Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kaipaatko sivutuloja? Hyödynnä osaamistasi sivutoimisessa työssä!

sivutoiminen-yrittajyys

Onko harrastuksestasi kertynyt ammattitaitoa, jolle on kysyntää? Kaipaatko sivutuloja? Syyhyävätkö sormesi töiden pariin myös vapaa-ajalla? Jos kyllä, voisi sivutoiminen työ tai sivutoimi yrittäjänä olla sinulle harkitsemisen arvoista!

Moni ammatti sopii sivutyön tekemiseen hyvin; varsinkin asiantuntija-asemassa olevilta kysellään usein apua erilaisiin projekteihin. Töistä kieltäytymisen syynä on kuitenkin monesti epäilys työn tulouttamiseen liittyvästä byrokratiasta.

Oman yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos keikat ovat yksittäisiä tai satunnaisia. Tällöin sopiva vaihtoehto sivutöiden hoitamiselle saattaa olla kevytyrittäjyys!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Intohimosta sivutuloja

Tavallisin tapa hankkia sivutuloja on myydä omaa työtään päätoimen ohella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivät tehdään töitä omalle työnantajalle ja iltaisin tai viikonloppuisin hankitaan sivutuloja myymällä samaa tai jotain aivan muuta työtä omille asiakkaille.

Toinen yleinen keino on tehdä omasta harrastuksesta tai muusta intohimosta sivutoiminen työ!

Esimerkiksi pitkään urheiluseuroissa toimineet päätyvät helposti junnujoukkueiden valmentajiksi ja saavat tästä itselleen pientä lisätienestiä. Himoliikkuja voi taas esimerkiksi kouluttautua ryhmäliikunnanohjaajaksi ja saada näin palkkaa kuntoilusta.

Sivutyön muotoja on nykyisin miltei loputtomasti, sillä omaa osaamista voi myydä verkossa ja omia palveluita tarjota asiakkaille globaalisti. Nykyisin myös erilaiset suoramyynnin ja verkostomarkkinoinnin muodot ovat yleisiä tapoja tehdä sivutyötä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Olisiko sivutoimi yrittäjänä sinua varten?

Työntekijä voi toimia myös sivutoimisena yrittäjänä päätyönsä ulkopuolella. Sekin on nykyisin melko suosittu tapa hankkia sivutuloja.

Etuna tässä toiminnassa on sen sopivuus erilaisiin elämätilanteisiin; päätoimisesti voi olla palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen, ja työttömyysetuuttakin voi yhä saada. Sivutoimi yrittäjänä voi hyvin olla osa-aikaista tai kausiluonteista. Joillain aloilla sesonki kestää vain muutaman viikon tai esimerkiksi kesäkauden ajan.

Kuvassa nainen tekee töitä puhelimellaan sivutoimisesti

Toiminta voi olla niin mukava harrastus kuin laajemmankin liiketoiminnan alku. Sivutoiminen yrittäjyys myös vähentää taloudellista riskiä niin palkansaajalla kuin yrityksen perustamista suunnittelevallakin. Mitä hankit sivutuloja ja kartutat säästöjäsi, sitä paremmin oma taloudellinen asema on turvattu.

Kaiken lisäksi tällainen sivutoimisuus tarjoaa mukavaa vapautta! Päivätyössä käyminen on mielekästä, kun tietää, että halutessaan voi vähentää työmäärää tai lopettaa työsuhteen milloin tahansa.

Mitä sivutoimisen yrittäjän tulee huomioida?

Työsopimuslain mukaan työntekijä ei ole velvoitettu ilmoittamaan työnantajalleen sivutoimistaan. Jos ilmoittamisesta on kuitenkin sovittu erikseen työntekijän ja työnantajan kesken, on näin tietysti tehtävä.

Työsopimuslaki kuitenkin kieltää työntekijää harjoittamasta kilpailevaa tai jotain muuta sellaista toimintaa, josta voi olla vahinkoa työnantajalle. Kilpailevan toiminnan voi aloittaa työsuhteen päätyttyä, jos työntekijä ja -antaja eivät ole laatineet kilpailukieltosopimusta.

Sivutoiminen yrittäjyys velvoittaa kirjanpitoon samoin kuin päätoiminenkin. Yritys on myös rekisteröitävä kaupparekisteriin, jos toiminta on luvanvaraista, yrittäjän palveluksessa on perheen ulkopuolisia henkilöitä tai toiminnalle on oma, yrittäjän asunnosta erillinen liiketilansa.

