Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Toiminimen lopettaminen – ohjeet lopettamiseen ja keskeyttämiseen

toiminimen-lopettaminen-hero

Kun yksityisen elinkeinonharjoittajan suunnitelmissa on toiminimen lopettaminen, yleisin syy tähän on joko eläköityminen, muuttunut elämäntilanne tai yksinkertaisesti yrityksen toiminnan taloudellinen kannattamattomuus. Virallista syytä toiminimen lopettamiseen ei kuitenkaan tarvita, vaan se onnistuu mistä tahansa syystä.

Ohjeet toiminimen lopettamiseen näet alta.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Toiminimen lopettaminen vai keskeyttäminen?

Varteenotettavana vaihtoehtona lopettamiselle on yritystoiminnan keskeyttäminen, joko määräaikaisesti tai toistaiseksi. Tämä on parempi vaihtoehto, jos yritystoimintaa aikoo mahdollisesti myöhemmin tulevaisuudessa vielä jatkaa. Kun yrityksen toiminta päättyy, on ilmoitus toiminnan lopettamisesta tehtävä viipymättä.

Vaikka itse toiminimen lopettamisilmoituksen jättäminen on nopeaa ja helppoa, on jo ennen virallisen ilmoituksen jättämistä otettava huomioon tiettyjä verotukseen, toimintaan ja kirjanpitoon liittyviä seikkoja. Toiminnan päättäminen lakeja ja sääntöjä noudattaen on tärkeää, koska se vaikuttaa mm. yrittäjän mahdolliseen työttömyysturvaan.

Ennen virallisen lopettamisilmoituksen tekoa

Vaikka virallinen lopettamisilmoitus olisikin tehty, katsotaan yrityksen toiminta tosiasiallisesti päättyneeksi vasta, kun siihen liittyvät velat ja varat on hoidettu ja yrityksen toiminta käytännön tasolla on päättynyt. Oleellista siis on, että lopetettavalla yrityksellä ei ole elinkeinotoiminnan varallisuutta, velkoja eikä toimintaa.

Käymme seuraavaksi tarkemmin läpi näitä toimenpiteitä.

Toiminimen velat on hoidettava ennen lopettamista

Ennen kuin toiminimi voidaan lopettaa, on kaikki yritystoimintaan kytkeytyvät velat maksettava.

Kaikki yrityksen avoimet laskut on siis maksettava. Jos yrityksellä on yrityskiinnityksiä, on ne kuoletettava tai siirrettävä ennen toiminimen lopettamisilmoituksen tekemistä. Yrityskiinnityksillä tarkoitetaan yrityksen omaisuutta, jota on käytetty vakuutena toiminimen saataville.

Yrityskiinnitysten kuolettaminen on maksutonta, mutta niiden siirtäminen maksaa 240 euroa. Yrityksen velkojen suorittaminen ennen lopettamista on erityisen tärkeää, kun yritysmuotona on toiminimi. Yksityinen elinkeinonharjoittajahan vastaa yrityksen veloista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Toiminimen velat

Toiminimen omaisuudesta ja varallisuudesta on päästävä eroon

Kaikki toiminimen omaisuus on realisoitava joko myymällä se ulkopuoliselle tai vaihtoehtoisesti siirtämällä yrityksen omaisuus yrittäjän yksityisomaisuudeksi yksityisotolla. Joskus myydystä omaisuudesta saadaan jäännösarvon ylittävä kauppahinta. Jos yrityksen omaisuus myydään korkeampaan hintaan kuin sen arvo on, on saatava voitto verollista. Kummassakin vaihtoehdossa verotukselliset vaikutukset otetaan huomioon toiminimen viimeisen verovuoden tulosta laskettaessa.

Lue lisää: Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

Arvonlisäverotuksessa yksityisotot käsitellään säännösten AVL 21 § ja AVL 22 § mukaisesti. Veroa ei tarvitse suorittaa, kun omaan tai oman perheen käyttöön otettavien tavaroiden arvo jää vähäiseksi, alle 840 euroon vuodessa. Verotukseen liittyvissä asioissa on aina järkevää kääntyä ammattilaisen, vaikkapa oman kirjanpitäjän puoleen avun saamiseksi.

Koska yrityksen toiminta lopetetaan, on myös yrityksen toiminnan käytännön tasolla loputtava. Tavaroiden tai palvelujen myyminen ei siis saa jatkua. Myös vaikkapa yrityksen mahdollisen liiketilan vuokrasopimus on irtisanottava.

