Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

esiintyva-taiteilija-nainen-soittaa-ukulelea

Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi!

Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat.

Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen ja ostojen sisältämän arvonlisäveron. Lakiuudistuksella halutaan parantaa taitelijoiden ja esiintyjien taloudellista asemaa.

Esiintyvän taiteilijan esityksen myynneissä tai palkkioissa sovelletaan alennettua 10 % verokantaa. Tämä edellyttää kuitenkin, että esiintyvä taiteilija on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Arvonlisävelvollisuus tuo konkreettisia hyötyjä esiintyvälle taiteilijalle

  • Arvonlisäverovelvolliseksi kannattaa liittyä, mikäli esiintymistyössäsi on paljon arvonlisävelvollisia kuluja ja ostoja.
  • Isoista tapahtumista ja konserteista syntyy yleensä huomattavia kustannuksia. Uudistuksen myötä näistä voi vähentää arvonlisäveron. Arvonlisävero on monissa tapauksissa 24 prosenttia.
  • Alennettu 10 % verokanta myynneistä

Pieni muistilista arvonlisäverovelvollisuutta miettivälle:

  • Hakeudu arvonlisävelvolliseksi paperitse yritysmuodon mukaisella lomakkeella. Mikäli hakijalla ei ole vielä Y-tunnusta, se tulee hankkia ensin. Puolestaan jos Y-tunnus on jo olemassa, tulee hakeutuminen tehdä muutos- ja lopettamisilmoituksella.
  • Y-lomakkeelle tulee merkitä se päivämäärä, josta arvonverovelvollisuus alkaa. ”Lisätietoja” -kohdassa ilmoitetaan hakeutumisen peruste. Tarkemmat ohjeet voit katsoa Verohallinnon sivuilta.
  • Kun olet hakeutunut alv-rekisteriin, sinun on muistettava antaa säännöllisesti alv-ilmoitus, vaikka yritykselläsi ei olisi ollut toimintaa verokaudella. Ilmoitukset tulee antaa joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain.
  • Myyntilaskuihin tulee merkitä arvonlisäveron määrä, veroton hinta sekä verokanta.
  • Kun hakeudut Alv-rekisteriin, tulee sinun tämän jälkeen maksaa arvonlisäveroa kaikesta esiintymisestä.

Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisessä saat apua UKKO Pron taloustiimiltä. UKKO Pron asiakkaana sinun ei myöskään tarvitse murehtia ALV-ilmoituksien tekemisestä, sillä me hoidamme ne puolestasi.

Voiko arvonlisävelvollisuuden lopettaa milloin tahansa?

Esiintymispalkkioista alv-velvolliseksi hakeutunut voi päättää alv-velvollisuuden ilmoittamalla asiasta YTJ:n palvelun muutos- tai lopettamisilmoituksella. Rekisteristä poistetaan aikaisintaan muutos- tai lopettamisilmoituksen saapumispäivästä lähtien. Yritys voi myös pysyä arvonlisäverovelvollisena, vaikka arvonlisävelvollisuus esiintymispalkkioista päättyisi.

Lisätietoja esiintyvien taitelijoiden alv-velvollisuudesta voit lukea Verohallinnon sivuilta.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Arvonlisävero 2021 – Yrittäjän ALV-opas

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Pienhankinnat kirjanpidossa on todella helppo määritellä ja merkitä - näillä esimerkeillä asia kirkastuu

    Yrittäjä voi vähentää yritystoimintaansa liittyviä pienhankintoja verotuksessaan. Pienhankinnat vähennetään lisäämällä ne suoraan kirjanpitoon. Mitä nämä pienhankinnat tarkalleen ottaen voivat olla? Tässä artikkelissa käymme läpi pienhankintojen anatomiaa selkeiden esimerkkien avulla.  Erityisesti uutta yrittäjää voi pohdituttaa, millaiset hankinnat voidaan vähentää verotuksessa ja miten niiden lisääminen kirjanpitoon tarkalleen onnistuu. Ja koska kirjanpito voi olla monimutkaista ja välillä hämmentävääkin, ei kaikki sen kiemurat ole…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjä, huomioi kirjanpidon säilytysaika ja hallitse kuittiralli!

    Yksi yrittäjyyden tärkeimpiä vastuita on huolehtiminen siitä, että liiketoiminnasta kertyvät tärkeät tositteet – kuten kuitit ja sopimukset – sekä muut dokumentit kerätään talteen kirjanpitoa varten. Tässä tulee huomioida myös lakisääteinen kirjanpidon säilytysaika. Tositteiden säilytys voi kuitenkin käydä haastavaksi, jos sille ei luo järkeviä käytänteitä. Yrittäjyyskoulumme kokosi sinulle tähän artikkeliin vinkit kirjanpitoaineiston järkevään säilyttämiseen! Mistä kirjanpidossa on kyse? Kerromme tämän lyhyesti…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tuloslaskelma: Mikä on tuloslaskelma ja mitä siitä pitäisi tietää?

    On ensiarvoisen tärkeää, että jo yrittäjyyden ensiaskeleita ottava untuvikko perehtyy yrityksen talouden peruskäsitteisiin – ja ymmärtää niiden sisällön sekä merkityksen ja osaa tulkita lukuja edes jossain määrin. Tuloslaskelma on yksi tärkeimmistä toiminimen tai muun yrityksen taloustilanteesta kertovista dokumenteista. Tässä artikkelissa keskitymme tuloslaskelmaan helposti ymmärrettävällä selkokielellä. Tuloslaskelma on tilinpäätöksen ydindokumentti Tuloslaskelma on dokumentti, joka kuvaa yrityksen toiminnan kannattavuutta tietyltä ajanjaksolta. Ajanjakso…

    Lue lisää