Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Jännittääkö työhaastattelu? – Harjoittele kaverin kanssa

jannittaako-tyohaastattelu

Työhaastattelun jännittäminen on normaalia

Punastutko helposti? Rupeaako ääni värisemään ja kädet tärisemään? Saatat olla menossa työhaastatteluun. Työhaastattelua pidetään usein piinavana tilanteena ja moni jännittää sitä valtavasti, mikä on yleensä tarpeetonta. (Tietysti välillä haastattelija saattaa olla pelottava peikko joka vain röyhtäilee ja kovistelee työnhakijaa.)

Työhaastattelussa ratkaistaan saatko unelmiesi työpaikan, sen vuoksi on tärkeää olla parhaimmillaan ja esiintyä edukseen. Parhaan tuloksen saamiseksi  ei kannata jännittää liikaa etukäteen,  sillä juuri silloin tekee todennäköisemmin virheitä, sekoilee sanoissaan ja unohtaa esitellä parhaat ominaisuutensa. Älä siis missään nimessä ajattele, että nyt jännittää, koska silloin kaikki menee pieleen! Tämä on yhtä hyvä vinkki kuin sanoa unettomuudesta kärsivälle, ettei kannata miettiä univaikeuksia illalla, koska silloin on vaikeampi nukahtaa.

Jännitys on ihan normaalia ja helpoin tapa lieventää sen vaikutuksia on harjoittelu. Mitä paremmin olet harjoitellut, sitä varmempi olet itsestäsi ja sitä vähemmän jännitys vaikuttaa toimintaasi.

Työhaastatteluihin voi, ja ehdottamasti kannattaa valmistautua. Tässä kannattaa pyytää avuksi lähipiiriä, kuten perhettä ja ystäviä. He haluavat auttaa ja parhaimmillaan molemmat osapuolet pääsevät oppimaan uusia taitoja.

Simuloitu haastattelu valmistaa oikeaan tilanteeseen

Ystävän kanssa järjestetty simuloitu haastattelutilanne ei toki täysin vastaa todellista tilannetta, onhan vieressä tuttu ihminen ja yleensä myös tuttu ympäristö, ilman paineita. Tilanne antaa kuitenkin vahvistusta itseluottamukselle ja mahdollisuuden mokata.

Kaveria voi pyytää esittämään mitä erilaisempia kysymyksiä, joihin voi rauhassa miettiä vastausta yhdessä ja erikseen. Kaksi päätä toimii myös fiksummin kuin yksi, joten yhdessä keksii todennäköisesti enemmän sekä kysyttävää, että vastattavaa.

Haastattelun harjoittelu

Kaverilta voi pyytää myös palautetta omista vastauksistaan. Olisiko jossain kohtaa voinut sanoa enemmän, tai jäikö joku epäselväksi? Tuliko toisaalta höpötettyä liikaa tiettyyn osioon? Haastattelussa on käytössä rajallinen aika ja se kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisimman hyvin, joten on tärkeää, että vastaa siihen mitä kysytään, mutta toisaalta omaa vastausta ei kannata pilata jauhamalla epäolennaisuuksia. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että vastaukset jäävät työhaastattelijan mieleen. Ja mielellään vielä positiivisessa valossa.

Kaverin kanssa voi myös vaihtaa osia, siten että molemmat saavat olla haastattelijana ja työnhakijana. Tämä voi auttaa näkemään uudesta näkökulmasta myös omaa esiintymistään ja toisaalta, jos kaveri suoriutuu hyvin haastattelusta, voi itsekin ottaa muutaman vinkin korvan taakse. Kannattaa muistaa, että myös haastattelija on ihminen. Hänkin saattaa olla ensimmäisiä kertoja rekrytoimassa ja tällöin häntäkin saattaa jännittää tilanteessa.

