Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Jännittääkö työhaastattelu? – Harjoittele kaverin kanssa

haastattelu-peikko

Työhaastattelun jännittäminen on normaalia

Punastutko helposti? Rupeaako ääni värisemään ja kädet tärisemään? Saatat olla menossa työhaastatteluun. Työhaastattelua pidetään usein piinavana tilanteena ja moni jännittää sitä valtavasti, mikä on yleensä tarpeetonta. (Tietysti välillä haastattelija saattaa olla pelottava peikko joka vain röyhtäilee ja kovistelee työnhakijaa.)

Työhaastattelussa ratkaistaan saatko unelmiesi työpaikan, sen vuoksi on tärkeää olla parhaimmillaan ja esiintyä edukseen. Parhaan tuloksen saamiseksi  ei kannata jännittää liikaa etukäteen,  sillä juuri silloin tekee todennäköisemmin virheitä, sekoilee sanoissaan ja unohtaa esitellä parhaat ominaisuutensa. Älä siis missään nimessä ajattele, että nyt jännittää, koska silloin kaikki menee pieleen! Tämä on yhtä hyvä vinkki kuin sanoa unettomuudesta kärsivälle, ettei kannata miettiä univaikeuksia illalla, koska silloin on vaikeampi nukahtaa.

Jännitys on ihan normaalia ja helpoin tapa lieventää sen vaikutuksia on harjoittelu. Mitä paremmin olet harjoitellut, sitä varmempi olet itsestäsi ja sitä vähemmän jännitys vaikuttaa toimintaasi.

Työhaastatteluihin voi, ja ehdottamasti kannattaa valmistautua. Tässä kannattaa pyytää avuksi lähipiiriä, kuten perhettä ja ystäviä. He haluavat auttaa ja parhaimmillaan molemmat osapuolet pääsevät oppimaan uusia taitoja.

Simuloitu haastattelu valmistaa oikeaan tilanteeseen

Ystävän kanssa järjestetty simuloitu haastattelutilanne ei toki täysin vastaa todellista tilannetta, onhan vieressä tuttu ihminen ja yleensä myös tuttu ympäristö, ilman paineita. Tilanne antaa kuitenkin vahvistusta itseluottamukselle ja mahdollisuuden mokata.

Kaveria voi pyytää esittämään mitä erilaisempia kysymyksiä, joihin voi rauhassa miettiä vastausta yhdessä ja erikseen. Kaksi päätä toimii myös fiksummin kuin yksi, joten yhdessä keksii todennäköisesti enemmän sekä kysyttävää, että vastattavaa.

Kaverilta voi pyytää myös palautetta omista vastauksistaan. Olisiko jossain kohtaa voinut sanoa enemmän, tai jäikö joku epäselväksi? Tuliko toisaalta höpötettyä liikaa tiettyyn osioon? Haastattelussa on käytössä rajallinen aika ja se kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisimman hyvin, joten on tärkeää, että vastaa siihen mitä kysytään, mutta toisaalta omaa vastausta ei kannata pilata jauhamalla epäolennaisuuksia. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että vastaukset jäävät työhaastattelijan mieleen. Ja mielellään vielä positiivisessa valossa.

Kaverin kanssa voi myös vaihtaa osia, siten että molemmat saavat olla haastattelijana ja työnhakijana. Tämä voi auttaa näkemään uudesta näkökulmasta myös omaa esiintymistään ja toisaalta, jos kaveri suoriutuu hyvin haastattelusta, voi itsekin ottaa muutaman vinkin korvan taakse. Kannattaa muistaa, että myös haastattelija on ihminen. Hänkin saattaa olla ensimmäisiä kertoja rekrytoimassa ja tällöin häntäkin saattaa jännittää tilanteessa.

Videoimalla näkee omat huomaamattomat tapansa

Haastattelun videointi saattaa tuntua kummalliselta, mutta se auttaa myös näkemään huomaamattomia tapoja ja eleitä, joita ei välttämättä tiedosta tekevänsä. Moni alkaa hermostuneena esimerkiksi räplätä hiuksiaan tai vääntelehtiä tuolissaan. Näihin on helpompi puuttua kun ne tiedostaa tekevänsä. Myös ilmeisiin kannattaa kiinnittää huomiota.  Erityisesti, jos tapana on pyöritellä silmiä tai rypistellä kulmia. Silmien muljauttelusta on saattanut tulla harmiton tapa, joka kuitenkin viestii haastattelijalle halveksuntaa.

Kaverin kanssa haastattelun voi katsoa läpi ja kuunnella myös puhetapaa. Lisäksi kannattaa pyytää kaveria nostamaan esiin positiivisia asioita esiintymisessä. Näitä tapoja voi myöhemmin myös korostaa hastattelussa. Esimerkiksi luontainen kyky hymyillä antaa helposti positiivisen kuvan työhaastattelussa. Hymyileminen myös vähentää hermostuneisuutta.

Harjoitus tekee mestarin

Vaikka ensimmäisellä kerralla tuntuisi siltä, että koko harjoitus meni täysin pieleen, kannattaa sitkeästi jatkaa harjoittelua. Videoimalla usean haastattelukerran näkee varmasti kehityksen esimerkiksi ensimmäisen ja viidennen yrityksen välillä. Mikä tahansa taito on harjoiteltavissa, niin myös työhaastatteluissa menestyminen. Omille virheilleen valitettavasti tulee helposti sokeaksi ja sen vuoksi kannattaa pyytää toinen silmäpari apuun ja suhtautua kritiikkiin avoimesti. Kehitystä ei tapahdu, jos ei aktiivisesti yritä parantaa suoritustaan.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Työhaastattelukysymykset - Näihin kannattaa varautua

  Työhaastattelu on jännittävä tilanne, johon jokainen joutuu ainakin kerran tai pari elämässään, useimmat useamminkin. Yleisimmät työhaastattelukysymykset toistuvat usein haastattelusta toiseen, ja niihin valmistautuminen on helppoa. Lue tästä artikkelista vinkit tavallisimpiin ja yllättävämpiin kysymyksiin vastaamiseen! Pohtimalla vastaukset valmiiksi yleisimpiin kysymyksiin, voi jännityksen selättää ja onnistua tuomaan oman osaamisensa ja persoonansa paremmin esille. Yrittäjyyskoulun toimitus lähti selvittämään työhaastattelukysymysten salaisuuksia niiden alkulähteelle: kysyimme…

  Lue lisää
 • Ura Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

  YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

  Lue lisää
 • Ura Vieraskynä: Kevytyrittäjä, näin näytät osaamisesi

  Hygieniapassi tai työturvallisuuskortti  – tuttua monelle. Entä oletko jo kuullut harvennuskortista tai vesityökortista?  Työelämänkorteilla on kymmeniä nimiä, mutta yksi yhteinen idea. Eri korttien ja passien suorittamisen tarkoitus on lisätä työntekijöiden osaamista ja parantaa työnteon turvallisuutta.   Kortti kertoo, että perustaidot ovat hallussa Suomessa on käytössä kymmeniä pakollisia ja vapaaehtoisia työelämänkortteja eri aloilla. Joskus korttivaatimuksia tulee eteen yllättävissäkin paikoissa, mutta idea…

  Lue lisää