Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kesäinen testi: selvitä, mikä persoona olet lomallasi!

Kesäkisa-kansi

Vietämme kesälomaa kukin omalla tavallamme – mutta me UKKO.fi:llä olemme tiivistäneet lomailutyylit neljään erilaiseen persoonaan. Tee laatimamme tieteellinen ja äärimmäisen tarkka testi selvittääksesi, mikä persoona olet kesällä 2021!

Ah, ihana kesä! Se koitti jälleen tavalliseen tapaan, vaikka kulunut vuosi onkin muuten ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Kesäkuu on edennyt jo puoliväliin, ja moni on päässyt jo kesäloman viettoon. Toisilla loma taas häämöttää vielä edessä.

Mukavan loman viettoon on lukemattomia tapoja. Siinä, missä jotkut antavat työasioiden unohtua täysin, eivät toiset malttaisi millään irrottautua vastuistaan. Joillakin akku latautuu parhaiten erilaisilla aktiviteeteilla, toiset taas vain huilaavat.

Tiivistimme lomailutavat neljään erilaiseen persoonallisuuteen. Tee laatimamme kesätesti ja selvitä, mikä persoona olet kesälomallasi!

Testituloksia on kuvattu työntekijänäkökulmasta, mutta niihin voi samastua oikeastaan kuka tahansa iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Meillä on jokaiselle lomapersoonalle myös pari vinkkiä loman ja sen aktiviteettien hyödyntämiseen sekä kesälukemiseksi. Lukuvinkit löytyvät kauppojen ja kirjaston lisäksi muun muassa Bookbeatista ja Storytelista.

Muista, ettei mikään lomailutyyleistä kuitenkaan ole selkeästi parempi tai hyödyllisempi kuin muut – jokainen voi päätellä itse, mikä tapa tuntuu oikealta. Mottomme ”tee sitä mitä rakastat” pätee työnteon lisäksi kesälomailuun!

Kesäkisa.

Kysymykset:

1. Aiotko pitää tänä kesänä lomaa?
A) Enintään päivän tai kaksi – minulla on niin paljon töitä.
B) Kyllä – vihdoin minulla on kunnolla aikaa kehittää itseäni!
C) Totta kai – matkasuunnitelmat on jo tehty ja liput varattu.
D) Tietysti – olen jo virittänyt riippumaton valmiiksi.

2. Miten rentoudut yleensä parhaiten?
A) Töiden parissa.
B) Opiskelemalla! On niin ihanaa oppia uusia asioita.
C) Matkustelemalla! Siinä huolet unohtuvat parhaiten.
D) Ihan vain huilaamalla.

3. Nukutko lomillasi pitkään aamuisin?
A) En! Mitä ajanhukkaa.
B) Mikä ettei, jos erityistä menoa ei ole.
C) Toisinaan, mutta yleensä en malta. On niin paljon tehtävää ja nähtävää!
D) Todellakin! Karsin aamumenot minimiin.

4. Mikä on ihannepaikkasi lomanviettoon?
A) Kotitoimisto
B) Missä vain, missä voin oppia jotain hyödyllistä.
C) Missä vain muualla kuin kotona.
D) Riippumatto, sänky tai uima-allas

5. Murehditko työasioita lomasi aikana?
A) Jatkuvasti.
B) Välillä – mutta pyrin järjestämään asiani niin, ettei tarvitsisi.
C) Haluan unohtaa ne, ja yleensä onnistunkin siinä.
D) En sitten yhtään!

6. Mikä näistä kesähiteistä puhuttelee sinua eniten?
A) Tomas Ledin – Sommaren är kort. Kesä on lyhyt, joten se on hyödynnettävä järkevästi.
B) PMMP – Rusketusraidat. Uudet asiathan kiehtovat aina…
C) Kasmir – Vadelmavene. Pakko soutaa jonnekin muualle!
D) Juha Vainio – Käyn ahon laitaa. Minäkin aion nauttia kesästä!

7. Millaiset kirjat tai podcastit ovat mieleesi?
A) Työelämää käsittelevät; haluan uusia ideoita omaan työhöni.
B) Opettavaiset ja sellaiset, joiden avulla voin kehittää itseäni.
C. Matkailua käsittelevät.
D. Mitkä tahansa, joilla saan aivot narikkaan.

8. Entä mitä tykkäät katsella TV:stä tai suoratoistopalveluista?
A) En oikein mitään – sellaiseen jää tuskin aikaa.
B) Nautin dokumenteista ja muista opettavaisista ohjelmista.
C) Vaikka mitä, mutta katson ohjelmani yleensä puhelimen kautta; olenhan koko ajan menossa.
D) Kaikkea kevyttä – se on nukkumisen ohella lempiaktiviteettejani!

9. Lähdet perheesi/kaveriesi mukaan rannalle. Miten vietät siellä aikaasi?
A) Aherran läppärin ääressä tai hoidan työpuheluja.
B) Luen tai teen ristisanatehtäviä.
C) Uin tai pelaan lentopalloa – haluan ottaa rantapäivästä kaiken irti.
D) Otan aurinkoa, ehkä nukunkin.

