Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Heikki sai perhevapaalla kipinän yrittäjyyteen: “Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi”

heikkiraisanen-potretti

Olen Heikki Räisänen, 36-vuotias valokuvaaja ja videotuottaja yrityksessä nimeltä Ræven Visual. Toimin Turussa ja teen työkeikkoja ympäri Suomea.

Minulla on ylempi korkeakoulututkinto kaupalliselta alalta ja olen työskennellyt useiden suuryritysten viestintäosastoilla valmistumiseni jälkeen. Vuosi vuodelta sain sisällytettyä valokuvausharrastustani yhä enemmän oikeisiin työtehtäviini ja aloin myös tehdä videoita.

Kevytyrittäjyys on matalan kynnyksen vaihtoehto

Kevytyrittäjäksi päädyin lopulta erityisesti kahdesta syystä: ensinnäkin aloin uskoa, että taitoni voisivat riittää ammattimaiseen valokuvaukseen ja videotuotantoihin myös silloisen työpaikkani ulkopuolella sekä toisekseen jäin lasteni kanssa kotiin perhevapaalle, ja halusin kokeilla valokuvausta ammattina sikäli, kun arjen aikataulut sen sallivat.

Kevytyrittäjyys oli miellyttävän matalan kynnyksen vaihtoehto. Uskoin myös, että kevytyrittäjänä toimiessa alan kilpailutilanne, omien siipien kantavuus ja muut liiketoiminnan kannattavuuteen liittyvät seikat selviäisivät alhaisella riskillä.

Aloittaessani en edes tiennyt muista palveluntarjoajista. UKKO.fi:n tunnettuus siis oli (ja on yhä) hyvällä tasolla. Kevytyrittäjyys oli minulle perhevapaalla ollessa ehdottomasti paras vaihtoehto; töihin käytettävissä oleva aika oli epäsäännöllistä ja vähäistä paitsi pakon sanelemana, myös omasta halustani.

Olin tyytyväinen UKKO.fi:n palveluun. Laskutus ja oman palkan laskeminen oli helppoa. Asiakkaille piti selvittää, miksi lasku tulee UKKO Yrittäjyyspalvelut Oy:ltä, mutta muutoin palvelun käyttö oli todella sujuvaa. Kevytyrittäjänä näkee myös konkreettisesti liiketoimintaan liittyvien henkilöstökulujen muodostumisen, kun laskutettavasta summasta tehdyt vähennykset eritellään. Palvelumaksu on mielestäni hyvällä tasolla.

Enemmän harmittaisi, jos en nyt perustaisi yritystä!

Sain pari hieman isompaa työkeikkaa ja UKKO.fi-kevytyrittäjyys ei olisi enää ollut minulle niin edullinen vaihtoehto muun muassa hankinta- ja verotusmielessä. Olin myös ehtinyt huomata, että asiakkaita näyttäisi riittävän, joten uskalsin ottaa riskin ja perustaa yrityksen.

Ajattelin myös, että vaikka jokin menisikin vikaan, mitä sitten? Työkokemukseni, koulutukseni ja taitoni eivät häviäisi siinä yhteydessä mihinkään. Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi.

Yrityksen perustaminen oli varsin helppoa, koska kaikki hoituu netissä. Joidenkin vero- ym. palveluiden tunnistautumisessa kesti hieman aikaa. Otin itselleni myös kirjanpitäjän ja halusin käyttööni sähköisen laskutuspalvelun. Siihen liittyvät tarjousneuvottelut veivät hieman aikaa, mutta koen että se oli vaivan väärti. Olen saanut hyvää palvelua, ja jos tekisin itse kirjanpidon, se olisi jostain muusta työstä (tai vapaa-ajasta) pois.

Yrittäjä – järjestä siis itsellesi aikaa

Yrittäjyydessä on paljon hienoja puolia.

Vapaus on hieno juttu, mutta ehkäpä parasta on se, että saa tehdä ammatikseen sitä, mitä kohtaan on intohimo.

Jos sinulla on idea, toteuta se. Saat apua, jos pyydät ja etsit. Saatat joutua maksamaan siitä, mutta sinun on aina mahdollista laskea saamasi lisäarvo, jos palvelu helpottaa omaa työtäsi suhteessa enemmän kuin siitä maksat. Esimerkiksi kirjanpito voi olla järkevää ulkoistaa. Yrittäjänä ei ole pakko valvoa öitä tulevaisuutta pohtien – järjestä siis itsellesi aikaa paitsi itse työhön, myös oheistoiminnoille: byrokratian hoidolle, markkinoinnille (henkilökohtaiset kontaktit ovat parhaita!), tulevaisuuden suunnitelmille ja asiakaspalvelulle.

Muista pyytää asiakkailtasi palautetta toiminnastasi ja ole avoin myös kehitysehdotuksille. Kaikki eivät välttämättä hoksaa antaa rakentavaa palautetta pyytämättä. Muista myös, että sähköpostissa tai tekstiviestissä jää paljon tulkinnanvaraa sille, mitä kirjoittaja todella tarkoitti. Jos siis haluat tietää mitä mieltä asiakkaasi oikeasti ovat, soita heille tai tapaa henkilökohtaisesti.

Ole aktiivinen, mutta älä tuputa. Pysy asiakkaidesi – ja tulevien asiakkaidesi mielessä. Mieti niitä hetkiä, jolloin sinua on kohdeltu asiakkaana poikkeuksellisen hyvin, ja tee sama omille asiakkaillesi.

Jutun kuvat ovat kaikki Heikin tuotoksia. Lisää Heikin kädenjälkeä pääsee ihailemaan Instagramissa sekä Heikin Ræven Visual -yrityksen verkkosivuilla.

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Lue lisää valokuvaajan työstä kevytyrittäjänä!

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

  Kuka olet? Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni. Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan. Mitä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Yrittäjä on itsensä tärkein työkalu – toimittaja Sannan uratarina

  Sanna Kissakangas on juuri tullut Espanjasta työreissulta ja vaikuttaa hyväntuuliselta. Hän järjestää viinikoulutuksia yrityksille, yksityisille ja yhteisöille, sekä toimii toimittajana, oikolukijana, copywriterina ja kääntäjänä, joskin tekoälyn myötä käännöstyö on jäänyt vähemmälle. Hän on toiminut toiminimiyrittäjänä vuodesta 2010 alkaen, vaikkei alun perin haaveillutkaan yrittäjän urasta. Sannan lähipiirissä ei ollut juurikaan muita yrittäjiä, mutta useat epävarmat määräaikaiset työsuhteet saivat Sannan kokeilemaan yrittäjyyttä.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjyys valmisti Emiliaa yrittäjyyteen: "Yrityksen perustaminen oli pelottavimpia asioita, joita olen tehnyt"

  Olen Emilia Peuhkuri, monipuolinen kauneusalan yrittäjä. Liikkeeni KauneusStudio Emilia Peuhkuri sijaitsee Torikadulla Forssassa. Valmistuin vuonna 2013 meikkaaja-maskeeraajaksi ja viime vuonna parturi-kampaajaksi. Ennen ammattiopintojani olin kartuttanut työkokemusta kesätöissä. Lukion aikana työskentelin kesäisin huoltamon kassalla, baaritiskin takana ja kotona sikatilalla. UKKO.fi-laskutuspalvelua aloin käyttää kynsi- ja meikkipalveluiden laskuttamiseen opiskellessani hiusalaa. Kevytyrittäjyys oli minulle luonteva tapa päästä tekemään oman alani töitä opiskelun ohessa. Varsinainen yrittäjyys…

  Lue lisää