Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Suoriteperusteinen kirjanpito – mitä se tarkoittaa?

laskin-suoriteperusteinen-kirjanpito

Suoriteperusteinen kirjanpito on kirjanpitomenetelmä, jossa tulot ja menot kirjataan niiden syntyhetkellä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä on suoriteperusteinen kirjanpito, milloin se kannattaa valita kirjanpitomenetelmäksi, ja miten se eroaa maksuperusteisesta kirjanpidosta.

Suoriteperusteinen kirjanpito on suositeltava kirjausperuste

Jokaisen yrittäjän ja yrityksen on kirjattava ylös yrityksen tulot ja menot. Kirjanpidon toteutuksessa on eri vaihtoehtoja: yhdenkertainen tai kahdenkertainen, maksuperusteinen tai suoriteperusteinen. Voit lukea artikkelistamme tarkemmin yhdenkertaisen ja kahdenkertaisen kirjanpidon eroista.

Suoriteperusteinen kahdenkertainen kirjanpito on suositelluin kirjanpitomenetelmä kaikille yrittäjille, sillä se tarjoaa kirjanpidon menetelmistä tarkimman kuvan yrityksen talouden tilanteesta.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa tulot ja menot merkitään kirjanpitoon sille ajankohdalle, kun tavara tai palvelu todellisuudessa vaihtaa omistajaa. Tämä tarjoaa todellisuutta vastaavan kuvan yrityksen tilanteesta kullakin hetkellä ja helpottaa siksi ennakointia ja suunnittelua.

 

 

Mikä on suoriteperusteinen kirjanpito?

Suoriteperusteinen kirjanpito tarkoittaa sitä, että kirjanpidon merkinnät tehdään silloin, kun tavara tai palvelu vaihtaa omistajaa: kun tilatut materiaalit toimitetaan yritykselle tai kun asiakkaalle suoritettava työ valmistuu.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa merkinnän ajankohta määräytyy “suoritteen” eli tuotteiden ja palveluiden liikkeiden perusteella. Eli yrittäjän tilattua vaikkapa tuotantomateriaaleja, kirjanpitomerkintä tehdään sille päivälle, kun materiaalitoimitus saapuu perille. Toisaalta taas kirjanpitomerkintä myynnistä tehdään, kun tuote luovutetaan asiakkaalle tai palvelu, vaikkapa markkinointisuunnitelman laatiminen tai remontti, on kokonaisuudessaan suoritettu.

Mitkä ovat suoriteperusteisen ja maksuperusteisen kirjanpidon erot? Maksuperusteisessa kirjanpidossa merkintä kirjanpitoon tehdään silloin, kun raha tulee tilille tai lähtee sieltä – eli esimerkiksi silloin, kun asiakas maksaa laskunsa tai yrittäjä maksaa materiaalitilauksen. Kirjaus tehdään maksuhetkelle siitä huolimatta, onko tuotteet tai palvelut jo toimitettu vai ei.

 

Yrittäjä laatii kirjanpitoa työpöydän ääressä. Suoriteperusteinen kirjanpito.

 

Miten valita oikea kirjanpitomenetelmä?

Suoriteperusteinen kirjanpito tarjoaa yrittäjälle enemmän tietoa yrityksen tilanteesta kuin maksuperusteinen. Se mahdollistaa yrityksen taloustilanteen tarkastelun ja tulevaisuuden suunnittelun tämän kokonaiskuvan pohjalta. Maksuperusteinen kirjanpito kuvaa yrityksen kassatilannetta tietyllä hetkellä siinä missä suoriteperusteinen puolestaan tarkastelee ennemminkin tehtyä työtä ja liiketoiminnan kehitystä kokonaisuutena. Kassatilanne seuraa liiketoimintaan käytettyä työpanosta usein hiukan jäljessä.

Yksityiselle ammatinharjoittajalle tai pienyrittäjälle vaihtoehtona on myös maksuperusteinen kirjanpito. Tästä voi olla hyötyä yrittäjälle, joka myöntää asiakkailleen pitkiä maksuaikoja ja jolla ei ole paljoa yritystoimintaan liittyviä ostoja. Maksuperusteinen kirjanpito helpottaa näissä tilanteissa arvonlisäverojen ilmoittamista ja tilitystä verottajalle.

Yritystoiminnan kasvaessa on kuitenkin suositeltavaa siirtyä suoriteperusteiseen kirjanpitoon. Kun taseen loppusumma on yli 100 000 euroa tai liikevaihto ylittää 200 000 euroa, on yrittäjän viimeistään otettava käyttöön kahdenkertainen kirjanpito, joka toteutetaan aina suoriteperusteisesti. Osakeyhtiön on myös aina tehtävä kirjanpito kahdenkertaisena, mikä on hyvä huomioida liiketoiminnan laajetessa ja yhtiömuotoa päivittäessä. Voit lukea tarkemmin kirjanpidon säännöistä Verohallinnon ohjeesta.

Yritystoiminnan kasvaessa myös yrityksen rahavirrat ja talous monimutkaistuvat, jolloin suoriteperusteinen kirjanpito selkeyttää tällöin talouden kokonaistilanteen hahmottamista.

 

Tutustu UKKO-yrittäjyyteen

 

Lue myös:

Kahdenkertainen kirjanpito – vai yhdenkertainen kirjanpito? 

Toiminimestä osakeyhtiöön

Pikaopas toiminimiyrittäjän kirjanpitoon

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Vieraskynä: Kuinka helpottaa epätasaisten tulojen budjetointia? – listasimme ja arvioimme tähän parhaat sovellukset

    Jos Excel-taulukoihin perustuvat budjetit eivät tunnu omilta, ei hätä ole tämän näköinen. Nykyään budjetoinnin voi hoitaa helposti myös puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kun budjetointiväline kulkee kätevästi aina taskussa mukana, voi menoja ja tuloja kirjata ylös missä ja milloin vain. Budjetointi voi tuntua haastavalta säännöllisessä palkkatyössä olevallekin, mutta erityisen haastavaa se on monille kevytyrittäjille, joiden tulot voivat vaihdella paljonkin eri sesonkeina. Kuitenkin…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen verotus: Opas veroilmoitukseen ja verojen määrään

    Mikäli olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun syytä olla perillä toiminimen verotuksesta. Tässä artikkelissa käydään läpi toiminimen verotus ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen. Vähintään näistä verotusasioista tulisi jokaisen yrittäjän olla perillä. Toiminimen verotus yleisesti Toiminimen verotus eroaa palkansaajan verotuksesta siten, että toiminimiyrittäjän tuloa verotetaan ansio- ja pääomatulona. Toiminimen tilikauden verotettava yritystulo saadaan, kun tilikauden tuloista vähennetään tilikauden kulut ja aikaisempien vuosien…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Miksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden myyntilasku?

    Kaipaatko helpompaa laskutusta? Oletko kyllästynyt sekaviin ja kalliisiin taloushallinnon ohjelmistoihin? Aiheuttaako valmiit laskupohjat päänvaivaa? Me UKKO Toiminimiyrittäjyydessä haluamme tehdä myynnistä simppeliä. Tämä tarkoittaa myös laskutusta. Palvelumme avulla teet ja lähetät myyntilaskuja helposti, minimoit byrokratian ja automatisoit kirjanpitosi. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa: Lähetät rajattomasti laskuja sähköpostitse, verkkolaskuna pankkiin ja postitse Laskut ovat ammattimaisia, ja ne sisältävät virtuaaliviivakoodin, joka helpottaa laskun maksamista Rekisteröityminen…

    Lue lisää