Muita huomionarvoisia tekijöitä

 • Sivutoiminen yrittäjyys on mahdollista kaikissa yritysmuodoissa.
 • Starttiraha: ei ole myönnettävissä sivutoimiselle yrittäjille. Sen hakeminen ja saaminen tietyin ehdoin on kuitenkin mahdollista, jos yritystoiminnan siirtää päätoimiseksi.
 • Yrittäjän eläkevakuutus: pakollinen myös sivutoimisena toimivalle yrittäjälle, jos työtulo on vuodessa yli 7 958,99 euroa, eli kuukaudessa 663,25 €.
 • Arvolisänvero: Sivutoiminen yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen, jos tilikauden liikevaihto on 10 000 euroa tai sen yli.
 • Opintotuki: sivutoiminen yrittäjyys ei ole este tuen saamiselle, mutta toiminnasta saadut tulot huomioidaan tulon vuositulorajoja. laskettaessa. Tulorajojen ylitysten kanssa kannattaakin olla tarkkana!

Oma kokemukseni: ”Jos tarvitsen rahaa, teen lisää töitä”

Olen itse toiminut sivutoimisena yrittäjänä koko työurani ajan. Itse asiassa aloitin sivutoimisen yrittäjyyden jo lukiossa; tein silloin erilaisia verkkosivustojen kehittämiseen liittyviä töitä tutuille.

Suunnittelin kotisivuja pienille yrityksille ja yhdistyksille. Koodasin myös hyvin yksinkertaisia kyselylomakkeita ja myin niitä jopa kohtuullisen isoille firmoille käytettäviksi.

Toiminnan tarkoituksena oli hankkia minulle sivutuloja opiskelujen ohella. Tavoitteenani ei ollut kasvattaa firman kokoa tai palkata työntekijöitä; halusin vain hieman lisätienestiä.

Kuvassa kannustetaan tekemään enemmän töitä

Pikkuhiljaa siirryin tekemään mainosrahoitteisia verkkosivustoja itselleni. Jatkoin näiden affiliate-sivustojen kehittämistä seuraavan kahdeksan vuoden ajan. Välillä elin pelkästään affiliate-markkinoinnista saaduilla tuloilla, välillä olin samaan aikaan töissä muissa yrityksissä tai nostin opintotukea ja opintolainaa.

Tämä on itselleni parhaiten sopiva malli, sillä pystyn vaikuttamaan omiin tuloihin vaivattomasti. Jos tarvitsen lisää rahaa, teen lisää töitä.
Minulla kävi hyvä tuuri, sillä aloitin toiminnan hyvin nuorena. Vuosien aikana ehdin hankkia laajan kontaktiverkoston; minun ei tarvinnut jatkuvasti myydä itseäni uusille asiakkaille, vaan lähinnä odottaa vanhojen asiakkaiden tai heidän tuttujensa yhteydenottoa.

Tämä oli mahdollista, koska pidin hintani kilpailukykyisinä. Tavoitteenani ei missään vaiheessa ollut perustaa omaa konsultointiyritystä, joka työllistäisi kymmeniä ihmisiä. Riitti, että sain omasta työstäni kohtuullisen korvauksen.

Haasteena toiminnan laajentaminen

Oma sivutoiminen yrittäjyyteni meni pieleen siinä vaiheessa, kun halusin laajentaa toimintaa. Päätimme kokeilla parin kaverin kanssa yritystemme yhdistämistä. Palkkasimme työntekijöitä, hankimme toimiston ja rupesimme töihin.

Pian kävi kuitenkin selväksi, ettei toimintamallimme kasva tarpeeksi nopeasti. Yhdistämisestä syntyneet synergiaedut eivät olleet yhtä suuret, kuin syntyneiden kulujen määrä. Asiakasyritykset rupesivat leikkaamaan kulujaan, eikä satunnaisia keikkatöitä ollutkaan tarjolla. Verkkosivustojemme arvonkehityskään ei ollut tarpeeksi nopeaa.

Kuvassa tehdään yhteistyötä

Puolen vuoden pyristelyn jälkeen totesimme, että toimintamme ei ole kannattavaa. Jokaiselle omistajalle jäi vähemmän tuloja kuin aiemmin. Palasimme takaisin osa-aikaisiksi yrittäjiksi.

Tämä esimerkki osoittaa kouriintuntuvasti, miten sivutoiminen yrittäjyys eroaa huomattavasti tavallisesta yritystoiminnasta.

Esimerkiksi jo pelkkä toimiston vuokra voi keikauttaa muuten kannattavan yrityksen negatiiviseksi. Edullinen tuntihinta takaa kasvavan asiakasvirran pitkällä aikavälillä, mutta toisaalta se laskee katetta. Pieni kate riittää hyvin silloin, kun kyseessä on henkilökohtaisen säästöpossun täyttäminen. Muiden palkkoja sillä ei kuitenkaan välttämättä makseta.

