Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kevytyrittäjyys herätti Lassin mielenkiinnon yrittäjyyteen – musiikkialan monitoimimies on nyt myös toimitusjohtaja

Lassin-Palvelut-Laiva

Olen Lassi Silventoinen ja myyn muusikoita keikoille. Olen myös laulaja, saksofonisti, pianisti ja toimitusjohtaja Lassin Palvelut Oy:ssä. Toiminta perustuu itse valitsemaani tasokkaaseen verkostoon, jossa muusikoista kootaan bändejä erinäisiin tilaisuuksiin. Soitan itse mukana suurimmalla osalla keikoista.

Kesätöissä ja armeijassa minun oli vähän vaikea ottaa vastaan käskyjä, joille ei ollut hyviä perusteita. Nyt yrittäjänä olen itseni pomo! Parasta on myös se, töitä voi tehdä milloin ja missä haluaa. Keikoille toki mennään silloin, kun on sovittu!

Moni muusikko käyttää laskutuspalvelua sen helppouden vuoksi

Musiikkialalla on vaikea tehdä keikkaa firmoille ja profiloitua ammattilaiseksi, jos ei pysty laskuttamaan.

UKKO.fi tarjoaa hyvän vaihtoehdon nopeaan laskutukseen, jos ei ole esimerkiksi aikaa ottaa selvää toiminimen tai osakeyhtiön lakipykälistä.

Lähtökohtaisesti on aina todella paljon kannattavampaa laskuttaa omalla y-tunnuksella ja hoitaa verosuunnittelu itse, mutta huomaan, että varsinkin muusikkopuolella harvalle on energiaa paneutua esimerkiksi Y3-lomakkeen täyttöohjeeseen.

Helpottaakseni kanssamuusikoiden elämää tein muusikoille suunnatun “toiminimi keikkailijoille”-tiedoston ja kysyin Facebookissa, onko tarvetta tällaiselle. Päivän aikana sain yli sata kyselyä kyseisestä tiedostosta. Vaikka kannustan muusikoitani toiminimeen, niin silti suurin osa käyttää UKKO.fi-palvelua sen helppouden takia. Toinen haluaa maksaa helppoudesta ja toinen haluaa käyttää aikaansa selvittääkseen, mitä voi laittaa vähennyksiin. Ihmisiä on erilaisia.

Kevytyrittäjyys herätti ajattelemaan yrittäjän taloutta

Valitsin UKKO.fi:n, koska se oli ehdottomasti helpoin ja yksinkertaisin laskutuspalvelu, kun aikanaan niitä vertailin. Ensimmäiset askeleet kohti yritysmaailmaa löytyivät UKKO.fi-palvelun palkkalaskurista. 400e summasta jäi käteen 10 % ennakonpidätyksellä ilman yrittäjän eläkevakuutusta 317 euroa ja YELin kanssa 242 euroa. Tämä lähes kohtuuttomattoman suuri lyhennys herätti mielenkiintoni.

Googletin ja opiskelin YEL-rajoja, kulukorvauksia, päivärahoja, tapaturmavakuutuksen ehtoja, sosiaaliturvamaksun ehtoja ja kaikkea, mikä liittyi laskutukseen ja palkanmaksuun. Tulin siihen tulokseen, että kuluja on runsaasti ja varsinkin uusilta tietämättömiltä yrittäjiltä yritetään putsata taskut heti aluksi. Hetken tutkimisen jälkeen selvisi kuitenkin, että pienen toiminimen pyörittäminen on käytännössä kulutonta.

Vuosi ensimmäisen UKKO.fi:n kautta lähettämäni laskun jälkeen minulla oli toiminimi.  Vuosi tämän jälkeen minulla oli jo osakeyhtiö ja osakeyhtiön toisen vuoden liikevaihto on lähes 100 000 euroa.

Oppiakseni kaiken tarvittavan minun piti lukea aivan järkyttäviä määriä asioita netistä. Olin koko ajan nenä kiinni näytössä tutkimassa: “Onko tämä toimintamuoto minulle paras? Mitä teen sitten, kun sairastun? Miten eläkkeet? Pitäisikö minun sijoittaa?”

Samalla opettelin myös kirjanpidon, yksinkertaisen ja kaksinkertaisen. En siis ole opiskellut Kauppakorkeassa, vaan Sibelius-Akatemiassa. Kun kaikki tieto oli plakkarissa ja löysin sellaisen kaverin, jolta kysyä neuvoa kirjanpitoon liittyen, niin yrityksen pyörittäminen ei tuntunut enää lainkaan vaikealta. Tämän myötä oli myös mukava saada 400 euron palkasta 400 euroa tilille.