Lopettamisilmoitus tehdään Y6-lomakkeella

Varsinainen toiminimen lopettamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle, lomakkeella Y6. Lomakkeen voi täyttää joko verkossa tai paperisena. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Ilmoituksen voi tehdä verkossa Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekemiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja se allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Lopettamisilmoituksen käsitteleminen kestää normaalisti alle kolme viikkoa.

Samalla lomakkeella tiedon yritystoiminnan päätymisestä saa myös verottaja. Jos toiminimi kuuluu ennakkoperintä-, työnantaja- tai ALV rekistereihin, poistuvat tiedot samalla ilmoituksella automaattisesti myös sieltä. Kun lopettamisilmoitus on vastaanotettu ja edellä mainitut ehdot täyttyvät, voidaan toiminimen toiminta katsoa loppuneeksi.

Kun toiminimen toiminta on lopetettu

Yritystoiminnan välittömän päättymisenkin jälkeen on tärkeää, että verotukseen liittyvät ilmoitukset tehdään ajallaan. Yrittäjän on siis huolehdittava siitä, että veroilmoitus sekä kausi- ja vuosi-ilmoitukset annetaan ajallaan. Luonnollisesti myös mahdolliset kuluvan verovuoden ennakkoverot on maksettava. Toiminnan loputtua täytyy yritykseen liittyvä kirjanpitoaineisto säilyttää lain mukaisesti. Tositteiden ja kuittien osalta säilytysaika on 6 vuotta ja kirjanpitoaineistolla 10 vuotta.

Lisäksi YEL-vakuutus on muistettava irtisanoa yritystoiminnan loputtua.

Jos kuitenkin haluat jatkaa laskuttamista yritystoimintasi loputtua, voit tehdä sen helposti UKKO Kevytyrittäjänä.  Huomioithan, että kevytyrittäjänä laskuttamisen voi aloittaa vasta kun yrityksesi y-tunnus on päätetty-tilassa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

 

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Tuloslaskelma: Mikä on tuloslaskelma ja mitä siitä pitäisi tietää?

    On ensiarvoisen tärkeää, että jo yrittäjyyden ensiaskeleita ottava untuvikko perehtyy yrityksen talouden peruskäsitteisiin – ja ymmärtää niiden sisällön sekä merkityksen ja osaa tulkita lukuja edes jossain määrin. Tuloslaskelma on yksi tärkeimmistä toiminimen tai muun yrityksen taloustilanteesta kertovista dokumenteista. Tässä artikkelissa keskitymme tuloslaskelmaan helposti ymmärrettävällä selkokielellä. Tuloslaskelma on tilinpäätöksen ydindokumentti Tuloslaskelma on dokumentti, joka kuvaa yrityksen toiminnan kannattavuutta tietyltä ajanjaksolta. Ajanjakso…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjän tiliöinti, tällä ohjeella selviät siitä!

    Tiliöinti on oleellinen osa kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, jotta verottaja näkee että olet maksanut verosi ajallaan. Tiliöinti tarkoittaa, että yrityksesi pyörittämisestä syntyneet kulut luokitellaan tiettyihin ryhmiin, jotta kaikki voivat ymmärtää yrityksesi kulut. Mikä ihmeen tosite? Tositteet rinnastetaan usein kuitteihin, mutta kirjanpidon näkökulmasta tositteiden on tarkoitus todentaa syntynyt kulu: tositteesta on tultava ilmi myyty tavara/tai palvelu, sen verotuskanta, päivämäärä jolloin kauppa on…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Verkkolaskun lähettäminen on helpompaa kuin uskotkaan ja se säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja huteja – luontokin kiittää

    Verkkolaskujen maksaminen onnistuu nopeammin sähköpostilaskuihin verrattuna ja tulee halvemmaksi kuin paperilla lähetettävät laskut. Nyt on korkea aika ottaa verkkolaskun lähettäminen haltuun ja hyödyt talteen asiantuntijan avustuksella. Monelle yrittäjälle verkkolaskun lähettäminen on jo tuttua juttua, sillä laki uudesta verkkolaskutuslaista astui voimaan jo vuoden 2021 huhtikuussa. Tuosta hetkestä lähtien laki on siis velvoittanut, että kaikkien suomalaisyritysten tulee pystyä käytännössä lähettää yritysasiakkaalleen lasku…

    Lue lisää