Myöhemmin saimme idean UKKO.fi:stä ja silloin pystyimme keskittymään UKKO.fi:n kehittämiseen, koska jokaisella omistajalla oli tuloja myös muualta.

Oman asiantuntemuksen hyödyntäminen kannattaa!

Me UKKO.fi:llä kannustamme käyttäjiämme oman asiantuntemuksen ja taitojen hyödyntämiseen. Sivutoiminen työ ja -yrittäjyys päätyön ohella eivät vain kartuta lisätuloja, vaan ovat myös loistava keino opetella laajempaa yritystoimintaa!

Kannattaa harkita tarkkaan, missä vaiheessa alkaa täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Kulut tulee arvioida realistisesti ja liikevaihto sellaiseksi, että rahaa jää myös omaan palkkaan.

Laskutuspalvelun käyttö on sekin erinomainen keino sivutoimisen toiminnan pyörittämiseen ja lisätienestin hankkimiseen! Moni käyttäjämme päätyikin aloittamaan toimintansa todettuaan, että omien intohimojen toteuttaminen on kevytyrittäjänä vaivatonta.

Kuten jo ylempänä mainittiin, on laskutuspalvelun käyttö kannattavaa varsinkin silloin, kun sivutoimi on satunnaista tai kertaluontoista. Laskutuspalvelun kautta toimiessa ei omaa toiminimeä tarvitse perustaa; käyttäjä liittyy vain palveluumme, hoitaa työnsä ja laskuttaa ne kauttamme.

Muun muassa opiskelijat Mikael Multasuo ja Anna Pihlainen saavat hyödyntää osaamistaan opintojensa ohessa; näin he saavat sekä sivutuloja että tärkeää työkokemusta. Eräopas Sanna Eskelinen ja somevaikuttaja Susanne Aalto taas pääsevät päivätyönsä ohella toteuttamaan omia intohimojaan.

Rekisteröityminen UKKO.fi:hin on maksutonta, eikä palvelun käytöstä koidu juoksevia kuluja. Kevytyrittäjänä maksat palvelumme käytöstä vain silloin, kun töitä on ollut; palvelumaksu veloitetaan summasta, jonka asiakkaasi maksaa sinulle.

Jos siis kaipaat lisätuloja ja yrittäjämäinen sivutoimi palkkatyösi ohessa kiinnostaisi sinua, on kevytyrittäjyys loistava vaihtoehto. Se on kätevä ja riskitön tapa testata omaa liikeideaa. Ota taitosi hyötykäyttöön!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen - Uhka vai mahdollisuus?

  Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on asia, jota moni yrittäjä pohtii. Lisäkäsille olisi tarvetta, mutta kyseessä on sekä iso henkinen että taloudellinen ponnistus yrittäjälle. Mikäli tarve on hetkellistä, niin usein käännytään ulkopuoliseen apuun, esimerkiksi vuokratyöfirman tai laskutuspalvelun tilapäisapureihin. Kun tarve on pidempiaikaista tai jatkuvaa, niin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on fiksumpi vaihtoehto. Työnantajapuolelle siirtyminen tuo mukanaan lukuisia uusia vastuita, kuten palkkojen maksun ja…

  Lue lisää
 • Ura Vieraskynä: Kevytyrittäjä, näin näytät osaamisesi

  Hygieniapassi tai työturvallisuuskortti  – tuttua monelle. Entä oletko jo kuullut harvennuskortista tai vesityökortista?  Työelämänkorteilla on kymmeniä nimiä, mutta yksi yhteinen idea. Eri korttien ja passien suorittamisen tarkoitus on lisätä työntekijöiden osaamista ja parantaa työnteon turvallisuutta.   Kortti kertoo, että perustaidot ovat hallussa Suomessa on käytössä kymmeniä pakollisia ja vapaaehtoisia työelämänkortteja eri aloilla. Joskus korttivaatimuksia tulee eteen yllättävissäkin paikoissa, mutta idea…

  Lue lisää
 • Ura LinkedIn-profiili kuntoon – näin tuot osaamisesi esiin

  LinkedIn-profiili tarjoaa paljon mahdollisuuksia oman osaamisen markkinoimiseen, siksi profiilin tekemiseen kannattaakin käyttää kunnolla aikaa ja ajatusta. LinkedIn-algoritmit on suunniteltu niin, että palvelu ohjaa käyttäjiä profiileihin sitä useammin, mitä huolellisemmin profiili on täytetty. Jos haluat lisää asiakkaita tai tahdot saada paremman työpaikan, niin tämä kirjoitus on sinua varten. Saat palvelusta myös enemmän irti, kun tiedät, miten hioa oma profiili kuntoon. Ensivaikutelman luonnissa tärkeintä ovat nimi, kuva, titteli…

  Lue lisää