10. Miten nautit kesällä ruoasta?
A) Syön mieluiten jotain helppoa ja nopeaa.
B) Otan ruoan mielelläni mukaani esim. puistoon, kirjastoon tai luennolle.
C) Haluan kokeilla kaikkea uutta – en todellakaan menisi esimerkiksi hampurilaiselle Pariisissa!
D) Tykkään grillailla kaikessa rauhassa.

Mikä persoona olet kesälomallasi 2020? Katso tulokset!

Kuvassa yrittäjä tekee töitä kesälomalla

Eniten A-vastauksia: Työmyyrä
Olet työmyyrä, tunnollinen puurtaja, joka ei voi tai haluakaan jättää töitä sikseen edes kesälomalla; niinpä otat läppärin ja työpuhelimen mukaasi jopa uimarannalle. Tähän persoonaan samastuu moni yrittäjä ja kevytyrittäjäkin.

Jotkut työmyyrät paiskivat hommia pelkästä tekemisen ilosta. Jos työpaikalta ei liikene hommia loman ajaksi, keksii työmyyrä tekemistä itse. Hänet saattaakin löytää esimerkiksi puutarhasta möyrimästä tai taloremontin parista.

On hienoa, että kannat vastuusi ja osaat nauttiakin työnteosta. Muista silti, että kuka tahansa menestyy työssään paremmin, jos sallii välillä lepoa itselleen. Voit mahdollisuuksien mukaan helpottaa työtaakkaasi ohjeistamalla kollegojasi ja jakamalla heille ainakin osan vastuistasi ennen lomille lähtöä; näin pysyt pitämään paussia luottavaisin mielin.

Jos näyttää siltä, että et voi pitää tänä kesänä kovin pitkää lomaa, niin vietä ainakin rentouttavia viikonloppuja! Myös lyhyet päiväunet ja mindfulness-tuokiot auttavat palautumaan. Mikäli haluat lomallesi kunnon haastetta, vietä ainakin yksi täysin someton päivä, ja pidä samalla työasiatkin loitolla.

Kirjavinkkejä kesäksi:

Ida Hakola, Ilona Hiila & Maaretta Tukiainen – Tiimiäly

Elina Henttonen ja Kirsi LaPointe – Työelämän toisinajattelijat

John Lees – The Success Code

Podcast-vinkit: TED Talks Daily ja Unelmaduunarit

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Omasta jaksamisesta huolehtiminen on satsaus liiketoiminnan tulevaisuuteen

Kuvassa nainen lukee kirjaa kesälomalla

Eniten B-vastauksia: Oppija
Oppijana sinäkään et oikein malta viettää kesääsi toimettomana. Varsinaiset työasiat jätät todennäköisesti sikseen, mutta sen sijaan hyödynnät vapaa-aikasi itsesi kehittämiseen ja opiskeluun – asioihin, joihin et välttämättä ehdi muina aikoina perehtyä. Moni oppija haluaa täydentää tietämystään kesäkursseilla, toiset taas ahmivat self help -oppaita ja tieteellisiä artikkeleita.

Oman itsen ja ammattitaidon kehittäminen kannattaa aina, ja tästä oppija onkin tietoinen. Koska lomalla pääsee irrottautumaan työmoodista, on se hänelle otollista aikaa tarkastella itseä ja ehkä työpaikkaakin laatikon ulkopuolelta. Kun antaa mielen välillä levätä, pääsee luovuus kukkimaan; tällöin ehtii saada oivalluksia, jotka eivät työstressin vallitessa ehkä juolahtaisi mieleen.

Kirjoita ylös ideoita ja vinkkejä, joita saat kesälomasi aikana kirjoista, kursseilta ja erilaisista keskusteluista; näin voit palata taas töihin hieman viisaampana ja kenties soveltaa oppimaasi siellä. Opintoja ja oman itsen kehittämistä kannattaa aina hyödyntää myös työasioita silmällä pitäen!

Kirjavinkkejä kesäksi:

Hans Rosling – Faktojen maailma

Jo Boaler: Rajaton mieli

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija

Podcast-vinkki: Anything goes with Emma Chamberlain ja Tiedeykkönen

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Ammatillinen kehittyminen: kuinka toteuttaa sitä tietoisesti?

Kuvassa yrittäjä lomailee rannalla

Eniten C-vastauksia: Reissaaja
Reissaajalle moottoritie on kuuma! Hän saattaa hyödyntää kaikki lomansa matkusteluun, ja on hädin tuskin palannut kotiin edelliseltä reissulta, kun seuraava on jo suunnitteilla. Loman viettäminen jossain ihan muualla, uudessa ympäristössä, on reissaajan paras keino irrottautua työasioista.