Videoimalla näkee omat huomaamattomat tapansa

Haastattelun videointi saattaa tuntua kummalliselta, mutta se auttaa myös näkemään huomaamattomia tapoja ja eleitä, joita ei välttämättä tiedosta tekevänsä. Moni alkaa hermostuneena esimerkiksi räplätä hiuksiaan tai vääntelehtiä tuolissaan. Näihin on helpompi puuttua kun ne tiedostaa tekevänsä. Myös ilmeisiin kannattaa kiinnittää huomiota.  Erityisesti, jos tapana on pyöritellä silmiä tai rypistellä kulmia. Silmien muljauttelusta on saattanut tulla harmiton tapa, joka kuitenkin viestii haastattelijalle halveksuntaa.

Kaverin kanssa haastattelun voi katsoa läpi ja kuunnella myös puhetapaa. Lisäksi kannattaa pyytää kaveria nostamaan esiin positiivisia asioita esiintymisessä. Näitä tapoja voi myöhemmin myös korostaa hastattelussa. Esimerkiksi luontainen kyky hymyillä antaa helposti positiivisen kuvan työhaastattelussa. Hymyileminen myös vähentää hermostuneisuutta.

Harjoitus tekee mestarin

Vaikka ensimmäisellä kerralla tuntuisi siltä, että koko harjoitus meni täysin pieleen, kannattaa sitkeästi jatkaa harjoittelua. Videoimalla usean haastattelukerran näkee varmasti kehityksen esimerkiksi ensimmäisen ja viidennen yrityksen välillä. Mikä tahansa taito on harjoiteltavissa, niin myös työhaastatteluissa menestyminen. Omille virheilleen valitettavasti tulee helposti sokeaksi ja sen vuoksi kannattaa pyytää toinen silmäpari apuun ja suhtautua kritiikkiin avoimesti. Kehitystä ei tapahdu, jos ei aktiivisesti yritä parantaa suoritustaan.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Vieraskynä: Työterveyshuolto ja hyvinvointisuunnittelu helpottavat yksinyrittäjän arkea!

  Yksinyrittäjän on tärkeä huolehtia hyvinvoinnistaan, mutta terveysasiat pääsevät helposti unohtumaan häneltä – niitä kun ei ole kukaan muu hänen puolestaan järjestämässä, eikä tarvittaessa komentamassa häntä sairauslomalle. Työterveyshuollon olisi hyvä olla itsenäisilläkin yrittäjillä kunnossa; se mahdollistaa sekä akuutin sairaanhoidon että työkykyä uhkaavien riskien ennaltaehkäisyn. Oletko pohtinut, kuinka voisit järjestää sen itsellesi? Tässä kirjoituksessa yhteistyötahomme Puhdin Susanna Nuoramo kertoo vinkkejä paitsi työterveyshuollon…

  Lue lisää
 • Työelämä Ole itse paras pomosi

  Itsensä johtaminen on oikeastaan itsensä käskemistä, jotta saisi aikaan jotakin. Kevytyrittäjät tekevät usein töitä itsenäisesti, jolloin he saavat itse päättää kenelle, milloin ja minkä verran tekevät töitä. Valinnanvapaus on ihanaa, mutta hommat saattavat jäädä helposti tekemättä, jos ei ole pomoa, joka käskee tai deadlinea, joka kolkuttelee. Kiire onkin läsnä nykymaailmassa monella. Tuntuu, että koko ajan on hirvittävästi tehtävää, mutta silti…

  Lue lisää
 • Työelämä Näin parannat työhaastattelukokemusta - 6 vinkkiä rekrytoijalle

  Osaajapula on tosiasia jo monella alalla Suomessa ja erityisesti kovan tason asiantuntijoista käydään tiukkaa kilpailua yritysten kesken. Huippuasiantuntijoilla on varaa valita kenen kanssa seuraavan työsopimuksensa allekirjoittavat. Työhaastattelussa rekrytoijan täytyy pystyä vakuuttamaan työnhakija siitä, että juuri tämä organisaatio on parhain mahdollinen vaihtoehto hänelle. Oletko joskus rekrytoijana miettinyt, miten saisit tehtyä hakijan näkökulmasta hyvästä työhaastattelusta erinomaisen ja pystyisit erottumaan muiden organisaatioiden pitämistä…

  Lue lisää