Helppoa rahaa – ammatit joihin on lyhyt koulutus ja kova palkka

helppoa-rahaa

Eikö opiskelu kiinnosta, mutta kunnon palkka kyllä? Nykyään monen vuoden korkeakoulutus ei takaa korkeaa palkkaa, vaan ratkaisevaa on työn kysyntä ja tarjonta.

Palkkaan ja työllisyyteen vaikuttavat tekijät

Onko unelmissasi helppo työ, jossa on korkea palkka, varma työllisyys ja lyhyt koulutus? Aika monella on.

Ja sen takia tällaiset avoimet työpaikat täyttyvät heti. Työntekijöitä jää paljon rannalle ja työnantajat huomaavat tämän.

Seuraavan kerran työpaikkailmoitukseen laitetaankin pikkaisen pienempi palkkatarjous. Hakijoiden määrä pysyy silti kovana. Tällä tavalla työn tarjonta vaikuttaa suoraan palkkoihin.

Yleensä korkeasti palkatut työt ovat sellaisia, joihin vaaditaan erityisosaamista tai ne vaikeuttavat työntekijän elämää esimerkiksi hankalilla työajoilla tai vaarallisilla olosuhteilla. Moni varmaankin muistaa muutaman vuoden takaisen kauhistelun paperityöntekijöiden ja ahtaajien palkoista. Keskustelussa unohdettiin mainita, että tähän ansioon vaikuttavat mm. vuorotyön tekeminen ja jatkuvat ylityöt.

Useat työt, joilla perinteisesti on lyhyt koulutus ja korkea palkka ovat teollisuudessa.

Näiden töiden tulevaisuuden ongelmana ovat kuitenkin digitalisaatio ja automatisaatio, joiden ansiosta tulevaisuudessa teollisuuden henkilökuntaa tarvitaan vähemmän ja vähemmän. Tällaisten työpaikkojen pysyvyydestä ei siis ole mitään takeita.

Aikaisemmin korkeisiin tienesteihin on päässyt helposti myös esimerkiksi tietotekniikan alalla, mutta tietotaidon levitessä ja tiedon nopean vanhentumisen vuoksi ei korkeapalkkaisesta työpaikasta ole takeita. Millä tahansa Datanomin tutkinnolla ei välttämättä töitä löydy, mutta esimerkiksi ohjelmistokehittäjistä on huutava pula.

Uutta alaa pohtiessa kannattaa siis miettiä myös muitakin tekijöitä. Kouluttautumalla yleensä pystyy varautumaan paremmin työelämän muutoksiin, koska osaaminen on monipuolisempaa ja helpommin sovellettavissa.

Hyvät ansiot, ei liikaa koulunkäyntiä

Tähän alle on koostettu muutamia esimerkkialoja, joilla voi päästä heti tienaamaan keskimääräistä paremmin. Näiden alojen koulutus vaihtelee päivästä kahteen vuoteen.

Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjän työtä pidetään usein helppona ja rahakkaana. Pätevät kiinteistönvälittäjät toki pääsevätkin varsin korkeisiin ansioihin, mutta aloittelijalla saattaa olla hankalaa. Työ ei ole pelkkää asuntonäytöissä seisomista ja asiakkaiden kanssa rupattelua, vaan työpäivät voivat venyä pitkiksi. Kuten kaikissa provisiopohjaisissa ammateissa voit kuitenkin vaikuttaa itse suuresti tuloihisi. Kiinteistönvälittäjällä ei ole pakko olla mitään koulutusta, mutta LKV-tutkinnon hankkiminen osoittaa ammattitaitoa ja laajentaa uramahdollisuuksia. Tutkinnon suorittamiseksi on läpäistävä koe, joten pätevyys hankitaan kokeeseen valmistautumalla. Lisätietoja kokeista: LKV- ja LVV-kokeet.

Veturinkuljettajat

Veturinkuljettajat pääsevät heti koulutuksen päätteeksi noin 4 000 euron kuukausiansioihin. Veturinkuljettajaksi ei tosin hyväksytä ketä tahansa. Kuljettajan on täytettävä näköön, värinäköön ja kuuloon liittyvät vaatimukset ja päästävä VR:n järjestämään veturinkuljettajien koulutukseen. Lisäksi alla on oltava vähintään toisen asteet tutkinto. Työtä tehdään paljon yksin ja se on luonteeltaan epäsäännöllistä vuorotyötä. Näistä syistä ala ei sovellu kaikille. Jos kuitenkin pääset koulutukseen ja tunnet vetoa alalle, kestää koulutus noin 9 kuukautta. Lisätietoja koulutuksesta tästä: Veturinkuljettajan koulutus.

