Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjyys herätti Lassin mielenkiinnon yrittäjyyteen – musiikkialan monitoimimies on nyt myös toimitusjohtaja

Lassin-Palvelut-Laiva

Olen Lassi Silventoinen ja myyn muusikoita keikoille. Olen myös laulaja, saksofonisti, pianisti ja toimitusjohtaja Lassin Palvelut Oy:ssä. Toiminta perustuu itse valitsemaani tasokkaaseen verkostoon, jossa muusikoista kootaan bändejä erinäisiin tilaisuuksiin. Soitan itse mukana suurimmalla osalla keikoista.

Kesätöissä ja armeijassa minun oli vähän vaikea ottaa vastaan käskyjä, joille ei ollut hyviä perusteita. Nyt yrittäjänä olen itseni pomo! Parasta on myös se, töitä voi tehdä milloin ja missä haluaa. Keikoille toki mennään silloin, kun on sovittu!

Moni muusikko käyttää laskutuspalvelua sen helppouden vuoksi

Musiikkialalla on vaikea tehdä keikkaa firmoille ja profiloitua ammattilaiseksi, jos ei pysty laskuttamaan.

UKKO.fi tarjoaa hyvän vaihtoehdon nopeaan laskutukseen, jos ei ole esimerkiksi aikaa ottaa selvää toiminimen tai osakeyhtiön lakipykälistä.

Lähtökohtaisesti on aina todella paljon kannattavampaa laskuttaa omalla y-tunnuksella ja hoitaa verosuunnittelu itse, mutta huomaan, että varsinkin muusikkopuolella harvalle on energiaa paneutua esimerkiksi Y3-lomakkeen täyttöohjeeseen.

Helpottaakseni kanssamuusikoiden elämää tein muusikoille suunnatun “toiminimi keikkailijoille”-tiedoston ja kysyin Facebookissa, onko tarvetta tällaiselle. Päivän aikana sain yli sata kyselyä kyseisestä tiedostosta. Vaikka kannustan muusikoitani toiminimeen, niin silti suurin osa käyttää UKKO.fi-palvelua sen helppouden takia. Toinen haluaa maksaa helppoudesta ja toinen haluaa käyttää aikaansa selvittääkseen, mitä voi laittaa vähennyksiin. Ihmisiä on erilaisia.

Kevytyrittäjyys herätti ajattelemaan yrittäjän taloutta

Valitsin UKKO.fi:n, koska se oli ehdottomasti helpoin ja yksinkertaisin laskutuspalvelu, kun aikanaan niitä vertailin. Ensimmäiset askeleet kohti yritysmaailmaa löytyivät UKKO.fi-palvelun palkkalaskurista. 400e summasta jäi käteen 10 % ennakonpidätyksellä ilman yrittäjän eläkevakuutusta 317 euroa ja YELin kanssa 242 euroa. Tämä lähes kohtuuttomattoman suuri lyhennys herätti mielenkiintoni.

Googletin ja opiskelin YEL-rajoja, kulukorvauksia, päivärahoja, tapaturmavakuutuksen ehtoja, sosiaaliturvamaksun ehtoja ja kaikkea, mikä liittyi laskutukseen ja palkanmaksuun. Tulin siihen tulokseen, että kuluja on runsaasti ja varsinkin uusilta tietämättömiltä yrittäjiltä yritetään putsata taskut heti aluksi. Hetken tutkimisen jälkeen selvisi kuitenkin, että pienen toiminimen pyörittäminen on käytännössä kulutonta.

Vuosi ensimmäisen UKKO.fi:n kautta lähettämäni laskun jälkeen minulla oli toiminimi.  Vuosi tämän jälkeen minulla oli jo osakeyhtiö ja osakeyhtiön toisen vuoden liikevaihto on lähes 100 000 euroa.

Oppiakseni kaiken tarvittavan minun piti lukea aivan järkyttäviä määriä asioita netistä. Olin koko ajan nenä kiinni näytössä tutkimassa: “Onko tämä toimintamuoto minulle paras? Mitä teen sitten, kun sairastun? Miten eläkkeet? Pitäisikö minun sijoittaa?”

Samalla opettelin myös kirjanpidon, yksinkertaisen ja kaksinkertaisen. En siis ole opiskellut Kauppakorkeassa, vaan Sibelius-Akatemiassa. Kun kaikki tieto oli plakkarissa ja löysin sellaisen kaverin, jolta kysyä neuvoa kirjanpitoon liittyen, niin yrityksen pyörittäminen ei tuntunut enää lainkaan vaikealta. Tämän myötä oli myös mukava saada 400 euron palkasta 400 euroa tilille.