Ota asioista selvää, mutta älä perusta tietoasi yhden kortin varaan

Vinkkinä yrittäjyydestä haaveilevalle haluan sanoa, että älä usko kaikkea ja kaikkia – varsinkaan pitkään alalla olleita “aina-on-tehty-näin”-yrittäjiä.

Lue itse, mutta muista lähdekriittisyys. Lue samasta asiasta monesta eri lähteestä ja soita verottajalle ja kysy samaa asiaa kaksi tai kolme kertaa. Verottaja ei nimittäin aina välttämättä tiedä oikeaa vastausta, mutta jonkinlaisen vastauksen saat jokaisella soittokerralla.

YEL-järjestelmän ajantasaisuus on puhuttanut viime aikoina paljon ja omasta mielestäni YEL on huono diili. Säästä eläkettä mieluummin sukan varteen kuin maksa rankalla kädellä YELiä. Jos maksat omasta yrityksestä itsellesi palkkaa, niin kannattaa maksaa veromielessä edullisesti noin 1 000 euroa kuukaudessa. Loput voit ottaa sitten osinkona tulevaisuudessa.

Olen sitä mieltä, että talousoppia, verotusta ja yrittäjyydessä tarvittavia taitoja pitäisi opettaa enemmän koulussa. Nyt nämä aiheet tuntuvat monien mielestä vastenmielisiltä ja mielikuvissa talousasiat ovat kuivia ja tylsiä. Verotusasiat ovat Suomessa kaikkea muuta kuin selkeitä ja nimenomaan sen vuoksi näistä asioista olisi kaikkien hyvä oppia enemmän koulussa. Näistä opeista olisi varmasti hyötyä sitten aikuisiällä!

Tiesitkö esimerkiksi, että toiminimen tulos voi olla 7656,26 euroa vuodessa (2018) ja tällöin ei tarvitse maksaa YEL-maksuja? Toiminimestä ei tarvitse myöskään maksaa palkkaa vaan se tulee omalle tilillesi suoraan.

Lassin tavoitat parhaiten hänen verkkosivujensa kautta. Käy myös kurkkaamassa Lassin yrityksen sometilit Instagram ja Facebook!

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Jenni Ekkala on kirjoittajien tukena oikolukijana

  Kuka olet? Olen Jenni, 30-vuotias, päivätyökseni myyntisihteerinä työskentelevä, aloitteleva kevytyrittäjä. Perheeseeni kuuluvat yrittäjänä toimiva avomies ja aina osan viikosta myös 10-vuotias bonustytär. Asumme Helsingin Töölössä. Mitä teet? Tarjoan oikoluku- ja kielenhuoltopalveluita sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Olen huomannut, että kirjoitus- ja kielioppivirheitä voi tulla vastaan ihan valtamedioissakin, puhumattakaan yksittäisten yritysten markkinointimateriaaleista. Oikein kirjoitettu teksti antaa yrityksestä luotettavan kuvan. Tämä pätee myös…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Matilda Komulainen teki lahjakkuudestaan osa-aikaisen työn

  Olen Matilda Komulainen, 19-vuotias juuri lukiosta ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen Lahdesta. Mitä teet? Toteutan kaupallisia yhteistöitä pääosin Instagramissa erilaisten yrityksien kanssa. Lisäksi suoritan valokuvauskurssia, joka avaa minulle ovet valokuvaajan ammattiin. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen aina ollut luova ja omasta mielestä lahjakas – etenkin tässä valokuvausjutussa. Tykkään tehdä asioita itse ja toteuttaa niitä haluamallani tavalla. Olen panostanut aina kuviini, jotka ensi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Puuartisti Miikka toteutti unelmansa – kevytyrittäjyydestä vauhtia omaan puusepänverstaaseen!

  Joensuulainen Miikka Kotilainen päätyi monen mutkan kautta perustamaan oman puusepänverstaan. Yrittäjä Miikasta tuli kevytyrittäjyyden ja yrityshautomon kautta. Miikan mielestä yrittäjyydessä on parasta omien ja asiakkaiden visioiden toteuttaminen konkreettiseksi kalusteeksi tai rakenteeksi. “Se on parasta, että saa itse pitää lankoja omissa käsissä ja tähdätä korkeammalle, kun mikä tuntuu edes mahdolliselta. Hienoa on myös vastuun jälkeinen vapaus tehdä mitä haluaa.” Puualassa nimenomaan…

  Lue lisää