Lennonjohtaja

Lennonjohtajakoulutukseen on vielä vaikeampi päästä kuin veturinkuljettajakoulutukseen. Hakijoista alle prosentti hyväksytään sisälle. Toisaalta – jos pääset tämän tiukan seulan läpi, on vastassa 120 opintopisteen koulutus, jonka jälkeen pääset jopa 4 000 euron ansioille. Lennonjohtajan keskipalkka on noin 6 500 euroa. Suomessa lennonjohtajan koulutusta tarjoaa Fintraffic.

Prosessinhoitaja

Prosessinhoitajia tarvitaan useilla eri aloilla ja palkkaus määräytyy kunkin alan TES:n mukaan. Prosessinhoitajan koulutus on yleensä 2-3-vuotinen ammattikoulutus. Prosessinhoitajille tarjotaan silloin tällöin myös mahdollisuutta oppisopimukseen, jolloin koulutus suoritetaan suoraan työpaikalla. Prosessinhoitaja voi päästä lisineen 4 000 euron ansioihin, sillä työtä tehdään pitkissä vuoroissa ja keskeytymättömässä kolmivuorotyössä. Parhaiten palkatut prosessinhoitajat ovat saha- ja paperiteollisuudessa.

Merenkulun työntekijät

Laivalla työskentelevien ansioihin vaikuttaa oleellisesti se, tehdäänkö työtä kaukoliikenteen vai lähiliikenteen aluksilla. Alalla peruspalkan päälle kasaantuu useita lisiä, jotka kasvattavat kuukausiansioita. Parhaiten palkattuja ovat kapteenin ohella pursimiehet sekä laivalla työskentelevät sähkö- ja korjausmiehet. Matruusin keskiansio on noin 3 500 euroa kuukaudessa. Vaadittava merenkulkualan perustutkinto on ammatillinen perustutkinto.

Ahtaajat

Ahtaajalle ei ole mitään pätevyysvaatimuksia, vaan alalle koulutetaan työpaikalla. Ahtaajat tekevät työtä monien muiden tällä listalla olevien tavoin vuoroissa, jolloin lisien osuus ansiosta kasvaa. Työtä saattaa olla myös öisin ja viikonloppuisin. Työ on pääsääntöisesti fyysisesti hyvin raskasta.

Lue myös

Kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa? – Yrittäjän euro palkansaajaan nähden, eli kuinka paljon yrittäjän tulee ansaita?

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Verkostoitumisen hyödyt kevytyrittäjälle – 5 hyödyllistä vinkkiä!

  Verkostoituminen on yrittäjän etu! Niiden kautta hän saa yhteistyökumppaneita, työtarjouksia ja urasparrausta. Lisäksi ne tarjoavat tukea haastaviin tilanteisiin, joita liiketoiminnassa saattaa tulla vastaan. Verkostoitumisen hyödyt ovat selvät myös kevytyrittäjille ja muille itsensätyöllistäjille. Tässä kirjoituksessa annamme 5 oivallista vinkkiä siihen, missä ja miten pääset kehittämään verkostoasi! 1. Verkostoidu sosiaalisessa mediassa Some on luotu nimenomaan verkostointia varten! Sillä on nykyisin myös keskeinen…

  Lue lisää
 • Työelämä Itsensä kehittäminen vaatii rohkeutta, mutta on välttämätöntä

  Voiko omaa itseä kehittää loputtomasti? Olenko jotenkin viallinen, jos minun täytyy kerran muuttua tai kehittyä? Muuttuvan työelämän ja eteenpäin menevän maailman vauhdissa pysymisen avaintekijä on oman osaamisen kehittäminen, muutoksen sietokyky ja into oppia uutta. Tässä artikkelissa pohditaankin sitä, minne jatkuva kehitys ihmistä vie ja onko tulevaisuuden minä parempi kuin nykyinen versio itsestäni. Ei kuitenkaan syytä paniikkiin! Mitään jättimäistä projektia tästä…

  Lue lisää
 • Työelämä Projektiluontoisuus ja itsensätyöllistyminen lisääntyvät – graafinen ala esimerkkinä murroksessa

  Olin kesäkuussa panelistina Grafia ry:n “Jutellaan vähän työn tulevaisuudesta”-tapahtumassa. Tapahtumassa kanssani panelisteina olivat Tiina Latva Werkligistä, Matti Vesanen Veli Creativesta ja Mikko Koivisto Hellonista. Moderaattorina toimi Kaarle Hurtig Kaarle & Kumppanista. Käsittelimme paneelissa melko laajasti sekä graafisen alan että työn tulevaisuutta. Puhuimme muun muassa siitä, miltä alan tulevaisuudennäkymät näyttävät, kuinka organisaatiot tulevat muuttumaan, minkälaisia organisaatiot tulevat jatkossa olemaan ja millaiset…

  Lue lisää