Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

esiintyva-taiteilija-nainen-soittaa-ukulelea

Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi!

Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat.

Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen ja ostojen sisältämän arvonlisäveron. Lakiuudistuksella halutaan parantaa taitelijoiden ja esiintyjien taloudellista asemaa.

Esiintyvän taiteilijan esityksen myynneissä tai palkkioissa sovelletaan alennettua 10 % verokantaa. Tämä edellyttää kuitenkin, että esiintyvä taiteilija on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Arvonlisävelvollisuus tuo konkreettisia hyötyjä esiintyvälle taiteilijalle

  • Arvonlisäverovelvolliseksi kannattaa liittyä, mikäli esiintymistyössäsi on paljon arvonlisävelvollisia kuluja ja ostoja.
  • Isoista tapahtumista ja konserteista syntyy yleensä huomattavia kustannuksia. Uudistuksen myötä näistä voi vähentää arvonlisäveron. Arvonlisävero on monissa tapauksissa 24 prosenttia.
  • Alennettu 10 % verokanta myynneistä

Pieni muistilista arvonlisäverovelvollisuutta miettivälle:

  • Hakeudu arvonlisävelvolliseksi paperitse yritysmuodon mukaisella lomakkeella. Mikäli hakijalla ei ole vielä Y-tunnusta, se tulee hankkia ensin. Puolestaan jos Y-tunnus on jo olemassa, tulee hakeutuminen tehdä muutos- ja lopettamisilmoituksella.
  • Y-lomakkeelle tulee merkitä se päivämäärä, josta arvonverovelvollisuus alkaa. ”Lisätietoja” -kohdassa ilmoitetaan hakeutumisen peruste. Tarkemmat ohjeet voit katsoa Verohallinnon sivuilta.
  • Kun olet hakeutunut alv-rekisteriin, sinun on muistettava antaa säännöllisesti alv-ilmoitus, vaikka yritykselläsi ei olisi ollut toimintaa verokaudella. Ilmoitukset tulee antaa joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain.
  • Myyntilaskuihin tulee merkitä arvonlisäveron määrä, veroton hinta sekä verokanta.
  • Kun hakeudut Alv-rekisteriin, tulee sinun tämän jälkeen maksaa arvonlisäveroa kaikesta esiintymisestä.

Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisessä saat apua UKKO Pron taloustiimiltä. UKKO Pron asiakkaana sinun ei myöskään tarvitse murehtia ALV-ilmoituksien tekemisestä, sillä me hoidamme ne puolestasi.

Voiko arvonlisävelvollisuuden lopettaa milloin tahansa?

Esiintymispalkkioista alv-velvolliseksi hakeutunut voi päättää alv-velvollisuuden ilmoittamalla asiasta YTJ:n palvelun muutos- tai lopettamisilmoituksella. Rekisteristä poistetaan aikaisintaan muutos- tai lopettamisilmoituksen saapumispäivästä lähtien. Yritys voi myös pysyä arvonlisäverovelvollisena, vaikka arvonlisävelvollisuus esiintymispalkkioista päättyisi.

Lisätietoja esiintyvien taitelijoiden alv-velvollisuudesta voit lukea Verohallinnon sivuilta.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Arvonlisävero 2021 – Yrittäjän ALV-opas

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Yrityksen kuitti kateissa? Lue ohjeet, kuinka toimia

    Joskus saattaa käydä niin, että kaiken hälinän keskellä yrityksen kuitti katoaa tai muuttuu lukukelvottomaksi. Tämä ei ole harvinaista, vaan oikeastaan hyvinkin yleistä yrittäjille. Miten sitten tulisi toimia, kun kirjanpitäjä soittelee puuttuvan kuitin perään? Kerromme ohjenuorat tämän tilanteen ratkaisemiseksi. Kadonneen kuitin metsästys – puuttuvaa kuittia ei löydy Kadonnut kuitti saattaa saada yrittäjän verenpaineen nousemaan, mutta syytä paniikkiin ei ole. Syitä kuitin…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Miksi UKKO Toiminimiyrittäjyyden myyntilasku?

    Kaipaatko helpompaa laskutusta? Oletko kyllästynyt sekaviin ja kalliisiin taloushallinnon ohjelmistoihin? Aiheuttaako valmiit laskupohjat päänvaivaa? Me UKKO Toiminimiyrittäjyydessä haluamme tehdä myynnistä simppeliä. Tämä tarkoittaa myös laskutusta. Palvelumme avulla teet ja lähetät myyntilaskuja helposti, minimoit byrokratian ja automatisoit kirjanpitosi. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa: Lähetät rajattomasti laskuja sähköpostitse, verkkolaskuna pankkiin ja postitse Laskut ovat ammattimaisia, ja ne sisältävät virtuaaliviivakoodin, joka helpottaa laskun maksamista Rekisteröityminen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen kirjanpito itse – Milloin se on järkevää?

    Aloittelevalle yrittäjälle painotetaan usein, että toiminimen kirjanpito on tärkeää jättää tilitoimiston huoleksi ja keskittyä itse uuden yrityksen ydinosaamiseen, mutta onko olemassa tilanteita, joissa yrityksen kirjanpito kannattaisi tehdä itse? Itse asiassa sellaisia tilanteita on yllättävänkin paljon. Kerromme tässä artikkelissa tilanteista, joissa yrittäjän kannattaa huolehtia sekä kirjanpidostaan että niistä välineistä, joiden avulla kirjanpidon hoitaminen omatoimisesti on todella helppoa ja nopeaa. Milloin kirjanpito…

    Lue lisää