Ota asioista selvää, mutta älä perusta tietoasi yhden kortin varaan

Vinkkinä yrittäjyydestä haaveilevalle haluan sanoa, että älä usko kaikkea ja kaikkia – varsinkaan pitkään alalla olleita “aina-on-tehty-näin”-yrittäjiä.

Lue itse, mutta muista lähdekriittisyys. Lue samasta asiasta monesta eri lähteestä ja soita verottajalle ja kysy samaa asiaa kaksi tai kolme kertaa. Verottaja ei nimittäin aina välttämättä tiedä oikeaa vastausta, mutta jonkinlaisen vastauksen saat jokaisella soittokerralla.

YEL-järjestelmän ajantasaisuus on puhuttanut viime aikoina paljon ja omasta mielestäni YEL on huono diili. Säästä eläkettä mieluummin sukan varteen kuin maksa rankalla kädellä YELiä. Jos maksat omasta yrityksestä itsellesi palkkaa, niin kannattaa maksaa veromielessä edullisesti noin 1 000 euroa kuukaudessa. Loput voit ottaa sitten osinkona tulevaisuudessa.

Olen sitä mieltä, että talousoppia, verotusta ja yrittäjyydessä tarvittavia taitoja pitäisi opettaa enemmän koulussa. Nyt nämä aiheet tuntuvat monien mielestä vastenmielisiltä ja mielikuvissa talousasiat ovat kuivia ja tylsiä. Verotusasiat ovat Suomessa kaikkea muuta kuin selkeitä ja nimenomaan sen vuoksi näistä asioista olisi kaikkien hyvä oppia enemmän koulussa. Näistä opeista olisi varmasti hyötyä sitten aikuisiällä!

Tiesitkö esimerkiksi, että toiminimen tulos voi olla 7656,26 euroa vuodessa (2018) ja tällöin ei tarvitse maksaa YEL-maksuja? Toiminimestä ei tarvitse myöskään maksaa palkkaa vaan se tulee omalle tilillesi suoraan.

Lassin tavoitat parhaiten hänen verkkosivujensa kautta. Käy myös kurkkaamassa Lassin yrityksen sometilit Instagram ja Facebook!

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Yrittäjän menestys rakentuu luovuudesta - Rakennuskonsultti Kimmon uratarina

  Kimmo Ruokolan ura toimii inspiroivana esimerkkinä pitkäjänteisestä työstä, uniikeista ideoista ja sinnikkäästä yrittäjyydestä. Ruokolan vahvuutena onkin aina ollut omaehtoinen työskentely ja kyky pitää kiinni itselleen tärkeistä arvoista, kuten vapaudesta ja joustavuudesta työelämässä. Yli neljän vuosikymmenen aikana hän on luonut menestyvän yrityksen, jossa hän tarjoaa asiantuntijuuttaan rakennusalan konsulttina eri yhteistyökumppaneiden ja yrittäjäkollegojensa kanssa pääkaupunkiseudulla. Kimmo aloittikin uransa jo 16-vuotiaana rakennusalalla niin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat ”Ihmisten elämänlaatuun vaikuttaminen on työssäni parasta” – joogaopettaja ja toimintaterapeutti Deaana Lehtinen

  Toukokuun kuukauden yrittäjämme on Deaana Lehtinen. Hän tarjoaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kursseja, kuten esimerkiksi kuntouttavaa ja mielenterveyttä tukevaa joogaa, itämaista liikuntaa ja muita hyvinvointi- ja terapiakursseja. Kurssien lisäksi häneltä saa myös henkilökohtaista palvelua, kuten yksilö-joogaohjausta, hyvinvointivalmennusta sekä Ayurveda-konsultaatioita. Miten päädyit yrittäjäksi? Valitsin sivutoimisen yrittäjyyden sen vuoksi, että opettajatyö on hyvin kausiluontoista. Lomien aikana ei ole juurikaan työtä, joten sivutoiminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat IV-nuohooja ja teollisuussiivooja Jani Kivinen

  Olen 40-vuotias kolmen lapsen isä Helsingistä. Olen työskennellyt niin nuohoojana, ilmanvaihtokanavien puhdistajana, laivatyöntekijänä kuin ravintolan yrittäjänäkin. Yrittäjyys on minulla veressä ja mieluummin työskentelen itselleni kuin toisen yrityksen työntekijänä. Mitä teet? Päätoimisesti toimin alihankkijana teollisuussiivoojana eräällä isolla laivatelakalla. Pääpaino on kuitenkin ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa. Näiden ohella tarvittaessa poistan naakanpesiä talojen piipuista sekä teen erilaisia siivoustöitä. Tällä hetkellä yritän mainostaa kovasti jotta saisin…

  Lue lisää