Reissaajalle pääasia on juuri liikkeessä oleminen ja uuden kokeminen; niinpä hänen lomakuvissaan esiintyy niin kaukomaiden kuin koti-Suomenkin maisemia. Kesälomamatkoillaan reissaaja kerää puheenaiheet koko syksyksi, ja hän muistelee kokemuksiaan lämpimästi vielä joulunakin – tai ainakin uuteen reissuun asti.

Ulkomaanmatkoja ei sattuneesta syystä tälle kesälle suositella, mutta Suomen rajojen sisältäkin löytyy ihania paikkoja! Ota selvää uusista kohteista, kansallispuistoista tai vaikkapa saaristoista. Luonto on mitä parhain paikka rentoutua ja palautua, ja Suomestahan sitä löytyy läänikaupalla.

Kun matkustat, kannattaa käydä kyselemässä vinkkejä turisti-infoista ja tilaisuuden tullen myös paikallisilta; näin saat tietoa nähtävyyksistä, ravintoloista ja aktiviteeteista, joita ei matkaoppaasta välttämättä löydy. Muista jakaa tärppisi myös matkustaville ystäville ja työkavereille – he arvostavat tietämystäsi varmasti!

Kirjavinkkejä kesäksi:

Mia Kankimäki – Naiset joita ajattelen öisin

Tapio Lehtinen ja Ari Pusa – Yksin seitsemällä merellä

Rauli Virtanen – Reissukirja

Podcast-vinkki: Tripsteri ja Jetlagissa

Lue aiempi blogikirjoituksemme: Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä!

Kuvassa yrittäjä rentoutuu riippumatossa

Eniten D-vastauksia: Rentoilija
Siinä missä toiset ottavat lomastaan kaiken irti rästitehtävien teolla tai muilla aktiviteeteilla, rentoilija lepää. Hän nauttii siitä, että mitään erityistä tekemistä ei ole; työasiat saavat unohtua, kun hän makoilee riippumatossa kuunnellen suvituulen huminaa ja maksaa univelkoja pois.

Rentoilija ei aikatauluta lomaansa liioilla menoilla, vaan antaa mieluummin virran viedä. Nukkumisen lisäksi mökkeily, hitaat aamiaiset ja Netflixin katselu ovat rentoilijalle paras keino ladata akkuja seuraavaa työrupeamaa varten.

Vaikka lähestyvä loma ehkä pyöriikin jo mielessäsi, muista kuitenkin, että ennen lähtöä asiat tulisi järjestää työpaikalla mahdollisimman hyvään malliin. Sen lisäksi, että vastuita kannattaa tarpeen vaatiessa delegoida kollegoille, tulee mahdollisille sidosryhmille ja asiakkaillekin ilmoittaa hyvissä ajoin, milloin et ole tavoitettavissa. Näin muutkin orientoituvat lomaasi, ja voit rentoutua levollisin mielin.

Tee ennen lomalle jäämistä to do -lista vastuista, joiden kimppuun voit käydä heti töihin palatessasi. Muista myös tehdä työsähköpostiin automaattinen vastausviesti, jossa kerrot, milloin sinuun voi olla taas yhteydessä. Näillä pienillä teoilla vältät pahimman paluushokin loman jälkeen!

Kesän kirjavinkkejä:

Matthew Walker – Miksi nukumme

Frank Martela – Elämän tarkoitus

Podcast-vinkki: The ASMR Podcast ja Tuplakääk

Lue blogistamme myös: Lomaltapaluu – näin selätät bluesin!

Mikä persoona olet – osuiko testimme oikeaan? Jaa tulos somessasi tai kerro siitä kommentoimalla alle!

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Tulevaisuuden työelämä – Mitä ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

  Työn ja työelämän muutoksesta puhutaan jatkuvasti; miltä työelämä tulevaisuudessa oikein näyttää ja mitä ominaisuuksia ja taitoja ihmisellä tulee olla siellä pärjätäkseen. Näitä asioita pohditaan tässä blogipostauksessa. Olet varmasti kuullut tulevaisuuden työelämän yhteydessä puhuttavan tekoälystä, roboteista ja automaatiosta. Kyky omaksua uutta teknologiaa ja ottaa sitä käyttöön onkin ehdottomasti yksi avain työssä menestymiseen myös tulevina vuosikymmeninä. Teknologian ymmärtämisen ja hallitsemisen lisäksi on…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

  Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Mistä löytää inspiraatiota?

  Välillä on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu harmaalta, eikä mikään inspiroi. Hommia on kuitenkin saatava edistettyä. Mikä silloin neuvoksi? Miten löytää inspiraatiota ja motivaatiota tekemiseen? Monesti itselläkin tulee eteen hetkiä, jolloin kauan kaivattu rauha, hiljaisuus ja aika keskittymiselle löytyy eli olisi oivallinen hetki tehdä esimerkiksi keskittymistä vaativaa kirjoittamistyötä. Kuitenkin juuri silloin paperille (tai näytölle) ei muodostu järkeviä lauseita eikä päässä ole…

  Lue lisää