjakuvani ilmestyi lehdessä, joka palkittiin parhaana aragonialaisena sarjakuvalehtenä. Olen julkaissut kaksi kirjaa yhteistyössä kirjoittajakollegoideni kanssa Espanjassa. Olen ollut mukana kansainvälisissä projekteissa copywriterina ja sisällöntuottajana. Suomen lisäksi osaan sujuvasti englantia ja espanjaa.

Jokainen meistä ansaitsee tehdä työkseen juuri sitä, mistä kaikkein eniten nauttii.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Saan tehdä sitä, mistä tykkään. Monipuolisuus, itsensä toteuttaminen ja uuden oppiminen ovat parasta. Parasta on myös se palaute, jota olen saanut asiakkailtani ja lukijoiltani. Olen saanut positiivista palautetta teksteistäni, artikkeleistani ja sarjakuvistani Suomessa ja Espanjassa.

Espanjassa tutustuin kuuluisaan kirjailija Juan Boleaan. Hän kannusti minua jatkamaan kirjoittamisen parissa. On myös ollut todella upeaa törmätä tuntemattomiin ihmisiin, jotka ovat kuitenkin tunteneet minut töideni kautta ja tsempanneet jatkamaan!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluan kehittyä niin ammatillisesti kuin ihmisenä. Ylipäänsä kaikissa niissä osa-alueissa, joita tarvitaan yrittäjänä toimimiseen. Aina on kehitettävää ja parannettavaa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille ja sellaisiksi aikoville?

Kevytyrittäjyyden avulla voit toteuttaa itseäsi seuraamalla intohimoasi. Hienoa, että on olemassa mahdollisuus kevytyrittäjyyteen, joten ehdottomasti se kannattaa hyödyntää. Jokainen meistä ansaitsee tehdä työkseen juuri sitä, mistä kaikkein eniten nauttii. Verkostoidutaan Linkedinissä ja autetaan toisiamme.

Haluatko tutustua lisää Astan työhön tai ehkä pyytää häntä projektiisi mukaan? Käy kurkkaamassa Asta somessa!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tero Aarni on Suomen johtava polttotaiteilija

  Terve, Olen Tero, 23 -vuotias Kuopiolainen. Opiskelen rakennusarkkitehdiksi neljättä, eli viimeistä vuotta ja ohessa toimin kevytyrittäjänä UKKO.fi:n kautta. Asiakkaiden reaktiot ovat hienointa työssäni. On upeaa saada aikuinen mies itkemään omalla kädentaidollani. Mitä teet? Teen polttotyötä käyttäjänimellä @pyroartturi. Aloitin 2015 harrastuspohjalta, mutta taiteenlaji kiinnosti niin paljon, että aloin tehdä myös tilaustöitä. Tällä hetkellä olen Suomen johtava polttotaiteilija. Kukaan ei ole ikinä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat 15-vuotias taikuri Aatu Itkonen on viikon kevytyrittäjä

  Kuka olet? Olen 15-vuotias Kouvolassa asusteleva taikuri. Käyn tälllä hetkellä Kouvolan yhteiskoulussa 9M-(musiikki)luokkaa. Olen esiintynyt aktiivisesti ympäri Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa jo kolmen vuoden ajan. Nykyään kierrän taikurina erilaissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Mitä teet? Teen taikurikeikkoja nykyään jo ihan ympäri Suomea. Esiintymispaikkoihini kuuluvat muun muassa syntymäpäivät, kauppakeskukset, yhdistysten juhlat, kaupunkitapahtumat, festivaalit, isot yleisötapahtumat ja ravintolat. Isoimmat keikkani ovat…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Leena Honkajuuri yhdistää rakkaan hevosharrastuksensa viestinnän ja markkinoinnin työpajoihinsa

  Olen Leena, 36-vuotias kahden lapsen äiti ja innokas hevosharrastaja. 5-vuotias poikani totesi, että olen palapelien rakentaja, ja näin koenkin. Rakentamieni palapelien palasina ovat kommunikaatio, viestintä ja markkinointi! Mitä teet? Teen viestintää ja markkinointia eri yrityksille: tehokkaita täsmäiskuja esimerkiksi ansaitun mediajulkisuuden tai oman verkkonäkyvyyden kasvattamiseksi tai oman viestinnän kirkastamiseksi. Autan asettamaan viestinnälle ja markkinoinnille mitattavat tavoitteet. Teen viestinnän suunnittelua ja toteutan…

  Lue lisää